Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
yungXpaproch

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: yungXpaproch »

mowisz ze mainstreamowi raperzy tacy jak np. oki sa mniej overrated?
no zastanow sie dwa razy
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Post autor: OmarStooleyman »

Producent to połowa sukcesu porządnego szantu czy bengera, zwłaszcza w czasach, gdy słowa w rapie schodzą na dalszy plan
Kokor

Post autor: Kokor »

dużo więcej niż połowa, w np. Szklankach bit to jedyne co robi robotę (z warstwy muzycznej, bo sama postać Leosi to inna sprawA)
moody

Post autor: moody »

instinkt pisze: 07 cze 2022, 18:49 producenci to najbardziej overrated rzecz na polskiej scenie
przeczytaj sobie na geniusie, bez wlaczonej muzy, teksty najbardziej popularnych polskich kawalkow, tych wszystkich kizownikow, young igich, zabsonow i wroc :lol:
Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

Post autor: instinkt »

co ma jedno do drugiego?

btw mi bardziej chodzi o to że często się mówi że nie odstają za bardzo od najlepszych producentów w stanach co jest dalekie od prawdy
bardzo rzadko w polsce się zdarza bit który naprawdę rozpierdala, a większość to o półkę niższe odtwórstwo at best i totalnie nic ciekawego

a co do raperów to w takim nurcie jak przytoczyłeś w stanach teksty lepiej nie wyglądają przecież :lol:
natomiast główny problem imo jest taki że w polsce nurty rapowe są po prostu bardzo ograniczone
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 20:53 przez instinkt, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Finesta

Post autor: Finesta »

instinkt pisze: 07 cze 2022, 18:49 producenci to najbardziej overrated rzecz na polskiej scenie
taka prawda
próbowałem znaleźć w głowie na szybko jakieś ciekawsze bity z rzeczy bardziej popularnych i przyszedł mi do głowy szafir oraz ikea maty
no i okazało się, że twórcami nie są polacy
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 20:54 przez Finesta, łącznie zmieniany 2 razy.
moody

Post autor: moody »

@instinkt to ma jedno do drugiego, ze polscy topowi raperzy sa czesto jeszcze bardziej przereklamowani, niz ludzie ktorzy robia im czesto calkiem przyzwoite bity

ale to o czym mowisz to tez prawda, zreszta sam lanek o tym wspomnial ostatnio w hejt parku
wklz

Post autor: wklz »

Jak słucham kawałków hh z dobrym bitem to często się łapię, że wyrzuciłbym z nich tylko wierszokletę.
Żaden z polskich klasyków by się nie wybronił gdyby nie produkcja, ale z drugiej strony producenci za bardzo nie dbają o siebie.
Robienie paczek bitów dla jakiegoś mainstreamowego rapera, któremu się pomyliło że ma talent muzyczny, żeby sobie coś wybrał to błąd.
Awatar użytkownika
Godhand

Post autor: Godhand »

instinkt pisze: 07 cze 2022, 20:43 btw mi bardziej chodzi o to że często się mówi że nie odstają za bardzo od najlepszych producentów w stanach co jest dalekie od prawdy
bardzo rzadko w polsce się zdarza bit który naprawdę rozpierdala, a większość to o półkę niższe odtwórstwo at best i totalnie nic ciekawego
Nie no, Pawbeats za przebojowość i nie uciekanie od klimatów hitowego głównego nurtu, a także za muzykalność i poruszanie się w wielu płaszczyznach - props.
Webber - za unikalność stylu i konsekwencję, wielki props.
Returnersi - może się przejadło co niektórym ale wielki props.
Noon - klasyka, nie można ignorować.
Sodrumatic - ekspolrujący, nieprzewidywalny.
How nonbinary persons kill people?
They / them.
Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

yungXpaproch pisze: 07 cze 2022, 20:07 mowisz ze mainstreamowi raperzy tacy jak np. oki sa mniej overrated?
no myślę że kumaci ludzie wiedzą że są oni chujowi więc ciężko tu mówić o byciu overrated
a co myślą goście łykający wszystko co im się podsunie pod nos to chuj z tym bo wypromować dla masy można wszystko i działa to tak wszędzie

a dla lanka props za to co powiedział
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

Raperzy sa chujowi, wiec cieszymy się z byle jakich raperów ktorzy maja cokolwiek
Raperzy są chujowi, więc cieszymy sie bo nawet jak producenci są średni to średni > chujowy

Wszystko wina chujowych raperów

Post bez beki jakby ktoś coś
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
knarku

Post autor: knarku »

wklz pisze: 07 cze 2022, 20:56 Żaden z polskich klasyków by się nie wybronił gdyby nie produkcja
a następny level od reno chociażby? tam przecież bity nigdy nie grały pierwszych skrzypiec a imo w dalszym ciągu dobrze się tego słucha, ale być może to kwestia sentymentu
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

instinkt pisze: 07 cze 2022, 21:00
yungXpaproch pisze: 07 cze 2022, 20:07 mowisz ze mainstreamowi raperzy tacy jak np. oki sa mniej overrated?
no myślę że kumaci ludzie wiedzą że są oni chujowi więc ciężko tu mówić o byciu overrated
a co myślą goście łykający wszystko co im się podsunie pod nos to chuj z tym bo wypromować dla masy można wszystko i działa to tak wszędzie

a dla lanka props za to co powiedział
kurwa to ze ktos jest lubiany na slizgawce nie znaczy ze jest doceniony. overrated mozna mowic wtedy, kiedy osiagnal wiecej niz na to zasluguje, wtedy wielu z najwiekszych raperow mozna nazwac overrated. producenci? moze faktycznie nawet nie daja z siebie wszystkiego nigdy bo klepia po 3 bity dziennie i tylko wysylaja paczki bitow do raperow z chujowym sluchem to nawet im sie nie oplaca czegos lepszego pokazac. mimo to ja dalej twierdze ze mamy bardzo dobrych producentow, slyszalem szczegolnie ostatnio sporo produkcji, ktore zapadly mi w pamiec mocno, oczywiscie ze sa typy ktorzy nie maja totalnie nic swojego i sie nie wyrozniaja, sa sredni ale poza tym jest pelno wartosciowych typow
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

No to w takim razie kazdy dukacz jest overrated, bo ich praca jest mniej warta dla spoleczenstwa niz praca poloznej
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
wklz

Post autor: wklz »

knarku pisze: 07 cze 2022, 21:28
wklz pisze: 07 cze 2022, 20:56 Żaden z polskich klasyków by się nie wybronił gdyby nie produkcja
a następny level od reno chociażby? tam przecież bity nigdy nie grały pierwszych skrzypiec a imo w dalszym ciągu dobrze się tego słucha, ale być może to kwestia sentymentu
Dla mnie ta płyta to nie jest klasyk i pierwszy raz widzę ten tytuł. Włączyłem sobie i posłuchałem paru numerów, no i podtrzymuję swoje zdanie. Groove, połamane sample jak to się kiedyś kleiło i letni klimat niesie ten materiał. Ten styl rapowania jest dla mnie nieatrakcyjny i kojarzy mi się z czasami licealnych cypherów. Akurat leci "Haaajs" i refren brzmi jakby był nagrywany z mamą za ścianą, gospodarz ze ściśniętym gardłem próbuje coś wołać, no offence jeśli to dla Ciebie ważna płyta, piszę jedynie o estetyce muzycznej/"muzykalności" - dla mnie to raczej obiektywna sprawa, ale rozumiem że nie to musi być najwazniejsze dla słuchacza.

Teraz leci "Ej DJ" i normalnie z dobrym producentem wykonawczym to mógłby być przemocarny hit, no ale cóż - "na dupie ma miejsce na twoją reklamę".

Na obronę tego albumu napiszę, że też się nigdy nie podobała muzyki Ortegi czy tam Rasmentalismu (przed chwilą mi się wydawało że to to samo) - ich najbardziej popularne numery mają słabe bity, a jak sobie włączę mój ulubiony ich numer to instrumental wystarczy
Spoiler
Czy jak tego słuchasz to masz wrażenie, że czegoś brakuje, a szczególnie rapu?
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

knarku pisze: 07 cze 2022, 21:28
Jak dla mnie Nastepny Level przekresla jakosc, ktora juz w 2010 jak tego sluchalem byla chujowa, wiec ciezko powiedziec czy samym rapem by sie wybronilo
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Post autor: SuperRapMaster »

Całkiem możliwe, że mama była za ścianą, bo z tego co wiem, to Następny level nie był nagrany w profesjonalnym studiu.
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

Lanek jako wyznacznik czegokolwiek :lol:
Jest niewiele lepszym producentem niz raperem bedoes czy jego stary z katarem.
Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

z tego wklejonego cytatu płynie tylko że jest samoświadomy, kuma co się dzieje na świecie i nie mydli oczu
więc w sumie to nie wiem skąd ta przypierdolka

no chyba że gdzieś tam dalej jest jakiś inny kontekst tej wypowiedzi
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 23:34 przez instinkt, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ