Debilizmy, w które wierzą słuchacze/raperzy

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
ricky

Re: Debilizmy, w które wierzą słuchacze/raperzy

Post autor: ricky »

mario995 pisze: 09 wrz 2025, 15:14 To może być klu mojego punktu widzenia. Trochę mi te granice już uciekają i też przez to dużo mniej słucham rapu niż kiedyś. Bo to że rap potrafił być wulgarny to fakt. Ale wtedy to było bardziej jak nisza, kto słuchał ten słuchał.
czy ja wiem czy to byla taka nisza? Liroy i NAS (troche sie ich uczepilem, ale uwazam ze to dobre przyklady w temacie) opierdalali setki tysiecy egzemplarzy. niby racja, ze kto sluchal ten sluchal, ale tak realnie to sluchalo tego w pizde ludzi, wytworzyl sie calkowicie nowy dla Polakow fenomen kulturowy, z ktorym glowne media nie wiedzialy co zrobic, wiec powiedzmy ze oficjalnie byla to nisza, ale w rzeczywistosci to byla masa sluchaczy
mario995 pisze: 09 wrz 2025, 15:14 Dziś ogólne przyzwolenie na takie krawędziowe treści jest dużo większe i po prostu się je pcha ludziom przed oczy - co się łączy rzecz jasna z calą specyfiką obecnego internetu, stremerami etc.
nie do konca sie zgodze. tak bylo moze w 2017-2018 kiedy patostreamy staly sie popularne, ale te czasy juz minely, nie oszukujmy sie, youtube bardzo mocno ukrocil takie zachowania, a jak juz pojawiaja sie nowe ananasy albo nie wiem np robert pasut nacpany sprowadza se kurwy na chate to ci ludzie sa jechani do spodu. okej, jest sporo patologii na streamach czy na freakfightach, ale mysle ze szczyt popularnosci tego czegos juz dawno minal i teraz to juz bardziej spadlo do niszy. jak ktos naodpierdala syfu to ma afere na portalach informacyjnych i bagiety na chacie, tak to mniej wiecej teraz wyglada. freakfighty dalej sa w jakis sposob popularne, ale juz nikt nie traktuje tego jako jakies niebezpieczenstwo, bo jednak te glupki sami se robia krzywde, a jakbym mial szukac jakiegos pozytywu to moze chociaz niektore dzieciaki wezma sie za treningi. moze troche daleko lece z tymi freakfightami, ale jednak streamy i internetowa patologia czesto krzyzuje sie z fame mma itp, wiec na luzie moge to tu przywolac
mario995 pisze: 09 wrz 2025, 15:14 Ale sama strona wizualna takich treści jest inna. Wtedy to było takie świrowanie, a dziś rap z taką dość destrukcyjną treścią często jest opakowywany atrakcyjnie co wpływa na jego odbiór, normalizowanie z którym ja się nie zgadzam, choć wiem, że to jest w opór boomerskie. Ogólnie ciekawy punkt widzenia i dobre posty, Pozdro
rap z destrukcyjna trescia zawsze byl opakowany mniej lub bardziej atrakcyjnie, mozesz sobie odpalic "The Chronic" i bedzie ten sam efekt, z tym ze mlody sluchacz mysle ze ma troche wiecej dystansu do tego. nie wiem tez do konca jaki przedzial wiekowy masz na mysli mowiac o dzieciakach, bo to moze byc 7-11 i jednoczesnie 12-17, ale w sumie niewazne, bo oni i tak beda taka muzyke traktowac bardziej jako jajca i smieszne piosenki o dziwkach, a potem z tego wyrosna. a jesli nie wyrosna to znaczy ze nie mieli w zyciu zadnych lepszych wzorcow niz chocby Malik Montana. w ogole jak mowa o nim to juz lepiej sie skupic na glupotach, ktore czasem wrzuca na sociale np to jebane tanczenie na ladzie w mcdonaldzie. nie obserwuje go to nie wiem czy mial jakies podobne przypaly na koncie, ale jak juz mialbym sie go czepiac to bardziej za takie rzeczy niz za muze sama w sobie. rap o gangsterce, hajsie, narkotykach i dupeczkach zawsze byl ladnie opakowany i w jakis sposob gloryfikowany, ale jak czlowiek dorasta to zaczyna kumac, ze to tylko poza, bo to fajnie wyglada na klipach i brzmi zajebiscie, ale nic glebszego w tym nie ma. tak jak napisalem wczesniej - zycie weryfikuje wszelkie idiotyzmy, w ktore mlodziez chce sie pakowac. jak ktos ma ambicje na gangusa czy dilera to predzej czy pozniej zdechnie albo skonczy w pace, bo tak to w koncu dziala, selekcja naturalna nastepuje. przykre ale prawdziwe jak diss Mei na Pelsona, ale nic tego juz nie zmieni

Dodano po 6 minutach 57 sekundach:
mario995 pisze: 09 wrz 2025, 15:14 Nie no ja doskonale pamiętam jak to wyglądało. Przecież oni chyba zrobili diament pierwszą płytą. Ale ich właśnie mocno pchał internet. Nikt ich do Sopotu nie zapraszał jak dajmy na to Polsat Malika xD
bo media juz jakos tam skumaly jak rap wyglada naprawde i juz nikt nie ma z tym wiekszych problemow. Tede tez gral w telewizji, ten sam Tede ktory w 2004 okolo mial hita o goleniu cipy. nawet Mes w tvn ostatnio moglby byc dobrym przykladem, bo przeciez tez nigdy swietych tekstow nie mial. Malik nie jest jedynym raperem, ktory mial takie zaproszenie i ktory jednoczesnie bylby grzeczniutkim popowcem. jeszcze jak mowa o Polsacie i Gangu Albanii to tez przestrzeliles troszke, bo jak to pisze to mi sie przypomnialo, ze przeciez Popek w swoim celebryckim peaku wystepowal w "tancu z gwiazdami", takze no niestety brzmisz troche boomersko, ale nie czepiam sie tego, potrafie to skumac, tylko musisz tez zdac se sprawe, ze spoleczne przyzwolenie na hardkorowy rap znacznie sie poprawilo od czasow pytania raperow w tv jak sie witaja hip-hopowcy
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2025, 15:56 przez ricky, łącznie zmieniany 1 raz.
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

ricky pisze: 09 wrz 2025, 15:48 w ogole jak mowa o nim to juz lepiej sie skupic na glupotach, ktore czasem wrzuca na sociale
Właśnie o ten temat też bym zahaczył. Wydaje mi się, że o wiele większy wpływ na 18 latków zapierdalających starym Golfem 150 km/h po mieście i wrzucających to na story ma taki cwel Kubańczyk: Jechał 230 km/h, w ręku smartfon, na nogach klapki. Przyłapany polski raper mówi, że to fotomontaż, który namacalnie pokazuje im, że to coś fajnego i sami mogą to zrealizować chcąc dostać podobną gloryfikację w socialach, niż raper, który nawinie "zapierdalam 200 po mieście a suki się patrzą".
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
ricky

Post autor: ricky »

otoz to. przypierdalajmy sie ogolnie do zjebanych zachowan znanych ludzi na socialach. do wulgarnej ciezkiej lirycznie czy wizualnie muzyki juz nie ma co sie przypierdalac. najgorsze rzeczy jakie mozna sobie wyobrazic i tak juz byly w rapie i w innych gatunkach i jesli ktokolwiek wyrosl przez to na psychola czy przestepce to beda to pojedyncze przypadki

Dodano po 9 minutach 43 sekundach:
jeszcze a propos Gangu Albanii to przypomnialo mi sie, ze ten ich kawalek o matkach normalnie latal na rotacji w eska tv, wiec to tez nie do konca bylo tak, ze zostali zepchnieci na bok w mainstreamie, tylko jak juz rzucili grzecznego singla to faktycznie to lecialo wszedzie. "Wodospady" tak samo jak mowa o Popku. kwestia tego co jest akceptowalne w mediach, a co nie. Malik przeciez tez w Sopocie nie spiewal, ze sika na kurwy, bo lubi bezczescic, tylko jakies romansidlo se pojeczal i tyle
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Siedzę na siłowni, odpalam sobie na słuchawkach składankę z uwaga „rapową klasyką”.
Brzmi dumnie, nieprawdaż?
Myślę Kaliber, myślę Paktofonika, myślę Pezet, Łona, donGURALesko, niech będzie nawet wczesny Tede.
Będzie ogień.
Słucham i się zastanawiam, czy mnie sztanga przygniotła, czy jakby cały czas jeden numer leciał.
Bo wszystko o tym samym i wszystko na Auto-Tune (najgorszy wynalazek w historii muzyki, „bo nawet twoja lodówka zasługuje na szansę, by brzmieć jak Adele”).
„Cały hajs zabieram
Pracuje w papierach”
To idź do skupu makulatury, w wózek złomiarza zainwestuj, od października system kaucyjny wchodzi a nie d… zawracasz.
Następny.
„Mam 24 lata, furę za pół bani, konto duże, parę kół na nim
Mam nową bluzę, mam nowych kumpli”
Dobra, gratki chłopaku, nieźle ci w życiu poszło. Następny:
„Chcę konto jak Bill Gates
Sujka mokra jak deszcz”
Ten, jak widzę, jest dopiero aspirujący Zubilewicz, pogodę przepowiada.
JPRDL
NASTĘPNY.
„Wiem, że świat ma wady
i wszystko byśmy zapomnieli
więc ubieramy się u Prady
budzimy w egipskiej pościeli”
Tu mi opadła szczena i tylko się zastanawiam, czy się chłop w tym ubraniu w stanie baśniowym do wyra położył i teraz budzi, zastanawiając się, co było wczoraj i co odwalił???
Pić trzeba umieć.
Następny.
Ten z kolei cukiernik, ciasto bananowe robi:
„Bawimy się do rana białko jak śmietana
Sujka rozebrana leje tu szampana
Ona chce banana mała twoja wpada
Za dużo mi tu gada spuszczam się do gardła”
Wydawało mi się, że kiedyś ci kolesie rymowali, bo chcieli coś ludziom opowiedzieć, coś ich bolało, czegoś nienawidzili.
Nie godzili się na ten świat, na brak perspektyw, na fałszywych ludzi i dmuchanie przez polityków i media.
A teraz mam wrażenie, że ziomeczki dostają ekstazy, jak mogą wymienić nazwę jakiegoś auta, a przy skrócie AMG bądź BMW to nawet telepią się po podłodze i mają za darmo wszystkie świeżaki z Biedronki.
Opisy keksu sprowadzają się do pociągnięcia przedstawicielki płci żeńskiej (jeszcze lepiej dwóch bądź trzech) do dołu za włosy.
Poza tym wiadomo, że wszystkie to sujki i robią to tylko dla kasy, bo tylko wtedy osiągają stan jak po kremie z kwasem hialuronowym (maksymalne nawilżenie).
Do tego jeszcze szampan i ciuchy (Gucci, Gucci, GUCCIIIIII, LOUIS, LOUIS, LOUIS).
A bym zapomniał – gruda typu Persil, waga, karta do dzielenia grudy.
A jak się przeciwko czemuś buntują, to o to, że im się puder do włosów skończył, koszulka źle się układa albo kobieta ma za mały tyłek.
Twórczość raperów faktycznie osiągnęła nieznany od lat poziom szczerości. Ich faktycznie interesują tylko ciuchy, ciągnięcie nart i panie negocjowalnego afektu.
Ale najlepsze jest to, że faktycznie robią na tym miliony XD
(Muzyka jest odbiciem czasów, w których żyjemy)
Ale cwel xD

https://www.facebook.com/pokolenieikea/ ... f4g1iW4tnl
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

szacun jak ktoś kiedyś przeczytał cokolwiek od piotra c. do końca
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

strasznie dennie i frajersko jest to napisane, jak pod jakiegoś fana ryśka pei. natomiast z ogólnym przekazem że dzisiejszy rap jest lirycznie absolutnym gównem wypada się zgodzić.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

ale znajmy proporcję, dowolna zwrotka rapera oki jest lepsza niż ten tekst chujowy
można się zżymać, że cała polska kultura popularna tekstowo obniżyła loty względem poprzednich dekad, ale polski rap i tak jest w tym zakresie na wierzchu
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Włączam kasetę i słyszę mniej więcej coś takiego:
"Najebałem się" później jeszcze kilka razy rzucił kurwa
A dalej było coś o blantach i znowu kilka razy kurwa
Ja z tego nic nie rozumiem, w tym nie ma nic tak
Naprawdę, co w Tobie się kryje
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

oldschool pisze: 13 wrz 2025, 21:38 „Mam 24 lata, furę za pół bani, konto duże, parę kół na nim
Mam nową bluzę, mam nowych kumpli”
Dobra, gratki chłopaku, nieźle ci w życiu poszło
ale az prytniecie takie slychac jak dupa peka na pol biednemu tworcy posta, ktos nawija o sukcesie no kurwa nie do wiary
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
Awatar użytkownika
Czyszy

Post autor: Czyszy »

oldschool pisze: 13 wrz 2025, 21:38
tldr: ból dupy & kiedyś to było
https://www.facebook.com/pokolenieikea/ ... f4g1iW4tnl
Nawet jeśli ton tego posta to typowe snobersko-boomerskie podkręcanie wąsa i mówienie "za moich czasów było lepiej" to tak jakby paradoksalnie zgadzam się co do stopiowo obniżającego się poziomu tekstów i Auto-Tune. Zaznaczyć muszę że z tym Auto-Tune to nawet nie jest samo użycie tego efektu, tylko to że korzysta z niego coraz więcej osób które nie wiedzą jak do chuja tego Auto-Tune'a użyć żeby to brzmiało. W starszych kawałkach takich jak Bartender T-Pain'a albo One More Time od Daft Punk ten Autotuning aż tak nie razi jak w przypaku Żabsona, Young Igi i temu podobnych. Czynniki takie jak mało wyszukana niewpadająca w ucho melodia, brak kontroli głosu, nie śpiewanie czysto/w kluczu przed nałożeniem tuningu, albo samo to że na samym starcie tekst który jest śpiewany i dopiero potem tunowany jest do wysrania. To wszystko się sumuje i jak dla mnie cierpi na tym brzmienie numerów. Poza tym od kiedy wprowadzono funkcję "formant" we wtyczce Auto-Tune to mamy plagę niekompetentnego zastosowania tej funkcji w rapie. xd
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

A ktoś komuś nakazuje słuchać rapu z autotunem?

Bo dla mnie takie wpisy to jest pierdolenie z gatunku kiedyś to był rap a teraz to nie ma. Nie lubisz autotune? To słuchaj sobie tych bartków koko, Bonsonów, d.reali itd.

Jest cała masa różnego rodzaju rapu obecnie na scenie, każdy może wybrać co mu się podoba.

A to, że akurat te autotunowe numery robią częściej lepsze wyświetlenia no widocznie to się większej ilości ludzi podoba. Czy ich gust jest chujowy? Możliwe, natomiast no to nie jest tak, że w 2025 się nie nagrywa innego rapu.
Awatar użytkownika
kociao

Post autor: kociao »

To to Pokolenie Ikea jeszcze istnieje? Te jego teksty to byla biblia fajnopolakow te 15 (?) lat temu, aż mnie ciarki żenady przeszły jak sobie przypominam co to było, top cringu ostatnich 15 lat na pewno
Co powiedziałabyś na nockę u mnie?
Mógłbym Ci kupić bardzo ładną suknię
Za kolejnym razem już jakoś pójdzie
Bo lubisz pieniądze, a ja pieniędzmi się zajmuję głównie
Awatar użytkownika
jotwupe
Zbanowany

Post autor: jotwupe »

Większość ludzi to debile i trzeba się z tym pogodzić. Polacy dodatkowo nigdy nie rozumieli hip hopu, mają bardzo małą wiedzę o kulturze i muzyce jako całości.
Mój styl życia to Piątkowo
Twój styl życia to chujowo

"Paluch nie żyje. Pierwszy raz pisze prasa
Nie znam, nie słuchałem. Hehe, haha!
Bardzo dobrze kurwa. Mniej jednego łaka
Sprzedał milion płyt? Hehe, haha!"
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

to by tłumaczyło fenomen palucha
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Fakt
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
jotwupe
Zbanowany

Malloy pisze: 14 wrz 2025, 13:13 to by tłumaczyło fenomen palucha
I co kurcze, hultaju z autystą na avatarze, podnieciło cię to co napisałeś? Czerpiesz satysfakcję że mi dojebałeś? Ty kurcze kretynie.

Wytłumaczę jak debilowi.
To by tłumaczyło większość komercyjnych sukcesów najbardziej popularnych raperów. Oczywiste jest, że przebijając się w primie do takiej liczby słuchaczy, duża część z nich to chorągiewy i sezonowcy. Prawdą jest też, że Paluch dorobił się w jakimś stopniu na tych tępych rondlarzach którzy przerzucili się na Grande Connection i hejtują równo.
Ale co to ma kurcze do dyskusji poza marną prowokacją? Odnosiłem się do czegoś innego. A szkoda czasem wchodzić w polemikę z takim kimś, który nie potrafi nawet jednego argumentu zawrzeć w zdaniu tylko pierdolnie jakieś puste hasło.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2025, 15:47 przez jotwupe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Ale po co te nerwy, spokojnie
Streamable usunęło wszystkie moje zembedowane filmy na forum, jeżeli potrzebujesz reuploadu któregoś z nich pisz priv.
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
Awatar użytkownika
jotwupe
Zbanowany

No zobacz Burak co on napisał. To jak tak można?

Awatar użytkownika
Czyszy

Post autor: Czyszy »

oldschool pisze: 13 wrz 2025, 23:37 A ktoś komuś nakazuje słuchać rapu z autotunem?

Bo dla mnie takie wpisy to jest pierdolenie z gatunku kiedyś to był rap a teraz to nie ma. Nie lubisz autotune? To słuchaj sobie tych bartków koko, Bonsonów, d.reali itd.

Jest cała masa różnego rodzaju rapu obecnie na scenie, każdy może wybrać co mu się podoba.

A to, że akurat te autotunowe numery robią częściej lepsze wyświetlenia no widocznie to się większej ilości ludzi podoba. Czy ich gust jest chujowy? Możliwe, natomiast no to nie jest tak, że w 2025 się nie nagrywa innego rapu.
No właśnie ta zagadka do dziś mnie fascynuje i zadziwia. Osobiście nie słucham muzyki, która mi nie leży i zamiast tego staram się szukać rzeczy w moich klimatach. Nie może każdy tak? Po co się własnymi rękami katować? xd Racja, muzyki w takim stylu jak lubię (już nie mówię tylko o rapie ale innych niszowych retro gatunkach) wychodzi znacznie mniej obecnie niż w erze jego świetności, ale jakby poszukać, to znajdzie się na tyle nowej retro muzyki w ciągu roku że, zaufaj mi, wystarczy na dużo dużo słuchania.
ODPOWIEDZ