PRO8L3M - EX UMBRA AD LIBERTATEM (2025)
Re: PRO8L3M - EX UMBRA AD LIBERTATEM (24.10.2025) [Zapowiedź]
z fight clubu tez pare numerow lubie, aczkolwiek wole pro8l3m bez goscinek. a jak na plycie jest paluch, to automatycznie gwiazdka w dol
na czym to przelamanie konwencji niby polega?
na czym to przelamanie konwencji niby polega?
-
nobezprzesady
Puściłem sobie ten album teraz dwukrotnie i mogę przyznać rację, że jedynym dobrym elementem całej płyty są fragmenty popowych artystów we Freonie i tej piosence z Brodką.
prawda, Żar z Brodką to jedyny numer z tej płyty, do którego wracałem kiedykolwiek, ew. jeszcze V

e tam, typowo rapowych zajebistych momentow tez tu troche jest. przecie np. nawijka oskara w 'ziemi obiecanej' to rozpierdol, no ale potem wyskakuje zza krzaka kukon i fiut wiednie
Tu jesteś winny lub współwinny
Wiatr wieje pustynny
Tu farmazon do ciał stałych wrzuć
A prawdę do półpłynnych
Tu jesteś winny lub współwinny
Wiatr wieje pustynny
Tu farmazon do ciał stałych wrzuć
A prawdę do półpłynnych
- przedszkolanek
1 goście + koprodukcja (wcześniej to się nie zdarzało, w sensie jeden numer na płytę co najwyżej, a tu prawie cała płyta)
2 wyraźne przesunięcie w stronę pop rapu, gdzie wcześniej to bardziej w stylistyce hardokorowej się obracało
generalnie nie będę za tę płytę umierał, na pewno bym nie dał do top3, ale po kilku latach ciekawe było posłuchanie całego projektu od nich, który bardzo wyraźnie odbiegał od ich koronnej stylistyki - i uważam, że się obronili
to co dawali później (i swoje i featy) to już jest nieumyślna parodia problemu ad2016-2019
chyba najsłabsze gówno na płycie
Odpaliłem se całość ze sklepu muzycznego przed północną premierą, jestem na 15 numerze z playlisty i kurwa te single to najgorsze rzeczy z całej płyty nijak pasujące do reszty, Oskar bez głupich odpałów w końcu głównie rapuje, a nie kombinuje, wycia i takich przypałowych refrenów jakie mu się ostatnio przytrafiały nie stwierdzono, Steez IMO dowiózł chociaż bez większych fajerwerków, oczywiście tematycznie bez rewolucji, ale mi się to podoba, pierwsze wrażenie w chuj lepsze niż po przesłuchaniu PROXL3M
Ostatnio zmieniony 23 paź 2025, 23:51 przez Artazz, łącznie zmieniany 1 raz.
- przedszkolanek
aaa, to teraz wychodzi, zupełnie nie czekam, chuj z nimi, może tylko jak sponsorem kolejnego klipu będzie kruk windykacja to sprawdzę
Re: PRO8L3M - EX UMBRA AD LIBERTATEM (2025)
Na chuj tyle tych skitow na początku utworów
Dodano po 2 minutach 48 sekundach:
Tytułowy track nie pasuje chyba za bardzo do reklamy banku xD
Dodano po 2 minutach 48 sekundach:
Tytułowy track nie pasuje chyba za bardzo do reklamy banku xD
- przedszkolanek
namedropping numeru siekiery profanacja i bez sensu
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
- przedszkolanek
- przedszkolanek
a dobra po tytule widzę, przeoczyłem skrolując
e: dzięki
Dodano po 4 minutach 58 sekundach:
namedroping niby z pizdy, ale tam chyba sampel synthu poszedł i pewnie stąd tytuł
e: dzięki
Dodano po 4 minutach 58 sekundach:
namedroping niby z pizdy, ale tam chyba sampel synthu poszedł i pewnie stąd tytuł
nie mam czasu sprawdzac wszystkiego przed robota, odpalilem dwa nowe numery no i juz przynajmniej bitowo mila odmiana od tych singli skrojonych pod radyjko. moze rzeczywiscie nie bedzie tak tragicznieArtazz pisze: ↑23 paź 2025, 23:30 Odpaliłem se całość ze sklepu muzycznego przed północną premierą, jestem na 15 numerze z playlisty i kurwa te single to najgorsze rzeczy z całej płyty nijak pasujące do reszty, Oskar bez głupich odpałów w końcu głównie rapuje, a nie kombinuje, wycia i takich przypałowych refrenów jakie mu się ostatnio przytrafiały nie stwierdzono, Steez IMO dowiózł chociaż bez większych fajerwerków, oczywiście tematycznie bez rewolucji, ale mi się to podoba, pierwsze wrażenie w chuj lepsze niż po przesłuchaniu PROXL3M
moje topki po pierwszym odsluchu
Z punktu A do G
Na śmierć i życie
Idziemy przez las
Hiena - tylko Nosowska powinna być krótkim skitem, a tak to przekombinowała
Kolejka trwa
Z punktu A do G
Na śmierć i życie
Idziemy przez las
Hiena - tylko Nosowska powinna być krótkim skitem, a tak to przekombinowała
Kolejka trwa
leci pierwszy odsłuch, sprytnie se to wymyślili - dać gówno obsrane na single, żeby zrobił się szum jak to się skończyli i jaka chujnia, żeby więcej ludzi sprawdziło płytkę
jest parę fajnych numerów na pewno, steez ekstraklasa, ale jako całość raczej do zapomnienia jak poprzednie wydania
jest parę fajnych numerów na pewno, steez ekstraklasa, ale jako całość raczej do zapomnienia jak poprzednie wydania

Na jeden raz nie jestem tego w stanie wciągnąć póki co, męczący materiał fest.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
To prawda, cholernie męcząca płyta. Gdy zrobiłem sobie przerwę w słuchaniu, myślałem, że sprawdziłem już jakieś 2/3 płyty - okazało się, że to była połowa 7 utworu z 20.
Single słabe, większość płyty jest dość monotonna. Hiena z Nosowską wyróżnia się na plus głównie dlatego, że przełamuje monotonię, ale ona też rzuca tam takie linijki, że... a, szkoda gadać. Męczące to jego gadanie, ja pierdolę.
Single słabe, większość płyty jest dość monotonna. Hiena z Nosowską wyróżnia się na plus głównie dlatego, że przełamuje monotonię, ale ona też rzuca tam takie linijki, że... a, szkoda gadać. Męczące to jego gadanie, ja pierdolę.