Siłownia

Wszystkie ulubione dyscypliny sportowe w jednym miejscu. Nieważne, którą piłkę wolisz.

Moderatorzy: Sidd, Cz4rny1337

Jeśli trening to:

FBW
116
60%
Split
53
27%
Inny
25
13%

Liczba głosów: 194

Awatar użytkownika
scam_sakawa

Re: Siłownia

Post autor: scam_sakawa »

Nie z plecami, ale z ogółu moich doświadczeń z kontuzjami mogę polecić fizjo i nieprzeciążanie się, dopiero jak temat wyprostujesz u magika to będzie miało sens pakowanie żelastwa.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
sZp

Post autor: sZp »

rezonans jakiś masz? odciążyć lędźwiowy po prostu, wiosłowania robić w oparciu o ławkę albo seal rows, przysiady czy RDL sobie odpuścić na jakiś czas, wzmocnić brzuch i może na spokojnie spróbować dociążać np. z jefferson curl
najlepiej fizjo/trener medyczny, który nie będzie cię tylko masował, ale także poćwiczy z tobą
Awatar użytkownika
strobe

Post autor: strobe »

@sqlie gdzie cię te plecy bolą? odcinek lędźwiowy?
Awatar użytkownika
sqlie

Post autor: sqlie »

sZp pisze: 22 sie 2024, 8:25 rezonans jakiś masz?
Nie mam nic, poczułem teraz że zaczyna się to pogarszać wszystko, więc tak jak kolega wyżej napisał trzeba iść do magika jak to kolega napisał i znalazłem sobie coś wczoraj i tu napisałem, bo może macie jakieś protipy :dunno:
strobe pisze: 22 sie 2024, 12:10 @sqlie gdzie cię te plecy bolą? odcinek lędźwiowy?
Z tego co sam próbowałem dotykać się w tym miejscu i na tyle ile sobie wygooglowałem i szukałem jakiegoś info to wg mnie to jest zębaty dolny tylny, i tylko po prawej stronie tak jak pisałem
Awatar użytkownika
strobe

@sqlie
Czy to akurat zębaty dolny to wróżenie z fusów, bo w tamtym miejscu to może być równie dobrze najszerszy (bardziej powierzchniowo) lub najdłuższy (głębiej) lub w ogóle jakieś spięcie w innym regionie daje objaw akurat tam.
Piszesz, że czułeś dyskomfort podczas treningu i próbowałeś to korygować - imo tutaj mogło coś pójść nie tak i stąd obecny stan. Czasem człowiek szuka wygodnej pozycji i nawet ją znajdzie, niby jest spoko ale niepoprawny wzorzec ruchowy zostaje obciążany coraz mocniej i mocniej, problem się pogłębia przez dalsze próby kompensacji no i mamy kuku. Fizjo albo ogarnięty trener, który spojrzy jak wygląda twój przysiad itp. Może masz krzywy kręgosłup i nie wiesz o tym, że powinieneś jakiś ruch wykonywać inaczej.
Z rzeczy jakie ja bym robił u siebie w takiej sytuacji to na pewno praca nad stabilizacją centralną (dead bug, różne wariacje planków np. copenhagen side plank, nauka poprawnego bracingu - jak cię konkret interesuje to polecam materiały spod szyldu Pod Sztangą) oraz rozciągał/mobilizował poślad, mięsień gruszkowaty i generalnie "okolice biodra" (Marek Purczyński ma mnóstwo materiałów o tym). Kiedyś na ból pleców, którego nie mogłem zaadresować pomógł mi tenzestaw, w komentarzu instrukcja co i jak.
Zdrowia.
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

koleś chce trochę poćwiczyć, w mieście nie ma siłowni, a na dojazdy nie ma czasu, więc kupił parę hantli i drążek rozporowy, taki plan sobie wymodził XD sensowne to czy coś pozmieniać, póki co budżetu brak na poważniejszą rozbudowę domowego magla z ciężarkami
Spoiler
Obrazek
"A cop yells, "do not run I will [in the future] shoot!" This phrase is meaningless to the nigger. In the nigger's mind he has two choices: be detained by the cops, or run and be free."
Awatar użytkownika
demon

Post autor: demon »

Dorzuć sobie RDL z hantlami.

Rozpiętki na podłodze to tak średnio bo będziesz miał bardzo mały zakres ruchu w najważniejszym momencie ćwiczenia. Ławki rozumiem nie masz. Ja jak zaczynalem w domu to taborety sobie ustawiałem jako laweczke xD możesz robic floor press. Dipy na czym robisz?

Przy plecach to dużego wyboru nie masz, podciaganie rób 2x.

Wyciskanie hantla stojąc, czemu tylko jednego?
Awatar użytkownika
strobe

@sqlie jak tam zdrowie?
Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

Post autor: badi »

czym się kierować przy wyborze cytruliny mordeczki?
Awatar użytkownika
sqlie

strobe pisze: 12 wrz 2024, 10:17 @sqlie jak tam zdrowie?
Dziekuje za pytanie ekolego

Byłem u fizjo w tym tygodniu 1 raz, ogólnie wyjaśnił mi z czego są te problemy w postawie, duży wpływ ma tu ofc praca siedząca, biorąc pod uwagę też to co mi mówił to te problemy przy jakiś ćwiczeniach prędzej czy później by wyszły. Miałem strasznie napiętą prawą stronę kręgosłupa, przez prawe biordo które idzie bardziej do przodu niż reszta ciała to potem się robi taka spirala i plecy kontrują. Do tego mocno wypchnięte ramiona do przodu.

Ogólnie plan jest taki, że teraz i tak nie mógłbym się z nim umówić z nim w ciągu najbliższego tygodnia dwóch, więc jak poogarniam bieżące sprawy to w między czasie będę się rozciągał i rolował, zobaczymy na następnej wizycie jak się te napięcie utrzymuje. Plus, żeby ćwiczyć siłowo to planuje się wybrać do trenera medycznego, w tym samym miejscu, w którym byłem bo wydaje się być spoko, coś już będą o mnie wiedzieć mając kartę, a jednak nie chciałbym porzucić takiej aktywności fizycznej bo chciałbym jednak zrobić jakąś formę, ale też niedługo zima i ograniczy się moje bycie lygrysem lite czyli 12-15k kroków dziennie co nawet w kwestii samopoczucia, wiem że mi zrobi duży problem
Awatar użytkownika
yytr

Post autor: yytr »

Ziomeczki co napierdalacie jako bardziej interaktywne spalanko zamiast biegania czy innego wiosłowania? Jakieś burpees z pompką czy tym podobne
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

sporty druzynowe
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
strobe

sqlie pisze: 12 wrz 2024, 14:52
strobe pisze: 12 wrz 2024, 10:17 @sqlie jak tam zdrowie?
Dziekuje za pytanie ekolego

Byłem u fizjo w tym tygodniu 1 raz, ogólnie wyjaśnił mi z czego są te problemy w postawie, duży wpływ ma tu ofc praca siedząca, biorąc pod uwagę też to co mi mówił to te problemy przy jakiś ćwiczeniach prędzej czy później by wyszły. Miałem strasznie napiętą prawą stronę kręgosłupa, przez prawe biordo które idzie bardziej do przodu niż reszta ciała to potem się robi taka spirala i plecy kontrują. Do tego mocno wypchnięte ramiona do przodu.

Ogólnie plan jest taki, że teraz i tak nie mógłbym się z nim umówić z nim w ciągu najbliższego tygodnia dwóch, więc jak poogarniam bieżące sprawy to w między czasie będę się rozciągał i rolował, zobaczymy na następnej wizycie jak się te napięcie utrzymuje. Plus, żeby ćwiczyć siłowo to planuje się wybrać do trenera medycznego, w tym samym miejscu, w którym byłem bo wydaje się być spoko, coś już będą o mnie wiedzieć mając kartę, a jednak nie chciałbym porzucić takiej aktywności fizycznej bo chciałbym jednak zrobić jakąś formę, ale też niedługo zima i ograniczy się moje bycie lygrysem lite czyli 12-15k kroków dziennie co nawet w kwestii samopoczucia, wiem że mi zrobi duży problem
No czyli tak jak tam wyżej się naprodukowałem, błędny wzorzec ruchy, dysproporcje i mamy przepis na kontuzje. Ten fizjo polecił ci jakie ćwiczenia, które masz robić w międzyczasie czy rozciąganie/rolowanie sam zaplanowałeś?
badi pisze: 12 wrz 2024, 10:39 czym się kierować przy wyborze cytruliny mordeczki?
Cytrulina to nie jest jakiś skomplikowany suplement ani drogi surowiec, więc raczej mało kto na tym wały trzaska, unikaj w zasadzie kompletnych firm krzak i tych które wydadzą ci się horrendalnie drogie. Ja biorę KFD, bo mam blisko sklep, dobrą cenę i mają wersję bezsmakową na czym mi zależy. Jak chcesz polskiego pewniaka to Olimp. Jak masz wątpliwości co do jakiejś konkretnej to mi rzuć na pw, ogarniemy temat.
yytr pisze: 12 wrz 2024, 15:13 Ziomeczki co napierdalacie jako bardziej interaktywne spalanko zamiast biegania czy innego wiosłowania? Jakieś burpees z pompką czy tym podobne
Squasha polecam albo basenik
Awatar użytkownika
sqlie

strobe pisze: 12 wrz 2024, 16:59 No czyli tak jak tam wyżej się naprodukowałem, błędny wzorzec ruchy, dysproporcje i mamy przepis na kontuzje. Ten fizjo polecił ci jakie ćwiczenia, które masz robić w międzyczasie czy rozciąganie/rolowanie sam zaplanowałeś?
No to prawda, tak jak pisałeś. Dlatego też no jednak biorąc to pod uwage wiem, że muszę pod kogoś okiem poogarniać te rzeczy, bo tak to sobie krzywde zrobie :dunno: A co do rolowania to w sumie sam, już dawno taki plan miałem. Mam takie zalecenia by teraz poobserwować to co się dzieje i narazie delikatnie kontynuować spacery itp.. Przy spacerach właśnie te prawe biordo też miewało takie momenty, że już zaczynało mnie boleć wraz z całą nogą, więc zobaczymy jak teraz. Najgorzej, że praca przy komputerze, potem pozycja siedząca też, no to wszystko nie pomaga.
Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

dzięki @strobe
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Potrzebuje prostej appki na Androida którą będę sobie mógł zaprogramować żeby piszczała w odpowiednich odstępach czasu podczas treningu. Nie: odpalała budzik który nigdy się nie kończy i muszę go ręcznie wyłączać, tylko emitowała jakieś jednorazowe PIK-PIK albo dźwięk gonga.

Na przykład, robię minutę plank normalny <PIK-PIK> minutę boczny na lewej ręce <PIK-PIK> minutę boczny na prawej ręce <PIK-PIK>. Oczywiście najlepiej gdyby te interwały mogły być dowolne, np. minuta - PIKPIK - 30 sekund - PIKPIK - 30 sekund - PIKPIK.

Jest coś takiego?

EDIT

Interval Timer: Custom workout
(nawet może wypowiadać text2speech nazwy poszczególnych sekcji - cool!)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2024, 16:39 przez Luxair, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
stanky

Post autor: stanky »

Może jakiś timer rund bokserskich?
Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

u mnie tak Obrazek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
2do5

Post autor: 2do5 »

elegancko, tylko drążek by się jeszcze przydał
Jantar czy Kukulska - wybrałbym mamę z dwóch
dzieciaki rozkminiały kim jest kurwa DJ Buhh
Awatar użytkownika
Mietek

Post autor: Mietek »

yytr pisze: 12 wrz 2024, 15:13 Ziomeczki co napierdalacie jako bardziej interaktywne spalanko zamiast biegania czy innego wiosłowania? Jakieś burpees z pompką czy tym podobne
Sporty walki są w deche, pójdź na jakąś siłkę z workiem i sobie coś popatrz filmiki, popróbuj. Skakanka, niby podobne do biegania, ale lepsze dla stawów i mi się jakoś lepiej myśli ze skakanką niż przy bieganiu. Shadowboxing. No albo po prostu na sekcje jakąś się przejdź z 2 razy w tygodniu to od razu trenera będziesz miał, który ci pokaże co i jak. Posparujesz sobie, też dobra zabawa.
ODPOWIEDZ