[film] Co to ja ostatnio widziałem
Moderatorzy: gogi, con shonery
Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem
Slasher to podgatunek horroru, rozumiem, że ciężko ogarnąć temat…Tak jak wspomniałem wyżej horror w żaden sposób nie musi zawierać jakiś elementów „nadprzyrodzonych” i to nie jest podstawa, aby go tym definiować, ale nie będę wyprowadzał Cię z błędu.
Dajcie liste tyvh git horrorow z ostatnich lat. Tylko nie jakies chujnie z max 6/10
Dziedzictwo chyba top poki co.
Midsomar bylo przerazajace
Dziedzictwo chyba top poki co.
Midsomar bylo przerazajace
Team Chaczaturian tutaj, a Sini typowy konsument treści niezdolny nie tylko do obrony własnych przemyśleń, ale nawet do wytworzenia takowych.
Gdyby uznawać, że horror nie musi być fantastyką zawierająca wątek nadprzyrodzonych sił, to takie filmy byłyby wtedy kompletnie nieodróżnialne od thrillerów (no, czemu Saw miałby być horrorem, a Seven jeszcze nie? bezsens)
Gdyby uznawać, że horror nie musi być fantastyką zawierająca wątek nadprzyrodzonych sił, to takie filmy byłyby wtedy kompletnie nieodróżnialne od thrillerów (no, czemu Saw miałby być horrorem, a Seven jeszcze nie? bezsens)
Obsession
Talk to me
Bring her back
Smile 2
Weapons
Babadook
Hereditary
Midsommar
It follows
The VVitch
When Evil Lurks
Creep
Late Night with the Devil
(serial) The Haunting of Hill House
Oddity, Caveat, Cuckoo, The Ritual były w porządku
Barbarian i Heretic były super, ale tylko do połowy
Longlegs, Together, Hokum, Black Phone - syf
Ostatnio zmieniony 20 cze 2026, 23:51 przez Luxair, łącznie zmieniany 1 raz.
AMEX, no cap, 800 score
They wonder how... how I QAP like that
They wonder how... how I QAP like that
@Lothia Nie moja wina, że betony nie ogarniają gatunków głównie chodzi o rezultat jaki ma wywołać film na widzu dlatego siedem nie ma klasyfikacji horroru bo ma inny cel, niż horror, zaś pila posiada mnóstwo elementów, które są przypisane do tego gatunku,resztę sobie sam dopowiedz i sobie sprawdź gatunki, ale tak lepiej pitolić, że ja jestem taki i owaki jak się o czymś nie wie.
@2rzyn Tak to prawda Dziedzictwo jest przegenialne!
Od 21 z dobrymi notami masz te poniżej, ale nie wszystkie to poziom dziedzictwa : Mów do mnie, Brzydka siostra, Gdy rodzi się zło, Pózna noc z diabłem, Strange Darling, Nosferatu , Bacrooms Bez wyjścia, Zniknięcia, Frankenstein, Grzesnicy, Chora na siebie, Humanitarna wampirzyca poszukuje osób chcących, 28 lat później ( świątynia kości), Oddaj ją, Czerwone pokoje, Ostatniej nocy w soho, Heretic, Barbażyńcy, Menu, Substancja, Menu, Mistrz i Małgorzata,Pearl tylko jest dużo horrorów, które nie mają wysokiej noty, a ogląda się świetnie ( ale potrzeba zrobić klimat ) jak choćby The medium 2021 czy Szept i mrok (kapitalny klimat ) Dom osobliwości itp.
Jak chcesz z innych lat to też mogę Ci podać.
@2rzyn Tak to prawda Dziedzictwo jest przegenialne!
Od 21 z dobrymi notami masz te poniżej, ale nie wszystkie to poziom dziedzictwa : Mów do mnie, Brzydka siostra, Gdy rodzi się zło, Pózna noc z diabłem, Strange Darling, Nosferatu , Bacrooms Bez wyjścia, Zniknięcia, Frankenstein, Grzesnicy, Chora na siebie, Humanitarna wampirzyca poszukuje osób chcących, 28 lat później ( świątynia kości), Oddaj ją, Czerwone pokoje, Ostatniej nocy w soho, Heretic, Barbażyńcy, Menu, Substancja, Menu, Mistrz i Małgorzata,Pearl tylko jest dużo horrorów, które nie mają wysokiej noty, a ogląda się świetnie ( ale potrzeba zrobić klimat ) jak choćby The medium 2021 czy Szept i mrok (kapitalny klimat ) Dom osobliwości itp.
Jak chcesz z innych lat to też mogę Ci podać.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2026, 23:39 przez SiNi, łącznie zmieniany 1 raz.
po co mu to Strange Darling polecasz jak on już spierdolił ten film dla reszty forum jawnie go spoilerując
Ja nie chcę sobie sprawdzać gatunków tylko zmusić Cię do samodzielnego myślenia jak baba od polaka w szkole. Skoro piszesz, że 'rezultat, jaki ma wywołać film' jest różny dla Saw oraz dla Seven, to proszę Cię o doprecyzowanie tego.
To czy film zawiera motywy fantastyczne na ogół jest dosyć obiektywne i dlatego też całkiem nieźle sprawdza się jako kryterium, podczas gdy 'rezultat, jaki ma wywołać film' już niekoniecznie.
To czy film zawiera motywy fantastyczne na ogół jest dosyć obiektywne i dlatego też całkiem nieźle sprawdza się jako kryterium, podczas gdy 'rezultat, jaki ma wywołać film' już niekoniecznie.
Rzecz w tym, iż to Ty masz problem z rozróżnieniem oraz zrozumieniem, więc najpierw sprawdź definicje jak w szkole będzie o wiele łatwiej.
Wnioskuje, iż widziałeś oba filmy, więc dobrze wiesz, iż w Saw głównym rezultatem w stronę widza, jest mimo wszystko wywołanie w nim lęku za pomącą różnorodnych sposobów technicznych, montażu, kadrów, dźwięku, ale i ogólnej fabuły i miejsca w którym dzieje się całą akcja, jednym słowem ukazanie makabry czy tez przemocy, on ma stwarzać poczucie grozy i przede wszystkim buduje napięcie wokół tego, jesteś jakby w centrum bezpośredniego zagrożenia, zaś Siedem pomimo, iż posiada elementy horroru bo grzechem byłoby o tym nie wspomnieć skupia się na odkryciu mordercy, cała struktura filmu przypomina thriller, fabuła jak i napięcie jest skierowana przede wszystkim na zagadce, jesteś w centrum dochodzenia, ale elementy "straszne" są tylko pobocznym tłem, jego głównym celem jest zainspirowanie Cię inwestygacją, zbrodnie nie są po to, aby wywołać w Tobie efekt grozy tzn też, ale one są tylko elementem śledztwa, ogólnie filmy/ seriale należą do różnych gatunków, ale wybierany jest ten w którym danemu filmowi jest po prostu bliżej i siedem ze względu na budowę, efekt dla widza i elementy w nim zawarte jest obok thrilleru.