Fakt proste, jestem bananowcem
Ukryci bananowcy z początków polskiego hip hopu
- igorzastyy
Re: Ukryci bananowcy z początków polskiego hip hopu
Cytat z Jacka Granieckiego
- marmolad_k2
I co z tego? Jest hip-hopowcem w Polsce.
Kiedyś oglądałem coś na YouTube.aleksy pisze: ↑04 lip 2026, 14:04 Mnie w tym wszystkim nie przestaje dziwić to, że im nie było wstyd pierdolić takie głupoty i tworzyć śmieszne wizerunki. Przecież jak ja bym świrował dziecko z biednego domu, a bym był z bogatego, to obawiałbym się, że np. spotkam kogoś znajomego z prywatnej szkoły i będzie mi głupio. Bananowcy mają chyba jakieś przeświadczenie, że im się należy, więc cel uświęca środki. A jeżeli tym środkiem jest udawanie kogoś kim nie jesteś, to trudno niech tak jest, najważniejsze że ja osiągnie to co chciałem i wtedy będzie sprawiedliwość we wszechświecie. Dla szaraków mamy wstyd i zasady, a my robimy swoje i pierdolimy takie przeszkody dla pospólstwa.
Koleś opowiadał n tym, że zwrócił uwagę komuś, kto źle zaparkował. Mówi do gościa w jakimś maybachu, że tak parkując nie przestrzega zasad. A koleś z Maybacha do niego "petty rules for petty people"
- gods bidness
Nic tu bananowego nie stwierdzono. Ani dziś, ani wtedy wyższe wykształcenie, ani nawet bycie z inteligencji (bo przecież by się zaliczać do tzw. inteligencji nie wystarczy być magistrem czy inżynierem) żadnych kokosów nie gwarantowała.aleksy pisze: ↑04 lip 2026, 13:01 Widziałem, że w temacie o prawdziwych G wymieniono Oskara z Problemu. Napisałem już posta, ale stwierdziłem, że tutaj się lepiej nadaje.
Przecież Oskar z Problemu to - uwaga niespodzianka - bananowiec. Obczajcie sobie ten wywiad: https://weekend.gazeta.pl/weekend/7,177 ... BoxMMtImg1
Tam jest napisane:Nie wiem jak Wy, ale mój wykrywacz bananowców w tym momencie świeci się na czerwono. Przecież to jest takie pierdolenie na około, że Sokół mógłby to powiedzieć. Inteligencka rodzina, ale oczywiście nie daje to żadnej przewagi, no i poza tym wszędzie takie sąSpoiler
W sensie to jakieś tajemnice, których nie chcecie ujawniać?
Oskar: Nie, nie, żadna tajemnica. Ogólnie pochodzimy z rodzin inteligenckich, z domów, jakich było wiele w tamtym czasie. Inteligentni rodzice, ale dający jednak za dużo wolności swoim dzieciom. Tylko teraz pytanie: czy to wynikało z ich braku wiedzy na temat tego, jak trzeba wychowywać dzieci, czy z tego, że byli zajęci i robili inne rzeczy, pewnie w ich mniemaniu dla dobra tychże dzieci?
I masz tu jakąś odpowiedź?
Oskar: Po ‘89 roku ludzie chwytali się różnych robót, wyjeżdżali do Stanów i innych RFN-ów i chyba często zbyt swoim dzieciom ufali, zostawiali je same i sprawy, które dziś są nie do pomyślenia, wtedy były czymś normalnym. W efekcie byliśmy dzieciakami, które w wieku kilkunastu lat siedziały na ulicy, paliły blanty, a naszymi ziomkami byli złodzieje. Nasi starzy byli po studiach, ale wracali do domu o 19:00 albo pracowali po nocach, a my schodziliśmy na "złą drogę" przez tę zbyt dużą wolność, którą wtedy dostaliśmy.
Czyli można powiedzieć, że byliście takimi pierwszym pokoleniem patointeligencji?
Oskar: Nawet myślałem przez chwilę, czy tego nie użyć, ale to określenie dotyczy jednak nie millenialsów, tylko obecnego pokolenia dwudziestokilkulatków, więc byłoby to trochę przekłamanie.Zero świadomości na temat tego, jak wygląda/wyglądało życie większości społeczeństwa. Rodzice byli w domu o 19 i to jest jakaś tragedia, przez którą zostajesz patusem XD Czasem starzy poszli na nockę! No jebnę zaraz, jak ty to przeżyłeś twardzielu! Oskar w wieku kilkunastu lat palił blanty? Kurwa nie znam żadnego fana bucha, który zaczynał później i trudno byłoby nawet znaleźć kogoś w moim wieku, kto takich rzeczy jako nastolatek nie robił. Ziomki złodzieje? Ta jasne... A nawet jeśli, to średnio mnie rusza historia znudzonego życiem bananowca, który szuka sobie cool ziomków, kiedy stary jest w robocie.
Co o tym myślicie? Oskar przekonał Was, że nie jest bananem i miał trudne początki?
-
dziejaszek
Według kryteriów forum kapitał kulturowy wystarczy aż nadto do określenia kogoś bananem, więc kokosy nie mają tu nic do rzeczy.
- scam_sakawa
To prawda, urodzenie w dobrym miejscu w ~80-90% determinuje fakt, że człowiek odniesie sukces.
Dodano po 2 minutach 21 sekundach:
To oczywista prawda - w domu, w którym się stawiało na naukę i dyscyplinę, ludziom jest dużo łatwiej osiągnąć życiowy (zwłaszcza materialny) sukces.dziejaszek pisze: ↑04 lip 2026, 21:29 Według kryteriów forum kapitał kulturowy wystarczy aż nadto do określenia kogoś bananem, więc kokosy nie mają tu nic do rzeczy.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Dla mnie jest coś takiego jak bananowstwo kulturowe i to tutaj mamy bankowo. Co do bananowstwa finansowego, są solidnego poszlaki.
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Ustalmy definicje bananowca bo za moich czasów i w moim otoczeniu do bycia bananowcem wystarczyło mieć dwoje pracujących rodziców xd
- gods bidness
Tylko że stawianie na naukę, dyscyplinę i osiągnięcie (samemu) życiowego sukcesu nie ma nic wspólnego z bananostwem.scam_sakawa pisze: ↑05 lip 2026, 15:15 Dodano po 2 minutach 21 sekundach:
dziejaszek pisze: ↑
Według kryteriów forum kapitał kulturowy wystarczy aż nadto do określenia kogoś bananem, więc kokosy nie mają tu nic do rzeczy.
To oczywista prawda - w domu, w którym się stawiało na naukę i dyscyplinę, ludziom jest dużo łatwiej osiągnąć życiowy (zwłaszcza materialny) sukces.