[film] Co to ja ostatnio widziałem

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
eddy_wata

Re: Dlaczego nie śpisz? [aktualne między 1 a 6]

Post autor: eddy_wata »

@TdW horrorzydło niestety, ja szukam podobnych filmow ale wlasnie w stylu noir, chinatown polanskiego ponoc dobry
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
TdW

Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem

Post autor: TdW »

To mogę polecić: wspomniane Chinatown klasyka, Harry Angel, Samuraj, Bulwar Wschodzącego Słońca, Trzeci Człowiek, Windą Na Szafot
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

life of crime 1984-2020 mocna rzecz w chuj, polecam serdecznie i przyłączam się do propsów
lygrys pisze: 22 sty 2024, 9:47 Wszystkim fanom zimy życzę by zamarzli na śmierć.
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

@TdW zdecydowalem sie isc na tego longlegsa, duzo jest jump scareow czy to raczej horror suspensu/ thriller?
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
TdW

Bardziej thriller/kryminał, ale w jest wyczuwalny klimat horroru i ze dwa jumpscary
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Mars: Express - spodziewałem się Blade Runner x Ghost in the Shell i w sumie coś takiego dostałem. Może intryga i worldbuilding nie są zabójczo odkrywcze (Hvmans, Detroit...), ale ogląda się to naprawdę git(s), a oryginalny francuski dubbing to przyjemne urozmaicenie. Grafika jest dość minimalistyczna (ciekawym zabiegiem są krótkie sekwencje POV w 3D), a świat nie jest ani deszczowym noir ani neonowym cyberpunkiem.

The Boy and the Heron - łooojezuu, jednocześnie chaotyczne i nudne jak flaki z olejem, plus te same motywy co zawsze. Lepiej obejrzeć po raz setny Spirited Away albo Totoro - tam przynajmniej historia trzymała rytm a bohaterowie byli sympatyczni.
Izrael wciąż okupuje Palestynę
Amerykański rząd to żenujące świnie
Nie lubi Polaków raper Eminem
Dla mnie jest tylko żenującym skurwysynem
Awatar użytkownika
mql
Moderator

Post autor: mql »

odpaliłem sobie Dżentelmenów filmowych ostatnio i jestem zrozpaczony. nawet nie wiem czy bardziej filmem, czy jego powszechnym odbiorem. przecież to jest przeciwieństwo błyskotliwości, mierne dialogi, nijakie postaci (które wyróżniają się głównie wyglądem), fabuła rodem z klasy B, do tego wszystko jakoś mierne z estetycznego punktu widzenia - nieskazitelnie wręcz czyste, ładne, nawet sceny na melinie się wydają być kręcone w jakims sterylnym pomieszczeniu. Ritchie gryzie swój własny ogon, jakby chciał sam siebie skopiować, a idzie mu to tragicznie

sam zabieg z narratorem o ogromnym ego i żałośnie kiepskich umiejętnościach opowiadania to już inna sprawa

niesamowity zjazd przeżywa sympatyczny Guy od czasów, gdy był ruchany przez Madonnę. patrzeć się na to praktycznie nie da, bolą zęby, oczy, uszy, a mnie - to i nawet dupa, bo Przekręt czy Lock, stock & two smoking barrels to filmy ponadczasowe, do których będę wracał i pewnie jako stary dziod (no, przynajmniej trochę niż teraz starszy)
Awatar użytkownika
TdW

Mi się podobał ten serial, ale tak jak mówisz nie jest to poziom starszych filmów Richiego. W ogóle on był chyba tylko producentem reklamującym to swoim nazwiskiem, a pojedyńcze odcinki reżyserował ktoś inny
Mider

Post autor: Mider »

on pisze o filmie, ty czytać umiesz?
Awatar użytkownika
TdW

Sorry zajebałem się xd
A co do serialu to nowy sezon ma wyjść w przyszłym roku
Awatar użytkownika
Mietek

Post autor: Mietek »

Byłem sobie na festiwalu filmowym nowe horyzonty i tam puszczali filmy takiego japońca Nagisa Oshima się nazywał. Polecam.

Śmierć przez powieszenie (Komedia o karze śmierci) I się uśmiałem i się popłakałem
Człowiek, który zostawil testament na filmie (Najlepsza rzecz jaką widziałem w życiu), ale nie wiem czy polecam bo wydaje mi się że mało kto doceni ten film
Imperium Namiętnośći (bardzo klimatyczny horror psychologiczny)

Awatar użytkownika
Luxair

Terapia małżeńska - taki tam hiszpański a'la Rzeź czy Dobrze się kłamie..., choć raczej bez podjazdu: trzy pary wywlekają swoje brudy na grupowej sesji. Gra aktorska średnio przekonująca, ale - o dziwo - zakończenie jest dość zaskakujące i poniekąd tłumaczy powyższą. Można obejrzeć, nic specjalnego.

Longlegs - no kurde nie wiem, niby widzowie i recenzenci zgodnie chwalą, a mi się to w ogóle nie podobało. Klimat jest mroczny i niezły, zodiakowy i milczenioowcowy, ale koniec końców Nicolas Cage wypada cringe'owo zamiast straszyć, reżyser polega głównie na jumpscare'ach, crescendo i łażeniu po ciemku z latarką po pustych domostwach, a straszne lalki to już tak oklepany motyw że proszę.
Morf

Post autor: Morf »

W wilczej skórze - HD / Xin Zhi Xu. Polecam ze wzgledu na zakonczenie. Dobry film na lajtowy wieczor z herba i popcornem.
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

bulion i inne namiętności ładnie nakręcony snobistyczny film, jak ktoś ma zajawkę na szamke, to polecam, bo kipi gęsto
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
Luxair

Alien: Romulus - można mu zarzucić to i owo (kopiowanie scen z jedynki i dwójki; ciut za młoda obsada; nieudane wykorzystanie generative AI; średni final boss), to jednak wreszcie, WRESZCIE się czułem jakbym oglądał prawdziwy film o Obcym, a nie te ostatnie gnioty. Super wnętrza i retro-elektronika, nieopatrzeni aktorzy (główna bohaterka wygląda jak siostra Jennifer Lawrence), sceny w 0 G, kapitalna postać androida Andy'ego. Może to i fanservice, ale oglądało się świetnie!
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

Stuart: Spojrzenie w przeszłość
Obejrzałem. Na liście od dawna miałem te pozycję, bo jest to pierwsza prawdopodobnie głośna rola Hardy'ego. Nie przywykłem to takiego kina, do dramatów czy filmów psychologicznych. Początek był dla mnie trudny bo czułem miks komedii, dramatu, trochę może chaos. Niemniej im dalej w las tym lepiej. Co za film. 8/10 jak nie 9/10. Świetnie spędzone popołudnie.
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Flash - wizualnie jednorazowy niezły ubaw na wieczór, DC dało radę. Nie ma co szukać tu ambitnych treści, pomysł z multiwersum podjebany elegancko od Marvel. No i był stary Batman.
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Handle with Care: The Legend of the Notic Streetball Crew - dokument o streetballowej ekipie z Vancuver. Coś pięknego. Kilka razy mi się łezka zakreciła w oku. Film opowiada historię ekipy 20 lat po ostatnim ich mixtapie. Potem wątki rozjeżdżają się płynnie na poszczególnych jej członków i pokazują życiowe ścieżki i perturbacje. Bardzo mnie wzruszyła historia Dizastera i Goosebumpsa. Ogólnie, bardzo przejmujacy dokument o przyjaźni, naiwności, młodości i... pieniądzach. Coś pięknego.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
stranger

Post autor: stranger »

@jogi
Torrenty czy jest to gdzieś na strimingach?
I know you think Obi-Wan gettin' tired now
Don't jump, Anakin, I got the higher ground
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

W sumie to nie wiem. Oglądałem w podróży, w samolotowym odtwarzaczu.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
ODPOWIEDZ