Gothic [seria]
Moderator: con shonery
Re: Gothic [seria]
mozna zaczac gre od remake, czy lepiej najpierw zagrac w og wersje? Mialem kiedys Gothic 2 z Noc Kruka w wydaniu big box, ale te 20 lat temu mi nie podeszlo po kilku godzinach gry.
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
ja zacząłbym od og bo potem ciężko będzie wrócić by móc porównać ale imo nic poza tym doświadczeniem nic nie stracisz + jak ci siądzie to 2 jest praktycznie na tym samym; lekko ulepszonym silniku; wadą obecnej wersji jest też to że ciągle jest patchowana więc nagle mob którego robiłeś na 2 strzały po updatcie może cie dojechać i nagle dysonans jest czy na obecnym bulidzie dojedziesz do mety
tldr: można
tldr: można
- Haczapurjan
W sumie ogranie wiele razy OG Gothica było o tyle przydatne, że człowiek miał mniej więcej orientację w terenie na nowej starej mapie. Część miejscówek przebudowano, ale co do zasady wszystko pozostało praktycznie takie samo.
no to też prawda; wpierdolenie gry w klimat karaibski czy inny okołorównikowy i nawigacja po nim zwłaszcza po zmroku to ciężki temat nawet dla znających mapę
- Haczapurjan
No ja taką Noc Kruka znam w chuj słabo.
Prawdę mówiąc ograłem ją raz w życiu, od początku do końca i było to relatywnie niedawno, bo pod koniec 2023 roku na Switchu. A ograłem tylko dlatego, że nie miałem wyboru, bo nie dało się zagrać w podstawkę oddzielnie.
Wcześniej miałem dwa podejścia w 2007 i 2008 i wtedy też finalnie stwierdziłem, że vanilla jest IMO bardziej koherentna i nie wprowadza jakichś biomów z dupy, które klimatem nie przystają do Gothica. I tu mam zbieżny pogląd z @baqlashan.
Aczkolwiek jak będą robić remake dwójki, no to nie wyobrażam sobie, że pominą Dzień Wrony. Stery niestety
Prawdę mówiąc ograłem ją raz w życiu, od początku do końca i było to relatywnie niedawno, bo pod koniec 2023 roku na Switchu. A ograłem tylko dlatego, że nie miałem wyboru, bo nie dało się zagrać w podstawkę oddzielnie.
Wcześniej miałem dwa podejścia w 2007 i 2008 i wtedy też finalnie stwierdziłem, że vanilla jest IMO bardziej koherentna i nie wprowadza jakichś biomów z dupy, które klimatem nie przystają do Gothica. I tu mam zbieżny pogląd z @baqlashan.
Aczkolwiek jak będą robić remake dwójki, no to nie wyobrażam sobie, że pominą Dzień Wrony. Stery niestety