Siłownia
Moderatorzy: Sidd, Cz4rny1337
Re: Siłownia
Byki szybkie pytanie, z waszego doświadczenia do ogarnięcia podciągania nachwytem lepiej zacząć od wolnego ekscentrycznego opuszczania czyt. negatywów czy podciągania z pomocą gum i ewentualnie jak to dalej progresować
U mnie sprawdziły się negatywy. Jak byłem w stanie podciągnąć się te 3 razy, to robiłem 2-3 powtórzenia i na koniec każdej serii dokładałem kilka negatywów. Jak już doszedłem do 5-6 podciągnięć, to wyjebałem negatywy. Gumy to średni pomysł imo, bo mocno pomagają w tej początkowej fazie ruchu, który jest najtrudniejszy. Chociaż znam też osoby, które zrobiły progres używając gum, ale moim zdaniem to nie jest optymalny wybór.
Tak jak pisze demon. Ja kiedyś nie mogąc się podciągnąć ani razu przez 2 tygodnie robiłem same negatywy i po tym czasie robiłem już 1-2 podciągnięcia normalne. Potem wrzuć jeszcze akcesoryjnie jakieś ściąganie drążka na wyciągu, czy wiosło i zaraz się będziesz normalnie podciągać.
Pierwszy raz w życiu myślę o suplementacji się białkiem.
Przebrnąłem przez temat białek - spróbuję sobie na początek z jakimś mniejszym opakowaniem - wybrałem (wstępnie) takie białko - rzućcie okiem na drugą rękę czy to nie jest jednak jakiś syf: https://www.trec.pl/whey-100.html
zależało mi żeby było dobrze dostępne, poczytałem opinie (ale nie wiem na ile szczere) i obejrzałem kilka filmów (ten sam zarzut) - skład chyba nie jest jakiś fatalny - nie ma może najwięcej białka na gram ale też nie ma chyba zbyt wiele syfu - śladowe ilości cukru no ale skądś pewnie ten smak się musi brać
uważacie, że powinienem rzeczywiście jeść to 3x dziennie tak jak zaleca producent (to da mniej wiecej 1g/kg masy ciała - reszta z diety). Ja myślałem żeby zacząć od jednej porcji rano po posiłku i zobaczyć jak będzie z sytością itd.?
Przebrnąłem przez temat białek - spróbuję sobie na początek z jakimś mniejszym opakowaniem - wybrałem (wstępnie) takie białko - rzućcie okiem na drugą rękę czy to nie jest jednak jakiś syf: https://www.trec.pl/whey-100.html
zależało mi żeby było dobrze dostępne, poczytałem opinie (ale nie wiem na ile szczere) i obejrzałem kilka filmów (ten sam zarzut) - skład chyba nie jest jakiś fatalny - nie ma może najwięcej białka na gram ale też nie ma chyba zbyt wiele syfu - śladowe ilości cukru no ale skądś pewnie ten smak się musi brać
uważacie, że powinienem rzeczywiście jeść to 3x dziennie tak jak zaleca producent (to da mniej wiecej 1g/kg masy ciała - reszta z diety). Ja myślałem żeby zacząć od jednej porcji rano po posiłku i zobaczyć jak będzie z sytością itd.?
Raz wódzina, raz na witaminach
Jak u Ciebie wygląda sprawa dostarczania białka z posiłków? Jest jakiś problem, że potrzebujesz dobijać odżywką?
Generalnie mamy tyle produktów bogatych w białko i nie sądzę, aby np. WPC używać 3x dziennie. Jak faktycznie wysoko masz białko, to możesz dobić odżywką. Tak to nie widze sensu, przy dostarczaniu białka z normalnych posiłków.
Generalnie mamy tyle produktów bogatych w białko i nie sądzę, aby np. WPC używać 3x dziennie. Jak faktycznie wysoko masz białko, to możesz dobić odżywką. Tak to nie widze sensu, przy dostarczaniu białka z normalnych posiłków.
i co, tylko 0.5g/kg bedziesz dostarczal z jedzenia? z jednej strony w chuj niepraktyczne, karkołomne, z drugiej nie wiem jak chcialbys skomponowac pozostale posilki aby w nich tego białka nie było praktycznie
powinnismy jako ludzkosc przestac traktowac odzywki bialkowe jako suplement od którego bezposrednio rosna miesnie lecz jako substytut jedzenia. rozkmin sobie ziomeczku ile potrzebujesz bialka w diecie, ile jestes w stanie dostarczyc z posilkow i potem ewentualnie zastanow sie czy potrzebujesz wsparcia w postaci WPC/WPI. po 90g serwatki dziennie mialbys co najwyzej: srake, wszedzie syfy, bol brzucha (wybierz jedno, ale mozliwy jest caly pakiet)
ja osobiscie posiadam bialko tylko jako urozmaicenie ew. dodatek do niektorych posilkow, prawda jest taka, ze przy zbilansowanej diecie suplementowanie bialkiem jest praktycznie zbedne
tzn? np 150g białka z mięsa/jajek/nabiału/cokolwiek to ostry parkour, a 120g z mięsa/jajek/nabiału/cokolwiek + 30g z szejka to git?
hm a to ciekawe, 30g białka to względnie mało, ja większy problem zawsze miałem w komponowaniu posiłków tak aby ilości białka raczej nie przekraczać szczególnie trzymając wysoko tłuszcze, no ale to widocznie kwestia indywidualna
Jaki macie procentowy rozkład makrosów w diecie?
Na masie to jakoś 60-65% węgle/20-25% białko/15% tłuszcze.
Mobilność w treningu funkcjonalnym - Broussal-Derval; Ganneau
Rekonstrukcja Milona - Horschig; Sonthana
co do reszty no to zagłębienie się w temat w podstawy fizjologii człowieka, anatomii, biomechaniki bez kombinowania z jakimiś wyszukanymi pozycjami książkowymi, przydatny może być też atlas anatomii funkcjonalnej np. Kapandji'ego
Rekonstrukcja Milona - Horschig; Sonthana
co do reszty no to zagłębienie się w temat w podstawy fizjologii człowieka, anatomii, biomechaniki bez kombinowania z jakimiś wyszukanymi pozycjami książkowymi, przydatny może być też atlas anatomii funkcjonalnej np. Kapandji'ego
-
encrenoire
Wkurwia mnie juz ta redukcja, bo bym chcial podnosic tyle w siadzie i martwym co w swoim primie/ulanstwie. Ale waze z 15kg mniej.
-
Stoner Simpson
Zxxx
Ostatnio zmieniony 16 mar 2022, 10:47 przez Stoner Simpson, łącznie zmieniany 1 raz.
oj podbijam. Nie dość, że te ciężary są biedne to i ochota do życia jest wręcz zerowa.encrenoire pisze: ↑18 sty 2022, 10:46 Wkurwia mnie juz ta redukcja, bo bym chcial podnosic tyle w siadzie i martwym co w swoim primie/ulanstwie. Ale waze z 15kg mniej.