PRO8L3M

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
poztytiv
Zbanowany

Re: PRO8L3M

Post autor: poztytiv »

przedszkolanek pisze: 23 sty 2021, 16:02 to już wolałem taco hemingwaya jako autorytet intelektualny niż
hemingway był cudownym artystą intelektualnym do momentu spopularyzowania się jego muzyki ;d
a Oskar83 ma teksty na bardzo wysokim poziomie, a zaprzeczając temu pokazujesz jedynie swój niski poziom i ignorancję ;d
i nie mówię tutaj o groteskowych tekstach ulicznych jak w pierwszej EP, tylko np. takie Widmo jest cudowne, a każdy pojedynczy numer przybiera narrację i formę adekwatną do konceptu który za nim stoi
Art Brut 2 również jest fantastycznym albumem, tylko chłopacy sami się zaorali ponieważ narzucili sobie strasznie sztywną formę jeśli chodzi o konwencję artbrutowską, powinno być to osobne autonomiczne dzieło, a nie sequel.
przedszkolanek pisze: 28 sty 2021, 17:27 no i niech ktoś mi powie, że to nie jest pawoleh w nowym wcieleniu
Awatar użytkownika
mlody jelcz
zielony skurwiel

Post autor: mlody jelcz »

poztytiv pisze: 23 sty 2021, 15:25
mlody jelcz pisze: 13 sty 2021, 16:03 bit w sumie spoko, ale klasyczny steez, sam numer nudny, problem skończył się na LP, potem tylko przebłyski
głupszej rzeczy nie przeczytałem XD po LP były cudowne albumy koncepcyjne, których wartość artystyczno-intelektualna przewyższyła po prostu przeciętnych chłopaczków pokroju ślizgawkowiczów co słuchają jakiegoś sentino czy kaza bałagane
koncepcje fajne, wykonanie może spoko, czy wracałem - średnio
dlaczego uważasz, ze muzykę trzeba rozumieć, a nie może się po prostu podobać lub nie?
na ciebie mówią samosieja a na mnie zielony skurwiel
Awatar użytkownika
poztytiv
Zbanowany

mlody jelcz pisze: 23 sty 2021, 16:22 dlaczego uważasz, ze muzykę trzeba rozumieć, a nie może się po prostu podobać lub nie?
oczywiście że może się po prostu podobać - na tym polega estetyzm, który bardzo szanuję jako nurt artystyczny. tylko wtedy należy po prostu powstrzymać się z osądami - "artysta X się skończył".
sam nie wracam np. do C30 bo kompletnie mi nie siadło i nie słucham jakoś często chłopaków, po prostu uważam że to zdecydowanie topka polskiego hh.
przedszkolanek pisze: 28 sty 2021, 17:27 no i niech ktoś mi powie, że to nie jest pawoleh w nowym wcieleniu
Awatar użytkownika
mlody jelcz
zielony skurwiel

Post autor: mlody jelcz »

nie neguję tego, sam uważam, że ten duet to jedna z lepszych kolaboracji która się przydarzyła w polskim hh ale nowsze utwory po prostu mi nie siadają, nie mają dla mnie tego brudu i w pewnym sensie nieokrzesania, który był na pierwszych krążkach, nowe utwory wydają mi się za bardzo wymuskane i przekalkulowane

problem skończył się [dla mnie w repeat value i katowaniu krążków] na LP
przepraszam za skrót myślowy
na ciebie mówią samosieja a na mnie zielony skurwiel
Awatar użytkownika
Yayo

Post autor: Yayo »

Nie zapominajcie o "Ground Zero Mixtape", moim zdaniem najlepszy ich projekt.
Awatar użytkownika
poztytiv
Zbanowany

Yayo pisze: 23 sty 2021, 17:09 Nie zapominajcie o "Ground Zero Mixtape",
Ground Zero to projekt kilka poziomów wyżej niż stoi aktualnie polski rap - producencko i stylistycznie absolutnie arcydzieło i rewolucja. :bowdown: :bowdown:
frontkick

Post autor: frontkick »

Oczywiście podbijam propsy dla Ground Zero Mixtape, piękny materiał
Awatar użytkownika
Bolo

Post autor: Bolo »

Chujowe gówno, bukowski i eldo 201x roku
Wygrzeszam Cię, mordzia.
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Huraoptymistycznego spuszczanka się może nie podzielam, ale Oskar ma jedne z najbardziej poetyckich tekstów (może nawet najbardziej) w polskim hip-hopie, przy czym ta jego poezja jest subtelna, nienachalna i bezpretensjonalna, a uzyskać taki efekt to nie w kij dmuchał. Jak raperzy próbują być poetami, to albo napierdalają grafomanię, albo grzęzną w przyciężkawej, pretensjonalnej stylistyce budowania pomników cięższych od spiżu, że się rzygać chce. U Oskara jest ta lekkość, a jego poetyckie metafory są zwykle bez zarzutu.

Co innego głos - dla mnie kompletnie amatorski, w takim sensie, że jego barwa brzmi totalnie nieciekawie, jakby złapać pierwszego lepszego typka spod wiaty tramwajowej i kazać mu rapować. Ja rozumiem, że to rap, a nie aktorstwo teatralne i tutaj, choć liczy się dykcja, emisja głosu i jego barwa, to jednak żadnych kryteriów się nie stawia i można robić karierę. A jednak mimo wszystko jak go słyszę, to mam wrażenie, że - porównując - zamiast słuchać pełnego głębi głosu i nienagannej dykcji jakiegoś Zapasiewicza, Gajosa czy Frycza, słyszę panią Irenkę, która poszła na casting do Trudnych Spraw, żeby za wynagrodzenie dług u Bociana opłacić.
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

poztytiv pisze: 23 sty 2021, 17:12
Yayo pisze: 23 sty 2021, 17:09 Nie zapominajcie o "Ground Zero Mixtape",
Ground Zero to projekt kilka poziomów wyżej niż stoi aktualnie polski rap - producencko i stylistycznie absolutnie arcydzieło i rewolucja. :bowdown: :bowdown:
przecież Ground Zero to ich najgorszy materiał.
Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
poztytiv
Zbanowany

cloud pisze: 23 sty 2021, 23:47 przecież Ground Zero to ich najgorszy materiał.
dlaczego tak uważasz?

Dodano po 2 minutach 41 sekundach:
gods bidness pisze: 23 sty 2021, 23:40 Co innego głos - dla mnie kompletnie amatorski
z tym akurat jestem w stanie się zgodzić - mimo ze pasował do pierwszych konwencji artystycznych, takich niedbałych, a wręcz brudnych i nieestetycznych, to czasami Oskar naprawdę słabo brzmi - i tu nie chodzi nawet o talent. tak jak w GZM bity były robione specjalnie pod niego, Widmo brzmieniowo stało na niższym poziomie bo zarówno bity jak i tekst powstawały osobno.
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Do tego ma czasem jakieś chujowe, przekombinowane manierowanie przy wypowiadaniu słów.
Lucas
Zbanowany

Post autor: Lucas »

Odpaliłem ostatnio Ground Zero Mixtape po za 3 kawałkami strasznie chujowy materiał bez polotu jakiegoiolwiek
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

ostatnio odpaliłem też, no i nadal zajebisty materiał. co tam producencko odjebał Steez, to szapoba. oczywiście nikt lepiej tych bitów by nie wykorzystał. Oskar bawi się flow i głosem do woli, a takie próby, jak choćby Puerto Rico wyszły świetnie. chwytających barsów czy wzorcowo poskładanych zwrotek można by przytaczać wiele. w ogóle jakiś taki dziwny niepokój i chłód niesie ten album, a jednocześnie kopie w łeb momentami bardzo.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2021, 12:48 przez clockers, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
poztytiv
Zbanowany

Lucas pisze: 24 sty 2021, 11:02 Odpaliłem ostatnio Ground Zero Mixtape po za 3 kawałkami strasznie chujowy materiał bez polotu jakiegoiolwiek
bez polotu XDD swoista rewolucja na scenie rapowej dzięki swobodnosci, braku jednolitego konceptu tylko nagrywania luźnych kawałków autonomicznych i niezależnych w jednej konwencji producenckiej no ale ta, bez polotu
Lucas
Zbanowany

Post autor: Lucas »

Widać, ze to był mixtpe robiony na szybko. Nie ma podjazdu do Widna i Art brut 2
Awatar użytkownika
kelsohmm

Post autor: kelsohmm »

poztytiv pisze: 24 sty 2021, 11:37 swoista rewolucja na scenie rapowej dzięki swobodnosci, braku jednolitego konceptu tylko nagrywania luźnych kawałków autonomicznych i niezależnych w jednej konwencji producenckiej
:lol:
to jakieś nowe forumowe prowo czy ocb
możesz mi mówić daquan
Awatar użytkownika
scarz

Post autor: scarz »

poztytiv pisze: Art Brut 2 również jest fantastycznym albumem, tylko chłopacy sami się zaorali ponieważ narzucili sobie strasznie sztywną formę jeśli chodzi o konwencję artbrutowską, powinno być to osobne autonomiczne dzieło, a nie sequel.
Tak bardzo to, może poza tym, że nie okreslilbym go fantastycznym, raczej bardzo dobrym. Ale zdecydowanie sami sobie podcięli skrzydła podpinając ten krążek pod legendarny Art Brut. Trzeba było nagrać album o latach 90’ i w ich klimatach, ale luźniej podejść do brzmienia i tekstów. Jako całkowicie osobny krążek byłoby to zdecydowanie lepsze, choć i tak wyszło bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

Lucas pisze: 24 sty 2021, 11:41 Widać, ze to był mixtpe robiony na szybko. Nie ma podjazdu do Widna i Art brut 2
Ground zero ze zbędnymi numerami i skitami > Widmo >>>> gówno >> art brut2
Awatar użytkownika
poztytiv
Zbanowany

kapper1 pisze: 24 sty 2021, 13:06 Ground zero ze zbędnymi numerami i skitami > Widmo >>>> gówno >> art brut2
Widmo>GZM>Art Brut 2
ale to nadal przepiękna muzyka
ODPOWIEDZ