Ukryci bananowcy z początków polskiego hip hopu
- stratemirat
Re: Ukryci bananowcy z początków polskiego hip hopu
Sokół nowy Kazik - ojciec pisał najpotężniejsze bangery na świecie, syn już zapomniał jak
Dziadek raczej.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Rozmowa Żulczyka z Sokołam i Pono z 2008 r.
JŻ: A ten kapitalistyczny determinizm? Rapujesz o sobie, że chcesz być zapamiętany jako ktoś, kto przeszedł wszystkie plansze, od ulicy na sam szczyt.
S: Trudno, żeby było inaczej. Ale wiesz, nigdy nie jesteś na szczycie. Nigdy nie będziesz najbogatszy, najmądrzejszy. Ja po prostu nie chcę być przegrany. Umierając, chciałbym spojrzeć na to wszystko i powiedzieć: udało mi się. Jeśli mówimy o rzeczach czysto materialnych, to zawsze widziałem siebie jako bogatego człowieka, a bywało ciężko. Pochodzę z dobrej rodziny, ale był moment, że wszystko się spieprzyło. Miałem bogatego dziadka, reprezentanta szwajcarskiej firmy farmaceutycznej, którego pamiętam, jak pojawiał się raz na jakiś czas i sypał mi po dziesięć dolarów. To było grube, wiesz, matka chodziła na bale Marlboro do Victorii... Wszystko zostało ucięte, gdy dziadek bardzo mocno się rozchorował. A ten amerykański sen w PRL-u był ciekawy, szczególnie, że u nas w rodzinie nigdy nie było żadnych układów ze starym systemem, to była zdrowo opozycyjna rodzina.
HR: Czym zajmowali się twoi rodzice?
S: Moja mama zajmowała się tysiącem rzeczy i niczym. Była przez jakiś czas wiceprezesem firmy odzieżowej, ojciec miał biznes i pisał teksty dla Papa Dance... Na marginesie, ja w ogóle teraz patrzę na niego jak na strasznego profesjonalistę, w takim współczesnym stylu. Wiesz, on miał taką manierę wywyższania się, i często pisał "dla prostych", na przykład kombinował: a tutaj dam jakieś obce słowo, może in flagranti, i nikt z tych baranów nie będzie wiedział o co chodzi, ale wszyscy będą to powtarzać.
JŻ: Wasi ojcowie nie żyją, prawda? Ty, Pono, nagrałeś pierwszą płytę w hołdzie dla zmarłego ojca.
P: Tak, cała płyta była w hołdzie dla mojego taty.
S: Nasi ojcowie umarli chyba nawet w podobnym okresie...
JŻ: Kim był twój ojciec?
P: Był szklarzem na wyścigach i trenerem na siłowni, organizował też jakieś życie kulturalne... Oprócz tego, był sekretarzem w partii i z tego powodu zawsze była wojna w domu, bo matka była za Solidarnością i była jazda: ty komuchu itd. Ale on strasznie pomagał ludziom, był bardzo bezinteresownym człowiekiem.
S: Śmieszne jest również to, że obaj mieliśmy przez chwilę dobrze, a potem nam się sp*****liło. U mnie było raz lepiej, raz gorzej, ale w pewnym momencie sp*****liło się wszystko, wylądowałem po prostu na ulicy. Zresztą wtedy Pono mi pomógł, bo mieszkałem u niego półtora roku na rozkładanym łóżku, wcześniej spałem przez cztery miesiące w komórce na klatce schodowej. Przeszedłem przez różne rzeczy w życiu, mieszkałem z matką i ojczymem przez półtora roku w barakach na Wiktorskiej, które zostały po budowaniu metra. Z matką, ojczymem i z trzema psami, dwoma kaukazami i bernardynem.
Jak gadasz Kazik to nie zapomnij
K K K
Try litery swiete

#SZACUNEKKK
K K K
Try litery swiete
#SZACUNEKKK
Chief Keef pisze: I'm so fly, I'm so fly, in Hawaii eating Thai
You gotta pay me for a comment, and that comment might be why
Asian ho, say she think I'm nice, why 'cause I eat rice?
Bitch, I'm mean, go and get your things, you can spend the night
Nie ma co tutaj rozkminiać, muzyka od zawsze byłą zabawą dla bananów. Kiedy ja musiałem rok czasu być sex workerką w UK żeby zarobić na patefon i mikrofon, koledzy z fajnych domków biegali w spodniach Clinica za 200zł (przypominam stawki w 2005 - minimalne wynagrodzenie od 1 stycznia 2005 r. - 849 zł). Nie ma w tym nic zdrożnego że ktoś korzysta z zasobów i możliwości, sprawiedliwość zostawiam tym co chcą rozdawać bony na pralki. Gorzej jak ktoś taki zaczynał uskuteczniać figo fago z bloku i ulicy, to zawsze śmieszyło i nigdy się nie zmieni.
ojciec Ero, Marek Czajkowski jest właścicielem warszawskiego centrum handlowego "Land" (w którym też mieści się sklep Serum), w przeszłości był też właścicielem sieci telewizji kablowej „Porion”, założonej w 1991 r. (później wykupionej przez Aster City)
Franek ze Stereofonii (ten od Dźwięków Stereo), syn Krzysztofa Teodora Teoplitza.
Tata wymyślił nazwę „Ślizg”
– Jako nastolatek prosiłem rodziców, by kupowali mi zagraniczne magazyny o deskorolce, takie jak »Transworld Skateboarding« czy »Trasher«. Były one cholernie drogie, a przy tym cholernie ważne – pozwalały nie tylko zobaczyć tamten świat, ale też nauczyć się tricków… Raz na jakiś czas dostawałem jedną z wymarzonych gazet, która później przechodziła z rąk do rąk; aż okładka odpadała. Marzyłem o tym, by coś takiego robić. Tata o tym wiedział, a przy okazji orientował się, że takie czasopisma są w różnych krajach wydawane i zyskują popularność. Nie przypomnę sobie, czy to ja zasugerowałem ojcu, żeby zrobić u nas podobną gazetę, czy tylko ciągle gadałem, że fajnie byłoby coś takiego zrobić, a ostatecznie inicjatywa wyszła od niego… Wydaje mi się, że to drugie. Na pewno tata wymyślił nazwę »Ślizg«. Pamiętam za to dzień, kiedy już zostało postanowione, że działamy i że musimy znaleźć autorów tekstów” – przytacza genezę legendarnego magazynu Franek Toeplitz.
Początki „Ślizgu” były takie, że jeździł z nami Franek Toeplitz, syn Krzysztofa Teodora Toeplitza znanego pisarza, publicysty i wydawcy. Pewnego razu Franek powiedział, że dziś rano udało mu się namówić tatę na gazetę deskorolkową. Wiedział, że ja robię zdjęcia i zapytał się mnie o zdanie na ten temat i czy robić gazetę. Ja mu odpowiedziałem: pewnie że robić! Franek był małolatem i nawet jak miał przekonywujące argumenty to nie był wiarygodny, także pierwsze numery były tworzone narzędziami ludzi przypadkowych i „Ślizg” swojego profilu nie mógł odnaleźć.
- Bryx Fenrir
Jestem ciekawy jak Trzeci Wymiar stał na tamte lata, nigdy o tym w sumie nie nawijali
coś tam było nawijane w tym kawałku "zapomnij o tym", szad patola na chacie, nullo i pork normalne chłopaki, ale patologia po sąsiedzku, raczej klasa robotnicza
Nie wiadomo czy można zaufać słowom Szada (wymiar trzeci co porwał swoje dzieci) Ale głosił, że ojciec Poresa to stary ubek, obecnie radny
wychodzi na to, ze co drugi raper jest
a nawijka oczywiście, ze na osiedlu compton i crack a w domu suchy chleb i woda.
- always_flexin
Ciekawe czy graficiarze z JWP mieszkali w blokach czy elegancko w domach a po elewacjach malowali tylko ziomalom w blokach 
- FruitOffTheWall
beka że jwp przez wielu nazwyanym ulicznym składem to zwykłe bananowe rapery
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
- scam_sakawa
No ale JWP nigdy samych siebie nie określali ulicznikami, robili (i robią) dobry rap i mieli uznanie w oczach całej sceny. Kosi czy Ero nawinęli kiedyś coś, że bieda i getto? Ja sobie nie przypominam, oświećcie.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Nie nawinęli, cały czas cztery elementy, jwp propsy na zawsze
to kurwa forum rap, nie wizaż
Jwo to nie banany a culture
Chief Keef pisze: I'm so fly, I'm so fly, in Hawaii eating Thai
You gotta pay me for a comment, and that comment might be why
Asian ho, say she think I'm nice, why 'cause I eat rice?
Bitch, I'm mean, go and get your things, you can spend the night
Odkopię, Szad i Nullo byli z klasy robotniczej i mieli biedę, Szad nawijał o tym parę razy i też w jakimś starym wywiadzie opowiadał, że jego ojciec dostawał jakieś paczki z jedzeniem z pracy itdBryx Fenrir pisze: ↑31 mar 2023, 0:30 Jestem ciekawy jak Trzeci Wymiar stał na tamte lata, nigdy o tym w sumie nie nawijali