Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
Magik nie ma swojego tematu na SLG? Szok. A więc tutaj wyrzucę to co mi w głowie siedzi.
Nigdy nie rozumiałem ubóstwiania Magika jak i całej Paktofoniki i uznawania ich za jakichś super raperów. Sprawdzałem ich płyty za małolata, bo trza przesłuchać by wyrobić sobie opinie... no i nie siedzi. Dla mnie to zwykłe grafomaństwo i pierdolojęczenie palaczoamfetaminiarzy, z pierwszymi odchyleniami w stronę schizofrenii. Ani tam sensu, ani tam techniki, ani muzykalności. Jeszcze ten Fokus z roboflow jakotako potrafił tam przyśpieszyć, ale Magik pierdolił jakieś kocopoły z pizdy, a grafomanie zarzuca się 3W, Biszowi czy Laikowi. Ja wiem, że wtedy na scenie było tylu rapowych artystów, że na palcach rąk zliczysz, ale każdemu z nich było bliżej do rapu/hip-hopu niż to jodłowanie i pierdolenie o Maryji.
Żeby nie było, rozumiem artyzm, twórczość artystyczną, kiedyś siedziałem mocno w amerykańskim horrorcorze, więc nie obce mi są odklejki, ale nie rozumiem zjawiska "MAGIK PAKTOFONIKA KALIBER"
Nigdy nie rozumiałem ubóstwiania Magika jak i całej Paktofoniki i uznawania ich za jakichś super raperów. Sprawdzałem ich płyty za małolata, bo trza przesłuchać by wyrobić sobie opinie... no i nie siedzi. Dla mnie to zwykłe grafomaństwo i pierdolojęczenie palaczoamfetaminiarzy, z pierwszymi odchyleniami w stronę schizofrenii. Ani tam sensu, ani tam techniki, ani muzykalności. Jeszcze ten Fokus z roboflow jakotako potrafił tam przyśpieszyć, ale Magik pierdolił jakieś kocopoły z pizdy, a grafomanie zarzuca się 3W, Biszowi czy Laikowi. Ja wiem, że wtedy na scenie było tylu rapowych artystów, że na palcach rąk zliczysz, ale każdemu z nich było bliżej do rapu/hip-hopu niż to jodłowanie i pierdolenie o Maryji.
Żeby nie było, rozumiem artyzm, twórczość artystyczną, kiedyś siedziałem mocno w amerykańskim horrorcorze, więc nie obce mi są odklejki, ale nie rozumiem zjawiska "MAGIK PAKTOFONIKA KALIBER"
w moim mniemaniu rap magika brzmi na niewymuszony, wszystko się dobrze klei ze sobą, i nie jest całkowicie wulgarny, bo nawet jeśli treść ma wydźwięk negatywny to jest zgrabnie przykryta metaforami. typ wyróżniał się na tle ówczesnej sceny, tembr głosu miał charakterystyczny, plus coś tam kombinował z flow
co do reszty pfk to kalibry>paktofoniczanie bez cienia wątpliwości
co do reszty pfk to kalibry>paktofoniczanie bez cienia wątpliwości
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN
-> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
Myślę, że gdyby Magik dziś żył, to byłby tam gdzie Fokus i Rahim, czyli nigdzie. Klasyczna sekta zbudowana na śmierci rapera, jak w przypadku Lil Peepa, XXXTentacion i innych szybko zawijających kopyta wariatów.
-
RIVALDO111
- Zbanowany
Re: Paktofonika
Wtedy raperów było na palcach jednej ręki tak jak piszesz. Chwile ulotne, Jestem Bogiem i śmierć Magika zbudowała jego legendę.
To co obecnie dzieje się w Polsce , nie pozwala mi narzekać na Mezo, a co dopiero na Magika, po tym jak taki popkiller oświadcza że Kinny Zimmer to odkrycie rapu roku w Polsce.
To co obecnie dzieje się w Polsce , nie pozwala mi narzekać na Mezo, a co dopiero na Magika, po tym jak taki popkiller oświadcza że Kinny Zimmer to odkrycie rapu roku w Polsce.
Siedzimy już nad tym trzy lata, bo obłęd to dar, a nie kara,Mówią nam jak mamy latać, ja wolałbym spotkać Ikara,Szczęście to tylko przywilej, szczęście to tylko na chwilę, szczęście cię zgubi,udusi,zabije i minie ,A w trakcie się wije jak żmije i gnije.
Dla ludzi zaczynających słuchać rapu w tamtym okresie - mam zrozumienie - sam mam jakieś sentymenty do kawałków WackMC, bo słuchało się za gnoja, a nie było czego innego do słuchania, nie było internetów, nie było wiedzy, scoutingu, researchu, możliwości poznawania.
Ale jak ktoś urodził się później, tak, żeby świadomie zacząć słuchać rapu, to ma wuchte albumów bardziej rapowych, bardziej muzycznych, ciekawszych, przyjemnych, do srania jak i do rozkminiania.
Oczywiście ostatecznie nikogo atakuje, każdy słucha czego chce, u mnie w rapie sinusoida, od przekazu, po liczenie rymów, przyśpieszenia, wielokrotne, do muzykalności, a ostatnio znów mam zajawkę na słuchanie życiowych czasem moralizatorskich utworów z przekazem. Może tak wygląda u mnie pętla gustu, się okaże, ostatnio przez to co się wyprawia na scenie chciałoby się wjazdu jakiegoś nowego Eripe czy Białasa, który techniką i punchami przetasowałby grę.
Ale jak ktoś urodził się później, tak, żeby świadomie zacząć słuchać rapu, to ma wuchte albumów bardziej rapowych, bardziej muzycznych, ciekawszych, przyjemnych, do srania jak i do rozkminiania.
Oczywiście ostatecznie nikogo atakuje, każdy słucha czego chce, u mnie w rapie sinusoida, od przekazu, po liczenie rymów, przyśpieszenia, wielokrotne, do muzykalności, a ostatnio znów mam zajawkę na słuchanie życiowych czasem moralizatorskich utworów z przekazem. Może tak wygląda u mnie pętla gustu, się okaże, ostatnio przez to co się wyprawia na scenie chciałoby się wjazdu jakiegoś nowego Eripe czy Białasa, który techniką i punchami przetasowałby grę.
No to zależy czy chcesz pogibać głową, liczyć rymy i rozkminiać poczwórne dna, czy szukasz wskazówek w życiu cnie. Wskaż mi rapera, a ja Ci wskaże x powodów dla którego jest on chujowy. Chyba, że uważasz ich za słabych pisarzy, to z chęcią poznam bardziej tęgie głowy.
Myślę że dobijamy do punktu w którym nawet Malik z Dihem coś tam licząc od pod nosem mogą uznać że warto Alvareza zaprosić do domu i zapytać czy wszystko w porządku.
nie no cobra co ty pierdolisz magik po prostu miał dryg do tego był utalentowany i rytmicznie i pod wzgledem flow i potrafil ZAINTERESOWAC tekstem (abstrachujac czy grafomanskim czy nie, bo ciezko mi oceniac to z punktu dzisiejszych realiow) i wlasnie tak jak DoubleB pisze byl niewymuszony, ale jak widac twoje lucid dreams to jest punchowanie w powietrze eripe i białasa tak zwani bokserzy mistrzowie świata na worku treningowym, wiec po co ja kurwa to pisze
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
to początek drogi do elegancji
No właśnie nie, okres liczenia rymów i rozkminiania wersów od trzeciej strony minął mi koło 2k13, teraz sobie wolę odpalić Kękę, Peję, czy nowego Szpaka, bez podniety wielokrotnymi czy grafomańskimi rozkminkami. Magik na swoje lata może nie miał konkurencji, bo dopiero polski rap raczkował, ale z perspektywy czasu wole odpalić sobie Na Legalu niż PFK/K44
Warszawski hip hop jest najlepszy
CAŁE ŻYCIE MAM
SKANDAL PIJĄC HENNESSY PARADIS
Lepiej za miedzą niż pleksą ~Olgierdos
SKANDAL PIJĄC HENNESSY PARADIS
Lepiej za miedzą niż pleksą ~Olgierdos
problem to discopolo zrobione dobrze.
A teraz obroń tę tezę i się nie ośmiesz.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Na to drugie nie ma szans, chcę tylko to pierwsze dobrze rozłożyć ziomeczku.
- KomunistomPodPrad
.........
Ostatnio zmieniony 04 cze 2025, 19:35 przez KomunistomPodPrad, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.youtube.com/watch?v=oHFw8cEH3Wo
So take a step back.
Let your darker side win. There's a heatwave coming.
So take a step back.
Let your darker side win. There's a heatwave coming.
Poza Noonem i 1988 nie ma w polsce topowego producenta co by sie nie rozmieniał na drobne i nie wydawał na przestrzeni swojej kariery kaszany
- OmarStooleyman
Magik był pierwszym dużym talentem w polskim rapie. Gościem, który skumał o co chodzi w tej muzyce, który odkrył klucze dostępu do lepienia linijek pod powtarzalny bit. Ja mam coś takiego, że cholernie doceniam tych pierwszych bo imponuje mi tworzenie trendu. Nie trudno po 25 latach od czasów prime Magika nawinąć lepiej, mniej grafomańsko, bardziej z sensem. Sztuką było na to wpaść w momencie tak ograniczonej dostępności płyt, kaset, informacji i sklecić z tego kilka płyt, które nawet dziś brzmią co najmniej poprawnie. A że tematu nie ma, zwalam to na to, że przez te lata wszystko co miało zostać powiedziane zostało powiedziane. Dzisiaj możemy tylko walić w pomniki.
peja
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN
-> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
Peja to gdzies od 2006 od lp szacunek ludzi ulicy regres jesli chodzi o warsztat rapowy i producencki. Przecież on od dekady jest asluchalny i dobrego bitu nie zrobil.
Peja nigdy nie był topowym producentem 
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji