[beef] Eripe - Bedoes
Re: [beef] Eripe - Bedoes
przykład takiej dziejowej niesprawiedliwości to było raczej widać po Sariusie który po sprzedaży "I żyli krótko i szczęśliwie" spłakał się, że kończy kariere a potem wrócił po 2 tygodniach z płytą, która była wcześniej nagrana
kark to nie debil, mówił mi tak laik
-
WesolyJozek
Bo ty wiesz co on odczuwa xDCz4rny1337 pisze: ↑28 sie 2025, 14:55
to nie chodzi o to, że eripe chcialby byc bedoesem [czy kurwa sanah], tu chodz o to, że odczuwa on dziejową niesprawiedliwość, że tak wybitna rap jednostka jak ona nie jest odpowiednio za to doceniona - również finansowo. A na tym samym poletku jest taki bedoes ktory jego zdaniem jest gorszy w w jego top dziedzinie, a jednak te gratyfikacje dostaje
i to wszystko jest podlozem tych zaczepek, tak jak zaczepiali Miousha. Zółć.
Chlop nigdy nie podpisal kontraktu z labelem, wyjebal z fanpage'a userow ponizej 18 lat, zniknal sobie w pewnym momencie, a ty twierdzisz że chlop ma żal o brak kasy z rapu.
Projekcje masz mocna
- Cz4rny1337
- Moderator
to ze sie sabotowal, to nie znaczy ze nie moze miec zalu, pewnie nawet wiekszy bo musi swoje niepowodzenia na kogos przerzucic
To proste - jak pójdę leżeć to w końcu odpocznę
Wiem jak to się kończy, nie jestem głupcem
Będę bogaty w kurwę! lub martwy, okaże się wkrótce
Wiem jak to się kończy, nie jestem głupcem
Będę bogaty w kurwę! lub martwy, okaże się wkrótce
WesolyJozek pisze: ↑28 sie 2025, 15:09 a ty twierdzisz że chlop ma żal o brak kasy z rapu.
Projekcje masz mocna
Eripe: dosłownie rapuje że chuj z tych skillsów na majku skoro nie przynoszą pieniędzyEripe pisze:Mogę pieprzyć, że jestem lepszy, to gówno prawda
Mam te teksty i pusto w kielni, trudno o farta
Józek z internetu: hmm nie przekonuje mnie to jakoś
Dodano po 16 minutach 29 sekundach:
Nikt chyba nie wątpił, że Eripe nie zgodziłby się na bycie prowadzonym za rękę przez major i featuringi Bambi, ale chodziło o to, że miał potencjał żeby wycisnąć coś więcej będąc jednocześnie NA SWOICH WARUNKACH, kontynuując rap jaki lubi. Nie wyszło, bo zwyczajnie nie każdy (a na pewno nie ludzie od początku deklarujący się jako edgy buntownicy) umie się odnaleźć w rzeczywistości trzymania deadline'ów wydawniczych, wywiadów (na trzeźwo), koncertów (na trzeźwo) i jako wentyl bezpieczeństwa postanowił po prostu PIERDOLIĆ to wszystko. Znając teksty i charakter nie ma nic kontrowersyjnego w podejrzewaniu, że na koniec dnia gryzie go własny brak takiej lub innej cechy pozwalającej na zdjęcie kaptura i stanięcie wyprostowany na scenie.
Przecież to jest motyw żywcem wyjęty z takiej Pansofii, gdzie Kidd też samobiczował się - tyle że zupełnie otwarcie i świadomie - za to że brakuje mu pewności siebie, więc zostaje mu zagryzanie zębów i żółć.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
btw. Eripe zniknął akurat jak każdy już miał go w dupie
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Przede wszystkim to dla mnie na ma co tutaj szukać chuj wie czego. Często po prostu jak wiele osób ma jakieś odczucie w stosunku do jakiejś postaci na podstawie wielu małych czynników to okazuje się to prawdą, np. że pewność siebie Kaza Bałagane jest udawana a sam gość jest bucem. Oczywiście znajdzie się ktoś kto powie, że nie no Kaz zajebisty ziomek mordo, a to, że na klipie ze Smolastym wyglądał w koszuli jak student polibudy, co się boi kobiet też znajdzie swoje wytłumacznie.
Czy ktokolwiek podejrzewał takiego Goga z LSO o mityczny ból dupy? No nie, gość robił rap jak chciał od zawsze, na zawsze.
Czy u takiego Młodego Dzbana pojawiały się głosy, że no kolega to chyba ma ból dupy o swoją pozycję na scenie, a udaje takiego śmieszka zawadiakę co ma wyjebane na wszystko i co się okazało? Jednak ten ból dupki był.
Jeden potrafi to przyznać jak Penx czy Dzban, inny będzie ukrywał jak Eripe i przejawiał to np. podgryzając nogawki.
Czy ktokolwiek podejrzewał takiego Goga z LSO o mityczny ból dupy? No nie, gość robił rap jak chciał od zawsze, na zawsze.
Czy u takiego Młodego Dzbana pojawiały się głosy, że no kolega to chyba ma ból dupy o swoją pozycję na scenie, a udaje takiego śmieszka zawadiakę co ma wyjebane na wszystko i co się okazało? Jednak ten ból dupki był.
Jeden potrafi to przyznać jak Penx czy Dzban, inny będzie ukrywał jak Eripe i przejawiał to np. podgryzając nogawki.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Gogowi można trochę zarzucić bóldupienie o warszawkę (zgadzam się z nim)
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
-
WladcaSlimakow
To bedi odpowie czy już po beefie?
Eripe się sam zdissował tym bitem Co cię boli
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
- przedszkolanek
przeceniasz zawodnika i jego możliwości autorefleksjigods bidness pisze: ↑28 sie 2025, 11:23 Myślę, że jak mu przyjdzie napisać kolejny kawałek, to dwa razy się zastanowi, zanim wypuści "krwiożerczą" linijkę wymierzoną w kogokolwiek ze sceny.
imo w tym wypadku zadziałała bardziej niestabilność emocjonalna/ADHD/chuj wie co typa i jego niewesoła sytuacja życiowa wówczas
oraz to, że w asfalcie nikogo mądrego nie było, kto byłby wstanie zrobić promocję czegokolwiek bardziej wymagającego niż nowa płyta ostra
Co cię boli jest o ludziach jak Eripe którzy żyją życiem innym, Eripe nie zdaje sobie widocznie sprawy z tego skoro go wziął czym się sam zdissował
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Wzięcie konkretnego już użytego bitu na diss zwyczajowo ma swoje znaczenie, akurat w tym przypadku nie wiem dlaczego nie wspomnieć, że no bekowo to wyszło
Spoiler
Oto konkretne przykłady, gdzie znani raperzy użyli bitów z innych utworów w swoich dissach:
Remy Ma – „Shether” (2017)
Bit: Zapożyczony z „Ether” Nasa (prod. Ron Browz), który był dissem na Jay-Z.
Kontekst: Remy Ma w swoim ataku na Nicki Minaj świadomie wykorzystała ikoniczny bit z „Ether”, jednego z najsłynniejszych dissów w historii hip-hopu, aby podkreślić wagę swojego ataku i symbolicznie „przejąć” dziedzictwo Nasa. W „Shether” Remy oskarża Nicki o różne osobiste i zawodowe przewinienia, w tym o plastikowe operacje i wspieranie rzekomych przestępców.
Dlaczego to ważne?: Użycie bitu z „Ether” było celowym zabiegiem artystycznym, który miał dodać dissowi historycznego kontekstu i zwiększyć jego siłę rażenia. Tytuł „Shether” to gra słów, łącząca „she” (ona) z „Ether”.
Efekt: Diss był szeroko komentowany, a wybór bitu wzmocnił przekaz, choć Nicki odpowiedziała później swoim „No Frauds”, które jednak nie zdobyło takiego rozgłosu.
Cam’ron – „Dear Stan” (2004)
Bit: Zapożyczony z „Stan” Eminema (prod. The 45 King).
Kontekst: Cam’ron użył bitu z kultowego utworu Eminema, aby zaatakować mniej znanego rapera z Harlemu, Stan Spita. W dissie Cam’ron zarzuca Stanowi brak autentyczności i próbę zyskania rozgłosu poprzez dissowanie go. W tekście pojawiają się bardzo osobiste ataki, w tym wzmianki o śmierci matki Stana i jego rzekomych zdradach.
Dlaczego to ważne?: Użycie bitu z „Stan” było ironicznym komentarzem, sugerującym, że Stan Spit jest jedynie fanem próbującym naśladować większych artystów. To klasyczny przykład użycia cudzego bitu dla podkreślenia narracji.
Efekt: Diss był brutalny i skutecznie zakończył karierę Stana Spita, a wybór bitu został uznany za sprytny ruch.
Pusha T – „The Story of Adidon” (2018)
Bit: Zapożyczony z „The Story of O.J.” Jay-Z (prod. No I.D.).
Kontekst: W beefie z Drakiem Pusha T wykorzystał bit z utworu Jay-Z, aby zaatakować Drake’a, ujawniając istnienie jego nieujawnionego wówczas syna, Adonisa, oraz krytykując jego wizerunek i życie osobiste. Użycie bitu z „The Story of O.J.”, który poruszał kwestie tożsamości i rasy, miało symboliczne znaczenie, szczególnie w kontekście zarzutów Pushy wobec Drake’a o brak autentyczności w kulturze hip-hopu.
Dlaczego to ważne?: Wybór bitu był strategicznym ruchem, który wzmacniał przekaz diss-u, sugerując, że Drake nie pasuje do „czarnej” narracji hip-hopu. Dodatkowo okładka singla (zdjęcie Drake’a w blackface) dopełniła cios.
Efekt: „The Story of Adidon” jest uznawany za jeden z najbardziej niszczycielskich dissów w historii, a użycie bitu Jay-Z dodało mu dodatkowego ciężaru.
Remy Ma – „Shether” (2017)
Bit: Zapożyczony z „Ether” Nasa (prod. Ron Browz), który był dissem na Jay-Z.
Kontekst: Remy Ma w swoim ataku na Nicki Minaj świadomie wykorzystała ikoniczny bit z „Ether”, jednego z najsłynniejszych dissów w historii hip-hopu, aby podkreślić wagę swojego ataku i symbolicznie „przejąć” dziedzictwo Nasa. W „Shether” Remy oskarża Nicki o różne osobiste i zawodowe przewinienia, w tym o plastikowe operacje i wspieranie rzekomych przestępców.
Dlaczego to ważne?: Użycie bitu z „Ether” było celowym zabiegiem artystycznym, który miał dodać dissowi historycznego kontekstu i zwiększyć jego siłę rażenia. Tytuł „Shether” to gra słów, łącząca „she” (ona) z „Ether”.
Efekt: Diss był szeroko komentowany, a wybór bitu wzmocnił przekaz, choć Nicki odpowiedziała później swoim „No Frauds”, które jednak nie zdobyło takiego rozgłosu.
Cam’ron – „Dear Stan” (2004)
Bit: Zapożyczony z „Stan” Eminema (prod. The 45 King).
Kontekst: Cam’ron użył bitu z kultowego utworu Eminema, aby zaatakować mniej znanego rapera z Harlemu, Stan Spita. W dissie Cam’ron zarzuca Stanowi brak autentyczności i próbę zyskania rozgłosu poprzez dissowanie go. W tekście pojawiają się bardzo osobiste ataki, w tym wzmianki o śmierci matki Stana i jego rzekomych zdradach.
Dlaczego to ważne?: Użycie bitu z „Stan” było ironicznym komentarzem, sugerującym, że Stan Spit jest jedynie fanem próbującym naśladować większych artystów. To klasyczny przykład użycia cudzego bitu dla podkreślenia narracji.
Efekt: Diss był brutalny i skutecznie zakończył karierę Stana Spita, a wybór bitu został uznany za sprytny ruch.
Pusha T – „The Story of Adidon” (2018)
Bit: Zapożyczony z „The Story of O.J.” Jay-Z (prod. No I.D.).
Kontekst: W beefie z Drakiem Pusha T wykorzystał bit z utworu Jay-Z, aby zaatakować Drake’a, ujawniając istnienie jego nieujawnionego wówczas syna, Adonisa, oraz krytykując jego wizerunek i życie osobiste. Użycie bitu z „The Story of O.J.”, który poruszał kwestie tożsamości i rasy, miało symboliczne znaczenie, szczególnie w kontekście zarzutów Pushy wobec Drake’a o brak autentyczności w kulturze hip-hopu.
Dlaczego to ważne?: Wybór bitu był strategicznym ruchem, który wzmacniał przekaz diss-u, sugerując, że Drake nie pasuje do „czarnej” narracji hip-hopu. Dodatkowo okładka singla (zdjęcie Drake’a w blackface) dopełniła cios.
Efekt: „The Story of Adidon” jest uznawany za jeden z najbardziej niszczycielskich dissów w historii, a użycie bitu Jay-Z dodało mu dodatkowego ciężaru.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To nie jest odpowiedź na moje pytanie
Równie dobrze można powiedzieć że Mam Wyjebane w pewnej części jest o ludziach jak Bedoes (Mam Wyjebane ma kilka linijek które można pod to podpiąć jakby Firma chciała) i strzelił sobie w stopę bo bit wziął.
Równie dobrze można powiedzieć że Mam Wyjebane w pewnej części jest o ludziach jak Bedoes (Mam Wyjebane ma kilka linijek które można pod to podpiąć jakby Firma chciała) i strzelił sobie w stopę bo bit wziął.
Masz rację
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
mam wyjebane jest nawiązaniem do tego, że Bedoes ma wyjebane w to że Eripe go gnębił przez 9 lat na trackach 
kark to nie debil, mówił mi tak laik
You're missing the point
- przedszkolanek