[serial][Netflix] Wiedźmin (2019 - )

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Ocena w skali od 1 do 10:

1
0
Brak głosów
2
0
Brak głosów
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
5
0
Brak głosów
6
0
Brak głosów
7
0
Brak głosów
8
0
Brak głosów
9
0
Brak głosów
10
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

Awatar użytkownika
krakowski łotr

Re: [serial] Wiedźmin

Post autor: krakowski łotr »

Nie czytałem całej sagi i czuje trochę rozpierdol w głowie. To przeskakiwanie w czasie jest męczące. W 4 odcinku to już wgl na necie sprawdzałem kto jest kto jak wjechało to wesle Pavetty.
Awatar użytkownika
banger

Post autor: banger »

Poprawnie, jednak trochę zmarnowany potencjał. Przede wszystkim drętwe dialogi i fabularny chaos, chociaż nie miałem problemów z ogarnięciem tego to i tak drażniło mnie to przeskakiwanie z wątku na wątek. No i oczywiście ta teatralna sterylność i poprawność, nie mogłem się przez to wczuć w klimat biorąc pod uwagę jak ciężki klimat miały książki. Żeby nie było, że tylko narzekam, to podoba mi się gra większości aktorów, zwłaszcza Ciri i Yennefer super zagrane, Heniek też dał radę. Świetne sceny walki, dobra muzyka. Ogółem ma to potencjał na coś dobrego, tylko większy budżet i chyba lepszy scenarzysta, który by to wszystko lepiej ogarnął.
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

obejrzałem prawie cały sezon i rozpierdol jest niesamowity, nawet czytając książki męczysz się skacząc po wątkach jak pojebany, zresztą połowa wątków jest nudna w chuj, aktorzy są słabi, henry którym się zachwycacie jest meh, ale na tle innych to wypada jak jebany Łomnicki. CGI potworów to jakiś przykry żart jak pierwszy raz zobaczyłem Diabła to mało nie wyjebałem ze śmiechu na podłogę, na taki zdecydowany plus to mogę jedynie choreografię walk zapisać która jest świetna, ale scenografia i kostiumy są marne, wszystko wygląda biednie i jakby na odpierdol.
Jeżeli będą robić 2 sezon to muszą zmienić mnóstwo załogi technicznej serialu bo jak tam jeszcze więcej wątków wjedzie to już całkiem burdel się zrobi.
mołpy są kozackie
Awatar użytkownika
Sidd
Moderator

Post autor: Sidd »

Obejrzałem całość. Rzeczywiście chronologia jest męcząca, duży chaos narracyjny. Ale aktorstwo jest zacne, Cavill do końca świetny, Jaskier super, Yen wnerwiająca jak powinna, ciekawie wybrzmiewa de Vries. CGI jak na taki serial całkiem ok. Największym problemem całości jest chyba fakt, że Coś więcej to po prostu tragicznie słabe opowiadanie. No i te zbroje to tragedia jednak.
PS: Jednak mnie Maciej Musiał zaskoczył koniec końców
YKCUL pisze: 17 kwie 2019, 18:41 To forum zmierzam ku świetności
daveyo

Post autor: daveyo »

Awatar użytkownika
Sidd
Moderator

Post autor: Sidd »

Mam wrażenie że większość zaangażowanych aktorów do głównych ról autentycznie zajarała się tym wiedźmińskim konceptem. Dość rzadko widzi się to w obecnych produkcjach.
Recenzje krytków w USA to kpina, co za babola wysrało Enterntainment Weekly :bowdown:
YKCUL pisze: 17 kwie 2019, 18:41 To forum zmierzam ku świetności
Awatar użytkownika
zlewam

Post autor: zlewam »

nie no potwory bez kitu brzydkie zwlaszcza diabel i hirikka, ten smok tez jakis gowniany
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

przede mną już ostatni odcinek, jestem zdania, że póki co im dalej jest lepiej, ale mogli rozbić te opowiadania na dwa sezony i budować w nich równolegle kreację świata, bo póki co jest jakaś Cintra, Nilfgaard, jakaś epizodycznie wspomniana Temeria, coś tam krasnoludy o Redanii pierdoliły a tak prawdę mówiąc kij wie jakie są w ogóle powiązania choćby geograficzne między tymi miejscami, no może wiadomo, że Nilfgaard to południe (bazując na serialu)
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

dobra ochłonąłem trochę po pierwszym obejrzeniu i lekko zmiękczę moje jebanie tego serialu. Cavill jednak jest dobrym aktorem, wychodzi z niego że naprawdę jest zajarany postacią Geralta i najlepiej z całej obsady rozumie postać którą gra, szanuję takie coś bardzo. Myślę że drugi sezon będzie dużo lepszy ze względu na fakt iż mają już zaprezentowany świat w którym dzieje się akcja (a to zrobili najbardziej nieporadnie żeby nie powiedzieć chujowo) i mogą skupić się na akcji, a wszystkie wątki dzieją się na jednej linii czasowej.
Spoiler
Obrazek
mołpy są kozackie
daveyo

Post autor: daveyo »

Właśnie obejrzałem całość i jestem mega zadowolony z efektu końcowego. Uważam, że jest to serial, który z każdym odcinkiem nabiera większego rozpędu i pięknie się zapowiada drugi sezon (czuję to). Bałem się, że serial będzie cierpiał na brak charyzmatycznych bohaterów, ale tak nie jest. Pełno postaci, które idealnie odgrywają swoje role i się w nie wczuwają. Mam nadzieję, że serial będzie należycie doceniony, bo na to zasługuje. Dziękuję.
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

tak na marginesie kto oglądał ten fanmade? Warto?
smuci mnie że mało kto narzeka na to co z vilgefortzem zrobili :(
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Generalnie na plus ale kilka rzeczy bym poprawił. Smok i potwory - to napewno. Diabeł słabo wyszedł. Smok też. Kurwa, smoki w GOT to były smoki jak się patrzy. Co oni zrobili z Boholtem (wygląda jak jakiś śląski Janusz wyciągnięty spod Trabanta), co zrobili z Trzema Kawkami (przecież to był wysoki typ o kasztanowych włosach - jestem właśnie na tym rozdziale opowiadań). Yarpena też tak po macoszemu przedstawili. Ale to serial wiec nie wszystko da się pogodzić. Jaskier mnie wkurwia. Imo jego postać nie oddaje tej chemii między nim a Geraltem.
Wiedźmin za to super. Yenefer też. Myszowór, Tris (chociaż ona chyba była ruda (?)), Ciri, driady, elfy bardzo ok. Najbardziej obawiałem się jak ogarną Jeża a imo wyszedł im najlepiej z tych wszystkich osobliwości.
Nie kumam też jak piszecie że w wątkach można się pogubić. Przecież tu mieszają się tak naprawdę dwa wątki - Geralta i Ciri, a przedstawione są chronologicznie i łopatologicznie. Ale może to złudne bo czytałem sagę ze trzy razy.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
Wiewior

Post autor: Wiewior »

jogi pisze: 23 gru 2019, 8:40 Tris (chociaż ona chyba była ruda (?))
Miała kasztanowe. Imo kasztanowe to nie jest taki kolor jak został przedstawiony w grach tylko bardziej wpadający w brąz. Ale ile ludzi tyle opinii, niektórzy mało się nie pozbijają o kolor włosów Triss :dunno:
Awatar użytkownika
Raph

Post autor: Raph »

phobos pisze: 22 gru 2019, 23:58 przede mną już ostatni odcinek, jestem zdania, że póki co im dalej jest lepiej, ale mogli rozbić te opowiadania na dwa sezony i budować w nich równolegle kreację świata, bo póki co jest jakaś Cintra, Nilfgaard, jakaś epizodycznie wspomniana Temeria, coś tam krasnoludy o Redanii pierdoliły a tak prawdę mówiąc kij wie jakie są w ogóle powiązania choćby geograficzne między tymi miejscami, no może wiadomo, że Nilfgaard to południe (bazując na serialu)
To zupełnie tak jak w opowiadaniach - wiadomo, że Nilfgaard to południe, a reszta jest na północy. Pierwszą mapę świata stworzył dopiero CDP :lol:
aka anthony hotbeats / skwer represent
Awatar użytkownika
Drmz

Post autor: Drmz »

co z vilgefortzem zrobili?
kosciey pisze: 03 mar 2020, 13:07 wszyscy jesteście chujowo wypluci przez generator gówna.
lygrys pisze: 15 sty 2021, 17:13 Tak czy inaczej nie żałuje, bo wreszcie kupiłem durszlak
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

trochę odjebali
Spoiler
Vilgefortz dostał wpierdol od kurwa Cahira :lol: w jakiejś solówce na miecze. Takiej sytuacji w książce nie było, a jakby była to Vilgefortzowi wyjaśnienie Cahira zajęłoby pewnie dwie sekundy. Chłop wyjaśnił Geralta w walce i to bez większego wysiłku. Z Cahira też robią jakiegoś masterminda zbrodni, a to był przecież zwykły gościu z Nilfgaardu uwikłany w wir wydarzeń. Dziwna sprawa, bo Cahir to ważna postać potem w fabule, a zrobili z niego jakiegoś skrajnego skurwysyna, to potem wezmą go do teamu?

Poza tym Vilgefortz jest jakimś creepem, który coś tam knuje, nie wiadomo do końca co, ale widać, że twórcy chcą wskazać, że to "ten zły". Odjebał sam nie wiem kogo, chyba jakiegoś rannego czarodzieja który rozpoznawał w nim sojusznika. W książce to Vilgefortz jest powodem dla którego zatonął statek Pavetty, a w serialu ta sytuacja została jakoś albo pominięta, albo w jej miejsce wrzucili zatopienie 50 statków ze Skelige. Tylko wygląda na to, że nie stoi za tym wcale Vilgefortz, a Fringilla Vigo (chociaż może coś przeoczyłem), która też chuj wie skąd ma w szeregach nilfgaardzkich magów-kamikaze którzy nie przestrzegają regulaminu czarowania ze świata wiedźmina i napierdalają ile fabryka dała magią, rozsypując się potem w proch :lol: WTF

Scena jak Yennefer przestaje się pierdolić tylko czerpie z ognia co w świecie wiedźmina jest skrajnie niebezpieczne fajna, ale skoro wyszło jej to tak lekko to mogła puścić ich z dymem już od samego początku. Jak nilfgaardzcy magowie muszą poświęcić życie, by jebnąć jakimś marnym fireballem, a ona na luzie wywala atomówkę w cały las pełen żołnierzy wcześniej wciągając sobie trochę płonącego zamku to też średnio wyszło.
a co do tej mapy świata to rzeczywiście, ale teraz jest już materiał i wypadałoby jakoś ten kontynent narysować skoro fabuła mocno opiera się o wojnę między Nilfgaardem a Północą. Taki widz co albo nie czytał albo czytał i już zapomniał ciężko musi mieć z połapaniem się, gdzie odbywa się akcja i jaki to ma wpływ na fabułę
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
synek

Post autor: synek »

Jestem w połowie oglądania i szczerze mówiąc nie chce mi się męczyć dalej (chociaż pewnie obejrzę jakoś przy okazji). Dołaczam się do tamu "meh" - przehajpowana średniawka, z nudną fabułą (dodatkowo pogmatwaną przez udziwnioną chronologię), drętwymi postaciami i słabymi dialogami. Festiwal fanserwisu - dla kogoś kto nie zna książek / gier to będzie jakaś pseudograotron. A szkoda, bo Sapkowski > Martin.
onizuka

Post autor: onizuka »

linia czasowa sezonu dla tych co nie ogarniają:
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
RW0

Post autor: RW0 »

Jak można się zgubić w tej chronologii XDDD
Nie czytałem książki jbc

Momento to z 3 osobami i psem przewodnikiem oglądaliście?
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

no tez nie rozumiem bo jakos idzie ogarnac te chronologie e trakcie ogladania
serial fajny, nic spektakularnego, ale przyjemnie sie oglada
wiadomo heniu najlepiej wypada
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
ODPOWIEDZ