[film] Co to ja ostatnio widziałem
Moderatorzy: gogi, con shonery
Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem
no wlasnie mialem pisac ze Bakan napisal, ze Strange Darling to najlepszy thriller jaki widzial z ostatnich 5-10 lat, a wiekszosc tego co wymienil Sini jest starsze
z takich nowszych, ale nie majacych jakichs rewelacyjnyh recenzji podobal mi sie 'gad' z del toro i poza zjebana koncowka 'gleboka woda' z de armas i zaskakujaco swietnym affleckiem
z takich nowszych, ale nie majacych jakichs rewelacyjnyh recenzji podobal mi sie 'gad' z del toro i poza zjebana koncowka 'gleboka woda' z de armas i zaskakujaco swietnym affleckiem
@Luxair "Co lepsze" jak ma być w przeciągu 10 to nie problem.
Dla mnie większość najlepszych thrillerów powstalo przed 2000 a nawet w latach 80. Morderstwo doskonale z Douglasem, upadek czy adwokat diabla wrzucilbym do topki thrillerów a w szczególności pierwszy który wymienilem - nocny klimat nowego jorku plus glówny bohater chyba stworzony do gry w takich filmach 
@moody A przykładowo "Niewidzialny" gość (Contratiempo)" ," Słowik (The Nightingale) " " Aż do piekła" ," Ah-ga-ssi" , "Parasite" "Hotel Mumbaj" "Good Times 2016" "Nasienie świętej figi (to już dla koneserów) " "Skazany" "Victoria" przecież tego jest dużo.
@tomek5lg Stare thrillery mają w sobie magię jak choćby genialne "okno na podwórze" i masz trochę racji, ale obecnie również wychodzi świetne kino tylko jest tego zdecydowanie mniej.
@tomek5lg Stare thrillery mają w sobie magię jak choćby genialne "okno na podwórze" i masz trochę racji, ale obecnie również wychodzi świetne kino tylko jest tego zdecydowanie mniej.
Tak, miałem myśli ostatnie 10 lat, żeby nie rzucać jakimś Siedem, czy innym Milczeniem Owiec. Wiadomo.
Cześć z powyższych widziałem, część sprawdzę. Mnie w Strange Darling ujęło to w jakie tempo tam jesteśmy wrzuceni z miejsca i jak bardzo mnie to kino zaangażowało od pierwszych sekund + No i generalnie dużo pojebanych rzeczy, sprawiających, że szczena na podłodze. Ja dałem 9/10, taki Labirynt ma u mnie np. 8/10. Strange Darling świeże w chuj jest.
La Cara Oculta sobie obejrzyjcie jak Contriatempo wam siadło, bo imo lepsze.
W ogóle miałem swego czasu słabość do tych hiszpańskich thrillerów, ale jak rozkminisz na czym polega ta szkoła, to im dalej w las, tym mniej siada, bo trochę na jedno kopyto lecą.
Cześć z powyższych widziałem, część sprawdzę. Mnie w Strange Darling ujęło to w jakie tempo tam jesteśmy wrzuceni z miejsca i jak bardzo mnie to kino zaangażowało od pierwszych sekund +
Spoiler
twist, który moim zdaniem wcale nie był łatwy do rozgryzienia, a jak ktoś mówi, że był to pytam - w takim razie co pomyślałeś przy urywkach z duszeniem?
La Cara Oculta sobie obejrzyjcie jak Contriatempo wam siadło, bo imo lepsze.
W ogóle miałem swego czasu słabość do tych hiszpańskich thrillerów, ale jak rozkminisz na czym polega ta szkoła, to im dalej w las, tym mniej siada, bo trochę na jedno kopyto lecą.
- ConeyIsland
The Order, Sound of Freedom, Holy Spider, The Stranger, The Menu,Calibre czy Summer of 84 równie dobrze oglądało się jak Strange Darling, czyli takie solidne 6-7/10.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2025, 16:20 przez trez, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeszcze z Hiszpanii mam wyżej ocenione (niż Contratempo):
Otwórz Oczy (potem była Vanilla Sky na tym patencie)
Dziwny Lokator
Słodkich Snów
Tyle, że to Hiszpania, czasem trzeba zawiesić niewiarę, ale twistów i emocji potrafią najebać w tych scenariuszach.
Otwórz Oczy (potem była Vanilla Sky na tym patencie)
Dziwny Lokator
Słodkich Snów
Tyle, że to Hiszpania, czasem trzeba zawiesić niewiarę, ale twistów i emocji potrafią najebać w tych scenariuszach.
Imo lepsze od (dobrego) Strange Darling z ostatniej dekady:
Possessor 2020
The Killing of a Sacred Deer 2017
Always Shine 2016
The Gift 2015
Possessor 2020
The Killing of a Sacred Deer 2017
Always Shine 2016
The Gift 2015
Pozdro, mi tez sie podobalo wlasnie skonczylem seans, daje do myslenia i tbh zlapalo mnie za serducho w pewnych momentachLuxair pisze: ↑12 wrz 2023, 12:26 Good Will Hunting - postanowiłem wreszcie nadrobić. Spodziewałem się totalnie przesłodzonego filmu i ogólnie klimatu Dead Poets Society, a tu wręcz przeciwnie - sporo przeklinania, brutalności, scen z życia biednych i prostych potomków irlandzkich emigrantów w południowym Bostonie. Oczywiście Matt Damon (młody Leonardo DiCaprio lookalike) zbyt OP - to, rzecz jasna, niemożliwe żeby chłopaczek z sąsiedztwa zaginał laureatów matematycznego Nobla - ale przymykamy na to oko. Wątek romantyczny też sympatyczny. Props!
Dodano po 1 minucie 15 sekundach:
Aha mowiac szczerze to odpalilem w ciemno i nie wiedzialem czego sie spodziewac, po pierwszych 10min myslalem ze bedzie sraka kompletna ale jednak bardzo mnie wciagnelo i spodobal mi sie ten film
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsnyprzyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
Bugonia - główne role dobrze zagrane i nie ogląda się tego źle, ale nie jest to do końca dobry film. najgorsza rzecz to scenariusz napisany przez typa któremu wydaje się że jest błyskotliwy i przekazuje jakiś ważny i trafny komentarz społeczny. Mogło być gorzej bo do poziomu obrzydliwego chujstwa jak Eddington Astera to jednak trochę brakuje
Może też tu ktoś na forum czuł obrzydzenie po obejrzeniu Eddington?
Może też tu ktoś na forum czuł obrzydzenie po obejrzeniu Eddington?
Właśnie skończyłem "Heart Is Deceitful Above All Things" Asii Argento. Pojebane gówno, gorąco polecam. Psychopatyczna matka i przemoc wobec dziecka to wątek wokół którego osnuta jest fabuła. Więcej nie zdradzę, bo sam nie lubię spoilerów. Natomiast jest to jeden z lepszych filmów jakie widziałem w ostatnich czasach!
P(A|B) = [P(A)*P(B|A)]/P(B), all the rest is commentary.
R.I.P mordy
R.I.P mordy
psychopatyczna jak sama reżyserka?
On 19 August 2018, The New York Times published allegations that Argento sexually assaulted actor Jimmy Bennett.Argento had first met Bennett when he played her son in the 2004 film The Heart Is Deceitful Above All Things when Bennett was 7 and she was 28. The alleged assault occurred in 2013 when he was two months past his 17th birthday in a hotel room in California, where the age of consent is 18; Argento was 37 at the time. According to Bennett, in their encounter Argento gave him alcohol, performed oral sex on him and had sexual intercourse with him.
dla drużyny wezmę wyrok na klatę
----
prawdziwe białasy na forum ślizgawka wolący cycki od dupy: mancipium, phobos, OmarStooleyman, jajca, kapper1, aleksy, Deyker, ART, camzatizbak, mas, Korben Dallas, fifi, pardon (?)
----
prawdziwe białasy na forum ślizgawka wolący cycki od dupy: mancipium, phobos, OmarStooleyman, jajca, kapper1, aleksy, Deyker, ART, camzatizbak, mas, Korben Dallas, fifi, pardon (?)
Prawdopodobnie
Jak ktoś lubi klimaty typu Harmony Korine to mu się spodoba. A Argento nie oceniam, jako 17 latek też sypiałem ze starszymi kobietami i miałem pełną świadomość tego co robie.
R.I.P mordy
R.I.P mordy
jeszcze co do hiszpańskich filmów, chociaż trochę bardziej kryminał niż thriller to (pewnie było wałkowane milion razy, pamiętam rozmawianie o tym jeszcze na SLG), bardzo mi się podobało Quien a hierro mata, no i klasyczek La isla mínima, czyli "Stare grzechy mają długie cienie". Nawet jeżeli ten film miał sporo inspiracji dwoma klasykami gatunku, to nadal świetny i bardzo dobrze umiejscowiony w hiszpańskim kontekście zmian historycznych-pokoleniowych, który idzie bez problemu wyłapać nawet z minimalną wiedzą
Niestety polecanego Strange Darling chyba już nie obejrzę, albo bez efektu, bo pierdolony @2rzyn nie wrzucił ważnych faktów w spojler
Niestety polecanego Strange Darling chyba już nie obejrzę, albo bez efektu, bo pierdolony @2rzyn nie wrzucił ważnych faktów w spojler
yer a wizard, Harry
Obejrzałem sobie dzisiaj jeszcze "Une vieille maîtresse". Genialna Breillat. 10/10 jak jej "Brève traversée"!
R.I.P mordy
R.I.P mordy
ja sobie ostatnio na grzybkowej fazie obejrzałem Samsarę z 2011 roku, pięknie wjechało, polecam wszystkim na jakiejkolwiek wyluzowanej fazie, alkoholowa najebka raczej odpada https://www.filmweb.pl/film/Samsara-2011-335332
pięknie nakręcone
pięknie nakręcone
A Barake widziałeś? Ten sam reżyser, tylko 20 lat wcześniej.
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
Mrzonke obejrzałem, jeden z lepszych polskich filmów. Uwielbiam te starsza polską manierę pt. Panie, co Pan?. Romantyczna historia Boruńskiego, że na koniec życia główną rolę dostał, przejebane trochę mieć tak żydowską facjatę, że tylko koszerniaków skarykaturowanych możesz grać xd
cztery żubry i dwie kurwy