Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

frontkick

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: frontkick »

Jak niuskul potrafi sprzedac swoje bajki to ma charyzme i tutaj przykładów jest full Żabson Borixon etc
Jak truskul potrafi sprzedac swoje bajki to ma charyzme - na przykład Bonson
Mało charyzmatyczni raperzy wychowuja sobie sluchaczy i wmawiaja im że to oni sa tym wartosciowym rapem ktorego warto sluchac - na przykład Oxon, oczywiscie takie wmawianie nie ma nic wspolnego z charyzma i jest tylko żerowaniem na kompleksach
Naprawdę niedocenionych rzeczy nie ma z wyjątkiem J Wors
Niedocenione rzeczy tak naprawde zazwyczaj maja jakis ewidentny mankament ktory determinuje ich niska popularnosc vide Te-Tris

Użytkowniku oyche apeluje o zamkniecie pizdy bo to juz smutne, mogę dla cb zrobic jakis blond ortograficzny zebys mial sie do czego przyczepic i zebys mogl sb wyjsc z twarza z dyskusji
oyche

Post autor: oyche »

frontkick pisze: 14 kwie 2020, 15:10 Jak truskul potrafi sprzedac swoje bajki to ma charyzme - na przykład Bonson
Mało charyzmatyczni raperzy wychowuja sobie sluchaczy i wmawiaja im że to oni sa tym wartosciowym rapem ktorego warto sluchac - na przykład Oxon, oczywiscie takie wmawianie nie ma nic wspolnego z charyzma i jest tylko żerowaniem na kompleksach
ej, to juz bylo
truskul ktorego lubie - charyzma
truskul ktorego nie lubie - brak charyzmy

przypominanko
charyzma «szczególne cechy osobowości, którym osoba je posiadająca zawdzięcza niekwestionowany autorytet u ludzi i wpływ na nich»
raperzy wychowuja sobie sluchaczy i wmawiaja im że to oni sa tym wartosciowym rapem ktorego warto sluchac
niekwestionowany autorytet u ludzi i wpływ na nich=wychowuja sobie sluchaczy i wmawiaja im że to oni sa tym wartosciowym rapem
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

SWN pisze: 14 kwie 2020, 12:54 magik nie był bogiem, fokus nie jest smokiem, a ty nie jesteś nawet deską, co to za argument wgl w 2o2o
tak abstrahując od sensu dyskusji to to nie są dobre przykłady, bo oni jednak używają tu metafor, a j wors literalnie mówi że ma dużą dupę (którą btw ma)
mołpy są kozackie
Awatar użytkownika
handziak
Zbanowany

Post autor: handziak »

Kaczor > Peja obecnie
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

stary bortwick>bezbekowe multi
mołpy są kozackie
frontkick

Zkibwoy zdaje sie ze ma charyzmę a go nie lubie, Junes podobnie bo to chyba jedyne wytlumaczenie jego fenomenu
Nie znam dużo truskulu, bo nie lóbie obcowac z rynsztokiem i mozliwe ze jakis charyzmatyczny ciekawy truskul mi umknal, ogolnie malo jest rigczu wsrod truskuli i dlatego to glownie oni musza zwracac uwage na rymy czy flow i mowic kto jest warty sluchania a kto pizda w rurkach
Truskul jest trochę jak TVP - rzadko kiedy da ci po prostu utwór/informację, zazwyczaj musi dołonczyć subiektywny komentarz że to jest ta wartosciowa muzyka/rząd zrobił dobrze
Dla odmiany Kidd w ogole nie ma charyzmy a bardzo lubie jego muzyczke, nwm jak sb uroiłeś że tylko charyzmatyczni twórcy są warci słuchania
oyche pisze: 14 kwie 2020, 15:22 niekwestionowany autorytet u ludzi i wpływ na nich=wychowuja sobie sluchaczy i wmawiaja im że to oni sa tym wartosciowym rapem
Przecież zaznaczyłem dlaczego to nie jest charyzma, jedyną zasługą nieharyzmatycznego rapera jest w takiej sytuacji to że zaspokoil zapotrzebowanie na rap leczący kompleksy małolatów które chcą się powczuwać że słuchają lepszej muzyki niż rówieśnicy, jak nie beda sluchac Oxona to posluchaja sobie innego Penxem albo Eripe

Widzę że ładnie się napociłeś żeby mnie jakos zlapac za slowko, mam nadzieje ze karte ze slownikiem trzymasz otwarta w razie czego. Specjalnie dla cb ukryłem trzy dodatkowe bledy ortograficzne w mojej wypowiedzi bo naprawde mi zalezy zebys sb mogl, przynajmniej w twoim mniemaniu, wyjsc z twarza z dyskusji, nie jestem zły i nie zależy mi na upokorzeniu cb
radosczzycia

Post autor: radosczzycia »

masz coś do Krakowa?
frontkick

No szkoda że na Kraków patrzy sie raczej przez pryzmat Eripe i jego kolegów a nie Ćpajstajlu
Awatar użytkownika
handziak
Zbanowany

Post autor: handziak »

Kraków to KaRRamBa i Firma.
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Bo Eripe z pato czymś kiedyś się wyróżnili a Ćpajstajl brzmi jak wszystko co już wyszło :dunno:
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
Ablazir

Post autor: Ablazir »

^ :rotfl:
frontkick pisze: 14 kwie 2020, 15:55 No szkoda że na Kraków patrzy sie raczej przez pryzmat Eripe i jego kolegów a nie Ćpajstajlu
IMO to już to się zmienia, na szczęście.
Obrazek
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

oKulTywowany pisze: 14 kwie 2020, 16:01 Bo Eripe z pato czymś kiedyś się wyróżnili a Ćpajstajl brzmi jak wszystko co już wyszło :dunno:
:bowdown: :bowdown:
słyszałem wiele głosów, śmiech i płacz
poznałem wiele osób, których nie chcę znać
oyche

też nie słucham za dużo truskulu, ale kojarzę że bonson niejednokrotnie przypierdalał się do pedałow w rurkach, raperów ze śmiesznymi fryzurami, jebał ich ze sceny, w wywiadach i takie tam, a mimo to napisałeś że jest charyzmatyczny a nie że leczy kompleksy małolatów, więc czym to się różni od rzekomo niecharyzmatycznych raperów, którzy robią to samo?
znaczy jak taki początkujący słuchacz hip-hopu może odróżnić kiedy ktoś jest charyzmatyczny i dobrze sprzedaje swoją bajkę, a kiedy próbuje słuchacza zmanipulować i żerować na kompleksach?
frontkick pisze: 14 kwie 2020, 15:40 Przecież zaznaczyłem dlaczego to nie jest charyzma
nie mogę znaleźć niestety
Truskul jest trochę jak TVP - rzadko kiedy da ci po prostu utwór/informację, zazwyczaj musi dołonczyć subiektywny komentarz że to jest ta wartosciowa muzyka
to taka konwencja, nazywa się braggadocio lub w skrócie bragga. popularna zwłaszcza w muzyce hip-hop. nie doszukiwałbym się tu manipulacji.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2020, 16:26 przez oyche, łącznie zmieniany 1 raz.
radosczzycia

Post autor: radosczzycia »

oKulTywowany pisze: 14 kwie 2020, 16:01 Bo Eripe z pato czymś kiedyś się wyróżnili a Ćpajstajl brzmi jak wszystko co już wyszło :dunno:
Czy ja wiem? Właśnie wixiarsko-pato brzmienie na scenie rapowej raczej nie było zbyt eksplorowanym gatunkiem do tej pory, przynajmniej w rapie. Nie w takim wydaniu jak oni. Z polskim rapem chujowe jest to, że nic Cię nie zaskoczy, zawsze to będzie proteza, nikt nie wymyśli muzyki na nowo.
Eripe zajebiście się wpasował w ludzi mających 12-17 lat, którzy byli wkurwieni, ale trochę zbyt obsrani cokolwiek zrobić i mogli się powkurwiać pod nosem i odlatywać głową w jakieś historyjki. byłem fanem :(
frontkick

oyche pisze: 14 kwie 2020, 16:15też nie słucham za dużo truskulu, ale kojarzę że bonson niejednokrotnie przypierdalał się do pedałow w rurkach, raperów ze śmiesznymi fryzurami, jebał ich ze sceny, w wywiadach i takie tam, a mimo to napisałeś że jest charyzmatyczny a nie że leczy kompleksy małolatów, więc czym to się różni od rzekomo niecharyzmatycznych raperów, którzy robią to samo?
Ale czm tak dążysz do tego zeby wykazac jakas hipokryzje w moim rozumowaniu, truskul moze miec charyzme i jednoczesnie mimo tego sobie wychowywac sluchaczy. Bonson bywał zakutym łbem ale jednoczesnie mial full talentu i jak to sie niby ma wykluczać, takie Lepiej nie pytać to jest rozpierdol jesli chodzi o charyzme w nawijce, dopiero ostatnie dwie-trzy plyty to juz powazne wpadki i nwm czy wroci do formy
Rozumujesz jak dziesięciolatek, oczywiście jest to typowe dla takiego populisty bo liczysz że się potknę tłumacząc ci oczywistości
oyche pisze: 14 kwie 2020, 16:15znaczy jak taki początkujący słuchacz hip-hopu może odróżnić kiedy ktoś jest charyzmatyczny i dobrze sprzedaje swoją bajkę, a kiedy próbuje słuchacza zmanipulować i żerować na kompleksach?
Charyzmatycznych muzykow sie slucha dla przyjemnosci, rzemieslnikow i jakichs piewców zasad słucha sie z poczucia obowiazku kiedy starszy kolega powie wyraznie to jest dobre sluchaj tego, nie mysl tylko sluchaj. Nie oznacza to że ludzi bez charyzmy nie da sie/nie powinno sie sluchac, cały skwer ma dla mnie wielka wartosc artystyczna mimo ze to sa malo przystepne rzeczy i próg wejścia jest taki że trzeba temu dac szanse bo raczej od razu sie nie przekonasz, brak charyzmy nie jest jakas wielką obelgą

W ogóle skąd tyle zwątpienia i dystansu do słowa "charyzma"? Może to podobny case jak u ś.p. użytkownika Moltisanti połamanego wcześniej przez Bengala, spokojnie to chyba nie dziala tak ze jak przyznasz ze facet ma charyzme to nastepnego dnia juz zaczynasz fantazjowac jak jego fani robia mu gale, charyzma to normalna sprawa nawet dla normalnych prawicowych ludzi

No daj sobie spokój bo nie masz racji i zakłamujesz rzeczywistość, to naprawdę żenujące że dorosły człowiek nie umie przyznać że ok zagalopowałem się lub po prostu zamilknąć jeśli jest niewychowany

Dyskusje zamykam, mam nadzieje ze rozumiesz juz jak dzialaja rzeczy

edit: No i jeszcze nadmienie dla prywatnej satysfakcji ze wklejasz definicje charyzmy i jednoczesnie ni chuja jej nie rozumiesz, to, co raper mówi jest najmniej istotne w tym czy jest charyzmatyczny czy nie. Chodzi o pewność siebie i spójność tego co jest nawijane z wizerunkiem, nie trzeba rzucać wersów o dużej dupie żeby być charyzmatycznym, Laik na Milczmenie rozpierdalał charyzmą mimo że chuja sie go dalo zrozumiec bo po prostu pokazywal ci swoj lot i robil to z taka pewnoscia że trzeba bylo usiasc, wziąć krzesło i sie przysluchac co on odpierdala z taką wczutą i wiarą, tak samo nwm sluchasz sb rapsow po niemiecku albo francusku albo wlosku, gdyby ci raperzy nie mieli charyzmy to bys nie chcial sb tupać do muzyki w takich jezykach bo po co

Full wersów i rymów Oskara byłoby max przypałowe gdyby nie to że on je rapuje z wielka pewnoscia siebie, przeciez ogien w piczy kwiczy glosniej od dziewicy nie przeszloby na plycie zadnego innego rapera
oyche

frontkick pisze: 14 kwie 2020, 16:48 Ale czm tak dążysz do tego zeby wykazac jakas hipokryzje w moim rozumowaniu, truskul moze miec charyzme i jednoczesnie mimo tego sobie wychowywac sluchaczy. Bonson bywał zakutym łbem ale jednoczesnie mial full talentu i jak to sie niby ma wykluczać, takie Lepiej nie pytać to jest rozpierdol jesli chodzi o charyzme w nawijce, dopiero ostatnie dwie-trzy plyty to juz powazne wpadki i nwm czy wroci do formy
a kto mówi, że bycie zakutym łbem i posiadanie full talentu się wyklucza? co ma ogóle do tego talent, skoro rozmawiamy o charyzmie? nie dąże do tego żeby wykazać hipokryzję w twoim rozumowaniu, tylko chcę się dowiedzieć czym jest charyzma w nawijce, bo zdaje się że nie potrafisz tego wyjasnić, a jak już próbujesz to wykładasz się po jednym-dwóch pytaniach
Charyzmatycznych muzykow sie slucha dla przyjemnosci, rzemieslnikow i jakichs piewców zasad słucha sie z poczucia obowiazku kiedy starszy kolega powie wyraznie to jest dobre sluchaj tego, nie mysl tylko sluchaj. Nie oznacza to że ludzi bez charyzmy nie da sie/nie powinno sie sluchac, cały skwer ma dla mnie wielka wartosc artystyczna mimo ze to sa malo przystepne rzeczy i próg wejścia jest taki że trzeba temu dac szanse bo raczej od razu sie nie przekonasz, brak charyzmy nie jest jakas wielką obelgą

W ogóle skąd tyle zwątpienia i dystansu do słowa "charyzma"? Może to podobny case jak u ś.p. użytkownika Moltisanti połamanego wcześniej przez Bengala, spokojnie to chyba nie dziala tak ze jak przyznasz ze facet ma charyzme to nastepnego dnia juz zaczynasz fantazjowac jak jego fani robia mu gale, charyzma to normalna sprawa nawet dla normalnych prawicowych ludzi
uwierz, że każda ścianka tekstu, którą zapierdoliłeś po charyzmatycznym oświadczeniu, że 'dobra ja jusz nie będę się produktował' poprawia mój dzień o 1,3%, ale mimo wszystko to szkoda, że nie potrafisz odpowiedzieć na zadane pytanie - w jaki sposób słuchacz może odróżnić charyzmatycznego rapera od rapera, która nie jest charyzmatyczny, ale tylko manipuluje publiką, bo na razie wygląda to tylko na twoje arbitralne sądy w stylu kolor czerwony jest lepszy niz kolor niebieski. ale doceniam próbę zasrania mojego pytanka ścianką wynurzeń nie na temat i liczeniem, że się nie zorientuję.
Dyskusje zamykam
no mnie tez już nudzi trochę, zresztą jak widac ten post napisany out of character. wielkie elo dla ciebie, jeśli sądzisz że gadałem sobie z tobą żeby rozkminić czy j wors jest charyzmatyczna (kurwa xD) po prostu chciałem po raz kolejny popatrzeć jak walczysz o życie. fakt, że wycierasz tu sobie mordę bengalem, wytykasz prawicowość, zarzucasz mi 'spocenie' bo zacytowałem post gościa z poprzedniej strony xD i właściwie w każdej wiadomości na temat charyzmy jakiejś karyny próbujesz mnie 'upokorzyć' zamiast sobie pogadać świadczy tylko o tym, że twoja psycha siedzi u mnie na kolankach i czeka na skorpiona

ale oczywko no hard feelings i do następnego :cool:

aha, tak na poważnie to charyzma oczywiście istnieje, to jest to magiczne coś co cię przyciąga do danego rapera, dla jednego young czuux będzie full charyzmatyczny a dla innego twr, nie ma tu reguły i nie sądzę, że są ludzie 'obiektywnie charyzmatyczni' jak zdaje się twierdzisz
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

:lol:
jedyne czym się patokalipsa wyróżniła to poziomem chujowości, za dotknij mego megazorda powinni mieć ban na rap a oni jeszcze udawali jakichś mesjaszy tej sceny, kompleksy jak alkoholik magazynier z wysp
mołpy są kozackie
Awatar użytkownika
WHITE

Post autor: WHITE »

Charyzma wynika z głosu i flow, tyle
Influencer.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

[mention]zemsta1kadluba[/mention] chciałem tylko wspomnieć wypowiedź Penxa:
Chciałem tym pi*rdolnąć i zakończyć z tym rapem, mam teraz taką ochotę, ale k*rwa jakoś nie mogę. Tyle włożonej pracy i nic się nie dzieje, zero koncertów, sprzedaż płyt nie przekroczyła nigdy 2000 sztuk, powiem wam szczerze, że gdyby nie ta ambicja i upór pi*rdolonej konsekwencji dawno bym tym pi*rdolnął. Powiem wam tak, uczucie kiedy wkładasz w to swój cały wolny czas, do tego masz skille jak sam skurwysyn, nie oszukujmy się, i do tego wsparcie fanów, a w efekcie końcowym okazuje się, że nadal ch*j i nie masz jak z tego żyć, jest k*rwa okropnie deprymujące – napisał raper na FB.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
frontkick

[mention]oyche[/mention], no strollowalbys prowokacje gdybym w ogóle dzisiaj trollował durniu, normalnie wybronilem kazda postawiona teze i twoje świrowanie wielce zdystansowanego intellectually superior nic w tej kwestii nie zmienia, zajebisty obmysliles plan zeby umyslnie od samego poczatku nie miec racji i mnie tym wkurwiac
byles dzisiaj jak taka cma ktora za wszelka cene probuje sie ogrzac w blasku czyjegos intelektu, ostatecznie wyszlo ze chuja miales do powiedzenia ale no zazwyczaj masz chuj do powiedzenia wiec o to sie akurat nie gniewam

rozumiem że dla cb i wielu tutaj charyzma J Wors to absurd, ok tutaj pojawiam się ja żeby przełamać chłopski rozum i argumentacje oparta na tym ze NO PRZECIEZ TO OCZYWISTE SPOJRZ NA NIA i pokazać jak sie maja sprawy

> ściany tekstu, full argumentów i przykładów bo mi sie dzisiaj chce, składowe charyzmy to wielka pewność siebie, spójność linijek z wizerunkiem, zaangażowanie w swoja wizje i przejebana wiara w to co mowisz niezaleznie od tego czy masz racje która skłania ludzi do zainteresowania sie tb
> charyzma to jest to magiczne coś co cie przyciaga do rapera xD jak go lubisz to wtedy ma charyzmę xDD
ODPOWIEDZ