[ankieta] GOAT polskiego rapu
- Hyperborea
Re: [ankieta] GOAT polskiego rapu
Żeby to dobrze wytłumaczyć, musiałbym pewnie jeszcze raz przesłuchać pierwszej płyty Mesa, Flexxipu i 2cztery7 i porównać to z "Najebawszym" pod względem techniki, układu rymów itd. Ale tak na szybko to od razu można było zauważyć wiele cech wspólnych, na przykład rozłożenie akcentów, ogólny luz w nawijce (ciężko to lepiej określić), podobne podejście do podwójnych, tempo nawijki, podobną liczbę słów na wers. Tak naprawdę nawet nie zastanawiając się od razu się słyszało, że jest jakieś podobieństwo - w tamtych latach, bo jednak później pojawiło się tylu podobnych raperów, że teraz pewnie to nie rzuca się aż tak w oczy (uszy). Pamiętam, że coś tam o podobieństwie Smarka do Mesa było napisane nawet w recenzji "Najebawszego" w "Ślizgu", moim zdaniem nie bez powodu.
Nawet tematycznie też są jakieś tam cechy wspólne, chociaż Smarkiemu dużo bliżej do tekstów Eisa niż Mesa.
Nawet tematycznie też są jakieś tam cechy wspólne, chociaż Smarkiemu dużo bliżej do tekstów Eisa niż Mesa.
- SuperRapMaster
Trochę dziwne jest dla mnie, że Smarki ma więcej głosów od Mesa. Jak pisał @Hyperborea są podobni, ale jednak Mes nagrał znacznie więcej dobrego materiału, niż Smarki. Gdyby ten drugi nagrał po Najebawszy longplaya (i był tam Peja), to możnaby go stawiać ponad Mesem.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2022, 1:28 przez SuperRapMaster, łącznie zmieniany 1 raz.
Smarki ma te przewagę, że jak go słuchasz to czujesz, że jest to sympatyczny ziomek, z którym chętnie byś jebnął browara na ławce przed blokiem i pogadał o życiu, a Mes ma tę wadę, że brzmi zawsze tak, jakby się na tę ławkę dosiadł, zaczął coś pierdolić z huja by wyjść na inteligenta/dresa/cokolwiek w zależności od tego, na co złapie fazę i spierdolił cały klimat.
cztery żubry i dwie kurwy
wiecie co, słucham od wczoraj rozrywkowej pezeta (propsy za założenie tematu) i wychodzi na to, że to jest najlepszy album w polskim rapie, więc trochę się zastanowiłem i myślę, że zbyt łatwo odrzuciłem pezeta
co ty kurwa pierdolisz pedale, weź może kurwa pod uwagę, że pezet to jeden z weteranów sceny i jest na niej od początku XXI wieku i nie można też o tym zapominać, walisz konia pod sentino i stawiasz go ponad pezeta, podczas gdy nawija u nas dopiero od 2014 roku, każdy raper z tak długą karierą (mówię tu również o stanach nie licząc kanyego) zaczyna w końcu robić słabsze rzeczy, więc sorry ale argument, że cały czas nie nagrywa zajebistych tracków jest zjebany, a jak tego nie kumasz, to wracaj słuchać young leosi
tak że oficjalnie wycofuję głos na sentino i daję na pezeta, do pewnego czasu nie miał sobie równych, nagrał masę zajebistych gościnek (więcej info w temacie o rozrywkowej) i ta rozrywka to najlepsza płyta rapowa w naszych kraju, pozdro
Spoiler
aleksy pisze: ↑12 sty 2022, 13:46 zaskoczyło mnie tak mało głosów na pezeta i w sumie to przemyślałem to i on nie może być goatem, typ ostatni cały dobry kawałek nagrał dziesięć lat temu, a ciągle jest aktywny i nagrywa płyty, przecież to jest prawie pół jego kariery XD trzy pierwsze płyty to niezaprzeczalne klasyki (chociaż pierwszej dzisiaj nie powinno się słuchać), ale za długo już jest słaby, sorry odpada
tak że oficjalnie wycofuję głos na sentino i daję na pezeta, do pewnego czasu nie miał sobie równych, nagrał masę zajebistych gościnek (więcej info w temacie o rozrywkowej) i ta rozrywka to najlepsza płyta rapowa w naszych kraju, pozdro
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
- KillerCroc
Props, każdy głos nie na Sentino to dobry głos
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
bum tralalala
aleksy oszalał
Spoiler
zmieniam z powrotem na intruza
albo głosujesz za jak fan by docenić talent i wywalone czy twój kandydat wygra albo głosujesz przeciw komuś jak zawistna pała hejterska, trudny wybór
cztery żubry i dwie kurwy
ja jestem idealistą, wierzę, że raper jest też tekściarzem i że mój głos ma znaczenie, nawet gdy mój kandydat nie wygra, jebać biznes, kalkulacje i komercyjne kurwy, tylko prawdziwa sztuka
Brawo Aleksy dzięki temu klarowne stało się, że Belmondo goat dziękuję wszystkim za zabawę. ogólnie bardzo ładne są te wyniki: belmondo, tede, o każdym z nich można poważnie podyskutować, czy nie jest goatem, a i wygrał moim zdaniem najlepszy
dyskusja też na wysokim poziomie, na starym ślizgu by kupę zrobili prędzej niż poprowadziliby taki temat - z argumentacją i szacunkiem do innych poglądów
mogę z dumą powiedzieć, że jestem ze ślizgawki
dyskusja też na wysokim poziomie, na starym ślizgu by kupę zrobili prędzej niż poprowadziliby taki temat - z argumentacją i szacunkiem do innych poglądów
mogę z dumą powiedzieć, że jestem ze ślizgawki
zachęcam wszystkich do zmiany głosu na sentino żeby chociaż belmondo nie wygrał
króciutko
- KillerCroc
Raper z flakiem, którego pół dyskografi jest chujowe w top 3 bo kiedyś tam w dwutysięcznych przewijał z looozem jakieś rymowanki krasnala hałabały
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
dobra, zamykam ankietę, bo pojawiły się uzasadnione podejrzenia, że pewien użytkownik (aleksy) chce wpłynąć na wyniki stosując nieuczciwe zagrywki
oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żebyśmy w styczniu 2023 powtórzyli zabawę, ale na ten moment dziekuję wszystkim internautom za oddane głosy i zachęcam do kontynuowania dyskusji
podaję oficjalne wyniki
GOAT: BELMONDO
oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żebyśmy w styczniu 2023 powtórzyli zabawę, ale na ten moment dziekuję wszystkim internautom za oddane głosy i zachęcam do kontynuowania dyskusji
podaję oficjalne wyniki
GOAT: BELMONDO
Mamy to, dobrze, że organizator trzyma rękę na pulsie i nie pozwala na jakieś machlojki. Super robota, mam nadzieję, że za rok wrócimy silniejsi i dodamy w końcu rapera włodar
w sumie to fajnie, że mój głos był decydujący
teraz to mi i tak obojętnie, bo pezet nie miał szans
dla wszystkich, którzy nadal uważają, że sentino jest goatem:
dla wszystkich, którzy nadal uważają, że sentino jest goatem:
Spoiler
sorry głupio wyszło