Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
- yungXpaproch
Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
mowisz ze mainstreamowi raperzy tacy jak np. oki sa mniej overrated?
no zastanow sie dwa razy
no zastanow sie dwa razy
- OmarStooleyman
Producent to połowa sukcesu porządnego szantu czy bengera, zwłaszcza w czasach, gdy słowa w rapie schodzą na dalszy plan
dużo więcej niż połowa, w np. Szklankach bit to jedyne co robi robotę (z warstwy muzycznej, bo sama postać Leosi to inna sprawA)
co ma jedno do drugiego?
btw mi bardziej chodzi o to że często się mówi że nie odstają za bardzo od najlepszych producentów w stanach co jest dalekie od prawdy
bardzo rzadko w polsce się zdarza bit który naprawdę rozpierdala, a większość to o półkę niższe odtwórstwo at best i totalnie nic ciekawego
a co do raperów to w takim nurcie jak przytoczyłeś w stanach teksty lepiej nie wyglądają przecież
natomiast główny problem imo jest taki że w polsce nurty rapowe są po prostu bardzo ograniczone
btw mi bardziej chodzi o to że często się mówi że nie odstają za bardzo od najlepszych producentów w stanach co jest dalekie od prawdy
bardzo rzadko w polsce się zdarza bit który naprawdę rozpierdala, a większość to o półkę niższe odtwórstwo at best i totalnie nic ciekawego
a co do raperów to w takim nurcie jak przytoczyłeś w stanach teksty lepiej nie wyglądają przecież
natomiast główny problem imo jest taki że w polsce nurty rapowe są po prostu bardzo ograniczone
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 20:53 przez instinkt, łącznie zmieniany 2 razy.
taka prawda
próbowałem znaleźć w głowie na szybko jakieś ciekawsze bity z rzeczy bardziej popularnych i przyszedł mi do głowy szafir oraz ikea maty
no i okazało się, że twórcami nie są polacy
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 20:54 przez Finesta, łącznie zmieniany 2 razy.
@instinkt to ma jedno do drugiego, ze polscy topowi raperzy sa czesto jeszcze bardziej przereklamowani, niz ludzie ktorzy robia im czesto calkiem przyzwoite bity
ale to o czym mowisz to tez prawda, zreszta sam lanek o tym wspomnial ostatnio w hejt parku
ale to o czym mowisz to tez prawda, zreszta sam lanek o tym wspomnial ostatnio w hejt parku
-
wklz
Jak słucham kawałków hh z dobrym bitem to często się łapię, że wyrzuciłbym z nich tylko wierszokletę.
Żaden z polskich klasyków by się nie wybronił gdyby nie produkcja, ale z drugiej strony producenci za bardzo nie dbają o siebie.
Robienie paczek bitów dla jakiegoś mainstreamowego rapera, któremu się pomyliło że ma talent muzyczny, żeby sobie coś wybrał to błąd.
Żaden z polskich klasyków by się nie wybronił gdyby nie produkcja, ale z drugiej strony producenci za bardzo nie dbają o siebie.
Robienie paczek bitów dla jakiegoś mainstreamowego rapera, któremu się pomyliło że ma talent muzyczny, żeby sobie coś wybrał to błąd.
Nie no, Pawbeats za przebojowość i nie uciekanie od klimatów hitowego głównego nurtu, a także za muzykalność i poruszanie się w wielu płaszczyznach - props.instinkt pisze: ↑07 cze 2022, 20:43 btw mi bardziej chodzi o to że często się mówi że nie odstają za bardzo od najlepszych producentów w stanach co jest dalekie od prawdy
Webber - za unikalność stylu i konsekwencję, wielki props.
Returnersi - może się przejadło co niektórym ale wielki props.
Noon - klasyka, nie można ignorować.
Sodrumatic - ekspolrujący, nieprzewidywalny.
How nonbinary persons kill people?
They / them.
They / them.
no myślę że kumaci ludzie wiedzą że są oni chujowi więc ciężko tu mówić o byciu overratedyungXpaproch pisze: ↑07 cze 2022, 20:07 mowisz ze mainstreamowi raperzy tacy jak np. oki sa mniej overrated?
a co myślą goście łykający wszystko co im się podsunie pod nos to chuj z tym bo wypromować dla masy można wszystko i działa to tak wszędzie
a dla lanka props za to co powiedział
Raperzy sa chujowi, wiec cieszymy się z byle jakich raperów ktorzy maja cokolwiek
Raperzy są chujowi, więc cieszymy sie bo nawet jak producenci są średni to średni > chujowy
Wszystko wina chujowych raperów
Post bez beki jakby ktoś coś
Raperzy są chujowi, więc cieszymy sie bo nawet jak producenci są średni to średni > chujowy
Wszystko wina chujowych raperów
Post bez beki jakby ktoś coś
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
a następny level od reno chociażby? tam przecież bity nigdy nie grały pierwszych skrzypiec a imo w dalszym ciągu dobrze się tego słucha, ale być może to kwestia sentymentu
- yungXpaproch
kurwa to ze ktos jest lubiany na slizgawce nie znaczy ze jest doceniony. overrated mozna mowic wtedy, kiedy osiagnal wiecej niz na to zasluguje, wtedy wielu z najwiekszych raperow mozna nazwac overrated. producenci? moze faktycznie nawet nie daja z siebie wszystkiego nigdy bo klepia po 3 bity dziennie i tylko wysylaja paczki bitow do raperow z chujowym sluchem to nawet im sie nie oplaca czegos lepszego pokazac. mimo to ja dalej twierdze ze mamy bardzo dobrych producentow, slyszalem szczegolnie ostatnio sporo produkcji, ktore zapadly mi w pamiec mocno, oczywiscie ze sa typy ktorzy nie maja totalnie nic swojego i sie nie wyrozniaja, sa sredni ale poza tym jest pelno wartosciowych typowinstinkt pisze: ↑07 cze 2022, 21:00no myślę że kumaci ludzie wiedzą że są oni chujowi więc ciężko tu mówić o byciu overratedyungXpaproch pisze: ↑07 cze 2022, 20:07 mowisz ze mainstreamowi raperzy tacy jak np. oki sa mniej overrated?
a co myślą goście łykający wszystko co im się podsunie pod nos to chuj z tym bo wypromować dla masy można wszystko i działa to tak wszędzie
a dla lanka props za to co powiedział
No to w takim razie kazdy dukacz jest overrated, bo ich praca jest mniej warta dla spoleczenstwa niz praca poloznej
-
wklz
Dla mnie ta płyta to nie jest klasyk i pierwszy raz widzę ten tytuł. Włączyłem sobie i posłuchałem paru numerów, no i podtrzymuję swoje zdanie. Groove, połamane sample jak to się kiedyś kleiło i letni klimat niesie ten materiał. Ten styl rapowania jest dla mnie nieatrakcyjny i kojarzy mi się z czasami licealnych cypherów. Akurat leci "Haaajs" i refren brzmi jakby był nagrywany z mamą za ścianą, gospodarz ze ściśniętym gardłem próbuje coś wołać, no offence jeśli to dla Ciebie ważna płyta, piszę jedynie o estetyce muzycznej/"muzykalności" - dla mnie to raczej obiektywna sprawa, ale rozumiem że nie to musi być najwazniejsze dla słuchacza.
Teraz leci "Ej DJ" i normalnie z dobrym producentem wykonawczym to mógłby być przemocarny hit, no ale cóż - "na dupie ma miejsce na twoją reklamę".
Na obronę tego albumu napiszę, że też się nigdy nie podobała muzyki Ortegi czy tam Rasmentalismu (przed chwilą mi się wydawało że to to samo) - ich najbardziej popularne numery mają słabe bity, a jak sobie włączę mój ulubiony ich numer to instrumental wystarczy
Spoiler
Jak dla mnie Nastepny Level przekresla jakosc, ktora juz w 2010 jak tego sluchalem byla chujowa, wiec ciezko powiedziec czy samym rapem by sie wybronilo
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
- SuperRapMaster
Całkiem możliwe, że mama była za ścianą, bo z tego co wiem, to Następny level nie był nagrany w profesjonalnym studiu.
Lanek jako wyznacznik czegokolwiek
Jest niewiele lepszym producentem niz raperem bedoes czy jego stary z katarem.
Jest niewiele lepszym producentem niz raperem bedoes czy jego stary z katarem.
z tego wklejonego cytatu płynie tylko że jest samoświadomy, kuma co się dzieje na świecie i nie mydli oczu
więc w sumie to nie wiem skąd ta przypierdolka
no chyba że gdzieś tam dalej jest jakiś inny kontekst tej wypowiedzi
więc w sumie to nie wiem skąd ta przypierdolka
no chyba że gdzieś tam dalej jest jakiś inny kontekst tej wypowiedzi
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 23:34 przez instinkt, łącznie zmieniany 1 raz.