[film] Co to ja ostatnio widziałem

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
Luxair

Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem

Post autor: Luxair »

Teściowie 3 sympatycznie, takie 7/10

Zakładam że klasę wyżej od wszystkich innych polskich komedii romantycznych z Piotrem Adamczykiem i Małgorzatą Sochą
Dużo dobrych scen (Woronowicz rozjebany rzęzi przez zęby "squirrel", Dorociński mega charyzma). No i Woronowicz stonował trochę wschodni zaśpiew, więc wypada naturalniej
No ale też jest trochę za karykaturalne czasami (postać szefa restauracji Mecwaldowskiego) i przesłodzony happy end z marnym punchem
Najfajniejsze teksty zazdrosnych pań

Jedynka chyba jednak najlepsza, długie pojedyncze ujęcia kamery podróżującej po lokalu i ta muzyka perkusyjna (polski Birdman), i to że nigdy nawet państwa młodych nie zobaczyliśmy na ekranie - było prześwietne. Dwójki nie widziałem, ponoć słabiak
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
Krew

Post autor: Krew »

Obejrzalem ostatnio trylogie, i tak, dwojka slabizna, natomiast jedynka i trojka to sympatyczne komedyjki
Awatar użytkownika
potter

Post autor: potter »

mql pisze: 24 sty 2026, 9:50 ja sobie Zniknięcia dupnalem i chyba zdecydowanie był to lepszy wybór
Nadrobiłem też i dla mnie bez podjazdu do Sinners, no chance
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Hamlet. Fajne ale
Spoiler
murzyni wśród mieszczan XvI wiecznego Londynu
Spoiler
to odejście dzieciaka na końcu mogliby lepiej przekminic
No baby to ryczały pół filmu. Bo taki to.jest film.

Dodano po 1 minucie 15 sekundach:
Bakan pisze: 24 sty 2026, 9:48 musicalowe wstawki
o nie... krzywię się na samo wspomnienie.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Bakan

Post autor: Bakan »

Zniknięcia - trzyma to w napięciu jak cholera i jest świetnie opowiedziane, ale jakoś gdy zaczynamy poznawać rozwiązanie to czar trochę pryska, nie wiem jak to ująć, ale ten film w swoich najlepszych momentach jest obietnicą czegoś więcej, niż ostatecznie nam serwuje w finale, 6/10

Ps. Mam ostatnio taką rozkminę, że do wywołania orgazmu krytyków wystarczy, że twórcy zrobią coś nietuzinkowego i świeżego, a to czy całościowo będzie się to bronić, to już kwestia drugorzędna. Zarówno Sinners, jak i Zniknięcia to filmy co najwyżej niezłe, a zachwyt jakbyśmy mieli do czynienia z jakimiś przełomowymi rzeczami. Wydaje mi się, że wszechobecna sequeloza i wtórność to powoduje.

Superman - świeży, stylowy, zabawny, przełamujący schemat, czysta rozrywka i takie 7/10 można dać, nawet jeśli trochę naciągane
Awatar użytkownika
Lothia

Post autor: Lothia »

Jakie znowu Zniknięcia? Film, który desperacko próbujecie obejrzeć to Spoorloos
Bakan

Post autor: Bakan »

Widziałem. Doceniam, ale się nie jaram.
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Jak ktos lubi sie wkurwiac na filmie (ja nie lubie) to polecam Eden Lake. Dawno mnie tak zaden film nie wkurwil.
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
Globe

Post autor: Globe »

Hamnet - Największy dramaturg jaki kiedykolwiek żył. Kto go niedocenil? Żona (wiedźma)

Monster - Spoiler. Tytułowy potwór to Japonia. Ale i tak ją kocham
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Pdzed chwila na drugiej czesci 28 lat pozniej
Najs
Elegancka scena na koncu
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
Luxair

Mercy - sympatyczny akcyjniak typu śledztwo przez scrollowanie filmików na desktopie i WhatsApp, ale to Chris Pratt, jest przywiązany, i ma tylko 1h30, bo potem AI z twarzą Rebeki Ferguson go odjebie. Trochę Minority Report z ADHD, trochę Detroit: Become Human, bezpretensjonalny popcorniak taki

Wag the Dog - Fakty i akty - De Niro jako Doug Stamper POTUS-a, żeby odwrócić uwagę od seks-skandalu w Białym Domu wymyśla medialną wojnę z Albanią, którą hollywoodzki producent Dustin Hoffman (wzorowany na Robercie Evansie) ma ciemnemu ludowi sprzedać. Cudownie wjeżdża w czasach listy Epsteina i aneksji Grenlandii. Śmieszne cameo młodziutkiej Kirsten Dunst i Woody'ego Harrelsona. Tempo może trochę wolne, ale warto, warto!

Dom dobry - Szmarzol gonna smarz, choć może nie do końca, bo cośtam kombinuje z formą - zakłóca chronologię, wrzuca filmiki z CCTV i komórek, robi Podwójne życie Weroniki... i, o dziwo, nie zatrudnia Dziędziela, Preis i reszty ekipy, a Jakubik pojawia się tylko na chwileczkę. Niestety, nadal mamy czarno-białą małomiasteczkową patologię (każdy jest albo full patusem albo aniołem) i libację z zasranymi gaciami już na samym początku. W sumie najlepiej oglądało mi się pierwszą część filmu - miesiąc miodowy - zanim Schurchadt uruchomił swoje powierzchnie tnące. Przemoc małżeńska naprawdę niekomfortowa do oglądania, ale w pewnym momencie jest już posunięta do absurdu - miks wszystkich możliwych nękań - poniżanie, bicie, gwałcenie, więzienie w domu, gaslighting, deprywacja snu, itp. itd.; jest tak jak Schurchardt mówił w wywiadzie - usiedli z reżyserem i zastanawiali się jak jeszcze mogą biedną żonę pognębić. Czy ten film miał sens? No nie wiem. Aha, dobry żart z Domem złym w TV
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Polecam fajne odmóżdżenie na seansie:
Elizjum - Matt Damom jako futurystyczny bad ass zawsze mnie odpychał i omijałem ten film ale koniec końców całkiem fajne science fiction.
Furiosa saga Mad Max - oczywiście gorsze od filmu z Hardym ale nadal fajna akcja, zdjęcia i Chris Evans :bowdown:
Awatar użytkownika
gogi
Złoty Rozjebus

Post autor: gogi »

Dom Dobry jest co najwyżej domem średnim. Kolejny Film Smarzowskiego Na Ważny Temat nieco mnie znużył a pod koniec wymęczył, nie ma tam za bardzo miejsca na złapanie oddechu i przetrawienie tego wszystkiego - gdy spirala przemocy się rozkręci, jest już nie do zatrzymania i wszystko gna na złamanie karku do samego końca. Świetna rola Turkot, sympatyczny Schuchardt, niemniej jednak wszystko to gdzieś już w filmach Smarzowskiego było.

Tęsknię za pierwszym Weselem.
pardon pisze: 10 lis 2023, 12:06 nie umiem slowo daje nie umiem juz czytac dluzszych postow saturna i lygrysa bez uczucia ze oni nie marnuja swojego zycia, ale zatruwaja tez nasze mimowolnie pchajac do glow ich chore urojenia
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Post autor: 4-HO-MET »

many-s pisze: 31 sty 2026, 8:14 Elizjum - Matt Damom jako futurystyczny bad ass zawsze mnie odpychał i omijałem ten film ale koniec końców całkiem fajne science fiction.
Mimo wszystko uważam, że Blomkamp zmarnował tutaj potencjał. D9 w swoim czasie miażdżyło czaszkę, a Elizjum jednak nie dowiozło. Ale wciąż jest to całkiem niezły film, taki 2010's odpowiednik Człowieka Demolki albo Fortecy itp. filmów z lat 90 i końca 80.

Polecam to sprawdzić:
https://www.imdb.com/title/tt1343727/
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
moody

Post autor: moody »

Wielki Marty - no bardziej taki sredni marty
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

w domu dobrym zapamiętałem tylko tragicznie nagraną/zmontowaną? scenę z nożem jak ona wbija mu niby w bok.
Cofałem z trzy razy, bo nie dowierzałem, że wstawili taką wersję :lol:

ogólnie średniak, od połowy filmu nic nie wnosił
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Okrutnie przerysowany ten dom dobry. Zero napięcia, laska sama się na własne życzenie, od początku wpierdala w ten temat i brnie jakby na siłe, tak że człowiek sobie w głowie sam dopowiada co będzie za chwilę i właśnie to się dzieje. Potem te sceny z tą kloszardzicą bez zębów jak jej jakiś kloszard zęby wybija napierdalając o stół po gangbangu z udziałem innych kloszardów. Ten ośrodek gdzie oczywiście musiała być jedna taka cała wytatuowana, pewnie z półświatka przestępczego albo innej zjebane furiozy, jedna ogrzyca z piętnaściorgiem orków... no kurwa. Najgorsze.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

Nie no, jest artyzm jednak i smak, doceń że ten piesek nie zaczął zlizywać juchy z podłogi, dziękujemy Pan Wojtek
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
Luxair

Jeszcze z minusów ten blady makijaż mający pokazywać jaka główna bohaterka jest wyniszczona, a bardziej do jakiegoś filmu o zombie by pasował
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
Dzonson

Post autor: Dzonson »

moody pisze: 01 lut 2026, 22:36 Wielki Marty - no bardziej taki sredni marty
Podbijam, poszedłem do kina z nastawieniem, że skoro takie spusty, że murowany Oscar, ze super oceny itp to musi być zajebiście. No a wyszło średnio, tak jak napisałeś. Wg mnie strasznie się robi chaotycznie od połowy filmu, wplecione wątki z dupy jak z tym psem. Tzn. Kumam czemu go wzięli i co się potem stało, ale kim jest jego właściciel i dlaczego to wszystko się dzieje do chuja. No wyszedłem raczej rozczarowany z seansu. Spodziewałem się nie wiadomo czego a wyszedł totalnie poprawny film. Ni mniej, ni więcej. Szkoda czasu.
Pussyhole fatter than a Benz with a body kit

RYM LAST FM
ODPOWIEDZ