Popularne/niekontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
aleksy

Re: Popularne/niekontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: aleksy »

nobezprzesady pisze: 18 gru 2025, 19:11
aleksy pisze: 18 gru 2025, 16:54 Jego pozycja jest mniej więcej zasłużona.
Akurat jestem świeżo po odsłuchu jego nowej płyty i mam wrażenie, że już więcej jest treści w zwrotkach tych raperów, którzy kleją swoje szesnastki z drogich marek, nazw farmaceutyków i postękiwania. To niesamowite, że przez ostatnią dekadę udało mu się wydać nie wiem 8 albo 9 płyt i na żadnej z nich nie powiedzieć nic wartościowego, ciekawego, godnego zapamiętania czy jakkolwiek emocjonującego i różniącego się od tego, co kilkanaście sekund wcześniej sluchaczowi rzucił. Jakby go ludzkość wystawiła w sprawie "nie jesteśmy gorsi niż AI, bo mamy artystów i oni potrafią tworzyć kreatywnie oraz unikatowo", to byśmy przejebali.
Ja też uważam, że ostatnie lata w jego wykonaniu nie są dobre, ale nie są też jakoś żenująco chujowe. To jest już 45letni człowiek, a wszyscy raperzy się starzeją i chujowieją z wiekiem. Jeżeli wymagasz 20 lat zajebistego rapowania, to to jest prosta recepta na ciągłe rozczarowanie.

Ale jak jeszcze nie był emerytem, to dawał kozacko. Jego płyty, które oceniam co najmniej jako bardzo dobre, to Masz To Jak w Banku, Tabasko, Jazz w Wolnych Chwilach, 7, HollyŁódź, Ja Tu Tylko Sprzątam. To jest 6 albumów, które w każdym roku zawsze były w ścisłej topce.

No i flow, a może przede wszystkim flow. Ostry miał zawsze talent do rapowania. Debiut wyszedł w 2001 i on już umiał nawijać, kiedy poza nim na scenie było kilku raperów, o których można było to powiedzieć. Już od pierwszej płyty bawił się nawijką i jako słuchacz czułem, że sprawia mu to przyjemność. Sprawdźcie sobie kawałek O+ albo Profesja. A potem było coraz lepiej. Na 7 sprawdźcie sobie Wydaj mnie albo Opowieść. Przecież on tam leci jak szalony. I jest to takie niewymuszone z czystą zajawką. Wykonanie, luz, ja tutaj kupuję takiego Ostrego, oczywiście to jest klimat oesteerowski, no i haters gonna hate i ślizgawkowe głowy będą kręcić głowami.
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

trzeba być cwelem i dziwakiem żeby się wyróżnić na polskiej rap scenie w meju

Mata, Oki, Żabson, Bedoes, Quebonafide, Malik
WÓDA KOKS KOBIETY
LEGIA SPORT BALETY
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Zniwelowani hiphopolowcy zjadali dupą powszechnych obrońców rapu i nawet by to teraz zrobili.
Weźmy takiego Penera skaczącego do Mezo,gdyby Mezo mu zwyczajnie odpowiedział że chuj że się sprzedał czy robi komercję bo dalej to jest rap to pener miałby w tym swoim łysym podkładzie error 404
This page is no longer available.
Lidwin

Post autor: Lidwin »

Oczywiście największą krzywdę dla rapu w Polsce zrobiła scena warszawska i cała ta banda pedałów krzyczących o hiphopolo bo byli obsrani że można rapować technicznie przy tym mieć flow a nie sapać dukać i stękać o jebaniu policji. I to ich pierdolenie wstrzymało rozwój na dobre 10 lat plus zrobiło ze słuchaczy rapu ćpunów i cwiercmozgow co z resztą odbiło sie na społeczeństwie bo teraz ci kretyni wychowują dzieci i rośnie nam pokolenie ameb i dziewczyn które są obecnie sebastianami x lat temu słuchajacymi firmę.
F1 to królowa. Zawsze była.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

w warszawie to już o kalibrze mówili że to jakieś gówno a nie prawdziwy rap, nieważne czy w czasach księgi tajemniczej czy 63 minut
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

DoubleB pisze: 21 gru 2025, 11:40 w warszawie to już o kalibrze mówili że to jakieś gówno a nie prawdziwy rap, nieważne czy w czasach księgi tajemniczej czy 63 minut
Za to u nas na południu odwrotnie, wszystkie Molesty etc. to była muzyka dla wieśniaków i dresiarzy z blokowiska, co to Murzyna w życiu na oczy nie widzieli. A Trzyha dla pozerów z bogatych rodzin - choć tu Kaliber w dużej części obsługiwał podobny segment :lol:
Jak wychodziły 63 minuty to był klangor że łoo, jak alternatywnie, undergroundowo i zajebiście, bo w audycji w radiu przed premierą płyty robili sobie żarty o kotach. :bag: Wszyscy się w Kato w ogóle trzymali razem wtedy, mocna scena była, dużo robili grafficiarze bo wpływy były mocne niemieckie (gdzie poziom był wysoki) i jak w Ślizgu leciały foty wrzutów z Wawy, Szczecina itp. to biorąc to wszystko razem z muzyką, lookiem ówczesnych warszawskich rolkarzy i muzyką generalnie odbiór reszty kraju bywał mocno krytyczny. Napierdalano się tu z niej po prostu. Nawet w rzeczonym Ślizgu ktoś się mocno zesrał w listach, że jeden ziomek z Tychów na scenę warszawską gada same pieprzone bzdury, a to był gościu z mojej budy :D
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

Lidwin pisze: 21 gru 2025, 11:18 sebastianami x lat temu słuchajacymi firmę
wiadomo, mezokracja to hiphop przez duże G, nie to co firma
Haczapurjan pisze: Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
regulator

Post autor: regulator »

Rymekk pisze: 19 gru 2025, 13:59 nie mam wrażenia że OSTR kiedykolwiek się sprzedał, czy poważnie zblaźnił tak jak niektórzy

mignęło mi jakiś czas temu na insta, aż musiałem znaleźć czy dobrze głos poznaje – nie to żeby jakiś filmik promujący granie w kosza to było sprzedawanie się babilonowi, no ale jest reklama
Lidwin pisze: 21 gru 2025, 11:18 Oczywiście największą krzywdę dla rapu w Polsce zrobiła scena warszawska
było pisane ostatnio o tym w temacie czy skandal to przehajp, ogółem zgadzam się, nieprzypadkowo dużo legendarnych płyt powstawało w opozycji do warszawocentrycznego środka sceny
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Silny jak nigdy wkurwiony jak zwykle to dojebany tytuł płyty, jeden z lepszych
Popi.jaku
Awatar użytkownika
Pomiot_Liryczny

Post autor: Pomiot_Liryczny »

Popi pisze: 07 sty 2026, 10:03 Silny jak nigdy wkurwiony jak zwykle
oczywiście bardzo braggowy, i inny raperzy followupowali ale jedyne które mogę sobie przypomnieć to sheller na któreś z tych płyt czarne słońce WSRH
Przekaz głęboki kurwa jak głębokie gardło :crazy: :oops:
Awatar użytkownika
Koza
Zbanowany

Post autor: Koza »

Trzeba być nienormalnym by nie kochać polskiego rapu
Awatar użytkownika
Popi

Normalny człowiek to sra na polski hiphop i czasem docenia jak z tego stolca na pięć minut błyśnie obsrany diament
Popi.jaku
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

Trueschool ma homoseksualny i estrogenowy vibe, dlatego słuchają go czesto typiarki, muzyczny odpowiednik gay-frienda
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

kurwa no faktycznie
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Tede to frajer.
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Tede to tournament winner.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

obsrany tournament winner
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
Popi

eddy_wata pisze: 23 sty 2026, 18:57 Trueschool ma homoseksualny i estrogenowy vibe, dlatego słuchają go czesto typiarki, muzyczny odpowiednik gay-frienda
Poka mi taką typiarkę. Trueschool ma homoseksualny vibe dlatego słuchają go tylko 2rzyny chłopaki
Popi.jaku
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

niuskul za to ocieka testosteronem
Spoiler
Obrazek
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
Popi

Ziomal, masz coś do taktycznych kiltów?? Nie pokazuj się na wrzeszczu!!
Popi.jaku
ODPOWIEDZ