Najlepsze story tellingi w polskim rapie
Re: Najlepsze story tellingi w polskim rapie
zalicza się?
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
- marmolad_k2
ŻYCIE CIOTA ZAJEBANA
spore wrażenie zrobił na mnie ten numer, gdy go pierwszy raz usłyszałem
jedna z najlepszych rzeczy jaką dał polski rap w 90-tych
no ale spawacze to stan umysłu - na tej samej płycie jest np. piosenka o ładowaniu zwierząt w dupę
z innej beczki:
dużo osób mówi, że ten kawałek odstaje na nspc, a według mnie przeciwnie - bardzo fajnie uzupełnia album
venom po prostu opowiada sobie dwie historie - w swoim lekko retardowym stylu, który idealnie do niego pasował
prosty morał, bez silenia się na nie wiadomo co
no i bit też piękny
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2026, 17:12 przez saturn, łącznie zmieniany 1 raz.
przegrałem swoje życie..
#stopNFZ
Polscy lekarze najgorsi w Europie?
#stopNFZ
- gods bidness
Dużo dobrych było. Top 10 może potem zrobię jak do domu wrócę.
^ no to jest akurat najgłupszy storytelling
zawsze beka z tego deprecjonowania dobrych stopni przez uliczników
zawsze beka z tego deprecjonowania dobrych stopni przez uliczników
przegrałem swoje życie..
#stopNFZ
#stopNFZ
- marmolad_k2
Łona - Ballada o szlachetnym czorcie
- marmolad_k2
W sumie cały album by tu pasował.
hahah ten numer ths kliki mordziu polecam każdemu

Honorable mention: Fokus - Czas.
- gods bidness
Naciągane to top 10 i nieprzemyślane zbytnio, bo te mi akurat przyszły do głowy, ale na pewno na poziomie takim, że autorzy nie powinny się wstydzić, a być dumni. Kolejność alfabetyczna, ustanowiona przez chat gpt (AI powered):
- Ballada o szlachetnym czorcie (Łona) - nie lubię Łony, ale niech mu będzie. Lubiłem zachowanie treści przy wykwintnej technice rymów, lubiłem pointę.
- Brothers on the run (OSTR) - już pisałem w temacie OSTR vs Pezet, że nie tak łatwo jest zrobić storytelling o lekkiej tematyce, a OSTRemu się udało. Fajny lekki koncept, dobrze złożone, dobre zmiany tempa wraz z rozwojem fabuły.
- Czas (Fokus) - trochę w nim zawsze było niejasności/luk fabularnych, ale na tamte czasy bardzo dobre połączenie treści z techniką
- Czerwona sukienka (FIsz) - chyba top 3 z wszystkich, nie jest to jakoś super rozbudowane ani fabularnie, ani technicznie, ale z bitem tworzy jeden z top 20 kawałków w historii polskego hip hopu. Do tego w tamtych czasach Fisz był jednym z pierwszych, który przyznawał się do słabości - dostał, a nie dał wpierdol.
- Gniew (52 Dębiec) - tu już pełen dramatyzm wjeżdża, ale dobry pomysł, dobre zarysowanie akcji, dobry podział na role i "dialogi", do tego jeden z moich ulubionych refrenów, też z ciekawym pomysłem.
- Każdy ponad każdym (Sokół/WWO) - o tym pisałem wczoraj, więc zacytuję:
gods bidness pisze: ↑14 kwie 2026, 22:40 Jak to wyszło (Każdy ponad każdym), to się jarałem w opór, potem przez lata uważałem, że faktycznie przereklamowane, zważywszy na podnietę normików tym kawałkiem. Dzisiaj uważam, że to storytelling wybitny i bynajmniej nie jest przereklamowany. Jeden z nielicznych kawałków 10/10 w polskim rapie.
Bo pomijając geniusz chronologicznie nielinearnego splotu wszystkich motywów i wątków, czyli po prostu zgrabnie opowiedzianej historyjki obyczajowo-sensacyjnej, ma jeszcze warstwę filozoficzno-socjologiczną, nadrzędną ideę - krytykę człowieka jako takiego, zachłannego, bezrefleksyjnie deptającego innych w drodze ku swoim celom, który nie zawaha się skrzywdzić innego czy to dla zysku, czy z wygodnego zaniechania.
- Kolejny stracony dzień (Peja) - jak chce ulicznego hip hopu, to właśnie takiego. Cienki, chłopięcy głos Peji, osiedlowego zawadiaki i jego dzień od rana do wieczora. Prosty, a jaki udany koncept. Ten głos, ten refren, flow sprawiają, że 20 lat temu ten kawałek był słuchany przez wszystkich - od fanów rapu, przez techno, po disco polo...
- Konfrontacje (K44) - płynna jest granica między storytellingiem a nie, bo tu fabuła ledwo zarysowana, ale ciekawa, bo garbaty anioł zszedłszy na Ziemię, prowokuje ludzkość do dyskusji nad sensem istnienia i nie daje odpowiedzi.
- Świadek z przypadku (Eldo) - znów trochę naciągana definicja, ale pomysłowo jest złożona historyjka dziadka spacerującego po Warszawie, a w tle druga warstwa - czasy Powstania. Jeden z lepszych tekstów w polskim rapie.
- Tata dilera/Błagam was/Posterunek 63 (Kazik) - Kazik robił storytellingi jeszcze zanim polski rap się na dobre zaczął, więc w nagrodę dałem trzy, bo nie chcę wybierać jednego. Wszystkie trzy dobrze oddają klimat lat 90tych. Tata dilera, wiadomo klasyk, Błagam was - dziś raczej ciężko przeżyć taką historię jak podmiot liryczny tego kawałka, ale wtedy przy dużej dozie pecha, jak najbardziej. Posterunek to już odpał z Ameryki, ale na faktach. Kazik sprytnie dodał groteski, bo synek ruchany w więzieniu w dupę przez murzynów i portoryków, jeździł po nim na wrotkach.
- Trójkąt Warszawski/Latarnie wszędzie dawno zgasły (Taco Hemingway) - tutaj całe płyty, bo ciężko wybrać jeden, skoro każde to oddzielnie opowiadanie tworzące całość. Ale trójkąt warszawski ze swoją nielinearnością chronologiczną, oddaniem narracji poszczególnym bohaterom, a nawet dzięki wstawionemu tam chórowi (który nawiązuje do antycznego dramatu) to majstersztyk polskiego pisarstwa rapowego. Latarnie to jej dojrzalsza i bardziej przebojowa kontynuacja.
- W domach z betonu (Pro673m) - tutaj za serce chwyta oddanie narracji kilkuletniemu dziecku w osobie młodego Oskara. Pisałem gdzieś kiedyś, że to popularny zabieg w pisarstwie oddać narrację dziecku w sytuacji, której nie da się zrozumieć i ciężko znaleźć jej sens (śmierć, wojna, śmiertelna choroba) nawet będąc dorosłym. Oddanie narracji dziecku tylko potęguje to niezrozumienie, więc props dla Oskara.
- Wyblakłe myśli (Sokół, Maryś) - pierwszy raz to usłyszałem przypadkiem będąc po blancie, ale w tej końcowej fazie odurzenia, gdy ciało leży już na maksa zrelaksowane na łóżku, a muzyka se płynie przez niego jak rzeka. Pięknie mi wtedy weszła ta historia, mocno oniryczna, oddająca też klimat lat 90tych, tylko w wydaniu bardziej warszawsko-łotrzykowskim.
brak Leha w top 10 skandal
Nie wiem czemu jeszcze nie było, w top5 storytellingów byłoby na pewno a może nawet w top3
- marmolad_k2
Nie wiem, na ile to jeszcze można uznać za rap, ale Mars napada Kazika też props.
- igorzastyy
-
starydobryhiphop
ostatnio pisałem o storytellingu w niepopularnych tematach, więc tym razem też niepopularnie ale jednak wrzucę to tutaj. Czy tylko mi się wydaje zwrotka Smarkiego Swiat jest pelen filozofow rozwlekła, o niczym i nudna? Odbieram to tak jakby Smarki zagalopował się w swoim stylu. Ale to tylko głośne myślenie, ciekawy jestem co sądzicie
a ze storytellingów w czerwona sukienka już pisałem - prosta historia, w zasadzie za wiele się tam nie dzieje, ale to wlasnie dla mnie niesamowita zdolnosc, tak wkrecac czlowieka w taka prostą historie. A chyba z biegiem lat z tych co slyszlaem storytellingów jednak Czas i Czas 2 fokusa się najbardziej bronią
a ze storytellingów w czerwona sukienka już pisałem - prosta historia, w zasadzie za wiele się tam nie dzieje, ale to wlasnie dla mnie niesamowita zdolnosc, tak wkrecac czlowieka w taka prostą historie. A chyba z biegiem lat z tych co slyszlaem storytellingów jednak Czas i Czas 2 fokusa się najbardziej bronią
Brx - Papierosy
Cała EPka, a bit w kawałku nr 5 pt. rozwiązanie
MalinowyJogurt 2
że też zapomniałem o tym tracku przy zakładaniu tematu
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111