[beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Kto wygrywa beef na ten moment?

Tede
233
58%
Ten Typ Mes
59
15%
remis
3
1%
obaj przegrywają
106
26%

Liczba głosów: 401

dobryjoint

Re: [beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Post autor: dobryjoint »

Nie dziwię się, że dupeczka z klipu nie chciała mieć podanego swojego ig pod tym teledyskiem.
Kysys

Post autor: Kysys »

Karkovsky pisze: 15 sie 2025, 16:18
lambiczi pisze: 15 sie 2025, 16:14 Swoją drogą oczekiwałem muzycznie czegoś w tym stylu, co też nawiązując do postu powyżej, pokazuje jak wiele wyżej rapowo był wcześnie Mes (a nie jest to jego opus magnum, tak mi się przypomniało):
Oj tak, jeden z najlepszych kawałków Mesa IMO. Na płycie Donatana Równonoc Mes dał świetny kawalek.
A co do Mesa bitewnego, to druga część tego utworu (czyli Auta) również pokazuje jaki regres zaliczył

W ogóle TBZD to chyba Opus Magnum Mesa i jego ostatnia naprawdę dobra płyta
Mordziu nie sposób nie podbić ostatnie dobre ruchy które mi się podobały od Mesa, właśnie zwrotka na Kodex IV i TBZD, później ego wyjebało mocno i to bardzo, same konflikty w alko odejścia Wdowy, Karwela, ZNWP itp. No i sam Mes który z rapera chciał zostać artystą przez duże A z Męskim Graniem wajb i wożonko utworem z Podsiadło.
RapCelownik.pl - Najwięcej Treści o Muzyce Rap i Kulturze Hip Hop
Awatar użytkownika
Ema

Post autor: Ema »

Jak można komuś wypominać brak dzieci jak samemu się dzieci zabijało ? Znalazł się kurwa ojciec roku , weekendowy daddy co go baba z własnego kwadratu wyjebala
Awatar użytkownika
Globe

Post autor: Globe »

Blendzior pisze: 15 sie 2025, 18:19 Bylo mi dane poznać osobę z bliskiego otoczenia Mesa, która jeździła z nim na trasy i te kilka lat temu chłop poprawiał sobie od kilku lat samopoczucie poprzez bardzo droga terapię indywidualna z jakims fancy terapeutą od uzależnień. Jakie tego są skutki dobrze widać. Byłem w sztosie i wyleczyłem się przy wsparciu ośrodka sponsorowanego przez NFZ w grupach 20-30 osobowych wsrod meneli i wysoko postawionych miłośników chrzanu także jak widać ilość pieniędzy wydanych na walkę z uzależnieniem wogole nie licuje z efektywnością.
Kluczem jest to, ze te wszystkie medytacje i terapie nie służą przewozce albo sesjom fotograficznym. Praca z samym sobą raczej toczy się wewnątrz, a nie na zewnątrz. Mes jest porzuconym dzieckiem szukającym ciągłej walidacji. Wszystko co robi to właśnie w jej poszukiwaniu, nawet jeżeli jest to wewnętrzna przemiana i życiowy progres. Daje to dosyć nieznośny mix gościa, który musi mieć receptę na wszystko i dla wszystkich, bo dla niego samego on sam to będzie zawsze za malo.
Awatar użytkownika
francocarlos

Post autor: francocarlos »

smiem twierdzic, ze on tak naprawde nie kuma, w co jest wpierdolony, tylko sobie tym uzaleznieniem morde wyciera
KubbasOG

Post autor: KubbasOG »

dobryjoint pisze: 15 sie 2025, 18:25 Nie dziwię się, że dupeczka z klipu nie chciała mieć podanego swojego ig pod tym teledyskiem.
to jest ta Ola Koźlak czy jak ona sie nazywa chyba

robi wywiady w freak fightach czy robila

https://www.instagram.com/olakozlak00/?hl=en
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

Oportunistycznyebaka pisze: 15 sie 2025, 17:11 Tede w 64 łajnach ma wersy „Winicjusz, i nie mówię nic szeptem”
to najzwyklejszy hiphopowy reference, i trzeba by dużo złej woli żeby zinterpretować to jako pocisk
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Karkovsky

Post autor: Karkovsky »

cliffhanger pisze: 15 sie 2025, 16:49 o terapi to juz bylo 20 lat temu na zapiskach typa
https://www.youtube.com/watch?v=bwb-nFs ... rt_radio=1

terapie nowa religia, 9/10 terapeutow dolewa jebanej oliwy do ognia, dajcei spokoj z takimi radami, jak strazakow przybywa (globalnie) a pali sie coraz bardziej (statystyki) to sie nad tym zastanowmy co jest grane

mes ostatnie tygodnie wyzywal sei z randomami z neta w komentarzach albo probowal ich nawracac

jego pewnosc siebie wynosi zero, jak mogliscie myslce ze da mimo tego dobry numer w beefie?

ten kawalek moglby byc w chuj razy lepszy w odbiorze gdyby mial inna energie (niekoniecznie inne wersy i bit), ale jest jak jest i to slychac, to sei czuje po prostu na odelglosc, jak sie dziś modnie mówi- AURE< no aura jest taka, ze gosc powinien wjechac faktycznie na terapie, ale TRT

albo do kosciola po nadzieje, ale po usunieciu dziecka i podspiewywaniu na ten temat w singlu lata temu raczej nie moglo sie to inaczje potoczyc i musial w perspetkywie okopac sie w lewackih dekadenckich nihilistycznych klimatach (zroiblo sie dziwnie gdy wjechaly grozby pod adresem zbigniewa ziobro tutaj https://youtu.be/ukKFFsvjpAU?list=RDukKFFsvjpAU&t=156 ) i mamy co mamy, az mu nosowska powiedzilaa ze mu wpsolczuje troche gdzies tutaj https://www.youtube.com/watch?v=lng4ZyfFjH0 i to bylo trafne, trzymam kciuki za ogarnięcie chlopa
Ja jebie ale ten kawalek z fragmentem o Ziobro mroczne gówno. W ogóle jakoś mi umknęła ta piosenka, zresztą chyba nie tylko mi patrząc po wyświetleniach.
W twoim poście i innych tutaj ekolegów razem juz wystawilismy razem diagnozę, smutno sie to wszystko potoczyło i w sumie teraz taka refleksja, że fajnie że się pośmialim (wódkę wypili dupy pobajerowali), ale w tym momencie mam dla niego nawet trochę współczucia.
Moim zdaniem juz przed tym beefem powinien ze sceny zejść, i odpuścić sobie nie tylko koncerty, ale też twórczość.
Z dwójki Mes Tede mimo wszystko Jaca lepiej sobie radzi życiowo czy nawet muzycznie. Nawet jeśli zaczął łapać się brzytwy i ma muzyczny romans z discolowcami, to patrząc na jego wcześniejszą twórczość, jakies bekowe kawałki na mixtapach czy nawet kawalek na Lavoramie- nie jest to w jego przypadku jakieś totalne wizerunkowe samobójstwo. Jest to trochę desperacja, ale pozwoli mu to robić siano z muzyki kolejne lata i jest to jakiś pomysł na siebie. Dodatkowo ma spoko robote w kanale zero i moim zdaniem ma niezłe życie.
DODA DZWOŃ PO TE KURWA TEKSTY
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

gods bidness pisze: 15 sie 2025, 17:04

:oops:
ale debilizm. no przymiotnikowe i czasownikowe to paździerz, (więc zarzut mesa do ciebie był słuszny, a twój do mesa tylko poniekąd) ale to nie znaczy, że wszystkie rymy dokładne są wack. histerii / nigerii to jest nieporównywalnie lepszy rym niż np histerii / styl niemy/ ssij pierdy/ łyk spermy itd, żadna to filozofia naklepać tony takiego gówna :lol: ale pal licho, bo w taka wczutke to może jeszcze ktoś z wątpliwym stażem w rapie uwierzyć, ale mówi to przecież koleś który bardzo dobrze orientuje się w amerykańskiej scenie a w dodatku amerykańskich battlach, gdzie właśnie jest ogromny nacisk na staroszkolne udowodnienie, tak zwyczajnie i po prostu - kto ma lepsze rymy. może jeszcze raz je przeanalizuj zamiast pieprzyć jakieś pierdy o całkowicie sprzecznym z prawdą poglądzie, że wszystkie rymy dokładne są wack. wyszukany, nieoczywisty rym dokładny (który w dodatku znacznie ciężej zawiesić w tekście, bo jest ich zwyczajnie mniej) zawsze będzie czymś zajebistym, nwm posłuchaj se typie belmonda który odkrył to już eony temu i se nawija że rosze ran nie nosze / wchodze w jej cipe jak w bambosze co jest pierdylion razy ciekawsze i bardziej zaskakujące niż silenie się na niedokładne wielokrotne tak aby se był i tyle. a szkoda strzępić ryja.
złap książkę, złap reset

free smly
YP_

Post autor: YP_ »

moim zdaniem, w komentach pod klipem na yt hejt przesadzony. diss mocno sredni, ale muzycznie nie jest az tak zle, jak niektorzy to przedstawiaja. ogolnie, mes nie jest za bardzo lubiany przez mlodsze pokolenia, pamietam jak wysylalem starsze kawalki mesa kilku mlodszym znajomym i laskom, to budzily zerowy entuzjazm. moze mes, tak jak jakub rzeźniczak, potrzebuje kogos od PRu
Ostatnio zmieniony 15 sie 2025, 19:10 przez YP_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

młody g belmondziak, dźwigi widzi z okna, młody g belmondziak, z Gdyni a nie skądśtam
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
Sivestro

Post autor: Sivestro »

Mi refren bangla w głowie

Suka to Tede

Ale tekstowo próbuje ignorować niektóre teksty
arystokrata91

Post autor: arystokrata91 »

Na wstępie muszę przyznać się do bycia sajko Mesa od czasów Kandydatów, dopiero wtedy pierwszy raz go usłyszałem, ale kliknęło od razu. Wróciłem do starszych albumów, gwalcilem KNS chyba najbardziej ze wszystkich albumów ever, później czekałem na kolejne jak opętany.
Każdy kolejny album dowoził, dopiero rapersampler siadł mniej, ale wciąż się jarałem, hello baby było jak od jakiejś alternatywnej wersji osoby Mesa, a już dawno nie dawał niczego nowego. Niestety nowe single pokroju god bless to wciąż kontynuacja tegoż.

Diss jest dokładnie taki, jakiego się spodziewałem i oczekiwałem. Podoba mi się, że jest kawałkiem zdatnym do słuchania x razy, a nie po prostu dissem z darciem ryja pokroju bedoes helikopter w ogniu na trzy razy. Piotrek od zawsze był mistrzem refrenów, z czego zresztą zdaje sobie sprawę, bo był o tym numer (chyba bonus track do któregoś LP). Ale treściowo jako diss jest, cóż, miałki ¯\_(ツ)_/¯. Ciekaw jestem jak to się dalej rozwinie.

Btw. Są albumy tedego jak na przykład esende mylffon, który gwalcilem ostro za małolata i na którym się wychowałem praktycznie, ale te niektóre pierdy na auto tune też lubię, między innymi vanilahajs czy SKRRRT. Od 2018 czy 2019 nawet nie sprawdzam, bo już nie siadały zupełnie i uciekłem w innych wykonawców (sentino, kaz, chivas, mata). Równolegle od 2012 słuchałem bardzo dużo USA.

Bardzo lubię Tomba, podoba mi się ten przytyk co do warsztatu rymów, dużo słuchałem STOP LOSS i siada mi to, tekściarzem jest kozackim, ale raperem jest… przeciętnym?

Czekam na odpowiedź Jacka i Mesa, może do połowy września pojawią się obie.
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

No jak widzę komenty na yt albo pseudofanpejach rapowych, że REFREN CHUJOWY to w sumie kurwa nie wiem, trzeba być psychofanem tdfa albo hejterem mesa, albo mieć flaka w uszach
Ostatnio zmieniony 15 sie 2025, 19:14 przez Malloy, łącznie zmieniany 1 raz.
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
WesolyJozek

Post autor: WesolyJozek »

Diss Tedego to mocne 3/10, ale Mes się potężnie ośmieszyl tym czymś.
dogbert pisze: 06 lut 2026, 20:48 Kultura żydowska, dagestańska, czeczeńska i polsko-prawilno-uliczna, jako ostoja klasycystycznego homo-erotyzmu - analiza dzieł wybranych.
jerzy_klemens_werner

Post autor: jerzy_klemens_werner »

TdW pisze: 15 sie 2025, 18:18 W ogóle odkąd Mes zrobił prawko to większość teledysków tak wygląda, że taki wczuty siedzi za kółkiem :lol:
Oczywiście, to już jest schemat
- Mes zrobił prawko to się wszędzie wozi jak stary kierowca
- Mes wspiera Ukrainę to drze mordę ze sceny i robi sobie gangsterskie zdjęcia z jakimś typem w lesie
- Mes wrócił do robienia bitów to tylko maszyna mordo, software to frajerstwo
- Mes opowiada o beefie z Mezo to on tego tak nie zostawił i mu kiedyś dał w mordę jak go spotkał
- Mes zakłada wytwórnię to wszyscy nowi raperzy są jego przyjaciółmi nagle, wręcz młodszymi braćmi (potem jest zdziwiony, że nie są)
- Mes zakłada wytwórnię, ale przez 15 lat nic tam właściwie nie robi i jest zdziwiony, że nie ma ubezpieczenia zdrowotnego
- Mes zakłada rodzinę i oznajmia światu że jest najlepszym ojcem i będzie uczył jak takim być
- Mes jest wyjebany z domu to robi jakieś storiski, że jest męski bo sobie sam zrobił pranie xD

To są zachowania 18-latka, może 20-
Awatar użytkownika
Oportunistycznyebaka

Post autor: Oportunistycznyebaka »

chuj pisze: 15 sie 2025, 18:42
Oportunistycznyebaka pisze: 15 sie 2025, 17:11 Tede w 64 łajnach ma wersy „Winicjusz, i nie mówię nic szeptem”
to najzwyklejszy hiphopowy reference, i trzeba by dużo złej woli żeby zinterpretować to jako pocisk
Piotrowi w obecnym stanie chyba za wiele nie potrzeba żeby zinterpretował to tak jak zinterpretował. Ja w pierwszej chwili to wyłapałem, ale później człowiek pomyślał że przecież to bez sensu by było w ogóle i dał spokój. Niemniej za kolejnym razem dojechałem do wersów o dziecku, rowerach i wodzie i dałem se spokój z tym dissem. Niemniej bicik super.
Awatar użytkownika
burundi

Post autor: burundi »

Dziwię się w ogóle, że Mes nie poszedł na 100% w taki depresyjny klimat i nie nagrał całej płyty pełnej ponurego klimatu, egzystencjalnej rozterki, braku wiary w ludzi itd. Nie dość, że byłoby to dużo bardziej autentyczne, bo ewidentnie w takiej sytuacji jest od kilku lat, to jeszcze wielu Polakom takie klimaty bardzo siedzą. Szczególnie, że wydaje to jesienią, jak wjedzie klasyczna, polska guwnopogoda na next 6 miechów. Może by się paradoksalnie takimi smutami wybił z gówna w jakim się znajduje po wyrzuceniu z siebie ZŁYCH EMOCJI (typowe pierdololo terapeutyczne, no ale skoro taki temat jest omawiany to warto dodać - nie ma czegoś takiego). Dodatkowo świadomość, że iluś tam słuchaczy w Polsce znowu myśli tak jak on połechtałaby jego wybujałe ego trybuna ludu, tzn. intelektualnej elity.

Ale nie, lepiej cisnąć po młodych / starych raperach z polskiej sceny i liczyć na ściąganie na siebie atencji, zresztą głównie hejterów. Przecież tak zawsze działały beefy. Może to sanatorium i książka czy inne sudoku to jednak rozwiązanie dla niego, bo u Tedasa jakoś wygląda, że wszystko w miarę gra. Wiadomo, nie wszystko perfect, ale jakoś idzie do przodu.
KubbasOG

Post autor: KubbasOG »

mestentyp
jacek postarzał się w godzinę o 15 lat i pyta co to jest: otóż jest to hip hop, podgatunek g-funk. Nie trzeba lubić, warto szanować. Nie warto za to mieszać go z seplenieniem, generycznym "flow" i postaciami typu Marcin Miller albo Skolim. Ale co ja tam wiem, ja oszalałem xd BESOS KOCHANI, czekamy na rozwój wydarzeń
Jasion94

Post autor: Jasion94 »

Suka mówi Mes? To suka wtedy kłamiee
ODPOWIEDZ