Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
Pierwszy w pełni świadomy i dobrze użyty to był "trafiam w luke #skywalker" Abla w utworze MyWy z 2011rJose pisze: ↑24 maja 2020, 21:19Tru. W ogóle na "Wilku chodnikowym" Bisza jeszcze sporo było, choćby w "Pollocku" i to był 2012 i tam też było to w pełni świadome i całkiem spoko. "NWNOS" też 2012, "W 3 dupy" 2013, więc to jakoś wtedy się kształtowało. Trochę mi się zagięła czasoprzestrzeń z tymi "Ludźmi sztosami", bo to był "dopiero" 2015.KillerCroc pisze: ↑24 maja 2020, 21:07 Ja bym powiedział że pierwszym polskim hashtagiem z prawdziwego zdarzenia było Jestem ponad tymi stanami; Kanada u Venoma, zanim ktoś wleci i powie hur dur tylko jak wyrzucił w ogóle nie przekminione też mi hashtag to ja powiem że V w tamtym czasie dużo kserował J Cola (w tym samym kawałku Sprawdź karierę J Cola, moja to jej follow-up) i imo jest to w pełni świadomy i przemyślany zabieg o czym świadczy zaakcentowanie Kanady. Dodatkowo na tej samej płycie pojawia się jeszcze parę wersów które można podciągnąć pod hashtagi takie jak Te skillsy po angielsku; Insanity
e. Pojebałem mięsiące. Jednak VNM był pierwszy
- przedszkolanek
haha, tak jakby na Skandalu nie było słychać Francji, takie gadanie nie ma sensukuldziuki pisze: ↑26 maja 2020, 9:28 Przeczytałem kiedyś na starym forum, że polska scena hip hopowa rozpoczęła się w chwili wydania Skandalu bo wszystko wcześniej to była chamska zżyna z Ameryki (Liroy i Wzgórze = House of Pain, Cypress Hill, Beastie Boys, Nagły Atak Spawacza to w ogóle a taki Kaliber to jak jak raczył zauważyć Gural to "pedaly, które z Wu-Tangu zżynały") i pamiętam, że ludzi dawali propsy takiemu stanowisku.
Zgadzacie się?
z tym już nawet zgoda, z tym że drugie zdanie zdecydowanie zbyt kategorycznelysy pisze: ↑26 maja 2020, 9:51 tak naprawdę to skandal (i może też produkcja volta z tego samego roku) uformował polski rap takim, jakim go znamy i jego echa słyszymy do dziś. ewentualnie można pokłócić się o smak beat records czy slums attack, ale inspiracji takim kalibrem czy pierwszymi wzgórzami raczej się nie słyszy
I co z Francji slychac na Skandalu?
to nie pierdolony zbieg okoliczności
- sugarhill_notausgang
Tylko, że jak Afrojax rapował na drugiej płycie Afro Kolektywu
to był 2006 rok.Dotknęła mojej ręki przypadkiem, było ciasno
I już mam wypieki #chleb #ciasto
No dobrze, ale w podanym przez Ciebie cytacie to jest raczej środek stylistyczny coś jak enumeracja, a zarówno u Fała jak i u Abla to były celowe hasztagi
- sugarhill_notausgang
Nie no skoro wiesz kiedy hasztag jest środkiem stylistycznym ale nie "celowym hasztagiem", a kiedy jest "celowym hasztagiem", a nie tylko środkiem stylistycznym to gdzież bym śmiał się kłócić:)
Nie wiem, nie mam pojęcia co sobie myśleli wyżej wymienieni podczas pisania, ale wydaje mi się, że sposób w jaki to nawijąją gra dużą rolę by uznać jedno za hasztag, a drugie nie
W 2006 hasztagów to nawet na Twitterze nie było
#Team Afrojax. Zrobił to podręcznikowo, zanim te podręczniki napisano. To, że nie wiedział, że za kilka lat Kanye to nazwie, nic nie zmienia. Tu jest miejsce żeby docenić błyskotliwość tekściarza w tłumie kopiarek wielkich trendów.
I tam widzę, że ludzie wilka chodnikowego przywołują, a rok wcześniej na 'w stronę zmiany' Bisz leciał hasztagami w liczbie mnogiej na numerze ,,zróbcie miejsce'' (jakość części z nich to inna sprawa, choć do dziś doceniam ,,stanę na głowie by osiągnąć szczyt #kamasutra''). Wciąż jednak jest to kilka miesięcy po wspominanych tu stanach VNMa.
I tam widzę, że ludzie wilka chodnikowego przywołują, a rok wcześniej na 'w stronę zmiany' Bisz leciał hasztagami w liczbie mnogiej na numerze ,,zróbcie miejsce'' (jakość części z nich to inna sprawa, choć do dziś doceniam ,,stanę na głowie by osiągnąć szczyt #kamasutra''). Wciąż jednak jest to kilka miesięcy po wspominanych tu stanach VNMa.
Rower pędzi sam zmienia przerzutkiiiiii
....
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2020, 23:45 przez chujkurwa, łącznie zmieniany 1 raz.
- sugarhill_notausgang
.........
Ostatnio zmieniony 29 lip 2025, 19:46 przez frikz, łącznie zmieniany 1 raz.
styl zakręcony jak czas akkusativ
pierwszy był Adam Mickiewicz, Pani Twardowska xix wiek
Diablik to był w wódce na dnie,
Istny Niemiec #sztuczka kusa;
ogarnijcie się, przecież taki typ składania wersów z podsumowaniem na końcu był od zawsze obecny
Diablik to był w wódce na dnie,
Istny Niemiec #sztuczka kusa;
ogarnijcie się, przecież taki typ składania wersów z podsumowaniem na końcu był od zawsze obecny
Ostatnio zmieniony 26 maja 2020, 13:28 przez mbunt, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam do sprawdzenia
https://youtu.be/5s5QPZM7Pec
https://youtu.be/5s5QPZM7Pec
- sugarhill_notausgang
sztuczka - to tutaj jedna sztuka w znaczeniu pojedyncza istota, kusa - czyli krótka, tu w znaczeniu niska, to nie jest hasztag, sorry Adam z całym szacunkiem, ale jednak nie byłeś przed Jay-Z jak chciałby użytkownik mbunt
ale, że hashtag to jest "wers z podsumowaniem na końcu" to nie wiedziałem
ale, że hashtag to jest "wers z podsumowaniem na końcu" to nie wiedziałem
Uważam że Skrrrt tedego to zajebista płyta.
Az se wlacze i potem sie wypowiem
to nie pierdolony zbieg okoliczności
- Ten Typ Gold
Wracając do dyskusji z poprzedniej strony to szkoda w chuj że peerzet nie wszedł w beef z białasem/tombem, gdyby nie potraktował ich zaczepek z góry tylko przy tryhardował to moglibyśmy dzisiaj wracać do pięknych klasyków
Gdyby PeeRZet i VNM weszli do gry w 2020 krążkami Hipocentrum i Na Szlaku Po Czek brzmiącymi tak samo, to zrobiliby sporą karierę, większą niż udało im się zrobić.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji