niepopularne/kontrowersyjne zdanie o amerykańskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów spoza naszego kraju.

Moderatorzy: instinkt, luk0as

Awatar użytkownika
Kubinsky

Re: niepopularne/kontrowersyjne zdanie o amerykańskim rapie

Post autor: Kubinsky »

podbijam @b[mention]baqlashan[/mention].
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

[mention]Whtn[/mention] Dla mnie kolorowe czarnuchy posługujące się językami ojczystymi byli ekstraktem wszystkiego co najbardziej esencjonalne w najstarszej szkole, i aż zajawka kipi gęsta jak się kurwa ich słucha. Nie ma nic bardziej hip hopowego od takiego Midnight Maruders, czy np peachfuzz KMD - to jest hip-hop w stanie czystym, nieskażony żadnymi poza-nowojorskimi wpływami.

Dlatego jak mam jazdę na OLDSCHOOL to wolę po nich sięgnąć, niż kolejne rozwodnione, miałkie gówno ze złotej ery. Bo czym była ta "złota era"? Totalnym krokiem w tył jeśli idzie o klasyczne brzmienie wschodniego wybrzeża - przyszli chłopacy ze spiętą dupą i zrobili festiwal moralizatorstwa i pif pafowania na wzór zachodni (gdzie faktycznie gangsterka do g funku pasuje, a do wschodniego ciepłego brzmienia ni-hu-ja, a cuban linx to beka) z muzyki, która przez lata polegała na dobrej zabawie i pozytywnym afro-przekazie - ale tym samym, wykastrowali oni ten klasyczny HH z jego dzikości i szaleństwa, czyniąc go zachowawczym, patetycznym kultem zimnych sampelków. A siła indywidualizmu, którą krzewiło zulu nation? Zapomnij, od teraz to miał być nurt ujednolicający każdego czarnucha z housing projects.

I dlatego właśnie Nativy w okresie złotej ery wyglądali jak pieprzony relikt poprzedniej epoki, a byli świeżsi i ciekawsi od wu tangu z palcem w piździe. Gdy się patrzy z perspektywy czasu, to starsze De La Soul przy młodszym Mobb Deep wygląda jak milion dolców.
To był retrofuturystyczny cios w mainstream, próba odświeżenia prawdziwego hip hopu i przebicia się przez tony miałkiego gówna.

Posłuchaj se to erosie z kosim i skumajcie jak to powinno wyglądać, do huja:
Spoiler
vampmoney pisze: 04 lis 2020, 14:44 ja strasznie lubię duże miasta pod warunkiem że są brzydkie
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
JoeyJoeJoe

Post autor: JoeyJoeJoe »

Wschodnie wybrzeże wg Ciebie brzmi ciepło? Mi się kojarzy właśnie z jesienią, syfem, pociągami i szarzyzną blokowisk. Nie znam się jakoś bardzo dobrze na wczesnym rapie, ale już w '82 były takie tracki jak "The Message" Grandmastera Flash & the Furious Five o problemach społecznych i o tym, że życie w NY jest chujowe. Imo gangsterka pasuje bardziej do takiego klimatu niż do słonecznej Californii, do której lgną ludzie z całego kraju, bo kojarzy się z dobrobytem i fajnym żyćkiem.
baqlashan pisze: 29 kwie 2020, 1:00 Dlatego jak mam jazdę na OLDSCHOOL to wolę po nich sięgnąć, niż kolejne rozwodnione, miałkie gówno ze złotej ery.
Cała klasyka z tego okresu to dla Ciebie gówno? Nas, Mobb Deep, Biggie? Pytam z ciekawości.
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
Awatar użytkownika
taktyk

Post autor: taktyk »

Dlatego jak mam jazdę na OLDSCHOOL to wolę po nich sięgnąć, niż kolejne rozwodnione, miałkie gówno ze złotej ery.
Ziomuś co ty gadasz jak Midnight Maruders to jest przecież typowe golden age. To np według Ciebie jak Nas nagle się wpierdolił jak bomba atomowa w Hiroszime w 94' illmaticiem z QB, które było typowym opisem murzyńskich dzielni z nyc, to to też było miałkie gówno, mimo że pół raperów z nowego jorku to cutuje na trackach do dziś?
ja chce tylko widzieć szczęście najbliższych
zanim jeszcze się przekręcę jak kickflip
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

Czy bigi też się zalicza do tych chłopaków ze spiętą dupą co zrobili z hh festiwal moralizatorstwa?
Jak możesz stawiać zarzuty o spiętą dupę i moralizatorstwo jednocześnie propsując de la soul, przecież to byli najwięksi moralizatorzy ze spiętą dupą tamtych lat i srali się co chwilę o wszystko co im w rapie nie pasowało tylko bez podawania ksywek
Spoiler
Awatar użytkownika
taktyk

Post autor: taktyk »

Typowo jest tak. A jak już jesteśmy przy temacie tytułowym to ode mnie:

płyty legend jak właśnie de la soul, public enemy, tribe called quest, brand nubian i w ogóle cały polityczny hip hop, razem z większością tego opartego na jazzowych sampelkach to dla mnie nuda i najlepiej tego słuchać jak chce się iść spać.
ja chce tylko widzieć szczęście najbliższych
zanim jeszcze się przekręcę jak kickflip
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

no zgodziłbym się ze wszystkimi ekipami poza ATCQ bo do nich nadal chętnie wracam
Awatar użytkownika
baqlashan

JoeyJoeJoe pisze: 29 kwie 2020, 1:09 Wschodnie wybrzeże wg Ciebie brzmi ciepło?
No te dobre brzmi ciepło, to zasługa częstego i gęstego samplowania jazzu i funku i te brzmienie jest zajebiście kompatybilne z syfem, pociągami i szarzyzną blokowisk. Potem oczywiście nastała era mobb deepowania i wutangowania, która te ciepłe brzmienia próbowała sztucznie oziębić - co z perspektywy czasu brzmi po prostu jak jakaś kreatura. Porównaj sobie Low End Theory a Enter The Wu - to jest to o co mi chodzi. I o ile jeszcze enter the wu daje radę bo to klasyk w swoim lo-fi gatunku, to cały mobb deep zamula pizdę i jest kompletnie do wyjebania, a chłopacy nie potrafili ni huja nawijać, nie mieli flow ani nie przewinęli w swoim życiu ani jednego błyskotliwego półwersu. Trzeba to w końcu powiedzieć jasno i głośno, na pohybel sentymentom.
JoeyJoeJoe pisze: 29 kwie 2020, 1:09 już w '82 były takie tracki jak "The Message" Grandmastera Flash & the Furious Five o problemach społecznych i o tym, że życie w NY jest chujowe
No jasne, ja nigdzie nie mówię, że przekaz w rapie jest słaby. Ja mówię konkretnie o moralizatorstwie złotej ery, i jakimś wczuwaniu się z dupy wysrane uliczne kodeksy i teksty w stylu "oni boją się na nas spojrzeć czarnuchu, tacy jesteśmy groźni".
Zobacz jak brzmi "the message" grandmastera - brzmi pozytywnie, jest skurwysyńsko stylowy. Ten cały jazz i funk to była próba odreagowania od szarej rzeczywistości. A szufladka "świadomy rap" zarezerwowana dla murzynów z największym przekazem to najlepsza szufladka, by opisać muzykę Native Tongues, (która się właśnie odnosiła do ery grandmastera czy bambaty) gdzie NT nie potrzebowali przerysowanie smutnych bicików ala shook ones czy hell on earth by zobrazować prawdziwe trudy społeczności afroamerykańskiej Nowego Jorku.
JoeyJoeJoe pisze: 29 kwie 2020, 1:09 Imo gangsterka pasuje bardziej do takiego klimatu niż do słonecznej Californii, do której lgną ludzie z całego kraju, bo kojarzy się z dobrobytem i fajnym żyćkiem
Na przedmieściach LA jest w huj większe crime rate niż w NY, bo to tam jest większy przemyt narkotykami, jest tam od zajebania gangów
Po prostu raekwon zgrywający Eazyego E śmieszy zawsze tak samo. "Mafioso rap" to najgorsza rzecz spłodzona przez Nowy Jork.
JoeyJoeJoe pisze: 29 kwie 2020, 1:09 Cała klasyka z tego okresu to dla Ciebie gówno? Nas, Mobb Deep, Biggie? Pytam z ciekawości.
Z tych co wymieniłeś mobb deep to gówno. Nasa lubię a Biggiego uwielbiam. I o ile jeszcze NAS był jakimś obrońcą prawdziwości dla gry, tak Biggie był już zupełnie innym typem rapera, być może to był pierwszy prawdziwie mainstreamowy raper na wschodzie, który wyrwał ten gatunek z resztek boom bapu i utorował drogę dla takich raperów jak Jay Z czy 50 cent. Już debiut Bigiego potrafił brzmieć momentami jak rzecz, która "złotą erę" ma za sobą. Brzmieniowo ten album był bardzo nieortodoksyjny jak na swoje czasy. I myślę, że to się przyczyniło do sukcesu Bigiego. Biggie ze swoim swagiem w huju miał bolączki ulicznych raperów jak prodigy czy raekwon, różnica między bigim a nimi jest taka jak między malikiem montaną a tps'em.
taktyk pisze: 29 kwie 2020, 1:15 Ziomuś co ty gadasz jak Midnight Maruders to jest przecież typowe golden age
no chyba nie
taktyk pisze: 29 kwie 2020, 1:15 To np według Ciebie jak Nas nagle się wpierdolił jak bomba atomowa w Hiroszime w 94' illmaticiem z QB, które było typowym opisem murzyńskich dzielni z nyc, to to też było miałkie gówno, mimo że pół raperów z nowego jorku to cutuje na trackach do dziś?
no akurat nasa celowo nie wymieniałem, bo on w swojej progresji mocno hołdował starej szkole, poza tym połowa raperów z nowego jorku nie cutuje go do dziś na trackach, bo nikt w nowym jorku nie używa dziś cutów, oprócz jakichś pojedyńczych białych chłopaczków co robią 400 wyświetleń na yt
koniec pisze: 29 kwie 2020, 1:17 Czy bigi też się zalicza do tych chłopaków ze spiętą dupą co zrobili z hh festiwal moralizatorstwa?
oczywiśćie, że nie, bigi totalnie w huju miał konwenanse ówczesnej sceny, on wchodził robił swoja a jak miał kogoś cisnąć to go cisnął - był wszystkim tym czym złota era nie była - zlota era to twarda ulica - bigi to hastler, mainstream i wariat
koniec pisze: 29 kwie 2020, 1:17 Jak możesz stawiać zarzuty o spiętą dupę i moralizatorstwo jednocześnie propsując de la soul, przecież to byli najwięksi moralizatorzy ze spiętą dupą tamtych lat i srali się co chwilę o wszystko co im w rapie nie pasowało tylko bez podawania ksywek
z moralizatorstwem to chodziło mi o jego uliczną odmianę co to przystoi a co nie, de la soul po prostu bronili wartości klasycznego hip hopu, tak jak im przynależność do zulu nation nakazywała, i te "sranie się" dotyczyło fundamentalnych poważnych kwestii, jak np emanowanie pistoletami czy narkotykami u młodszych artystów
taktyk pisze: 29 kwie 2020, 1:22 płyty legend jak właśnie de la soul, public enemy, tribe called quest, brand nubian i w ogóle cały polityczny hip hop, razem z większością tego opartego na jazzowych sampelkach to dla mnie nuda i najlepiej tego słuchać jak chce się iść spać.
ładnie się opisałeś, oficjalnie wypisuję ciebie ze zjawiska zwanego hip hopem. Jeśli ktoś nie rozumie Native Tongues to nie rozumie hip hopu.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2020, 1:41 przez baqlashan, łącznie zmieniany 1 raz.
vampmoney pisze: 04 lis 2020, 14:44 ja strasznie lubię duże miasta pod warunkiem że są brzydkie
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
Yayo

Post autor: Yayo »

[mention]baqlashan[/mention] uspokój się to tylko hib hob czyli muzyka rozrywkowa a odlatujesz naprawdę daleko. Krytykujesz legendy, odbierasz zasługi takim składom jak Mobb Deep, Raekwonowi czy całemu Wu a jednak sam masz autoblokade i wpisujesz się w temacie "NIEPOPULARNE/KONTROWERSYJNE zdanie o amerykańskim rapie"
baqlashan pisze: 29 kwie 2020, 1:31 to cały mobb deep zamula pizdę i jest kompletnie do wyjebania, a chłopacy nie potrafili ni huja nawijać, nie mieli flow ani nie przewinęli w swoim życiu ani jednego błyskotliwego półwersu
Wcale, a to wcale tylko są na cutach wielu klasyków nie tylko ze stanów.
baqlashan pisze: 29 kwie 2020, 1:31 oficjalnie wypisuję ciebie ze zjawiska zwanego hip hopem
Ciebie wypisuję ja za to, że mówisz co jest prawdziwym hip hopem a co nie.
Nie chce mi się odnosić do wszystkich tych pierdół które napisałeś, ogólnie słabe prowo, jak zwykle hiperbolizujesz :razz:
Awatar użytkownika
Whtn

Post autor: Whtn »

Nie no bakłażan, większość rzeczy od native tongues to są absolutne usypiacze dla kadłubów czy tam innych walikoni jazz rapowych, czyli łysiejących panów grubo po 30stce. Porównanie ich kolektywu do WTC to jawne beczałkowice, żaden z tych zamulaczy nie miał chociażby 1% charyzmy i stylu Ghosta, Method Mana czy ODB. Jasne, zgadzam się, że większość rzeczy z 90's się okrutnie postarzała i większość rzeczy typu brand nubian to już tylko hektic może se posłuchać, ale akurat rzeczy od WTC trzymają się piekielnie mocno. Może dlatego, że RZA w swoim peaku był po prostu znacznie ciekawszym producentem, z szerzej rozwiniętym "zmysłem muzycznym" wykraczającym poza rap w porównaniu nawet do Preemo. Odpalam dzisiaj OB4CL i słyszę szalony styl Ghosta który nawija mi o wyrzucaniu murzynow z helikopterów, chwilę później dostaje w łeb doskonałą gangsterską balladą czyli Rainy Dayz, w między czasie słucham dziesiątek kultowych linijek o wożeniu dupska w Lexusie czy tam rzucaniu na ulicę kilogramów koksu przez Raekwona. Nawet dla fanów tej słynnej TeChNiKi dostajemy feat od Decka czy też Nasa. O Liquid Swords nawet nie wspominam bo to co tam duet GZA/RZA odjebali to :bowdown: nie wspominając już o Ticalu, Ironmanie czy Supreme Clientele.
Ja doskonale zdaje sobie sprawę, że większość tych materiałów to już niestety skansen dla europejskich fanów rapu co lubią raz na pół roku skoczyć na koncert duetu Masta Killa & U-God, ale mimo wszystko, żelaznych klasyków WTC dzisiaj słucha się przyjemnie, przy nawet ATCQ głównie się śpi. I daje sobie rękę uciąć, że gdyby nie OB4CL to dzisiaj nie słuchalibyśmy Freddiego Gibbsa, Payroll Giovanniego czy tam innego gangsta hustlerskiego rapera z ambicją do pisania tekstów trochę innych niż Gucci Mane. A i gdyby nie ODB to Young Thug pewnie też by nie miał takiej stylowki jak ma dzisiaj.
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

baqlashan pisze: 29 kwie 2020, 1:31 de la soul po prostu bronili wartości klasycznego hip hopu, tak jak im przynależność do zulu nation nakazywała,
nawet jeśli by tak było to jebać takie moralizatorstwo ale nie było bo srali się o znacznie więcej, naśmiewali się ze stylówy LL Cool Ja, z Rakima, MC Shana, atakowali każdy trend który nie mieścił się w ich przyjebanym nerdowskim pudełku, na Stakes Is High większość płyty to było jakieś chlip chlip narzekanie i hejt przecież. Pac ich tam ładnie powyjaśniał, z tych klasycznych ekip właśnie de la soul mi najbardziej na nerwy działa, trochę szkoda że beef z Paciem się bardziej nie rozwinął i się na Watch Ya Mouth skończyło
Awatar użytkownika
baqlashan

Whtn pisze: 29 kwie 2020, 1:56 większość rzeczy od native tongues to są absolutne usypiacze dla kadłubów czy tam innych walikoni jazz rapowych, czyli łysiejących panów grubo po 30stce
a murzyni z OFWGKTA, Beast Coast czy Brockhampton też są łysiejącymi kadłubami? Bo Nativsy to ich główne inspiracje.
Whtn pisze: 29 kwie 2020, 1:56 Porównanie ich kolektywu do WTC to jawne beczałkowice, żaden z tych zamulaczy nie miał chociażby 1% charyzmy i stylu Ghosta, Method Mana czy ODB
to ciekawe, bo ODB był na początku ewidentnym ksero Busta Rhymesa (czyli nativsa rzecz jasna) i słychać to W HUJ

method miał charyzmę jak mało kto, ale ghost to dla mnie typowy średniak
Whtn pisze: 29 kwie 2020, 1:56 Może dlatego, że RZA w swoim peaku był po prostu znacznie ciekawszym producentem, z szerzej rozwiniętym "zmysłem muzycznym" wykraczającym poza rap w porównaniu nawet do Preemo
to co napisałeś to odlot na marsa, RZA był do bólu nudny jak się go porówna do Q-tipa. I jakie wykraczanie poza rap? To Q-tip wyprodukował najbardziej gorący, smukły, jazzowy rap album wszech-czasów aż do powstania TPAB. A ryza po prostu klepał bity oparte o nietypowe sample ze ścieżek filmowych, niezbyt to wykracza poza rap bo jest to zrobione w ścisłych ramach ścisłego rapu
Whtn pisze: 29 kwie 2020, 1:56 Odpalam dzisiaj OB4CL i słyszę szalony styl Ghosta który nawija mi o wyrzucaniu murzynow z helikopterów, chwilę później dostaje w łeb doskonałą gangsterską balladą czyli Rainy Dayz, w między czasie słucham dziesiątek kultowych linijek o wożeniu dupska w Lexusie czy tam rzucaniu na ulicę kilogramów koksu przez Raekwona
dla mnie to tandeta w huj
Whtn pisze: 29 kwie 2020, 1:56 O Liquid Swords nawet nie wspominam
Liquid to najwybitniejsza rzecz ze stajni Wu, zdecydowany peak produkcyjny Rza i ścisła czołówka rapu w ogóle. Ale nie ma się co dziwić bo to płyta najwybitniejszego reprezentanta tego kolektywu - GZA, który lirycznie przerastał tam każdego o co najmniej 3-4 głowy, i bez problemu mógłby się bujać w szeregach Brand Nubian, jak równy z równym, a nie z jakimś masa kila czy u god
Whtn pisze: 29 kwie 2020, 1:56 przy ATCQ głównie się śpi
wtf xD

Yayo pisze: 29 kwie 2020, 1:55 uspokój się to tylko hib hob
jestem spokojny jak flow mf dooma na peachfuzzie człowiek
Yayo pisze: 29 kwie 2020, 1:55 Krytykujesz legendy, odbierasz zasługi takim składom jak Mobb Deep, Raekwonowi czy całemu Wu a jednak sam masz autoblokade i wpisujesz się w temacie
no ciekawe że krytykujesz moje słuszne besztanie hujowego mobb deepa, a nawet się nie zająkniesz że tu ludzie mówią o rzekomym spanie na jednej z najlepszych rap płyt jaką jest low end theory
Yayo pisze: 29 kwie 2020, 1:55 Ciebie wypisuję ja za to, że mówisz co jest prawdziwym hip hopem a co nie.
no a czemu o tym nie mówić? wyszedłem z pozycji prawdziwego, esencjonalnego hip hopu żeby to raz na zawsze wreszcie ustalić, że złota era to karykatura prawdziwego oldschoolu, o czym 98% nie zdaje sobie sprawy. To "oldskulowcy" zrobili bogów z WTC czy Mobb Deep totalnie ośmieszając prawdziwy oldschool. Poza tym konkretnym kontekstem to hujem macham w to co jest prawdziwym hip hopem a co nie, jakoś three 6 mafia nie jest prawdziwym hh a ją wolę nawet od Nativsów

w usa każdy wie że ATCQ to grupa równie ważna co WTC, o ile nie wazniejsza, nawet zjeby z RYMa to kojarzą, ale w Polsce nadal oldschool to 8miu murzynów z nowego jorku na krzyż, którzy w dodatku huja już mieli wspólnego z tym prawdziwie oldskulowym, esencjonalnym hip hopem - o to mi się rozchodzi
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

:crazy: Supreme Clientele to jeden z peaków tej muzyki, najlepszy rapowy strumień świadomości, charyzma wylewająca się z głośników, główna inspiracja dla Kanye przy tworzeniu Blueprint i jebany klasyk który pokazał, że Ghost jest lepszy niż jakikolwiek inny raper z Wu Tan Clanu i w ogóle one of the best to ever do it, na deprecjonowanie wartości tego pana nigdy nie pozwolę :nonono:
Awatar użytkownika
baqlashan

nie deprecjonuje, po prostu nie przepadam za nim
Awatar użytkownika
Whtn

baqlashan pisze: 29 kwie 2020, 2:10 a murzyni z OFWGKTA, Beast Coast czy Brockhampton też są łysiejącymi kadłubami? Bo Nativsy to ich główne inspiracje
Nudy, nudy i jeszcze raz nudy, średnio interesuje mnie pitchforkcore rap, podchodziłem wielokrotnie wielokrotnie się zrazilem - ale jasne, widać głębokie inspiracje, w końcu i przy native tongues i przy brockhampton bardzo fajnie się usypia, Tylera nie wliczam jbc
baqlashan pisze: 29 kwie 2020, 2:10 to ciekawe, bo ODB był na początku ewidentnym ksero Busta Rhymesa (czyli nativsa rzecz jasna) i słychać to W HUJ

method miał charyzmę jak mało kto, ale ghost to dla mnie typowy średniak
Nie sądzę, żeby odb inspirował się kimkolwiek, nie słyszę u niego ani grama busty (chociaż tu przyznam szczerze, że znam głównie późniejsze rzeczy rhymesa). Jeżeli Ghost to średniak to naprawdę nie mam pojęcia kto za niego nagrał te wszystkie klasyki, chłop to chodząca charyzma, a jego tekstowy strumień świadomości to przecież to dzisiaj w chuj charakterystyczna rzecz, i naprawdę nie wiem czy ktoś robił to lepiej. Nie mówiąc już o tym, że nagrywał naprawdę dobre krążki przez właściwie całą karierę, gdzie większość ny raperów mogła zakończyć karierę w 96 i nikt by nie płakał.
baqlashan pisze: 29 kwie 2020, 2:10 dla mnie to tandeta w huj
Czyli generalnie cały gangsta nurt w rapie to tandeta? Imo mimo całej mojej miłości dla no limit/cash money to w takich klimatach to jednak oni byli znacznie bardziej tandetni, inna sprawa, że tak bardzo, że aż stało się to w pewnym sensie dobre :D gdyby nie ta płyta to Jay z nadal nagrywałby się do tracków mic geronimo, ale zgadzam się, że cały nurt mafioso to beczka generalnie, ale to raczej dobrze świadczy o dziele Raekwona - jednym krążkiem zaczął i zarazem skończył nurt, lepiej się nie dało.
baqlashan pisze: 29 kwie 2020, 2:10 to co napisałeś to odlot na marsa, RZA był do bólu nudny jak się go porówna do Q-tipa. I jakie wykraczanie poza rap? To Q-tip wyprodukował najbardziej gorący, smukły, jazzowy rap album wszech-czasów aż do powstania TPAB. A ryza po prostu klepał bity oparte o nietypowe sample ze ścieżek filmowych, niezbyt to wykracza poza rap bo jest to zrobione w ścisłych ramach ścisłego rapu
No mnie jazz generalnie usypia, jego samplowanie też przeważnie działa w ten sposób, a RZA? Stworzył jeden z najbrudniejszych i najdoskonalszych rapowych debiutów ever, nie możesz odmówić tego, że to sound enter the wu definiował praktycznie całe '90 w NY. Zaraz później rzucił doskonale bity na Tical (tu imo method nie bardzo się popisał), a później w jednym roku rzucił szalony łączący brud znany z debiutu Wu z bardziej luźnym, lekko funkowym podejściem debiut ODB, filmowe wręcz ob4cl które spokojnie mogłoby być soundtrackiem to the wire a na koniec wyszlifował do granic styl z 36 komnat i dopierdolil Liquid Swords, stawiałbym, że najlepiej wyprodukowany rap album z '90. Imponujący run prawda? Sama różnorodność tego co potrafił wypuścić w tak krótkim czasie w moim rankingu stawia go ponad q-tipem, co do wychodzenia poza rap, to jako twórca soundtracków do filmów też raczej dawał radę.
baqlashan pisze: 29 kwie 2020, 2:10 którzy w dodatku huja już mieli wspólnego z tym prawdziwie oldskulowym, esencjonalnym hip hopem - o to mi się rozchodzi
Jest 2020, jeszcze ponarzekaj, że GZA nie kręcił się na głowie z prędkością 21.37km/h a odb w przerwach od palenia cracku i robienia dzieci nie bazgrał tagów na pociągach. 4 elementy chuj mnie to cytując klasyka
Awatar użytkownika
baqlashan

Whtn pisze: 29 kwie 2020, 2:42 Nie sądzę, żeby odb inspirował się kimkolwiek, nie słyszę u niego ani grama busty
https://youtu.be/Q6TLWqn82J4?t=187
Whtn pisze: 29 kwie 2020, 2:42 Jeżeli Ghost to średniak to naprawdę nie mam pojęcia kto za niego nagrał te wszystkie klasyki
dobra, pies jebał tego ghosta, nic mu nie odbieram, po prostu nie moja bajka tego typu rapik
Whtn pisze: 29 kwie 2020, 2:42 Czyli generalnie cały gangsta nurt w rapie to tandeta?
No nie, dobry gangsta rap to nie jest tandeta jeśli idzie za nim autentyczność, charyzma, styl, jakieś przeżycia kurwa. Dlatego Gangsta rap Eazyego E to jest top klasa tego gatunku, a takie kuban linx to po prostu bajkopisarstwo, zresztą to nie gangsta rap nawet tylko "mafioso rap" czyli taka wersja dla dzieci ze wschodniego co się naoglądały snoop dogga
Whtn pisze: 29 kwie 2020, 2:42 Imo mimo całej mojej miłości dla no limit/cash money to w takich klimatach to jednak oni byli znacznie bardziej tandetni
tandeta cash money to kwestia estetyki, a nie wizerunku i bajkopisarstwa

cash money pochodziło z takiej dzielnicy (magnolia projects) na której grzeczny rakwon czy ghostface nawet wspólnej gadki by nie potrafili skleić z lokalnymi murzynami, sory ale nowy orlean lat 90tych a jakaś zurbanizowana przybudówka do nowego jorku z której pochodzili wtc to 2 różne światy
Whtn pisze: 29 kwie 2020, 2:42 ale to raczej dobrze świadczy o dziele Raekwona - jednym krążkiem zaczął i zarazem skończył nurt, lepiej się nie dało
jeśli uznać dwójkę bigiego za reprezentanta tego gatunku to to on góruje
Whtn pisze: 29 kwie 2020, 2:42 No mnie jazz generalnie usypia, jego samplowanie też przeważnie działa w ten sposób
no to lipa generalnie, ale wierzę że jeszcze kiedyś się przekonasz, każdy z czasem się przekonuje do jazzu - nawet mój ojciec się przekoanł
Whtn pisze: 29 kwie 2020, 2:42 nie możesz odmówić tego, że to sound enter the wu definiował praktycznie całe '90 w NY
no ja mu tego nigdzie nie odmawiam, wręcz przeciwnie - przyznaję to, i z tego właśnie wynika mój posting, że WTC stworzyło tę "złotą erę" i otworzyło na maksa nudny rozdział w nowojorskim rapie
Whtn pisze: 29 kwie 2020, 2:42 i dopierdolil Liquid Swords, stawiałbym, że najlepiej wyprodukowany rap album z '90
low end theory, doggystyle, 400 degreez, mystic stylez
Whtn pisze: 29 kwie 2020, 2:42 Jest 2020, jeszcze ponarzekaj, że GZA nie kręcił się na głowie z prędkością 21.37km/h a odb w przerwach od palenia cracku i robienia dzieci nie bazgrał tagów na pociągach. 4 elementy chuj mnie to cytując klasyka
mnie istotnie zwisa i powiewa wczutka w 4 elementy huja w dupie podczas tańca na głowie wokół swego pedalstwa, natomiast jakościowa muzyka native tongues bije na łeb złotą erę i o tym są moje posty
Awatar użytkownika
Whtn

baqlashan pisze: 29 kwie 2020, 3:06 No nie, dobry gangsta rap to nie jest tandeta jeśli idzie za nim autentyczność, charyzma, styl, jakieś przeżycia kurwa. Dlatego Gangsta rap Eazyego E to jest top klasa tego gatunku, a takie kuban linx to po prostu bajkopisarstwo, zresztą to nie gangsta rap nawet tylko "mafioso rap" czyli taka wersja dla dzieci ze wschodniego co się naoglądały snoop dogga
Ale wiesz, że przed premierą Supreme Clientele ghost pierdział w pasiak na rikers Island, na teledyskach do debiutu wu śmigał w pończochach na łbie bo był poszukiwany przez psy a w trackie kariery jednym strzałem złamał szczękę mase'a i zrzucił młodego fiftiego ze schodów w klubie, dostał także kulkę w kark i w łapsko, o Raekwonie też można wyczytać, że był bout that life, szczególnie jeszcze przed premierą debiutu WU. Takie to były czasy, że self snitching właściwie nie istniał więc mimo wszystko ciężko się dowiedzieć czegoś ciekawego, to nie Chicago że rondo wrzuca zdjęcie z wyrzutnią rakiet :D nie wspominając o tym, że całe wu było śledzone przez FBI i traktowane przez nich jako gang
https://www.thedailybeast.com/8-explosi ... ref=scroll
Do poczytania
baqlashan pisze: 29 kwie 2020, 3:06 jeśli uznać dwójkę bigiego za reprezentanta tego gatunku to to on góruje
Raczej można, ale imo dwójka grubasa jest lekko przydlugawa i piękne tracki przeplatają się z tymi mniej pięknymi, poza tym bardzo cenię sobie zasadę leaders not followers
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Oczywiście, że chłopaki z Wu Tang mieli za sobą poważne przeżycia idące za twórczością, nie żeby akurat mnie obchodziło czy raper mówi prawdę czy nie, ale gadanie że są bajkopisarzami to nieprawda.
A ja zarzucę jeszcze, że Eazy E to największe rapowe beztalencie, jakie kiedykolwiek przebiło się do szerszej świadomości. Bez Doktorka i Cuba nie tylko w ogóle nie zacząłby rapować ale i nikt by się nim nigdy nie przejął z jego chujowym kwadratowym flow i zerowym talentem do pisania linijek(wiadomo, że gdy kostka lodu mu je pisał to było spoko ale po rozpadzie NWA wszystko co wydał było gównem najgorszym)
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

też dołączę się do jebania eazy e, koszmarny wack :nonono: kiedyś coś czytałem/słyszałem, że był fejkiem, ale moje zainteresowaniem tym nawijaczem wygasło bardzo dawno temu, więc mogło mi się pojebać

ale szczerze przyznam, że za jedno eazy'ego szanuję, bez niego nie mielibyśmy rydera w gta san andreas
widziałeś mnie w netflixie, mówisz miły gość?
ja cię nie widziałem, bo szukaliśmy tam rytm i flow
Awatar użytkownika
baqlashan

Whtn pisze: 29 kwie 2020, 9:06 Ale wiesz, że przed premierą Supreme Clientele ghost pierdział w pasiak na rikers Island, na teledyskach do debiutu wu śmigał w pończochach na łbie bo był poszukiwany przez psy a w trackie kariery jednym strzałem złamał szczękę mase'a i zrzucił młodego fiftiego ze schodów w klubie, dostał także kulkę w kark i w łapsko
no dobra, nie wiedziałem o tym
koniec pisze: 29 kwie 2020, 12:14 Bez Doktorka i Cuba nie tylko w ogóle nie zacząłby rapować
Aha, no to oni obydwaj nie zaczęli by rapować bez Eazyego, bo to Eazy wyłożył hajs, który zarobił przez lata na dilerce i zbudował z niczego wytwórnię na światowym poziomie
koniec pisze: 29 kwie 2020, 12:14 z jego chujowym kwadratowym flow
flow eazy miał doskonałe, był zdecydowanie frontmanem NWA i najistotniejszą figurą Compton, masa małolatów chciała płynąć z takim luzem jak eazy, na koncertach najczęściej skandowali eazyego zresztą
flowowo eazy > mc ren > cube > dre
koniec pisze: 29 kwie 2020, 12:14 (wiadomo, że gdy kostka lodu mu je pisał to było spoko ale po rozpadzie NWA wszystko co wydał było gównem najgorszym)
zwykłe ignoranckie pierdolenie, tymi postami pokazałeś że masz zerowe pojęcie na temat muzyki eazyego. Eazy tworzył dojrzały gangsta rap dopiero po rozpadzie NWA, a w beefie ZMIAŻDŻYŁ death row i stworzył biblie i podręcznik tego jak się powinno gnoić delikwentów którym się wydaje że są gangsta. Początkowy eazy z okresu NWA to tylko charyzmatyczny czarnuch, który wybijał się na tle takiej se reszty - dopiero po tych wszystkich przejściach gość puścił wszystkie hamulce i zaczął pokazywać 200% stylu rzucając tym samym płyty który są nieśmiertelne (187 um killa, str8 outta streetz) w przeciwieńśtwie do przaśnych czasów eazy duz it, czy nawet pierwszych 2 płyt nwa
aleksy pisze: 29 kwie 2020, 12:25 kiedyś coś czytałem/słyszałem, że był fejkiem
no raczej ci się pojebało, Eazy to był synonim słowa street credit, a w momencie beefu cała ulica była za ruthless - pewnie czytaleś coś o DRE, bo on oczywiście był fejkiem
aleksy pisze: 29 kwie 2020, 12:25koszmarny wack
Posłuchaj sobie takiej płyty jak 187 um Killa, bo to najlepsze co wyszło na zachodnim wybrzeżu kiedykolwiek, i najcięższa, najbardziej przejebana gangsterska płyta ever. Bity budują taki ciężki klimat którego nie uświadczysz na żadnym innym g funkowym wydawnictwie, masa świetnych linijek, (napisanych dla eazyego przez gangsta dreste i bg KO) no i nieśmiertelne flow eazyego, połączone z jego charyzmą, która na starcie zjada całe death row i każdego fejk czarnucha
Spoiler

ODPOWIEDZ