[ankieta] GOAT polskiego rapu

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

GOAT

Czas głosowania minął 13 sty 2022, 13:36

Peja
14
5%
Tede
28
10%
Pezet
18
6%
Rogal DDL
22
8%
Belmondo
45
16%
OSTR
6
2%
Kaz Bałagane
8
3%
Sokół
6
2%
Laikike1
4
1%
Smarki Smark
13
5%
Sentino
44
16%
Borixon
1
0%
Jimson
14
5%
Magik
2
1%
Intruz
4
1%
Oskar
5
2%
Donguralesko
1
0%
Ten Typ Mes
11
4%
Wankej
3
1%
Pikers
12
4%
dmg96
4
1%
Gog
5
2%
Quebonafide
11
4%
Eis
2
1%

Liczba głosów: 283

Awatar użytkownika
Hyperborea

Re: [ankieta] GOAT polskiego rapu

Post autor: Hyperborea »

Żeby to dobrze wytłumaczyć, musiałbym pewnie jeszcze raz przesłuchać pierwszej płyty Mesa, Flexxipu i 2cztery7 i porównać to z "Najebawszym" pod względem techniki, układu rymów itd. Ale tak na szybko to od razu można było zauważyć wiele cech wspólnych, na przykład rozłożenie akcentów, ogólny luz w nawijce (ciężko to lepiej określić), podobne podejście do podwójnych, tempo nawijki, podobną liczbę słów na wers. Tak naprawdę nawet nie zastanawiając się od razu się słyszało, że jest jakieś podobieństwo - w tamtych latach, bo jednak później pojawiło się tylu podobnych raperów, że teraz pewnie to nie rzuca się aż tak w oczy (uszy). Pamiętam, że coś tam o podobieństwie Smarka do Mesa było napisane nawet w recenzji "Najebawszego" w "Ślizgu", moim zdaniem nie bez powodu.

Nawet tematycznie też są jakieś tam cechy wspólne, chociaż Smarkiemu dużo bliżej do tekstów Eisa niż Mesa.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Zresztą smarki na rasmentach miał linijkę "flow lepsze od mesa" więc chyba dla niego to też jakieśtam punkt odniesienia w pl rapie
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Post autor: SuperRapMaster »

Trochę dziwne jest dla mnie, że Smarki ma więcej głosów od Mesa. Jak pisał @Hyperborea są podobni, ale jednak Mes nagrał znacznie więcej dobrego materiału, niż Smarki. Gdyby ten drugi nagrał po Najebawszy longplaya (i był tam Peja), to możnaby go stawiać ponad Mesem.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2022, 1:28 przez SuperRapMaster, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Smarki ma te przewagę, że jak go słuchasz to czujesz, że jest to sympatyczny ziomek, z którym chętnie byś jebnął browara na ławce przed blokiem i pogadał o życiu, a Mes ma tę wadę, że brzmi zawsze tak, jakby się na tę ławkę dosiadł, zaczął coś pierdolić z huja by wyjść na inteligenta/dresa/cokolwiek w zależności od tego, na co złapie fazę i spierdolił cały klimat.
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

wiecie co, słucham od wczoraj rozrywkowej pezeta (propsy za założenie tematu) i wychodzi na to, że to jest najlepszy album w polskim rapie, więc trochę się zastanowiłem i myślę, że zbyt łatwo odrzuciłem pezeta
Spoiler
aleksy pisze: 12 sty 2022, 13:46 zaskoczyło mnie tak mało głosów na pezeta i w sumie to przemyślałem to i on nie może być goatem, typ ostatni cały dobry kawałek nagrał dziesięć lat temu, a ciągle jest aktywny i nagrywa płyty, przecież to jest prawie pół jego kariery XD trzy pierwsze płyty to niezaprzeczalne klasyki (chociaż pierwszej dzisiaj nie powinno się słuchać), ale za długo już jest słaby, sorry odpada
co ty kurwa pierdolisz pedale, weź może kurwa pod uwagę, że pezet to jeden z weteranów sceny i jest na niej od początku XXI wieku i nie można też o tym zapominać, walisz konia pod sentino i stawiasz go ponad pezeta, podczas gdy nawija u nas dopiero od 2014 roku, każdy raper z tak długą karierą (mówię tu również o stanach nie licząc kanyego) zaczyna w końcu robić słabsze rzeczy, więc sorry ale argument, że cały czas nie nagrywa zajebistych tracków jest zjebany, a jak tego nie kumasz, to wracaj słuchać young leosi

tak że oficjalnie wycofuję głos na sentino i daję na pezeta, do pewnego czasu nie miał sobie równych, nagrał masę zajebistych gościnek (więcej info w temacie o rozrywkowej) i ta rozrywka to najlepsza płyta rapowa w naszych kraju, pozdro
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

Props, każdy głos nie na Sentino to dobry głos
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

aleksy pisze: 03 lut 2022, 11:40 to jest najlepszy album w polskim rapie
bum tralalala
aleksy oszalał
Spoiler
zmieniam z powrotem na intruza
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

KillerCroc pisze: 03 lut 2022, 11:48 Props, każdy głos nie na Sentino to dobry głos
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

albo głosujesz za jak fan by docenić talent i wywalone czy twój kandydat wygra albo głosujesz przeciw komuś jak zawistna pała hejterska, trudny wybór
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
aleksy

ja jestem idealistą, wierzę, że raper jest też tekściarzem i że mój głos ma znaczenie, nawet gdy mój kandydat nie wygra, jebać biznes, kalkulacje i komercyjne kurwy, tylko prawdziwa sztuka
Awatar użytkownika
Jiigsi
good kid

Post autor: Jiigsi »

Brawo Aleksy dzięki temu klarowne stało się, że Belmondo goat dziękuję wszystkim za zabawę. ogólnie bardzo ładne są te wyniki: belmondo, tede, o każdym z nich można poważnie podyskutować, czy nie jest goatem, a i wygrał moim zdaniem najlepszy

dyskusja też na wysokim poziomie, na starym ślizgu by kupę zrobili prędzej niż poprowadziliby taki temat - z argumentacją i szacunkiem do innych poglądów

mogę z dumą powiedzieć, że jestem ze ślizgawki
last.fm

She gon' make me feel nice, jiggy jiggy on deck
I got bare gyal 'round, jiggy jiggy on deck
Awatar użytkownika
aleksy

zachęcam wszystkich do zmiany głosu na sentino żeby chociaż belmondo nie wygrał
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

aleksy pisze: 03 lut 2022, 12:51 jebać biznes, kalkulacje
aleksy pisze: 03 lut 2022, 17:48 zachęcam wszystkich do zmiany głosu na sentino żeby chociaż belmondo nie wygrał
Nie można tak
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
Jiigsi
good kid

króciutko
last.fm

Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

Raper z flakiem, którego pół dyskografi jest chujowe w top 3 bo kiedyś tam w dwutysięcznych przewijał z looozem jakieś rymowanki krasnala hałabały
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
oyche

Post autor: oyche »

dobra, zamykam ankietę, bo pojawiły się uzasadnione podejrzenia, że pewien użytkownik (aleksy) chce wpłynąć na wyniki stosując nieuczciwe zagrywki
oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żebyśmy w styczniu 2023 powtórzyli zabawę, ale na ten moment dziekuję wszystkim internautom za oddane głosy i zachęcam do kontynuowania dyskusji

podaję oficjalne wyniki

GOAT: BELMONDO
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

ufff
Awatar użytkownika
aleksy

Obrazek
Awatar użytkownika
Jiigsi
good kid

Mamy to, dobrze, że organizator trzyma rękę na pulsie i nie pozwala na jakieś machlojki. Super robota, mam nadzieję, że za rok wrócimy silniejsi i dodamy w końcu rapera włodar
last.fm

Awatar użytkownika
aleksy

w sumie to fajnie, że mój głos był decydujący :joint: teraz to mi i tak obojętnie, bo pezet nie miał szans

dla wszystkich, którzy nadal uważają, że sentino jest goatem:
Spoiler
sorry głupio wyszło
ODPOWIEDZ