Nie rozumiem dzisiejszych rapów #boomer

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
camzat

Re: Nie rozumiem dzisiejszych rapów #boomer

Post autor: camzat »

Mordy co Wy w ogóle tu porównujecie :dunno:
Ja to już sam nie wiem czy prowo czy Wy tak już na serio :lol:
Lepiej porównywać muzykę do filmu niż aparatów.
Ja to jakiś jeden utwór tej ekipy włączyłem na 30sek, no to takie coco jumbo, rap dr alban hot summer radio hits, kaseciaki w kolorowej folii z bazaru na jurowieckiej back in the days, gdzie do chuuu porównywać jedną epokę z drugą. Rozrywkowe komercyjnie gówno z klasycznym hh, no co Wy panowie
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Można też porównywać np do posiłków, i tak Ekipa, Sentino czy MFC to menu degustacyjne u Wojciecha Modesta Amaro, a Bisz, VNM, Intruz i Laikike1 to świeżo ukręcone, parujące gówno z cebulką
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

ale klasyczne gówno z cebulką sie kiedys jadło na ławce pod blokiem i wczuwało w smak i popijalo zubrem, a taka kuchnie z gwiazdkami michelin to zjesz i wysrasz!!!11
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
oyche

Post autor: oyche »

ehh, akurat kaszanka z cebulą>karmelizowane liście tytoniu podane ze sferyfikowanymi łzami kuropatwy
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

mozna wkleic paste o piccy hawajskiej
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Ok boomer

A żubr z puchy>wykwintne 1000-letnie wino, kwaśne jakies kurde :/
Woda po goleniu "brutal" > luksusowe perfumy o szerokim wachlarzu nut zapachowych, co ja pedał jakis jestem?
Eldo > ekipa, bo kurcze gdzie jest u nich przekaz
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
oyche

Post autor: oyche »

hawajska zajebista, ale tylko ta oryginalna jedzona na hawajach
jajca pisze: 24 maja 2021, 19:31 Woda po goleniu "brutal" > luksusowe perfumy o szerokim wachlarzu nut zapachowych, co ja pedał jakis jestem?
nieironicznie :cool:
Awatar użytkownika
fromage
Zbanowany

Post autor: fromage »

ta ristorante ze sklepu tez nie jest zla (tylko taka probowalem) ale chyba rozumiem uz camzatisbak, ale tez rozumiem analogie miedzy tym comparison
bo tak eldoka to oldschool ekipa nju skull, ale ja bym bardziej dal jakis slabej jakosci njuskull cos podobnego do ekypy ale chujowe, nie wiem moze mr polska x malik albo zusje - armagedon,nie jest to niby slabe ale EKIPA jest o pare levelow powyzej. a i porownanie aparatu cyfrowego z tym starym spox
Chief Keef pisze: I'm so fly, I'm so fly, in Hawaii eating Thai
You gotta pay me for a comment, and that comment might be why
Asian ho, say she think I'm nice, why 'cause I eat rice?
Bitch, I'm mean, go and get your things, you can spend the night
Awatar użytkownika
camzat

Ffs :damn:
encrenoire

Post autor: encrenoire »

Jasek pisze: 05 maja 2021, 19:11 Harry Potter to największy klasyk literatury...a tego Gorkiego to se w pizde wsadźcie
Podpisuje sie.
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Z drugiej strony dinozaury (leegendyxd)pokroju włodka eldoga sokoła wilka dalej nie nauczyli się rapować ,no moze sokół ma czasem przebłyski.
Postawieni koło newschoolowych graczy a nawet przy pojedyńczych zwrotkach kogos z ,,ekipy '' wypadają miałko i dats a fekt.
Pomijając jakies kize czy nagrywajace co wers olsze
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
camzat

Ale to co chciałbyś żeby Ci starzy gracze na double tempo lecieli summertime hits?
U moleściakow zawsze brakowało płynności w nawijce, ale trzeba pamiętać że oni przecierali szlaki dla kolejnych pokoleń
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Akurat nie koniecznie summer hits haha.
Po latach coś sie wymaga od weteranów,patrz na Rycha,
Dla mnie Molesta to tylko nostalgia i ciekawostka , przypominam że 2 tyg przed skandalem wyszedł nowy Kaliber 44. jednak zawsze byli prócz wdzta zamulaczami.
Gdybym był jakims tam Matą obecnie to chyba wolałbym zaprosić na boombapa jakiegoś Edzia albo Filipka niż Włodka.
Too tylko moja opinia także no offence
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
camzat

Nie no luzik. Można podyskutować. Nie śledzę już sceny za wiele, ale z tych starych raperów to Borixona bym typował jako idącego z duchem czasu. Wygląda na szczęśliwego hehe patrząc na jego foty na insta, ma kilku młodych newschoolowców w swoim gronie. Trzyma poziom nagrywek. Borygo to Borygo, HaKa HaKa :lol:
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Klasyczny, starszy rap to była raczej deklamacja, siła głosu MC plus charakterystyczny układ perkusji i cięty sampel o brzmieniu instrumentu, nie elektroniki / nie w takim stopniu. Podśpiewywanie było raczej dodatkiem. Bardziej siermiężne ale przez to charakterystyczne.
Idąc na łatwiznę -> pierwsze młode wilki Popkillera
Spoiler
Nowoczesny rap to raczej śpiewanie modulowane elektronicznie niż twarda deklamacja i siła głosu, spokojne bębny, więcej elektroniki. Na bit mógłby wjechać każdy - Daria Zawiałow, Taco Hemingway, Paluch, Viki Gabor, Czadomen. Wg mnie teraz to jest to pop-pop nie rap ani hip hop.
Idąc na łątwiznę -> bieżące młode wilki Popkillera
Spoiler
Różnicę widać gołym okiem. Bogaci menadżerowie ogarneli, że można na tym zarobić hajs i wyprowadzili muzykę z bloków. Naturalna kolej rzeczy, zmienił się świat i zmieniła się ta muzyka. Kiedyś mama patrzyła na raperów krzywym okiem, dzisiaj sama nuci Bubble Tea jak robi obiad albo jedzie autem.

Klasyczny, stary rap opowiadał o życiu, że jest chujowe, żeby uważać na oszutów, trzymać się zasad, PKU, jebać heleniarzy, zapal ziółko i inne chuje muje. Wiadomo, to tylko muzyka, ale zawsze coś w głowie zostało i można było jakoś to przełożyć na życie. NIE WSZYSTKO I NIE DOSŁOWNIE.

Dzisiaj jest więcej flexu kasą, pokazywania bogactwa. Małolaci pierdolą zasady, chcą być zarobieni, dziewczynki świecą dupami na OnlyFans czy jakimś streamie, szukają bogatych fagasów, jebać uczucia, feministki wygrywają. Faceci przez to miękną niestety. Często słuchacze się wkręcają i nie kumają, że to fikcja i nie każdy będzie milionerem. I jest lina albo inny samobój.

To tylko muzyka. Na szczęście nadal jest zróżnicowanie i można znaleźć dobry, bujający newschool jak i dudniący trueschool.
Awatar użytkownika
DJ_BOBO

Post autor: DJ_BOBO »

Ale zajebiście połączyłeś ze sobą wątki. Teraz faktycznie to zauważyłem
https://youtu.be/UD4lt6AOVZQ?si=LOyIBdPJUn8olTdV
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO
Awatar użytkownika
many-s

@DJ_BOBO
Cieszę się, że Ci pomogłem.
Żyjemy w naprawdę prostych, nieskomplikowanych czasach, mamy niskie oczekiwania co do jakości kultury. Kiedyś kurwa była kurwą a dzisiaj jest sex workerką. Liczyły się korzenie, kanon, teraz wystarczy napisać ok boomer. Trzeba przeprosić Meza.
Awatar użytkownika
DJ_BOBO

Post autor: DJ_BOBO »

ja nie mam za co go przepraszać
https://youtu.be/UD4lt6AOVZQ?si=LOyIBdPJUn8olTdV
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

Hip-hop łączył się w historii z chyba każdym jebanym gatunkiem muzycznym jaki istnieje, i hip-hopowe dziady nie miały problemu, że jest łączony z jazzem, soulem, rockiem czyj chuj wie z czym jeszcze i nie srali się, żeby nazywać to hip-hopem, ale jak jakiś raper ośmieli się połączyć go z disco albo popem to to już nie może być hib hob. Śmieszne, tym bardziej, że zwłaszcza u korzeni hip-hop bardzo dużo czerpał z tej muzyki. I wpierdala się taki, ze swoim protekcjonalnym tonem, bo wartości(chuj, że do The Message w rapie miałeś chuja nie wartości), kiedyś to było i inne pierdolienie temu podobne.
To wynika z kompleksu wartościowej muzyki, który ciągle siedzi w głowach hip-hop headów, kiedyś ludzie rzeczywiście na hip-hop patrzyli nieprzychylnie, często mówiło się, że to nie jest prawdziwa muzyka albo, że nie ma wartości i jest dla patusów, dlatego wrażliwe stare hib hob heady starały się udowodnić, że jest inaczej, i ten hib-hob ma więcej wartości niż jakiś pop czy disco, dlatego teraz ich to tak boli, że dzisiejsze pokolenie słuchaczy już nie ma tego kompleksu. Dlatego jak widzę takiego many-s po raz tysięczny próbującego przekonać ludzi na forumku, że dzisiejszy rap to disco polo, to już się nie wkurwiam tylko żal mi po ludzku, że typo ma tak głęboko w głowie ten kompleks, że nie może wytrzymać tego, że inni ludzie go nie mają i co jakiś czas musi z siebie wyrzucić te brednie aby zadośćuczynić sobie za ten kompleks
Awatar użytkownika
many-s

Nie musisz mnie obrażać, przecież napisałem że NIE WSZYSTKO I NIE DOSŁOWNIE a Ty to zgrabnie uogólniłeś.

Szczerze wolę jak jest jakieś zróżnicowanie a nie chujowo ale jednakowo.

I napisałem pop-pop a nie disco polo.
ODPOWIEDZ