Ten Typ Mes
Re: Ten Typ Mes
Zreszta kogo by mes nie wynalazl, chocby kurwa samego belmonda to jest to niestety rownowazone z nawiązką przez podpisanie tego cwela holaka, ktory akurat sam mu uparcie wlazil w tylek, robil remixy itd a mes jest łasy na pochlebstwa wiec łyknął
aktualizacja. zara dojdzie do najbardziej niespodziewanego beefu w historii czyli mes vs stasiak
Kiedy zastanawiałem się „co dalej?” (bo ciągle nagrywam nowe rzeczy), jakieś 2 miesiące temu „koledzy” z Alkopoligamii zaczęli dzwonić do innych wytwórni. Dwóch konkretnie labelów. „Mesa nie wolno wydawać, Mes ma zobowiązania!” - mówili. Tak, ci sami dwaj mistrzowie biznesu, którzy nie chcieli już ze mną pracować, którzy „nie mają ze mną kontaktu”.
Nie wiem czy telefonowali ze stacjonarnego w Niuansie, a może łączyli się przez satelitę Def Jamu, ale skutecznie - na gębę, bez poparcia w umowach - zrazili do mnie ew. kontrahentów. Wcześniej, przez kilka miesięcy, wierzyłem, że uda się nam dojść do jakiegoś porozumienia i rozstać się mając w pamięci zwłaszcza te dobre momenty z ostatnich lat.
Rzutem na taśmę zorganizowałem ekipę filmową. Zapłaciłem za produkcję klipu i wyrobiliśmy się (ledwo!) na moje wczorajsze 40 urodziny, tak, żeby refren nie stracił sensu.
Muzyczne wycieczki z kochanym Kubą Więckiem & co. oczywiście też sformowałem niezależnie.
Czemu o tym piszę?
Bo pytacie dlaczego „Tego Typa ’22” nie ma na streamach. Skumajcie, musiałem działać w pośpiechu, wrzucać mp4 na YT z kumplami (mam kilku prawdziwych) ale ze spotim’ to już nie takie łatwe.
Jeśli chcecie swobodnego i pełnego dostępu do moich nowych rzeczy to Witold Michalak i Łukasz Stasiak muszą przestać zachowywać się jak pały. Niech się cieszą z naszej wspólnej pracy przy „T.B.Z.D.” czy „Żbikach” i od..czepią od teraźniejszości i przyszłości. Naprawdę, pogrywanie ze mną jak z „pracownikiem sezonowym” to nie jest dobry pomysł.
Wy też pamiętajcie, proszę, to co dobre i dopracowane spod szyldu Alko’ wyszło.
Dziękuję Wam za okazane wsparcie, „macie łby aż Wam się, k’ świecą”!! Wszystkie wiadomości, życzenia, komentarze, udostępnienia wiele dla mnie znaczą!
Time to move on! Ale na moich zasadach!
ten styl pisania wygląda tak jakby sentino zamiast instagramowych live'ów zajął się pisankami na facebooku, gdzie Stasiak pisał/mówił, że z Mesem nie ma kontaktu od lat?
- Cz4rny1337
- Moderator
To skrót tego wywiadu, bo zapewne większość go nie przeczytała
Dymy niezłe
Prawda taka, ze alko to praktycznie jedna osoba i dziwne, ze dwóch ancymonow sie poczuwa bardziej i uważa, ze maja moralne prawo do tego co zbudowało wokol siebie alko (głównie zbudowane na Mesie i wygłaszanych przez niego myślach)
Dymy niezłe
Prawda taka, ze alko to praktycznie jedna osoba i dziwne, ze dwóch ancymonow sie poczuwa bardziej i uważa, ze maja moralne prawo do tego co zbudowało wokol siebie alko (głównie zbudowane na Mesie i wygłaszanych przez niego myślach)

nie, to jest post na fb mesa sprzed godzinyCz4rny1337 pisze: ↑25 gru 2022, 21:06 To skrót tego wywiadu, bo zapewne większość go nie przeczytała
-
peterkurten
Czy stasiak bylby tam gdzie jest gdyby nie mes?
Przypuszczam że siedziałby na forum tera w temacie jak poderwać dziewczynę
OK, ale jak się coś do kogoś ma z pracy albo go zwalnia to wypadało by chyba zrobić to w 4 oczy?scarz pisze: ↑25 gru 2022, 20:06 Mes teraz po części słusznie wylewa żale, że wytwórnia, której był twarzą i która hulała głównie dzięki jego muzyce go wywaliła, ale zapomina, że całe ryzyko związane z założeniem i prowadzeniem tego biznesu wziął na siebie ktoś inny. Bo niby kumpelski deal etc., ale gdyby to nie wypaliło to ten cały Witek by został z długami, a Mesowi zmartwień by nie przybyło. A pamietajmy, że otworzyli to to bodajże w 2009 roku, kiedy branża dopiero podnosiła się po krachu rapowym sprzed 2-3 lat, wiec sama decyzja by wejść w taki interes w takim momencie i to w zasadzie na własny rachunek wymagała odwagi. Już nie wspominam o tym, że przez te wszystkie lata Mesowi najwyraźniej taki układ pasował, skoro nie zainteresował się wcześniej zrobieniem z tego jakiejś spółki.
Już nawet nie wspomnę o tym, że użeranie się z chronicznie najebanym bucowatym Mesem zapewne też wymagało sporych pokładów cierpliwości. No i ciekaw jestem, jak faktycznie wyglądało to „wyszukiwanie przez Mesa raperów na ulicy”. Żeby nie okazało się, że polegało to na tym, że po pijaku obiecywał nowopoznanemu kompanowi od kieliszka kontrakt i złote góry, a potem stawiał wytwórnię przed faktem dokonanym i oni musieli jakoś z tego wybrnąć.
Ale to już luźne dywagacje tylko, bo podejrzewam, że relacji drugiej strony (tego Witka, a nie pajaca Stasiaka, który pewnie w przeciągu paru dni wrzuci jakis smieszkowym artykulikiem na newonce) zapewne nigdy nie poznany. Tak czy siak okoliczności rozstania podane przez Mesa nie są za fajne i mimo całego jego bucostwa trochę go szkoda.
Z tego co pamiętam to Mes kiedyś mówił, że jak z Stasiakiem jeździli grać koncerty po Polsce, to dostawali CD nielegale od lokalnych raperów i słychali ich w aucie jak wracali do domu.
Ja jestem ciekawy z jakimi alkopoligamiczykami WdoWA miała konflikt po odejściu z wytwórni, bo tam też poszło o hajs tantiem.
Wydaje mi się, że właśnie miało być to w cenie preorderu. Był konkurs żeby wymyślić Mesowi pomysł na kawałek do tej dodatkowej płyty, który nawet wygrałem,za co dostałem koszulkę ze ŚWIECĄCYM w kurwa CIEMNOŚCI nadrukiem, ale płyty nie dostałem i nie zamówiłemBisclavret pisze: ↑25 gru 2022, 10:05 tam był wątek kulawego preorderu z pustym pudełkiem na płytę z remiksami, którą później trzeba było sobie samemu zamówić ze strony alko i zapłacić za przesyłkę. Pewnie idea była taka, że każdemu wyślą tę płytę na adres dostawy głównego albumy w ramach niespodzianki, ale ktoś policzył na kalkulatorze kilkanaście tysięcy preorderow razy koszt wysyłki i stwierdził że fajny pomysł ale niekoniecznie warty kawalerki.
HWDP kurwo - nique la police
Jebać ich przekaz, FREE PALESTINE
Ja nie będę już pierdolił o pożyczkach
Koniec z tym gównem, i just wanna get ma dick sucked
Jaki pomysł mu podsunales? Mam nadzieję ze nie splodzenie syna i nagranie o tym płytydrzeworyt pisze: ↑25 gru 2022, 22:24Wydaje mi się, że właśnie miało być to w cenie preorderu. Był konkurs żeby wymyślić Mesowi pomysł na kawałek do tej dodatkowej płyty, który nawet wygrałem,za co dostałem koszulkę ze ŚWIECĄCYM w kurwa CIEMNOŚCI nadrukiem, ale płyty nie dostałem i nie zamówiłemBisclavret pisze: ↑25 gru 2022, 10:05 tam był wątek kulawego preorderu z pustym pudełkiem na płytę z remiksami, którą później trzeba było sobie samemu zamówić ze strony alko i zapłacić za przesyłkę. Pewnie idea była taka, że każdemu wyślą tę płytę na adres dostawy głównego albumy w ramach niespodzianki, ale ktoś policzył na kalkulatorze kilkanaście tysięcy preorderow razy koszt wysyłki i stwierdził że fajny pomysł ale niekoniecznie warty kawalerki.![]()
- Cz4rny1337
- Moderator
Ja to wiem, chodzi o to, ze dużo więcej nie wniosło to niż kawałek+wywiad, oprócz zasięgów (względem tego open.FM) i krótszej formyLWD pisze: ↑25 gru 2022, 21:38nie, to jest post na fb mesa sprzed godzinyCz4rny1337 pisze: ↑25 gru 2022, 21:06 To skrót tego wywiadu, bo zapewne większość go nie przeczytała

Nie no tak daleko nie odleciałem. Przeanalizowałem na szybko w głowie jakie są Mesowe tematy i skojarzyło mi się to jego rozwodzenie się nad lokalnością i to jak lubi się skupić na JEDNOSTCE itp. Zasugerowałem numer o sprzedawcach z małych lokalnych sklepików gdzie można kupić wszystko i nic
HWDP kurwo - nique la police
Jebać ich przekaz, FREE PALESTINE
Ja nie będę już pierdolił o pożyczkach
Koniec z tym gównem, i just wanna get ma dick sucked
Wytwornia wytwornia ale pominiecie go w akcji tribute dla Pjusa to pokaz zlosliwosci i malostkowosci, Pjus jako jedyny tam byl na tym pepkowym Mesa z tej akopoligamii chyba, wiec ze wzgledu i na relacje i na dawne lata, takie pomijanie Mesa w tym temacie to troche frajerstwo co by nie mowic, bo jednak nie bylo ich stac na przyzwoitosc w dobrym celu. No ale koniec koncow, wkurwienie raperowi zawsze sie przydaje. Chociaz Mes stricte rapowy juz dawno nie jest (co jest w sumie normalne teraz jak ma juz 4 dychy) to moze jeszcze kiedys bedzie bezczelny nawet jesli juz nie 'wodeczke strzelmy'
Gruby Stasiak 12 lat temu już robił foreshadowing, propsy
Zainteresowania - bezdomność , Premier League, Liga Mistrzów , Freak fighty i Strike King K-1,/walki w K-1 w małych rękawicach/
Niezły tam pokaz schizofernii się znowu odpierdala:
1. Mes w wywiadzie przyznaje że jest alkoholikiem chodzącym na terapię i "pijącym coraz mniej", co nie przeszkadza mu w reklamowaniu Chivas Regala czy Brooklyn Lagera, o przeszłych współpracach nie wspominając.
2. Chłop wydaje utwory o polaczkach i januszach andrzejach nowakach a sam w drodze do więcej niż przyzwoitej sytuacji finansowej zatrudnił się w "swojej" firmie na 1/4 etatu jak sam przyznał żeby utrzymać ubezpieczenie xD co prawda potem został wyjebany ale wcześniej udało się z optymalizacji podatkowych kupić jaguara.
3. Grozi kolejnymi wywiadami takimi jak ten, a w tym najbardziej konkretnym punem było to że Stasiak założył czapkę z obcym logo.
A w sklepie alko dalej można dostać bonus CD do rapersampler który miał być dla preorderowiczów xD
1. Mes w wywiadzie przyznaje że jest alkoholikiem chodzącym na terapię i "pijącym coraz mniej", co nie przeszkadza mu w reklamowaniu Chivas Regala czy Brooklyn Lagera, o przeszłych współpracach nie wspominając.
2. Chłop wydaje utwory o polaczkach i januszach andrzejach nowakach a sam w drodze do więcej niż przyzwoitej sytuacji finansowej zatrudnił się w "swojej" firmie na 1/4 etatu jak sam przyznał żeby utrzymać ubezpieczenie xD co prawda potem został wyjebany ale wcześniej udało się z optymalizacji podatkowych kupić jaguara.
3. Grozi kolejnymi wywiadami takimi jak ten, a w tym najbardziej konkretnym punem było to że Stasiak założył czapkę z obcym logo.
A w sklepie alko dalej można dostać bonus CD do rapersampler który miał być dla preorderowiczów xD
Wywołani do tablicy odpowiadamy w formie, której nigdy nie byliśmy fanami - oświadczenia, piątego elementu polskiego hip-hopu.
Nie ma Alkopoligamii bez Mesa i nie da się go z niej zwolnić. Niestety od kilku lat nie była ona już tą Alkopoligamią, którą stworzyliśmy we trzech i jaką wielu słuchaczy pokochało. Przez lata zbudowaliśmy wspaniałą historię i to przede wszystkim bez słuchaczy i fanów nie byłoby Alko’.
Poniżej odpowiedzi na konkretne oskarżenia, które sugerują naszą nieuczciwość.
1. Nikt nie zwolnił Mesa z Alkopoligamii. Przedstawiane w dramatycznym tonie "zwolnienie" z własnej wytwórni było w istocie formalnym zakończeniem zatrudnienia Piotra w JDG Witka. W ostatnich latach jedyną funkcją tego zatrudnienia było ubezpieczenie zdrowotne Piotra. Nie był to "pucz" ani moment "cwaniackiego" wykolegowania Piotra z jego dzieła, lecz formalne zakończenie relacji między osobami, które od miesięcy pozostawały w sporze. Owo rozwiązanie umowy nie było więc zarzewiem konfliktu, ale jednym z jego efektów i nie miało nic wspólnego z podziałem ról, czy samym funkcjonowaniem w ramach wytwórni.
2. Losy zakończenia relacji osobistej i biznesowej między Piotrem a Łukaszem oraz między Piotrem a Witkiem, to dwie różne, przesunięte w czasie, historie. Stasiak zakończył współpracę menadżerską i koncertową z Piotrem 4 lata temu, Witek podjął te decyzje w zeszłym roku. W obu przypadkach były to trudne decyzje, a ich genezę stanowiły powtarzające się zachowania i postępowania Piotra, które wykluczyły możliwość dalszej relacji. O możliwych powodach tych zachowań Piotr sam wspomina w wywiadzie. To pogłębiający się od lat proces, który systematycznie oddalał nas od siebie. Przede wszystkim jednak - między Witkiem i Łukaszem nie powstał wynikający z chorej chciwości “spisek” mający na celu odsunięcie Piotra od “żyły złota”.
3. Nie ma mowy o pozbawianiu Piotra należnych mu, na podstawie naszej umowy, zysków z działalności wytwórni. Mimo, że formalnie wydawcą płyt był Witek, to nasze ustalenia co do podziału zysku/strat z działalności wydawniczej pozostają w mocy. Fakt ten przeczy tezie o “wrogim przejęciu” wytwórni, to nigdy nie było niczyim zamiarem.
4. To samo dotyczy praw do twórczości. Jest to uregulowane w umowach wydawniczych. Mes nie wydawał swoich płyt w Alkopoligamii “na gębę”.
5. W ostatnich latach podejmowaliśmy próby uregulowania naszych relacji z Piotrem w formalny sposób, chcąc zebrać na piśmie również nasze umowy ustne, w tym także z udziałem profesjonalnego i bezstronnego mediatora. Zakończyły się one niepowodzeniem - w naszym przekonaniu z winy Piotra, który nie akceptował treści części porozumienia zobowiązującej wszystkich nas (a nie tylko Piotra) do powstrzymania się od negatywnych wypowiedzi na temat pozostałych stron takiej ugody. Chcieliśmy zamknąć ten rozdział mając poczucie, że historia Alkopoligamii będzie kojarzyła się słuchaczom z naszymi projektami, a nie z publicznymi animozjami i formalnymi przepychankami.
6. Odpowiadając na pytania wydawców, poinformowaliśmy ich o bieżącej rozmowach prowadzonych pomiędzy wspólnikami Alkopoligamii. Decyzja o podjęciu współpracy z Piotrem pozostawała w rękach samych wydawców. Ich decyzja o nie dystrybuowaniu materiału po poznaniu pełnego obrazu sytuacji z obu stron, świadczy, że sprawa nie jest tak jednoznaczna jak przedstawia to Piotrek. Natomiast singel po premierze nie został w żaden sposób przez nas zablokowany. Także w przyszłości nie mamy zamiaru ograniczać Piotra w jego działaniach.
7. Nie mamy intencji rozwijania Alkopoligamii i jej działania jako aktywnego labelu. Oczywistym jest fakt, że marka Alkopoligamia jest kojarzona z Mesem i jej funkcjonowanie bez jego udziału jest bezcelowe. Uważamy tak, pomimo faktu, że wszelkie wizjonerstwo pozostaje wyłącznie fantazją, jeśli nie posiada się umiejętności i możliwość realizacji wizji. Wspaniale było przez wiele lat realizować ją wspólnie w gronie przyjaciół.
Pozostałe oszczerstwa czy osobiste wycieczki pozostawiamy bez komentarza. Żałujemy, że sprawa musiała nabrać wymiaru publicznego i że nie udało się zakończyć współpracy z klasą i stylem. Wszystkim, którym bliska jest lub kiedykolwiek była Alkopoligamia - dziękujemy. Piotrowi natomiast winszujemy jubileuszu pracy twórczej i życzymy powodzenia w dalszej karierze. Wciąż pozostajemy fanami jego talentu, chociaż już tylko w roli słuchaczy.
Witek i Stasiak