Siłownia
Moderatorzy: Sidd, Cz4rny1337
- con shonery
- Moderator
Re: Siłownia
Może głupie pytanie ale można mieć wysokie tętno bez zadyszki i takieg uczucia pompowania/pulsowania tętnic? Ostatnio na dwóch treningach zegarek mi pokazywał 160 w przerwach między seriami, dotąd taką liczbę widziałem tylko przy bieganiu albo jak pot się ze mnie lał po jakieś intensywnej serii, a to w sumie czułem się normalnie, nie jakoś mocno dojebany i nie wiem czy to zegarek wariował czy można mieć 160 i oddychać normalnie.
Właśnie se siedze po serii martwego i mam podobnie, tzn serce bije szybko a oddech wolny. Zawsze tak chyba mialem
Chyba ze chodzi ci o brak uczucia tego bijacego serducha wlasnie
Chyba ze chodzi ci o brak uczucia tego bijacego serducha wlasnie
Na luzaku, u mnie często w okolicach 170
- checollada
ja mam takie luźne pytanko
jak użytkownicy ślizgawki podchodzą do trenowania na siłowni? jest to dla was sport numer 1 czy może uzupełnienie innych sportów? Skupiacie się głównie na wynikach siłowych czy pompujecie bardziej "kulturysutycznie", czy ogólnorozwojowo, macie ustalone jakieś bloki, programowanie treningowe czy luźniej do tego podchodzicie?
aa pytam bo odkąd przestałem tryhardowac na siłowni i robić z siebie sportowca za wszelka cenę, to leci mi już chyba 8 miesiąc regularnych treningów przynajmniej 3 razy w tygodniu. pewnie mógłbym w tym czasie już zredukować się fajnie i zaczac coś budować, albo zrobić super progres w martwym, ale kiedyś probowalem za wszelka cenę i ta dyscyplina żywieniowo treningowa mnie dobijała z czasem i przestawałem. obecnie jak mam gorszy tydzień to wpadnę 3 razy po godzinkę pomachać hantlem na pół chuja na FBW i do domu, czasami mam lepszy mood to jestem 5 razy i cisnę fajnie, jem zdrowo i bogato w białko jak potrafie, waga zmieniła sie tylko -5kg w tym czasie ale zaczynam wyglądać w lustrze coraz lepiej, siłowo jestem na pewno wyżej (np od poziomu 0 podciągnięcia przy wadze 100, do 5x5 nachwytem przy wadze 95). Jak utrzymam rytm treningowy do wiosny, to nawet pomyśle o tym żeby coś dociąć na lato pierwszy raz w życiu XD
jak użytkownicy ślizgawki podchodzą do trenowania na siłowni? jest to dla was sport numer 1 czy może uzupełnienie innych sportów? Skupiacie się głównie na wynikach siłowych czy pompujecie bardziej "kulturysutycznie", czy ogólnorozwojowo, macie ustalone jakieś bloki, programowanie treningowe czy luźniej do tego podchodzicie?
aa pytam bo odkąd przestałem tryhardowac na siłowni i robić z siebie sportowca za wszelka cenę, to leci mi już chyba 8 miesiąc regularnych treningów przynajmniej 3 razy w tygodniu. pewnie mógłbym w tym czasie już zredukować się fajnie i zaczac coś budować, albo zrobić super progres w martwym, ale kiedyś probowalem za wszelka cenę i ta dyscyplina żywieniowo treningowa mnie dobijała z czasem i przestawałem. obecnie jak mam gorszy tydzień to wpadnę 3 razy po godzinkę pomachać hantlem na pół chuja na FBW i do domu, czasami mam lepszy mood to jestem 5 razy i cisnę fajnie, jem zdrowo i bogato w białko jak potrafie, waga zmieniła sie tylko -5kg w tym czasie ale zaczynam wyglądać w lustrze coraz lepiej, siłowo jestem na pewno wyżej (np od poziomu 0 podciągnięcia przy wadze 100, do 5x5 nachwytem przy wadze 95). Jak utrzymam rytm treningowy do wiosny, to nawet pomyśle o tym żeby coś dociąć na lato pierwszy raz w życiu XD
- con shonery
- Moderator
Dzięki za odpowiedzi, z tą wiedzą i po rozkminie na chłopski rozum doszło do mnie, że to były pierwsze tak intensywne treningi od dawna - w międzyczasie ciągle trenowałem, tylko z mniejszymi ciężarami i zrzucałem wagę, więc mam po prostu porównanie jak czułem się po takim wysiłku jak byłem bardziej ulany i mniej wytrzymały, a jak teraz.
U mnie to sport nr 1 - jedyny, który uprawiam przez cały rok i zarazem chyba jedyne hobby, do którego podchodzę tak sumiennie i które staram się rozwijać, bardziej rozumieć. Co chce przez niego osiągnąć zmieniało się na przestrzeni lat i miesięcy - zaczynałem od chęci zadbania o zasiedziane, słabe ciało, kiedy doszło do mnie, że samo z siebie już nigdy nie będzie lepsze i chciałem zmaksymalizować szanse, że na starość sam będę mógł posadzić się na kiblu. Po latach takiej ogólnorozwojówki, kiedy progres siłowy zwolnił, potrzebowałem nowego impulsu - niekoniecznie chce być silniejszy, umiejętność uniesienia swojego ciała wydaje mi się wystarczająca i dorzucanie kolejnych kg na sztangę dla samego dorzucania nie daje mi jakoś satysfakcji i teraz lecę w próżną kulturystykę, chce po prostu dojebać sobie ładne, muskularne ciało, na ile to będzie możliwe. Opieram się na planach treningowych z neta, czasem je nieco modyfikuje, do programowania używam metody falowej i tak to się żyje.checollada pisze: ↑09 gru 2023, 16:14 jak użytkownicy ślizgawki podchodzą do trenowania na siłowni? jest to dla was sport numer 1 czy może uzupełnienie innych sportów? Skupiacie się głównie na wynikach siłowych czy pompujecie bardziej "kulturysutycznie", czy ogólnorozwojowo, macie ustalone jakieś bloki, programowanie treningowe czy luźniej do tego podchodzicie?
no ja mam podejście takie jak Twoje, czyli chodzę 3x w tygodniu i robie splita, raz mam większą ochotę i cisnę dłużej, raz robię samo kardio i elo (zależy też w sumie, ile mam czasu). trzymam się tego, że klata+tric motywuje mnie to, że udaje mi się już regularnie chodzić od roku, widać progres i w ciężarach, i w sylwetce, więc gicik, jak chodzę to lepiej mi się trzyma michę, więc tym lepiej.
nie mam jakiegoś celu, ładuje endorfinki, odstresowuję się, właczam sobie truskawa - najlepsze dupeczki rucham i wiem, ze nie muszę jakichś wyścigów robić. wiadomo, ze kiedyś fajnie byłoby wziac se stówe na płaskiej, no ale nie będę stawał na głowie
ogólnie to wróciłem po paru latach przerwy na silkę, bo miałem w planach półmaraton w te wakacje, a zimą nie biegam, bo gardło mi siada od razu i planowałem trochę siłowo, ale głównie utrzymywać kondycję na bieżni, no ale szybko mnie wkręcił siłowy, a pozniej mi wyjebało ucho, wiec i tak nic z tego polmaratonu nie wyszlo, ale moze w kolejne wakacje sie uda
nie mam jakiegoś celu, ładuje endorfinki, odstresowuję się, właczam sobie truskawa - najlepsze dupeczki rucham i wiem, ze nie muszę jakichś wyścigów robić. wiadomo, ze kiedyś fajnie byłoby wziac se stówe na płaskiej, no ale nie będę stawał na głowie
ogólnie to wróciłem po paru latach przerwy na silkę, bo miałem w planach półmaraton w te wakacje, a zimą nie biegam, bo gardło mi siada od razu i planowałem trochę siłowo, ale głównie utrzymywać kondycję na bieżni, no ale szybko mnie wkręcił siłowy, a pozniej mi wyjebało ucho, wiec i tak nic z tego polmaratonu nie wyszlo, ale moze w kolejne wakacje sie uda
zaczalem cwiczyc w 2 klasie gimnazjum z ksiazka o. lafaya "trening silowy w domu", zeby troche zmezniec. jak po wakacjach sumiennych treningow 3-4 razy w tygodniu wrocilem do szkoly, to ci, ktorzy mnie nie widzieli przez ten czas byli w szoku jak spuchlem na lapach i klacie, co mnie zmotywowalo do kontynuowania robienia pompek na krzeslach, drazka i cardio w postaci skakanki. nawet staralem sie wtedy trzymac miche i na obiady przez ten czas jadlem glownie kurczaka/lososia/indyka z ryzem i warzywami, ale wypijalem do tego po 2 kartony sokow dziennie (bo przeciez zdrowsze niz woda) i zagryzalem to slodyczami i chipsami
ale podciagalem sie 30+ razy na drazku z pelnego zwisu i ogolnie moja sprawnosc na wf byla w topce klasy.
przygoda z kalistenika trwala do konca liceum i naturalnym krokiem bylo pojscie na silownie, ale tu wiele lat zmarnowalem przez bardzo nieregularne treningi fbw z malymi ciezarami. w 2021 natknalem sie na plan P.H.U.L., no i regularnosc znacznie sie poprawila, ale nadal byly to bardziej 2-3 treningi w tygodniu, niz 4-5.
w 2023 wkrecilem sie na nowo i od marca pominalem tylko kilka treningow (poza przeziebieniami, albo glupia kontuzja barku, ktora wylaczyla mnie na 3 tygodnie...) i w koncu przelamalem blokade psychiczna przed podnoszeniem coraz wiekszych ciezarow, co jest bardzo satysfakcjonujace. no i przez tryb siedzacy tryb zycia i moje zamilowanie do chipsow, lodow i slodyczy bylbym grubiutki, wiec chodze dzwigac te ciezary, co przy okazji swietnie dziala na czystosc glowy. dorzucilem suplementacje w postaci bialka, kreatyny, cytruliny i l-argininy (a teraz aakg) no i fajnie sie czuje po takim mixie.
obecnie chce przytyc ~5kg do 85kg i mysle o zmodyfikowaniu planu na chest/leg/back/arm+shoulder/cardio day, bo po obecnym treningu czuje niedosyt jak wychodze z silowni. a tak to zwieksze liczbe serii na dane partie (+ dodam maszyny, ktore do tej pory konsekwetnie omijalem), ale zachowam okolo godzinne treningi. tylko czy wtedy czas na regeneracje nie bedzie zbyt krotki hmmm
przygoda z kalistenika trwala do konca liceum i naturalnym krokiem bylo pojscie na silownie, ale tu wiele lat zmarnowalem przez bardzo nieregularne treningi fbw z malymi ciezarami. w 2021 natknalem sie na plan P.H.U.L., no i regularnosc znacznie sie poprawila, ale nadal byly to bardziej 2-3 treningi w tygodniu, niz 4-5.
w 2023 wkrecilem sie na nowo i od marca pominalem tylko kilka treningow (poza przeziebieniami, albo glupia kontuzja barku, ktora wylaczyla mnie na 3 tygodnie...) i w koncu przelamalem blokade psychiczna przed podnoszeniem coraz wiekszych ciezarow, co jest bardzo satysfakcjonujace. no i przez tryb siedzacy tryb zycia i moje zamilowanie do chipsow, lodow i slodyczy bylbym grubiutki, wiec chodze dzwigac te ciezary, co przy okazji swietnie dziala na czystosc glowy. dorzucilem suplementacje w postaci bialka, kreatyny, cytruliny i l-argininy (a teraz aakg) no i fajnie sie czuje po takim mixie.
obecnie chce przytyc ~5kg do 85kg i mysle o zmodyfikowaniu planu na chest/leg/back/arm+shoulder/cardio day, bo po obecnym treningu czuje niedosyt jak wychodze z silowni. a tak to zwieksze liczbe serii na dane partie (+ dodam maszyny, ktore do tej pory konsekwetnie omijalem), ale zachowam okolo godzinne treningi. tylko czy wtedy czas na regeneracje nie bedzie zbyt krotki hmmm
W sumie moge sie podpisac pod postem uż. checollada. Odkad przestałem się zmuszać (w tym roku) to i dietę łatwiej utrzymać, bo mniejsze obciążenie psychiczne, a i tak się udaje 2-3x w tyg coś konkretniej podźwigać. Na treningach bardziej sie skupiam nad tym zeby poprawiac technike i prostować postawę, niż żeby dorzucać talerze, co przychodzi naturalnie z czasem no i tak jakos leci
Fajny temat zarzuciles wgl
Fajny temat zarzuciles wgl
Pół roku temu sport nr 1, gonienie wyników z blokami treningowymi (ale bez liczenia kalorii - po prostu jadłem do syta, starając się trzymać czystą michę).
Teraz mam półroczną przerwę i wydaje mi się że jak wrócę to będzie to bardziej uzupełnienie pod inne sporty, ale równie dobrze mogę skończyć jak Jose i znowu wkręcić się w trójbój bo to gówno jest piękne XD
Teraz mam półroczną przerwę i wydaje mi się że jak wrócę to będzie to bardziej uzupełnienie pod inne sporty, ale równie dobrze mogę skończyć jak Jose i znowu wkręcić się w trójbój bo to gówno jest piękne XD
fajna baza pod w sumie wszystko, bycie silnym zajebiscie pomaga w kazdym sporcie jaki probowalem, moze oprocz tych gdzie bycie osilkiem nie pomaga
Przez 3 lata siłka była dla mnie głównie pod trójbój, od roku trenuje sobie pod bazę do ogólnej sprawności.
Lista ciumcioków ślizgawki: lygrys, saturn, Patryk233, azar, 2rzyn, Szaju, benzoabuser, Addicted, samcro, DJ_BOBO, hwjsk, RIVALDO111, Moltisanti, the badman, WHITE, JastrzabHBO, 4-HO-MET, Indio, camzat, baqlashan
jak sobie poradzic z problemem podnoszenia hantli z ud do pozycji wyjsciowej przy robieniu wyciskania na skosie? przykladowo robilem wczoraj z hantlami 28kg i ledwo bylem w stanie zarzucic go z ud do pozycji wyjsciowej, ale jak juz sie to udalo to czulem, ze dalbym rade wycisnac wiecej, ale nie ma szans, zebym zarzucil i utrzymal wiekszy ciezar w dloniach (zwlaszcza lewej). myslalem o paskach do treningu silowego, zda to egzamin?
Paski przydają się tylko w ćwiczeniach typu pull. Najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu poprosić kogoś o pomoc przy wzięciu hantli.
- ConeyIsland
Jak wyciskam hantle na siedząco 2 x 25 kg to stawiam na kolanach jak art pisze i mocno je podbijam żeby na bark wrzucić i potem je ustawiam. Analogicznie z klatką z tym że imo łatwiej bo możesz od razu się położyć.
obejrzalem tutoriale na yt i juz wiem co robilem zle - podczas zarzucania hantli do gory nie pomagalem sobie nogami, tylko podnosilem je z kolan samymi rekami i dopiero majac je w dloniach opieralem plecy o laweczke 
można, skręciłem tak nadgarstek kiedyś, ale rzeczywiście to najlepszy sposób
Jakie są wasze tipy na wykręcanie 1,8-2 gramów białka na kilogram masy ciała?
Codziennie odżywka białkowa i serki wiejskie, czy jakieś zajebiste porady macie?
Pozdro
Codziennie odżywka białkowa i serki wiejskie, czy jakieś zajebiste porady macie?
Pozdro
- ConeyIsland
W dni treningowe odżywka na czczo i po treningu. Robię na mleku i z łyżką kakao więc to już jest 2 x 35 g. Do tego śniadanie koło południa coś wysokobiałkowego więc koło 100 g już masz.
Polecam w chuj naturalny skyr w dużych butelkach, 80g białka w tym jest.
Polecam w chuj naturalny skyr w dużych butelkach, 80g białka w tym jest.
Spoiler

oczywiście mowa o pierwszym i drugim śniadaniu
WÓDA KOKS KOBIETY
LEGIA SPORT BALETY
#FREE FROMAGE
LEGIA SPORT BALETY
#FREE FROMAGE