PRO8L3M - EX UMBRA AD LIBERTATEM (2025)
Re: PRO8L3M - EX UMBRA AD LIBERTATEM (24.10.2025)
W sumie, faktycznie dużo mniejsza skala tej promocji niż Mata i Mac, ale to tym bardziej bezsensowne że na taką współprace poszli, jak się skurwić to za gruby pieniądz a nie jakieś groszę
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Po prostu wiedzą, że za 3-5 lat może być kiepsko, to zaczyna się cashowanie jak się da końcówki kariery.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
kazdy raper ma imo "termin waznosci". jak dobry by nie byl, no to nie ma chuja zeby przy dziesiatej plycie robil tak samo dobre wrazenie, jak przy pierwszych kilku. klimat, tematyka, flow czy charakterystyczne patenty powszednieja, nawet jesli obiektywnie patrzac to wciaz dobre numery. nie da sie tego sprawdzic, ale zaloze sie ze jakby sluchaczom wymazac pamiec i puszczac dyskografie p83 ze zmieniona kolejnoscia np. od art brutu 2 czy widma, to by byly wszedzie spusty, ze rozpierdol albumy
fajnie to bylo widac po wielu slizgowych bozkach do ktorych forumek walil konia...dopoki nie zaczeli regularnie nagrywac plyt
pro8l3m i tak stosunkowo dlugo sie imo nie nudzil, bo hajp latami rosl z plyty na plyte. mozna pisac ze ciagle o tym samym, ale ja mam podejscie ze jezeli jestes w czyms dobry, to nie ma co na sile kombinowac. chcesz posluchac o czyms innym to zmien sobie wykonawce. a oskar w tych swoich klimatach jest jak dla mnie zajebisty, tak jak w rapie o tym ze zycie wkurwia i napilby sie wodzi nie ma lepszego od bonsona. zreszta czy pro8l3m taki monotematyczny? maja imo przynajmniej kilka tematycznych "odnog": gangsterka, cybernetyczne klimaty i nostalgiczne kawalki o dziecinstwie, pare tez storytellingow. imo taki przykladowy balagan czy sentino sa jeszcze bardziej monotrmatyczni
te dwa nowe single slabe. liczylem na odkucie sie po pierwszej jak dla mnie naprawde rozczarowujacej plycie od nich, czyli poprzedniczce, ale nie zanosi sie chyba
a moze steezinho wjebal hajs na tych swoich crypto gownach i musi zrobic szybki kwitflip
Pamiętam jak Steez kiedyś wrzucił na stories zdjęcie kompa z chyba trzema grafikami, ciekawe czy udało mu się coś wykopać
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
- przedszkolanek
kanye i belmondo nie maja
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
- ConeyIsland
- gods bidness
Mój zarzut nie dotyczy monotematyczności, bo nie odkryją na nowo koła i jakiejś zupełnie innej tematyki w wieku 40 lat. Tylko po prostu jakości rapu.
Zgadzam, że jak mija efekt nowości i świeżości, to słuchacz się nudzi, ale dlatego właśnie od najlepszych wymagam level up'u na nowych płytach, a tutaj mamy gorsze imo teksty niż były, gorszy rap i jedyne nowości to jakieś nieudane zabiegi ze śpiewaniem i beczeniem jak koza do autotune'a. I mówię o tym ostatnim singlu, ten z Lipnicką był lepszy, a na śpiewającego Oskara się nie obrażam, bo miał z rok temu jakąś taką mocno popową gościnkę, gdzie śpiewał i mi się nawet podobało.
Niestety Oskar po latach słuchania go, męczy po prostu moje ucho, niespecjalnie lubię jego barwę głosu, nadrabiał tekstami, patentami lirycznymi, a tu tego ni widu, ni słychu.
A ja i tak jestem dużo bardziej tolerancyjny dla Pr06bl3mu, bo uważam, że choć art brut 2 był ogólnie kiepski i wymuszony, to dopiero na tej ostatniej płycie z Chyrą się skiepścili na maxa. Ale broni ich fakt poszukiwań i eksperymentów. Ale jak już pisałem wcześniej, stworzyli jakąś niemuzykę.
- Rozpierdalator
A z tym terminem przydatności raperów to nie jest tak, że wraz ze wzrostem krzywej popularności/profesjonalizmu maleje autentyczność, jakiś taki sznyt?
Patrzcie na Sentino. Ja go nie słucham ale forumek się jara bo typ wrzuca te snippety w chujowej jakości, nagrywa kawałki kiedy chce, chujowe teledyski i o to chodzi, bo wtedy czuje się że robi to artysta bo taki ma kaprys/zajawkę, a przy wzroście popularności/profesjonalizmu przekłada się na to że wszystko jest "od linijki", wyreżyserowane i słuchając rapera problem od dłuższego czasu mam wrażenie że mam do czynienia z produktem, a nie ze sztuką. A taki wspomniany Belmondziarz (i pamiętny koncert we Wrocławiu, bo tam na scenę wyszedł po prostu człowiek. Z problemami wiadomka, ale właśnie autentyczny) czy chyba Kanye (nie wiem nie znam za dobrze) co też odpierdala z tym wydawaniem płyt kiedy chce i wrzucaniem tych snippetów, to jest właśnie sztuka i autentyczność.
Dlatego mi się podobał Art Brut 1 a dwójka mniej, bo na jedynce było czuć to co jest w nazwie płyty, autentyczność, zajawę i taką surowość. I dlatego słuchamy dalej SCiBu i pierwszego Mobbyn, bo oni to nagrali bo tak chcieli/mieli bekę/nie wiem nudziło im się
I ta współpraca z aliorem to właśnie podsumowanie tego co się z nimi stało ale nie dlatego że przytulili kapustę od banku (bo to mnie np jebie), ale że w ogóle zajmują się takimi rzeczami
Patrzcie na Sentino. Ja go nie słucham ale forumek się jara bo typ wrzuca te snippety w chujowej jakości, nagrywa kawałki kiedy chce, chujowe teledyski i o to chodzi, bo wtedy czuje się że robi to artysta bo taki ma kaprys/zajawkę, a przy wzroście popularności/profesjonalizmu przekłada się na to że wszystko jest "od linijki", wyreżyserowane i słuchając rapera problem od dłuższego czasu mam wrażenie że mam do czynienia z produktem, a nie ze sztuką. A taki wspomniany Belmondziarz (i pamiętny koncert we Wrocławiu, bo tam na scenę wyszedł po prostu człowiek. Z problemami wiadomka, ale właśnie autentyczny) czy chyba Kanye (nie wiem nie znam za dobrze) co też odpierdala z tym wydawaniem płyt kiedy chce i wrzucaniem tych snippetów, to jest właśnie sztuka i autentyczność.
Dlatego mi się podobał Art Brut 1 a dwójka mniej, bo na jedynce było czuć to co jest w nazwie płyty, autentyczność, zajawę i taką surowość. I dlatego słuchamy dalej SCiBu i pierwszego Mobbyn, bo oni to nagrali bo tak chcieli/mieli bekę/nie wiem nudziło im się
I ta współpraca z aliorem to właśnie podsumowanie tego co się z nimi stało ale nie dlatego że przytulili kapustę od banku (bo to mnie np jebie), ale że w ogóle zajmują się takimi rzeczami
Spoiler
A sam kawałek chujowy oczywiście
Ostatnio zmieniony 09 paź 2025, 21:56 przez Rozpierdalator, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja to bym naprawdę bardzo chciał się dowiedzieć, w jaki sposób wyglądało przyklepanie tego kawałka, osobliwie refrenu, że idzie na album i że jest to zajebista myśl.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
- marmolad_k2
-Barany będą słuchać?
-Pewnie, że będą, wrzucaj!
poszedłem wtedy na ten koncert z dupeczką, dla beki, ja w lakierkach i marynarce, ona w futrze, cieszę się teraz, że mogłem doświadczyć historii hip hop, pozdro KiniaRozpierdalator pisze: ↑09 paź 2025, 21:21 A taki wspomniany Belmondziarz (i pamiętny koncert we Wrocławiu, bo tam na scenę wyszedł po prostu człowiek. Z problemami wiadomka, ale właśnie autentyczny)
Dodano po 2 minutach 8 sekundach:
Polacy kochają jak sra im się do ryja, wrzucaj
pusciłem sobie art brucik przy okazji, a tam na dzień dobry
Nie cierpię banków, wolę mieć za kumpli franków

Ehhhh, a już poszedłem myśleniem, że bank = wielkie pieniądze. Pasowałoby nawet. Bo wiecie, bank. Bank pieniędzy. Taki jak miał Sknerus McKwacz.
To już współpraca z McDonaldem sto razy lepsza, również PRowo. Możnaby sarkastycznie sprzedać taki happy meal i zostaje to w pokoleniach.
To już współpraca z McDonaldem sto razy lepsza, również PRowo. Możnaby sarkastycznie sprzedać taki happy meal i zostaje to w pokoleniach.
Podbijam ale na moje to on chuja wiechuj pisze: ↑08 paź 2025, 17:14a co ty taki poinformowany?zbiegiokolicznosci pisze: ↑08 paź 2025, 16:54 Te karty NFT ciągle działają.
Jakie korzyści daje karta?
Karta daje dostęp do naszego zamkniętego serwera na Discordzie oraz możliwość logowania na naszym sklepie internetowym. Umożliwia to nową formę komunikacji z zespołem oraz dostęp do ekskluzywnych produktów i zniżek, niedostępnych dla pozostałych użytkowników.
Nie łapiemy się pod publiczne dofinansowania, bo nie spełniamy unijnych norm minimalnej ilości kobiet i murzynów w moderacji.
-
bobsonbejbi
Śmiałeś sie z naszej karty zjebie
Uprawniajacej do zniżek formatu niedostępnego dla ciebie
Uprawniajacej do zniżek formatu niedostępnego dla ciebie
- Pomiot_Liryczny
tak bardzo to, gdzieś po dziesięciu latach lepiej karierie skończyć bo potem to kruszenie wybudowanego sobie pomniku, Taco, Quebo, Pro8l3m, Patokalipsa z takich przykładów na szybko
Przekaz głęboki kurwa jak głębokie gardło

A hajs sam się zrobi? Ile wy macie lat?
Mój styl życia to Piątkowo
Twój styl życia to chujowo
"Paluch nie żyje. Pierwszy raz pisze prasa
Nie znam, nie słuchałem. Hehe, haha!
Bardzo dobrze kurwa. Mniej jednego łaka
Sprzedał milion płyt? Hehe, haha!"
Twój styl życia to chujowo
"Paluch nie żyje. Pierwszy raz pisze prasa
Nie znam, nie słuchałem. Hehe, haha!
Bardzo dobrze kurwa. Mniej jednego łaka
Sprzedał milion płyt? Hehe, haha!"
- przedszkolanek
jaki niby pomnik zbudowała sobie patokalipsa xd