[serial] Gambit Królowej (Netflix)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
dou

Re: [serial] Gambit Królowej (Netflix)

Post autor: dou »

Uwaga ciekawostka: w książce jest jeszcze scena „zbliżenia” głównej bohaterki z murzynką, jak miała 8 lat bodajże
Kiedy umiera człowiek, tracimy całą bibliotekę
Użytkownicy nawiązujący do plhh na maturze: encrenoire, jajca, MalinowyJogurt, Master
Jasny pisze: 08 lip 2022, 11:20 Szkoda, że ludziom mózg nie wraca.
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

koleżanka mi wczoraj zachwalała ten serial i rozkminiam czy by nie obejrzeć

jak go oceniacie w skali 1-10?
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
RW0

Post autor: RW0 »

fajny luzny serial.

nie spodziewaj sie wspominania tego serialu nawet za miesiac dwa, ale oglada sie przyjemnie.
Willxc

Post autor: Willxc »

Obejrzałem wczoraj 4 odcinki i szczerze powiedziawszy to trochę się wynudziłem. Dokończę dzisiaj no ale jak dla mnie bez szału.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

jesli ktos lubi seriale, podczas ogladania ktorych dokladnie wiadomo, co stanie sie za chwile, jak sie zakonczy itd. to moze spoko, warsztatowo tez ciezko sie przyczepic.
ale gdyby ta walkowana miliard razy historia cudownie utalentowanego dziecka z sierocinca przezywajacego wzloty i upadki (plus obowiązkowy wątek walki z nałogiem, tutaj na siłę i zbędny, kompletnie niewykorzystany) dotyczyła np. zapaśnika to pewnie większość z piewców uznałaby to maksymalnie za guilty pleasure albo dobranockę (elo "Tygrysia Maska"), a tu mamy środowisko szachistów plus "smutną", jesienną kolorystykę zdjęć, a jak wiadomo, mroczne=ambitne więc oto mamy intelektualizowaną jesieniarską otoczkę, tylko w środku trochę pusto.
Jedyny plus, to że może alternatywki zaczną grać w szachy
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

@jajca pozdro, w takim razie nie sprawdzę
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
con shonery
Moderator

Post autor: con shonery »

podbijam jajca xd

Przyjemne patrzadło z hipnotyzującą jesieniarą, dobra, rzemieślnicza robota przykuwająca do ekranu na parę godzin i tyle - co zresztą widać po raczej spójnych, stonowanych opiniach w tym temacie. Zaprojektowany przez inżynierów Netflixa twór w którym ciężko się do czegoś przyczepić, nie ma również powodów by szczególnie polecać.
FÜRDIEGANG

Post autor: FÜRDIEGANG »

kozacki serial
ex-AlmostDivine

Twój chłopak kaloryfer kurwa, a ja se noszę bojler
No bo jem co chcę, a ten głupek liczy kalorie tak jak drobne
By cię wziąć na randkę i zamówić sałatkę
No naprawdę trochę scam, nie?
Awatar użytkownika
con shonery
Moderator

Post autor: con shonery »

poprzedni post pisałem jeszcze przed zobaczeniem ostatniego odcinka, a ten do ogólnego wrażenia dosypał jeszcze garść krindżu, aż takiego disneya to się nie spodziewałem
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

bardzo fajny serial, ciekawy klimat, jeżeli ktoś analizuje tak jak użytkownicy wyżej to pewnie dostanie torsji w połowie seansu

normalnym ludziom polecam :exclaim:
Awatar użytkownika
benzoabuser
Zbanowany

Post autor: benzoabuser »

dorociński gra ruska, pogczman
znajdę wszystkie kurwy świata i rozjebie

!EXTRA ANNOTATION!

ALL OF MY POSTS ARE FICTION
MicBar

Post autor: MicBar »

mancipium pisze: 13 lis 2020, 23:49 Serio bylo to pokazane jako jakies zmaganie? Przecież to było pokazane jak typowe zycie, raz masz ciąg, raz ogarniasz zycie. Kazdy ma takie okresy przeplatane
Typowe życie. :lol:
Awatar użytkownika
checollada

Post autor: checollada »

Czytałem na onecie wywiad z jakimś polskim arcymistrzem szachowym. Opowiadał, ze aktorzy musieli nauczyć się pierwszych kilkunastu ruchów na planszy, także te otwarcia i zagrania na ekranie nie są z dupy, gratka dla szachistów i za to props.

Props za stworzenie kreacji głównej bohaterki, a także za jej grę aktorską. Przez jej oczy i czerwone włosy, minę podczas rozgrywki, jakby przyklejoną na stałe, a do tego subtelne ruchy pomiędzy szachownicami, kiedy na przykład grała jednocześnie 3 partie w piwnicy w Nowym Jorku, wszystko to sprawiało wrażenie, ze ogląda się postać jak z bajki czy baśni.

Props za przeniesienie na te pare odcinków w lata 60, kreacje kobiet i mężczyzn, wystrój wnętrz, muzyka w odbiornikach, widać napracowanko.

Nie rozczarowałem się finałem, bo wiedziałem od pierwszego odcinka dokąd to zmierza. Mimo to przykuli moja uwagę na te 7 epizodów i chyba nie było momentu aż takiej cringuwy, ze chciałbym to wyłączyć.
Awatar użytkownika
afterlight

Post autor: afterlight »

Spoiler
scena z koncowki gdzie wszyscy faceci ktorych spotkala w zyciu sie zjednoczyli mega slaba, co to w ogole za pomysl..
mimo to przyjemnie sie ogladalo, wiadomo bez grubszych rozkmin ale czasami czlowiek nie chce sie za bardzo wysilac wiec
mysle ze warto jezeli ktos chce pochillowac po prostu przy netflixie
muszę kupić sobie buty do biegania
to nie wystarczy, buty do zapierdalania
Rossi

Post autor: Rossi »

checollada pisze: 18 lis 2020, 8:49 Czytałem na onecie wywiad z jakimś polskim arcymistrzem szachowym. Opowiadał, ze aktorzy musieli nauczyć się pierwszych kilkunastu ruchów na planszy, także te otwarcia i zagrania na ekranie nie są z dupy, gratka dla szachistów i za to props.

Generalnie tam była mocna ekipa odpowiadająca za serial od strony szachowej, m.in Garry Kasparov czy jeden z bardziej znanych trenerów szachowych. Partie z filmu są oparte o prawdziwe partie z lat 60 (co ciekawe raczej mniej znane) i dobrane tak by pasowały do stylu rozgrywki Harmon - piekielnie mocny midgame z taktykami, gorszy late game (w którym mistrzem był Borgov). Partie z gry (a raczej ich oryginały) są omawiane u youtberów szachowych np

https://www.youtube.com/watch?v=oIMaTKOZG-8

https://www.youtube.com/watch?v=MaMv4cQtEnw
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

Bardzo dobry serial. Mimo, że nie znam się za bardzo na szachach to oglądałem go z przyjemnością. Polecam.
https://www.last.fm/user/Parlae

I got a ray gun in my hand
Pow, pow, pow, pow, pow, pow
Awatar użytkownika
kid

Post autor: kid »

szachow to niestety nie ma w nim przesadnie duzo przynajmniej do 3 odcina gdzie wlasnie jestem
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Później jest więcej i coś tam rozkminają nawet
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
Bunnymen77

Post autor: Bunnymen77 »

Potrafilem sobie spauzowac i przeanalizowac na szybko sytuacje na planszy :lol: Osadzone w trakcie kulturowych przemian w USA, feminizm podany raczej ze smakiem, troche ckliwie, troche glupiutkie, ale na te bzdurki przymykalem oko. Ogladalem z przyjemnoscia i nie zaluje, z czystym sumieniem moge polecic.
bsergio

Post autor: bsergio »

Jestem po, bardzo przyjemny serial do obiadu

creepy wygląda ten chłopiec z love actually zaklęty w ciele dorosłego człowieka
ODPOWIEDZ