Szpaku & Kubi Producent - Dzieci Duchy (2020)
Re: Szpaku & Kubi Producent - Dzieci Duchy (2020)
Melodie oraz bity , które zostały stworzone przez Kubiego idealnie pasują do klimatu tekstowego Szpaka, są nowatorskie, różnorodne, nadają kształt całości.Jak dla mnie stworzenie takiego świata jaki został uchwycony na CD to sztuka. Warsztat Szpaka i jego unikalny wokal serfujący na tym projekcie tworzy spójną emocjonalną całość, czuć ten cały syf oraz brud wylewający się z głośników. Warto zwrócić uwagę, iż mimo mocnych słów oraz bluzg i kreacji mrocznych, osobistych historii płyta utrzymuję cały czas baśniowy klimat zła. 15 tracków zabiera nas w podróż przez ciemny labirynt, który serwuje nam emocjonalny ciężar i nie sposób go nie poczuć.Goście na krążku to również ciekawy zabieg po który sięgnął Szpaku, bardzo podoba mi się fakt,iż na płycie usłyszałem artystów z różnymi stylami.Oprawa graficzna krążka przy preorderze wygląda zjawiskowo.Nie dość, iż idealnie komponuję się z zawartością to dodatkowo dostałem oryginalnie stworzony projekt nadający tej płycie baśniowy sznyt. Chciałem dodać coś od siebie przy tym temacie , jak dla mnie ten album to topka w moim prywatnym zestawieniu a "Ćmy" katuję do tej pory i ten utwór chyba nigdy mi się nie znudzi, kibicuje temu artyście przy projekcie związanym z chillwagonem.
ja się w końcu zapoznałem z albumem i zawód w chuj, wszystko zlewa się w całość, linijki niezbyt ciekawe, nawet melodyjnie mnie to nie przyciąga, bo tyle tam tego, że co jakiś czas trafi się kawałek ciekawego refrenu i chuj, no i szkoda, bo to był taki ciekawy i świeży gość, przede wszystkim mocno wyróżniający się na tle sceny, a widać, że formuła się wyczerpuje, chociaż szpaku ciągle potrafi rozjebać (jego hot16 na razie topka roku), ale chyba pora na zmiany ryju, pomyśl nad czymś innym chociaż trochę
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Zmiany ? Słucham każdej rapowej płyty, która wychodzi i do której mam dostęp jak i zarówno innych gatunków, muzyka to część mnie, wiec nie wiem o jakich zmianach piszesz, każdy ma inny gust i każdy zupełnie inaczej odbiera poszczególne twory dla mnie ten album jest świetny i znajduję się w mojej topce, pozdro 
ziomek ja mówiłem do szpaka XDDDD
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wiadomka, też oczekiwałem więcej po tym albumie, szczególnie po genialnym Atypowym, który rozpierdolił, ale nie można powiedzieć, że jest to zła płyta, bo kawałki takie jak Dzieci duchy, Noc Polarna, Ćmy, Kochaj mnie, Na Osiedlu, Koniec, to jebane sztosy, które zapętlam do dziś. Oczywiście to jest moje zdanie, ale jest to bardzo emocjonalna i otwarta płyta. Trzeba trochę się wsłuchać i to poczuć.