Ten Typ Mes

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
nobezprzesady

Re: Ten Typ Mes

Post autor: nobezprzesady »

Może nie był to kawałek najlepszy na tej płycie, ale ogółem to normalny zajebisty numer, nie kminię, w czym może komukolwiek przeszkadzać.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Jest to numer ewidentnie pisany pod puszczanie na VIVA, ale na płycie wchodzi elegancko
Uwaga społeczniacy jadą ganji konsumenci
KUPIĘ: Fazi - Opowieści Dziwnej Treści CD (2000)
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE KONG444
FREE HULAKA
FREE RYDAWARRIOR
Awatar użytkownika
kkthx

Post autor: kkthx »

Hyperborea pisze: 20 lip 2026, 21:08 Ostatnio bardzo dużo słuchałem Mesa, chyba jakoś beef i infamia poruszyły moją wrodzoną przekorność, no i się wkręciłem. Latami jakoś nie słuchałem całych jego płyt, chociaż doceniałem skillsy. Piękną dyskografię ma na swoim koncie i w zasadzie nie nagrał nic słabego. Najsłabsze Hello Baby to wciąż więcej niż średnia płyta, a przebłyski ma bardzo mocne (Idealny raper <3).

S-tier: TBZD, Bukowski, Kandydaci
A-tier: Zapiski Typa, Fach, Spaleni innym słońcem, Lepsze Żbiki
B-tier: Rapersampler (?), Biały tunel, Zamach, Ała (?)
C-tier: Funk dla smaku, Hello Baby

Rapersampler i Ała wymagają jednak większej liczby przesłuchań, żeby ocenić - Rapersampler to coś pomiędzy A i B-tier.

Najlepsza płyta to TBZD albo Bukowski. Obie mają po jednym mocnym numerze z potężną siłą rażenia (W autobusie z cmentarza i Ksywa to Mes). TBZD ma więcej nudnych i mdłych kawałków, ale mimo wszystko wydaje się bardziej spójną płytą. Bukowski siłą rzeczy jest mocno nierówny (w sumie bardziej niespójny niż nierówny), ale idealnie dokumentuje sytuację życiową Mesa i jego kondycję psychiczną. Kandydaci to oczywiście klasyk, niewątpliwie S-tier, ale cały środek pierwszej płyty zlewa się w całość i jest praktycznie do zapomnienia...

Uwielbiam drugie 2cztery7, nawet pomimo Stasiaka. Mes w wielkiej formie wtedy był. Za to pierwsze całościowo nie daje rady, poza tym było daleko od prawdziwego g-funku, w przeciwieństwie do drugiego.

A-tier dla Żbików trochę naciągane, bo strasznie nierówna ta płyta i ma zbyt wiele wkurwiających wersów, głównie autorstwa LJ Karwela. Ale - Patrzę w rachunek, Zjebane miasto, Nie umiem tańczyć, The Chauvinist czy Katuję stare płyty to topka Mesa.

Do Zamachu nigdy nie mogłem się całkiem przekonać, CD2 o niebo lepsze od CD1. Jakoś strasznie ciężkie i wolne te wszystkie bity - chyba nie służyły flow Mesa z tamtego okresu. Ale Smak życia to piękny utwór.
Nawet niezła lista i fajnie opisane albumy. Bardzo mocna jest ta dyskografia, bo faktycznie on nie ma słabego albumu na koncie. Można ich nie lubić, ale skillsowo zawsze wysoko.

Obrazek
Korwin xvi

Post autor: Korwin xvi »

Fajna lista, ale Ała śmiało do A
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Najlepszy numer z Ała nawet nie pojawił się na albumie
Uwaga społeczniacy jadą ganji konsumenci
KUPIĘ: Fazi - Opowieści Dziwnej Treści CD (2000)
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE KONG444
FREE HULAKA
FREE RYDAWARRIOR
Awatar użytkownika
chujkurwa

Post autor: chujkurwa »

Burak pisze: 20 lip 2026, 23:30 Najlepszy numer z Ała nawet nie pojawił się na albumie
word
Senior cloud engineer

Dołącz do naszej firmy:
viewtopic.php?t=13333

SLG appka na Google Play:
viewtopic.php?t=13156
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

kkthx pisze: 20 lip 2026, 22:35 on nie ma słabego albumu na koncie
"Ała" i "Hello Baby" to porówno gówna obsrane, a "Biały Tunel" to żenujące pseudo-eksperymentowanie pokrętłem autotune'a, które ratuje jedynie "Zanim umarłem".
Coast-to-coast, L.A. to Chicago...
Western male
ngr

Post autor: ngr »

i "Bezrękawnik"
Awatar użytkownika
Oportunistycznyebaka

Post autor: Oportunistycznyebaka »

Rappersampler to imo spokojnie ta sama półka co KnS. Tylko niestety w 50 procentach, bo drugie 50 to straszne gowno pukające w dno . Moda, Zimna, Pietro,Rudy, Wygledow, Nie bądź, a po drugiej stronie rzeki takie koszmary jak Underground Poland, krzyczał na synka, nie bujaj się, numer z Blefem, po te tu.
VerminatorX

Post autor: VerminatorX »

Może ktoś mi przypomnieć, bo to się przewinęło wiele stron temu i nie wiem, czy w tym wątku, czy w wątku o beefie z Tede: czy audio w singlu "My" faktycznie jest z tej nagrywki na chodniku, czy to farmazon?
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Nie przypominam sobie, żeby to było kwestionowane kiedykolwiek tbh
Awatar użytkownika
Bane

Post autor: Bane »

Tak samo, czytałem tylko lata temu, że w ostatniej zwrotce niektóre wersy są zarapowane dwa razy, bo prawie trzeźwy Mes pomylił linijki patrząc w kartkę (że niby była tam normalna zwrotka bez powtarzania się) i tak już zostało, żeby nie było, że nie zrobił tego przy pierwszym podejściu. Ktoś tak pisał, ale bez poparcia tej tezy czymkolwiek.
https://www.youtube.com/@metodymc - głównie komiksowo/growo/filmowy podcast Metody Marnowania Czasu
Awatar użytkownika
TooMuchSmoke

Post autor: TooMuchSmoke »

Ja całą dysko Mesa znam dość dobrze (no ostatnie albumy słabiej), ale pokuszę się o ranking:

-Zapiski Typa
-Kandydaci
-TBZD
-Flexxip: Fach
-247: Spaleni innym słońcem
-Zamach
-Biały Tunel
-Rapersampler
-247: Funk dla smaku
-Lepsze żbiki
-Ała.
-Hello Baby/Bukowski
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

@Bane Z tego co pamietam byly dwie wersje video. Jedna surowa nagrana na raz gdzie widac ze Mes to rapuje jednym tchem , oraz druga wersja juz z przejsciami kamery, ale dzwiek nie jest zmieniony wzgledem tej pierwszej wersji. O jak8ms powtarzaniu nagrywek wokali nie slyszalem
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
wuiru

Post autor: wuiru »

Hyperborea pisze: 20 lip 2026, 21:08 Piękną dyskografię ma na swoim koncie i w zasadzie nie nagrał nic słabego
przecież na każdym jego albumie lekko połowa całej tracklisty to dosłownie asłuchalne gówno-beka na głos z tą dyskografią :lol:
Awatar użytkownika
Ema

Post autor: Ema »

^niestety prawda, chłop nie ma żadnego klasyka na koncie. Jakbym miał już na siłę coś wybierać to zapiski typa, ale tam też jest od chuja, żałosnych, gowniarskich linijek, które z perspektywy czasu śmieszą.
Awatar użytkownika
Bane

Post autor: Bane »

Ema pisze: 24 lip 2026, 12:24 od chuja, żałosnych, gowniarskich linijek, które z perspektywy czasu śmieszą.
No, za czasów początków Mesa i jego przewózki, niejeden mój znajomy chciał być jak on i marzył o podobnym stylu życia. Potem trochę podrośliśmy, mieliśmy tak po 16, 17 lat i już mało komu to imponowało. Tymczasem, po dwóch dekadach z dużym hakiem, u Mesa bez większych zmian.
https://www.youtube.com/@metodymc - głównie komiksowo/growo/filmowy podcast Metody Marnowania Czasu
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Bane pisze: 23 lip 2026, 8:28 Tak samo, czytałem tylko lata temu, że w ostatniej zwrotce niektóre wersy są zarapowane dwa razy, bo prawie trzeźwy Mes pomylił linijki patrząc w kartkę (że niby była tam normalna zwrotka bez powtarzania się) i tak już zostało, żeby nie było, że nie zrobił tego przy pierwszym podejściu. Ktoś tak pisał, ale bez poparcia tej tezy czymkolwiek.
Jebłem, ale jestem w stanie uwierzyć, że tak było, od razu się filmik z namiotu przypomina :lol:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
Awatar użytkownika
kkthx

Post autor: kkthx »

Ema pisze: 24 lip 2026, 12:24 ^niestety prawda, chłop nie ma żadnego klasyka na koncie. Jakbym miał już na siłę coś wybierać to zapiski typa, ale tam też jest od chuja, żałosnych, gowniarskich linijek, które z perspektywy czasu śmieszą.
Gówniarskie linijki moż dlatego, że miał wtedy 22 lata? :D

Obrazek
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Dziś dużo dojrzalszych nie ma :dunno:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
ODPOWIEDZ