Najlepszy tekściarz
Re: Najlepszy tekściarz
Piotr Górny (donGURALesko)
Lil MFC w numerze 6 tys łypyt megabajtów rzuca zjawiskowe wersy:
Jutro idę do pracy, ale nie takiej naprawdę
Tak myślą mama i tata
Jak twój rap odpierdala
Póki co się bawię
Bawię w pałacu
Nieskończenie wiele mam zasług dla trapu
Całe hordy idiotów nie są w stanie pokrzyżować moich planów
Kurwa, nie znam akordów, to chyba gorzej niż punku
Nie wspominam najlepiej czasów, kiedy zapierdalałem na zmywaku
Wolę robić w branży typu fashion, wolę robić w branży typu music
Tak to jest właśnie, robię gówno co tobą zawładnie
Hej sprawdź mnie, check it out man
Kup moją płytę bo zbieram na umywalkę
Kiedyś byłem lepszym człowiekiem chyba, ale nic nie ruchałem
Aloe, dobrze, że ten rap pierdolnąłem
Jutro idę do pracy, ale nie takiej naprawdę
Tak myślą mama i tata
Jak twój rap odpierdala
Póki co się bawię
Bawię w pałacu
Nieskończenie wiele mam zasług dla trapu
Całe hordy idiotów nie są w stanie pokrzyżować moich planów
Kurwa, nie znam akordów, to chyba gorzej niż punku
Nie wspominam najlepiej czasów, kiedy zapierdalałem na zmywaku
Wolę robić w branży typu fashion, wolę robić w branży typu music
Tak to jest właśnie, robię gówno co tobą zawładnie
Hej sprawdź mnie, check it out man
Kup moją płytę bo zbieram na umywalkę
Kiedyś byłem lepszym człowiekiem chyba, ale nic nie ruchałem
Aloe, dobrze, że ten rap pierdolnąłem
Haczapurjan pisze: Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
- SuperRapMaster
Dla mnie Afro i Jimson, ale szkoda, że nikt nie wymienił Kukiego.
są różne typy tekstów i opierają się one na różnych filarach - na tematyce [que], opowieści [flojd], konwencji [belmondo].etc. sama kwestia tego czego dotyczy tekst w polskim rapie sprawia że jest cienka granica między kurwa czytaniem jakiejs popierdolonej ksiazki w wersji rymowanki, ewentualnie artykułu z wyborczej pod werbel a pełnoprawnym utworem hiphopowym ktory sie broni
slyszalem takie opinie (moze na tym forum nawet) że najlepsze teksty to takie, w których oneliner/pancz jest środkiem do celu a nie celem samym w sobie, dlatego rip jest prawdopodobnie najlepszym panczlajnerem jakiego splodzila ta polska zajebana ziemia i jednoczesnie mizernym tekściarzem - z czym sie w sumie zgadzam
dobry teksciarz na pewno nie jest jednowymiarowy, z tym jestem w stanie sie zgodzić. belmondo nie pisze książki w 32 wersach tylko robi pierdolony hip hop i akurat miesza konwencje, ma numery oparte o jakieś slangowe zabawy formą (mobbyn/scib) ale ma też numery ktore autentycznie są o czymś - P.S.W.I.S czy te tereny albo porusza sie po jakiejs tematyce - dobry przyklad "followup"
goat teksciarz nie moze byc tryhardem jak laik na milczmenie albo jakis kurwa eldo. goat teksciarz filtruje swoje teksty i nie pozwala sobie na buraczane wersy umieszczone w konwencji nie odpowiadajacej buraczanym tekstom (bedi na kpm i bisz na wilku, choociaz tutaj mozna zluzowac bo nie wiem czy istnieje raper bez chociaz jednego chujowego wersu, przypal jest nieodlacznym elementem hiphopu). goat teksciarz nie napierdala byle do ryma jak sarius na iżkis (ktora btw jest swietna plyta pomimo to). goat teksciarz nie opiera sie na przewidywalnych schematach jak taco (banalne rymy) i que (schematyczne porównania).
ktos kiedys tutaj wspominał o naturalnych wielokrotnych bonsona i mysle ze taka maniera pisania wersów ktore moglbys powiedzieć na glos w rozmowie z kims i nie brzmialyby dziwnie, jak wymuszone - to tez jeden z tych elementow ktore goat teksciarz powinien miec
moim zdaniem przykladem takiego teksciarza jest akurat ww. bisz po wilku bo od 2k16 przestaly mu sie zdarzac takie kwiatki jak kurwa indygo albo niech czas stanie. flojd ma ta przewage nad wszystkimi raperami ze wydal to kilka stopni wyzej i malo kto slyszal od niego coś więcej tam nie ma wyjatkowej konwencji ale jest tematyka i opowieść i w tym osiagnal tam imo poziom mistrzowski.
tutaj jebne hottejka bo wiem ze studencki rap komediantow z lodzi aka dwa slawy tutaj jest pierdolony ale moim zdaniem tak jak rado to jest chodzacy kabaret pod wyrwigroszem dla cwaniaków tak astek swego czasu mial wszystko zeby uznac go za genialnego teksciarza - tam byla konwencja, tematyka, opowiesci; byla niezmierzona blyskotliwosc, panczlajny, onelinery, kurewsko przekminione odniesienia, nienaganna technika (w rozumieniu wspolczesnym a nie prehistorycznym-vnmowskim) i przede wszystkim jego rap byl o wiele mniej smieszkowy a o wiele bardziej przewózkowy. o kazie mozna powiedziec to samo zreszta po dzis dzien, jego muzyka ma braki ale teksty nadal są świetne, po prostu delivery zawodzi i nic do siebie nie pasuje
dobry teksciarz rowniez buduje napięcie i wzbudza zainteresowanie. dlatego rogal ddl jest najlepszym ULICZNYM teksciarzem ever - ja odpalałem nielegal215 i autentycznie ciekawilo mnie co on ma do powiedzenia i jak dalej to pociągnie. był nieprzewidywalny i nie dawal zamknac sie w ramach - ramach takich jak np te ktore nalozyl na siebie oskar z problemu (uznawany za rapera ulicznego podczas debiutu) i teraz wszyscy sie z niego smieja ze szybkie fury latwe kurwy neony swiecą ja popijam pepsi a na banerze wisi messi
slyszalem takie opinie (moze na tym forum nawet) że najlepsze teksty to takie, w których oneliner/pancz jest środkiem do celu a nie celem samym w sobie, dlatego rip jest prawdopodobnie najlepszym panczlajnerem jakiego splodzila ta polska zajebana ziemia i jednoczesnie mizernym tekściarzem - z czym sie w sumie zgadzam
dobry teksciarz na pewno nie jest jednowymiarowy, z tym jestem w stanie sie zgodzić. belmondo nie pisze książki w 32 wersach tylko robi pierdolony hip hop i akurat miesza konwencje, ma numery oparte o jakieś slangowe zabawy formą (mobbyn/scib) ale ma też numery ktore autentycznie są o czymś - P.S.W.I.S czy te tereny albo porusza sie po jakiejs tematyce - dobry przyklad "followup"
goat teksciarz nie moze byc tryhardem jak laik na milczmenie albo jakis kurwa eldo. goat teksciarz filtruje swoje teksty i nie pozwala sobie na buraczane wersy umieszczone w konwencji nie odpowiadajacej buraczanym tekstom (bedi na kpm i bisz na wilku, choociaz tutaj mozna zluzowac bo nie wiem czy istnieje raper bez chociaz jednego chujowego wersu, przypal jest nieodlacznym elementem hiphopu). goat teksciarz nie napierdala byle do ryma jak sarius na iżkis (ktora btw jest swietna plyta pomimo to). goat teksciarz nie opiera sie na przewidywalnych schematach jak taco (banalne rymy) i que (schematyczne porównania).
ktos kiedys tutaj wspominał o naturalnych wielokrotnych bonsona i mysle ze taka maniera pisania wersów ktore moglbys powiedzieć na glos w rozmowie z kims i nie brzmialyby dziwnie, jak wymuszone - to tez jeden z tych elementow ktore goat teksciarz powinien miec
moim zdaniem przykladem takiego teksciarza jest akurat ww. bisz po wilku bo od 2k16 przestaly mu sie zdarzac takie kwiatki jak kurwa indygo albo niech czas stanie. flojd ma ta przewage nad wszystkimi raperami ze wydal to kilka stopni wyzej i malo kto slyszal od niego coś więcej tam nie ma wyjatkowej konwencji ale jest tematyka i opowieść i w tym osiagnal tam imo poziom mistrzowski.
tutaj jebne hottejka bo wiem ze studencki rap komediantow z lodzi aka dwa slawy tutaj jest pierdolony ale moim zdaniem tak jak rado to jest chodzacy kabaret pod wyrwigroszem dla cwaniaków tak astek swego czasu mial wszystko zeby uznac go za genialnego teksciarza - tam byla konwencja, tematyka, opowiesci; byla niezmierzona blyskotliwosc, panczlajny, onelinery, kurewsko przekminione odniesienia, nienaganna technika (w rozumieniu wspolczesnym a nie prehistorycznym-vnmowskim) i przede wszystkim jego rap byl o wiele mniej smieszkowy a o wiele bardziej przewózkowy. o kazie mozna powiedziec to samo zreszta po dzis dzien, jego muzyka ma braki ale teksty nadal są świetne, po prostu delivery zawodzi i nic do siebie nie pasuje
dobry teksciarz rowniez buduje napięcie i wzbudza zainteresowanie. dlatego rogal ddl jest najlepszym ULICZNYM teksciarzem ever - ja odpalałem nielegal215 i autentycznie ciekawilo mnie co on ma do powiedzenia i jak dalej to pociągnie. był nieprzewidywalny i nie dawal zamknac sie w ramach - ramach takich jak np te ktore nalozyl na siebie oskar z problemu (uznawany za rapera ulicznego podczas debiutu) i teraz wszyscy sie z niego smieja ze szybkie fury latwe kurwy neony swiecą ja popijam pepsi a na banerze wisi messi
Nikt nie wymieni DGE. Chlop wydal 25 albumow, każdy jeden wers ma na raz ( 1 rym ) a tu nikt go nie wymieni. Jeśli chodzi o rap to dla mnie jest on polskim Biggie Smallsem i to bezapelacyjnie
Szok nic dziwnego że to forum nazywa się teraz slizgawka bo ze slizgiem to nie ma nic wspólnego
Szok nic dziwnego że to forum nazywa się teraz slizgawka bo ze slizgiem to nie ma nic wspólnego
DGE to się skończył zanim zaczął ze swoimi ptakami obrazami i pierdoleniem
Ty chyba nie wiesz co mówisz @kapper1 czy jak to się nazwałeś lol
Dla ciebie krol duch rapu z ostrym albo królowie demolki z fokusem to jest czegoś koniec..? Ziomku współczuję Ci.. nie wiem co ty tu robisz chopie
Zresztą nawet bez tego albumu jest pierdolonym królem i powtórzę się świadomie - bezapelacyjnie a te tu śmieszne belmonda i kaz costam tam mogą sobie nawzajem ssać.
Wymień po jednej czwórce z trzech różnych tracków na ostatniej płycie DGE które są jakkolwiek spójnie i mają sens a nie są luźnym strumieniem myśli byleby się rymował. Bo to że Gural brzmi to nie od dziś wiadomo i mało kto z tym dyskutuje ale w tym temacie chodzi raczej o treść
Piroks pisze: ↑26 lip 2024, 21:35 Wymień po jednej czwórce z trzech różnych tracków na ostatniej płycie DGE które są jakkolwiek spójnie i mają sens a nie są luźnym strumieniem myśli byleby się rymował. Bo to że Gural brzmi to nie od dziś wiadomo i mało kto z tym dyskutuje ale w tym temacie chodzi raczej o treść
To się nazywa bragga..
Nie twierdzę że to jego najlepszy album, może i leci na starych patentach ale kto by nie chciał zarabiać więcej skoro może i ma z czego czerpac bo wydal wiecej niz ktokolwiek kiedykolwiek. Ale dalej jest dobry. Na tyle dobry że powinien chociaż wziąć udział w tym głosowaniu.
dge wiadomo techniczny madafaka zabijaka i nalezy mu sie "jakis szacunek" bo chlop skilla ma ale stary pierdziel (doslownie) napierdala wersy w stylu rymy dwudziestokrotne a tresci zadnej konwencji zadnej tematu zadnego
w wiekszosci jego tekstow na przestrzeni calej dyskografii on bawi sie formą ale rapuje kurwa o niczym to sa jakies luzne freestyle podciagniete technicznie do granic ekstremy a targetem takiego rapu są jacki fullcapiewicze ktore sie jaraja ze co drugi wyraz sie rymuje i on ma taki luuuuuuz. mc jest naprawde swietnym ale artysta i teksciarzem imo jest calkiem mizernym bo tak jak pancze u eripe rymy i technika są celem samym w sobie a nie srodkiem do celu
zeby pisac ze jakis dge w bluzie 8xl napierdalajacy w swoim niby peaku w 2010 na totemie częstochowskie w stylu widzą-wstydzą-nienawidzą "zjada" kaza i belmondo ktorzy scibem i mobbyn wywrocili caly polski rap do góry nogami to juz musi byc jakies naprawde grube fanbojstwo. zreszta sam kaz podsumował takich typkow w utworze za duzo rockenrolla
w wiekszosci jego tekstow na przestrzeni calej dyskografii on bawi sie formą ale rapuje kurwa o niczym to sa jakies luzne freestyle podciagniete technicznie do granic ekstremy a targetem takiego rapu są jacki fullcapiewicze ktore sie jaraja ze co drugi wyraz sie rymuje i on ma taki luuuuuuz. mc jest naprawde swietnym ale artysta i teksciarzem imo jest calkiem mizernym bo tak jak pancze u eripe rymy i technika są celem samym w sobie a nie srodkiem do celu
zeby pisac ze jakis dge w bluzie 8xl napierdalajacy w swoim niby peaku w 2010 na totemie częstochowskie w stylu widzą-wstydzą-nienawidzą "zjada" kaza i belmondo ktorzy scibem i mobbyn wywrocili caly polski rap do góry nogami to juz musi byc jakies naprawde grube fanbojstwo. zreszta sam kaz podsumował takich typkow w utworze za duzo rockenrolla
Podwójne rymy i skille, technika ostra jak sztylet
Fajnie, że sobie rapujesz, dla mnie to jesteś rodzynem
DGE jest dla mnie świetnym przykładem tego że zbyt duże wyluzowanie może równie dobrze zniszczyć teksty, tak samo jak zbyt duże spięcie dupska. Co by nie mówić jak gość się zepnie to potrafi dać bardzo dobry tekst - czy to na "migają lampy" gdzie dość dobrym obserwatorem społecznym, choć trochę bardziej wyluzowanym niż taki sokół, co akurat tutaj działa na plus i to nie wnikanie bardziej dynamizuje cały obraz, czy to na takim "kubricku" z Dziadziora. Jak dla mnie jedyny raper oprócz Mediuma który potrafi stworzyć mistyczny klimat na swoich kawałkach. Problem z nim jest niestety taki że zwykle mu się nie chcę i woli polecieć prawie że na free (na ostatniej płycie nawet się przejęzycza pare razy ale potem skit że tak ma być to bo to jest luz) cały kawałek, bo odbiorcy i tak się znajdą. Nawet co do tej "świetnej" techniki się nie zgodzę, bo dla mnie to żaden wyczyn napisać coś co się rymuje, ale sensu nie ma - jedyne co powoduje że jego kawałki bujają to charyzma którą gość emanuje, właśnie jego luz. Dlatego też nic dziwnego że gość zajebał już 25 płyt, bo pisząc w swoim stylu równie dobrze mógłby ich miec 50 gdyby tylko trochę mniej koncertował, a uważam że gdyby tylko poświęcił kilka lat na płytę i się skupił na tym by naprawdę zrobić ją jak należy to mógłby wyjść jeden z lepszych materiałów w ogóle.
@Piroks skad pomysl ze mu sie czegos nie chce, skoro wydaje rok w rok po 2-3 albumy rocznie od ponad dekady. Jego muzyka ma za zadanie bujać i to robi. Bardzo dobrze. Teksty dla mnie też kleją się i są spójne i często wytycza nowe trendy, które inny jedynie powielają. Na prawdę nie ma co się kłócić z jego niezrównanymi dokonaniami na polskiej scenie muzycznej czy to jeśli chodzi o technikę, styl czy teksty których nikt inny nie pisze tyle lat w jednym klimacie, mówię tu o 1 rymie na 1 wers. Wymyśl sobie tyle wersów żeby sie na raz z rymował tyle lat nie powielając człowieku ani jeden raz wcześniejszego patentu. No blagam..To się nazywa wlasnie styl. Nad którym się pracuje lata.
@dizzee Jest takie powiedzenie 99 procet pracy nad sobą 1 procent talentu więc jak mówisz że chlop ma skilla ale jest stary pierdziel to jakbyś sam sobie zaprzeczal
@dizzee Jest takie powiedzenie 99 procet pracy nad sobą 1 procent talentu więc jak mówisz że chlop ma skilla ale jest stary pierdziel to jakbyś sam sobie zaprzeczal
- ConeyIsland
Dzia—, dzia—, dzia—, dzia—, Dziadzior funk
Szpadygang, P do N rapslang
Wchodzę w tan, na sali wali skunk
Ten mroźny bran to wal w Italii pan
Chuck Norris, Stan Borys, pandoryzm
Bandytyzm, potworyzm, pan goryl, pa police, Maorys
Rap punk chory, man, fuck police
Jak wolisz bez Polish, aforyzm
Factory, nie pytam czy pozwolisz
Machory mach, I'm sorry, samе old story
Co Ty w ogóle pierdolisz
Szpadyzory, motory, potwory
Lovestory, tańczy z nami duch Kory
Kobiеty, koty, banknoty, kantory
Jointy, odloty, łomoty z komory bierz

Ostrze noże i nożyczki, halabardy i pilniczki,
aparat czeski, gwoździe pineski.
Sztyki, patyki, dywany i guziki,
trąbki, pompki, ząbki oraz choinkowe bombki.
Gwoździe, szpady, gołe baby,
wszystko tylko dla zabawy.
Krawaty wiąże, usuwam ciąże.
Akcesoria, scyzoryki, złote łyżki i kolczyki,
cegły, taczki, wykałaczki z Ameryki, proporczyki, portmonetki, parasolki, ciche Szwedki,
globusy, mapy, plany.
Change money, jabłka, banany.
Jezus Maria. Dopuść do siebie proszę człowieku myśl że każdy raper, nieważne jak bardzo go lubisz, ma wady i na każdego raz na jakiś czas popatrz krytycznym okiem. DonGuralesko nie jest dosłownie tym "królem bogiem rapu", drugim objawieniem Biggie'go. Ja sam raczej DGE lubię, ale widzę co by mogło być gdyby mu się faktycznie chciało, a nie jak teraz że robi te 2-3 albumy rocznie od niechcenia wręcz. Jakośc nie ilość (zresztą sam Gural tak gdzieś nawijał) się liczy - co mi po tym że ma najebane rymów jak zły gdy jego bragga nawet już nie jest o tym że jest najlepszy tylko jest o tym co mu język w danej sekundzie podpowie.
Tak, ponieważ inni znają takie słowo jak innowacja (poza tym znalazło by się paru którzy robią to samo od lat i są za to słusznie wyśmiewani). Ja rozumiem i szanuję coś takiego jak swój własny styl, ale dobre 10 lat prawie to samo tylko na innych bitach? - to jest trochę przegięcie. Nie mówię nawet że powinen tutaj swój styl zmieniać radykalnie, tylko powinien on naturalnie ewoluować
No dobła, co racja to racja
zero z hasha >>>, ale on wiadomo bardziej futurystycznie do tego podchodzi, nawet jest w tych obrazach które maluje jakiś element post-apo
w szczegolnosci ze po JTKI ogarnął słownictwo i składnie, więc idzie ogarnąć o co chodzi w jego tekstach bez wertowania 100 letnich pradawnych ksiąg zakazanych
edit: no bez kitu, zero po JTKI topka lirycznie, przeciez takie tracki jak bezdroża, linie czy SZT. to w niczym nie ostają od bisza