Ten Typ Mes

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
nobezprzesady

Re: Ten Typ Mes

Post autor: nobezprzesady »

Może nie był to kawałek najlepszy na tej płycie, ale ogółem to normalny zajebisty numer, nie kminię, w czym może komukolwiek przeszkadzać.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Jest to numer ewidentnie pisany pod puszczanie na VIVA, ale na płycie wchodzi elegancko
Uwaga społeczniacy jadą ganji konsumenci
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
Awatar użytkownika
kkthx

Post autor: kkthx »

Hyperborea pisze: 20 lip 2026, 21:08 Ostatnio bardzo dużo słuchałem Mesa, chyba jakoś beef i infamia poruszyły moją wrodzoną przekorność, no i się wkręciłem. Latami jakoś nie słuchałem całych jego płyt, chociaż doceniałem skillsy. Piękną dyskografię ma na swoim koncie i w zasadzie nie nagrał nic słabego. Najsłabsze Hello Baby to wciąż więcej niż średnia płyta, a przebłyski ma bardzo mocne (Idealny raper <3).

S-tier: TBZD, Bukowski, Kandydaci
A-tier: Zapiski Typa, Fach, Spaleni innym słońcem, Lepsze Żbiki
B-tier: Rapersampler (?), Biały tunel, Zamach, Ała (?)
C-tier: Funk dla smaku, Hello Baby

Rapersampler i Ała wymagają jednak większej liczby przesłuchań, żeby ocenić - Rapersampler to coś pomiędzy A i B-tier.

Najlepsza płyta to TBZD albo Bukowski. Obie mają po jednym mocnym numerze z potężną siłą rażenia (W autobusie z cmentarza i Ksywa to Mes). TBZD ma więcej nudnych i mdłych kawałków, ale mimo wszystko wydaje się bardziej spójną płytą. Bukowski siłą rzeczy jest mocno nierówny (w sumie bardziej niespójny niż nierówny), ale idealnie dokumentuje sytuację życiową Mesa i jego kondycję psychiczną. Kandydaci to oczywiście klasyk, niewątpliwie S-tier, ale cały środek pierwszej płyty zlewa się w całość i jest praktycznie do zapomnienia...

Uwielbiam drugie 2cztery7, nawet pomimo Stasiaka. Mes w wielkiej formie wtedy był. Za to pierwsze całościowo nie daje rady, poza tym było daleko od prawdziwego g-funku, w przeciwieństwie do drugiego.

A-tier dla Żbików trochę naciągane, bo strasznie nierówna ta płyta i ma zbyt wiele wkurwiających wersów, głównie autorstwa LJ Karwela. Ale - Patrzę w rachunek, Zjebane miasto, Nie umiem tańczyć, The Chauvinist czy Katuję stare płyty to topka Mesa.

Do Zamachu nigdy nie mogłem się całkiem przekonać, CD2 o niebo lepsze od CD1. Jakoś strasznie ciężkie i wolne te wszystkie bity - chyba nie służyły flow Mesa z tamtego okresu. Ale Smak życia to piękny utwór.
Nawet niezła lista i fajnie opisane albumy. Bardzo mocna jest ta dyskografia, bo faktycznie on nie ma słabego albumu na koncie. Można ich nie lubić, ale skillsowo zawsze wysoko.

Obrazek
Korwin xvi

Post autor: Korwin xvi »

Fajna lista, ale Ała śmiało do A
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Najlepszy numer z Ała nawet nie pojawił się na albumie
Uwaga społeczniacy jadą ganji konsumenci
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE RYDAWARRIOR
Awatar użytkownika
chujkurwa

Post autor: chujkurwa »

Burak pisze: 20 lip 2026, 23:30 Najlepszy numer z Ała nawet nie pojawił się na albumie
word
Senior cloud engineer

Dołącz do naszej firmy:
viewtopic.php?t=13333

SLG appka na Google Play:
viewtopic.php?t=13156
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

kkthx pisze: 20 lip 2026, 22:35 on nie ma słabego albumu na koncie
"Ała" i "Hello Baby" to porówno gówna obsrane, a "Biały Tunel" to żenujące pseudo-eksperymentowanie pokrętłem autotune'a, które ratuje jedynie "Zanim umarłem".
Stupid poor people, stupid poor people
I've got more money than you
Stupid poor people, stupid poor people
They can't even afford food!
ngr

Post autor: ngr »

i "Bezrękawnik"
Awatar użytkownika
Oportunistycznyebaka

Post autor: Oportunistycznyebaka »

Rappersampler to imo spokojnie ta sama półka co KnS. Tylko niestety w 50 procentach, bo drugie 50 to straszne gowno pukające w dno . Moda, Zimna, Pietro,Rudy, Wygledow, Nie bądź, a po drugiej stronie rzeki takie koszmary jak Underground Poland, krzyczał na synka, nie bujaj się, numer z Blefem, po te tu.
VerminatorX

Post autor: VerminatorX »

Może ktoś mi przypomnieć, bo to się przewinęło wiele stron temu i nie wiem, czy w tym wątku, czy w wątku o beefie z Tede: czy audio w singlu "My" faktycznie jest z tej nagrywki na chodniku, czy to farmazon?
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Nie przypominam sobie, żeby to było kwestionowane kiedykolwiek tbh
Awatar użytkownika
Bane

Post autor: Bane »

Tak samo, czytałem tylko lata temu, że w ostatniej zwrotce niektóre wersy są zarapowane dwa razy, bo prawie trzeźwy Mes pomylił linijki patrząc w kartkę (że niby była tam normalna zwrotka bez powtarzania się) i tak już zostało, żeby nie było, że nie zrobił tego przy pierwszym podejściu. Ktoś tak pisał, ale bez poparcia tej tezy czymkolwiek.
https://www.youtube.com/@metodymc - głównie komiksowo/growo/filmowy podcast Metody Marnowania Czasu
Awatar użytkownika
TooMuchSmoke

Post autor: TooMuchSmoke »

Ja całą dysko Mesa znam dość dobrze (no ostatnie albumy słabiej), ale pokuszę się o ranking:

-Zapiski Typa
-Kandydaci
-TBZD
-Flexxip: Fach
-247: Spaleni innym słońcem
-Zamach
-Biały Tunel
-Rapersampler
-247: Funk dla smaku
-Lepsze żbiki
-Ała.
-Hello Baby/Bukowski
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

@Bane Z tego co pamietam byly dwie wersje video. Jedna surowa nagrana na raz gdzie widac ze Mes to rapuje jednym tchem , oraz druga wersja juz z przejsciami kamery, ale dzwiek nie jest zmieniony wzgledem tej pierwszej wersji. O jak8ms powtarzaniu nagrywek wokali nie slyszalem
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
wuiru

Post autor: wuiru »

Hyperborea pisze: 20 lip 2026, 21:08 Piękną dyskografię ma na swoim koncie i w zasadzie nie nagrał nic słabego
przecież na każdym jego albumie lekko połowa całej tracklisty to dosłownie asłuchalne gówno-beka na głos z tą dyskografią :lol:
Awatar użytkownika
Ema

Post autor: Ema »

^niestety prawda, chłop nie ma żadnego klasyka na koncie. Jakbym miał już na siłę coś wybierać to zapiski typa, ale tam też jest od chuja, żałosnych, gowniarskich linijek, które z perspektywy czasu śmieszą.
Awatar użytkownika
Bane

Post autor: Bane »

Ema pisze: 24 lip 2026, 12:24 od chuja, żałosnych, gowniarskich linijek, które z perspektywy czasu śmieszą.
No, za czasów początków Mesa i jego przewózki, niejeden mój znajomy chciał być jak on i marzył o podobnym stylu życia. Potem trochę podrośliśmy, mieliśmy tak po 16, 17 lat i już mało komu to imponowało. Tymczasem, po dwóch dekadach z dużym hakiem, u Mesa bez większych zmian.
https://www.youtube.com/@metodymc - głównie komiksowo/growo/filmowy podcast Metody Marnowania Czasu
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Bane pisze: 23 lip 2026, 8:28 Tak samo, czytałem tylko lata temu, że w ostatniej zwrotce niektóre wersy są zarapowane dwa razy, bo prawie trzeźwy Mes pomylił linijki patrząc w kartkę (że niby była tam normalna zwrotka bez powtarzania się) i tak już zostało, żeby nie było, że nie zrobił tego przy pierwszym podejściu. Ktoś tak pisał, ale bez poparcia tej tezy czymkolwiek.
Jebłem, ale jestem w stanie uwierzyć, że tak było, od razu się filmik z namiotu przypomina :lol:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
kkthx

Post autor: kkthx »

Ema pisze: 24 lip 2026, 12:24 ^niestety prawda, chłop nie ma żadnego klasyka na koncie. Jakbym miał już na siłę coś wybierać to zapiski typa, ale tam też jest od chuja, żałosnych, gowniarskich linijek, które z perspektywy czasu śmieszą.
Gówniarskie linijki moż dlatego, że miał wtedy 22 lata? :D

Obrazek
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Dziś dużo dojrzalszych nie ma :dunno:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
ODPOWIEDZ