Też mi się wierzyć nie chce, że mógł myśleć, że nikt tego nie zauważy i zdecydować się na taki plagiat. Z drugiej strony tłumaczenie jest kretyńskie, bo jeśli już miał taki pomysł to mógł zwyczajnie zrobić też teledysk, który jest polską wersją video Kendricka i od początku nikt, by nie miał wątpliwości, że to prowokacja. A tak to wyszło, jak wyszło, czyli co najmniej głupawo.JoeyJoeJoe pisze:Czemu ostr miałby kopiować Kendricka? Naprawdę sądzicie, że on sądził, że nikt tego nie zauważy? Beczunia lekka
O.S.T.R. - Gniew (2020)
Re: O.S.T.R. - Gniew (2020)
- rakieta_rakieta
Ok, ktoś może nie lubić nowego Bonsa, kumam, ale właśnie starczyło zrobić tak jak bons w opisie mgk remix czy ten od skiety klapki, kabe czy jak mu tam wołają, zajebal by kurwa w tytule KLama, albo inna rozkmine i spoko
Je suis Polonaise, so all i need is vodka, i może miłość
- yungXpaproch
nie wiem czy ktos wierzy w to ze ostr chcial zwrocic uwage na problem kopiowania flow, bitow etc. wymyslil se wymowke chyba po miesiacu albo dwoch. te tracki brzmia identycznie
dwa bardzo dobre komentarze na ta sytuacje, pozdro dla was panowie.
ja pierdoleoldschool pisze: ↑03 mar 2020, 14:54Najśmieszniejsze jest to, że najbardziej się oburzyli ci, którzy sami kopiują. Niektórzy tak bardzo czekali na mój błąd, że dali się podpuścić. Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Spójrz na to z takiej strony: tworzę muzykę od 20 lat, jestem nieustannie od dwóch dekad w trasie z koncertami, wydałem wiele płyt i każda z nich osiągnęła sukces. Wszystko to, co mam, osiągnąłem ciężką i konsekwentną pracą. Mam pełną świadomość tego, co nagrywam i jakie efekty chcę uzyskać. Jeżeli ktoś uważa, że liczyłem na to, że ludzie nie zauważą podobieństwa do kawałka Kendricka Lamara i że nie zrobiłem tego celowo, to delikatnie mówiąc: nie unieśli tego intelektualnie.Jest nawiązaniem, ale nagrałem go z innych powodów. Chodziło mi o to, by zwrócić uwagę na pewien problem, jaki na naszej scenie panuje od kilku lat. Mam na myśli kopiowanie kawałków z Zachodu. Kopiuje się flow, patenty, bity i prawie nikt o tym głośno nie mówi. Wielokrotnie starałem się uświadomić to ludziom na swoich płytach, ale bezskutecznie. Postanowiłem więc zwalczyć ogień ogniem. Jestem bardzo zadowolony z faktu, że utwór zrobił zamieszanie.
Ale co on pierdoli? Przecież każdy kraj czerpie z tego co popularne w USA. Mamy wymyślić jakieś polskie flow, bity samplujące mazowsze czy o co chodzi? 
- przedszkolanek
O.S.T.R. - GNIEW - Rozdział 2
Spoiler
no kurwa raczej nie do konca pierdoli. UK stworzyło grime który jest unikalny i chuja tam czerpania było z USA, Francuzom też się udało chociażby ostatnio z afrotrapami więc tak, dlaczego ktoś ma tego nie zrobić po polsku i dlaczego ma z tego nie wyjść coś co bedzie tożsame z poldonem.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
No to czekam aż może ostr coś takiego wymyśli skoro go to rzekome kopiowanie USA tak kłuje w uszy
- przedszkolanek
może dlatego że polska jest krajem pod każdym chyba względem (pomijając imigracje ukraińską) peryferyjnym i poza kopiowanie cudzych rozwiązań (albo powielanie starych, których zagraniczność została już zapomniana) z różnych przyczyn strukturalnych nie jest w stanie wyjść?
- JoeyJoeJoe
czekamy na rozwinięcie
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
- przedszkolanek
pierwsze z brzegu - tzn mentalność zależna, oczekiwania słuchaczy, uwarunkowania polskiej branży muzycznej i sceny rapowej, braki kapitałowe (nie tylko w znaczeniu finansowym)
jakbym pomyślał doszłoby pewnie coś jeszcze
jakbym pomyślał doszłoby pewnie coś jeszcze
- JoeyJoeJoe
Nie powiedziałeś dosłownie niczego.
>mentalność zależna
whut?
>oczekiwania słuchaczy
no spoko, ale jakie one są
>mentalność zależna
whut?
>oczekiwania słuchaczy
no spoko, ale jakie one są
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
- przedszkolanek
aha, to rozumiem że na forum hip-hopowym trzeba zajebać esej o ograniczeniach polskiego rapu, najlepiej w kontekście teorii kapitału Pierre'a Bourdieu i teorii systemu-świata Immanuela Wallersteina, nie zapominając oczywiście o studiach postkolonialnych itd, bo sobie na żadne hasłowe skróty publicystyczne na - powtórzmy - forum hip-hopowym nie można pozwolić
fajnie, podoba mnie sie
fajnie, podoba mnie sie
- JoeyJoeJoe
no tak bo nie ma złotego środka pomiędzy esejem a walnięciem nic nie znaczącego zdania
No kurwa. Jazz pomimo braku jakichkolwiek kapitałów, pomimo ogromnych ograniczeń, peryferyjnosci i wręcz żelaznej kurtyny potrafił zabrzmiec po polsku. Komeda, Trzciński, Stańko i kupa innych robili to świetnie z polskim sznytem. Zresztą uważam że śląska scena rapwa była bliska ukształtowania czegoś co mogło być albo otarło się o nowy gatunek. Ten rap był mocno charakterystyczny, bity miały ten smak, Jajo, Daab i szczególnie IGS robili ten folklor.
Wykształcenie czegoś co byłoby czymś świeżym muzycznie nie potrzebuje imo żadnych handicapow, kickstarterow czy wsparcia chuj wie kogo. To jest muzyka a nie branza samochodowa.
Wykształcenie czegoś co byłoby czymś świeżym muzycznie nie potrzebuje imo żadnych handicapow, kickstarterow czy wsparcia chuj wie kogo. To jest muzyka a nie branza samochodowa.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
całkiem solidna płyta,na pewno najlepsza od Zycie po smierci,tekstowo nic nowego za to produkcyjnie bardzo dobrze bity niosa nawijke ,O.S.T.R o wiele lepiej sie odnajduje na swoicj produkcjach
- przedszkolanek
samo wykształcenie może i nie (choć potrzebne jest choćby osłuchanie z ogólnie pojętą muzyką, z którą u polskich raperów nie jest kolorowo), ale w momencie w którym przechodzimy do muzyki jako biznesu/przemysłu i źródła potężnych pieniędzy robi się problem, bez takiego def jamu rap w ameryce byłby wiele słabszy, polski jazz (tak samo uprzedzając lso) o którym mówisz, zdaje się nigdy nie aspirował do wyprzedawania stadionów, milionów słuchaczy i bycia muzyką masową
i to że śląski rap (czy krakowski, wrocławski itd) nie utrzymał się w czołówce, a poza kalibrem i pfk w ogóle się tam nie przebił jest spowodowane w dużej mierze tym, że próbował być swoisty