[film] Zielona Granica (2023) Agnieszka Holland

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Bisclavret

Re: [film] Zielona Granica (2023) Agnieszka Holland

Post autor: Bisclavret »

KamilNO pisze: 21 wrz 2023, 10:57 Trzeba oddzielić jakość sztuki od jej cenzurowania
Ale jakie cenzurowanie, ziomuś tu chodzi o komentarz Ziobry na Twitterze, no w chuj zamach na demokracje

Dodano po 4 minutach 29 sekundach:
Hahahha ten fragment z termosem :lol:
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

to musi być bait na prawactwo by poszło do kina się pośmiać i nabiło kabonę, nie widzę innej opcji
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Połas

Post autor: Połas »

Czekam na seans. Aż żałuję, że jestem na festiwalu w Gdyni, bo ominął mnie pokaz prasowy, na którym widocznie ktoś nagrywał fragmenty, które latają po x.

Sprawdzam sobie kolejne recenzje; znajomi, którzy widzieli film w Wenecji zachwyceni. Teraz pewnie pojawi się więcej tekstów na kontrze. Piotr Dobry z Dziennika zachęca:
A co wnosi do filmu scena, w której Julia nakrywa we własnym łóżku obcą dziewczynę z osobą niebinarną? I nie chodzi o kwestie genderowe, bo to równie dobrze mogłoby być dwóch gejów, dwie osoby hetero, trójkąt, jakkolwiek. Pytanie jest o zasadność w tym właśnie filmie - i podobnie można by zapytać o wiele wątków z udziałem "białych zbawców", w tym zapalczywy antyrządowy monolog postaci Macieja Stuhra czy pełną nagość bohaterki Ostaszewskiej na komisariacie - hołd dla kina moralnego niepokoju?

A przede wszystkim - jak Sprawie służą wtręty, kiedy Julia uczy się, że jest psycholożką, nie psychologiem? I że ratuje nie uchodźców, lecz osoby uchodźcze?

Jestem zagorzałym zwolennikiem feminatywów i języka inkluzywnego, niemniej śmiem przypuszczać, że ludziom w śmiertelnym klinczu na granicy jest akurat wszystko jedno.
Obrazek
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

przecież feminatywy to plucie w twarz kulturze arabskiej
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

Bakan pisze: 21 wrz 2023, 11:20niestety sporo osób zajmujących się filmem = fanatyczne lewactwo
xddddd
oho już się zaczyna dyskredytowanie krytyków filmowych, bo ocenki się nie podobają

jakby oceny/recenzje były złe, to oczywiście byłoby cytowane u przywoływane gęściutko
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

a co powiesz o udostępnionych fragmentach, props czy hejt
Awatar użytkownika
clockers

ConeyIsland pisze: 21 wrz 2023, 10:11 NiE oCeNiaJ nA pOdStAwIe FrAgMeNtóóów jAk NiE wIdział33ś cał0ści kurf0
nie zesraj się

Dodano po 1 minucie 1 sekundzie:
phobos pisze: 21 wrz 2023, 12:20 a co powiesz o udostępnionych fragmentach, props czy hejt
pierdole oglądanie fragmentów, już pisałem że z rozmową o samym filmie wrócę po jego obejrzeniu
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

aha, czyli scena z rozpierdalaniem termosu by rzucić go imigrantowi by się pokaleczył wymaga według ciebie szerszego kontekstu
2do5

Post autor: 2do5 »

Mój stary to fanatyk Platformy. Pół mieszkania zajebane Agnieszką Holland najgorsze.
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

XDDDD
Pięknie podbije PiSowi słupki zamieszanie wokół tego filmu - te sceny, nie dziwią mnie, ale to co zapodał we fragmencie recenzji @Połas to :bowdown:
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

clockers kupił sobie jeszcze kilka godzin
Awatar użytkownika
piernikowyskoczek

Post autor: piernikowyskoczek »

oj clockers

nawet współczuję trochę

na złego konia postawiłeś

można było siedzieć cicho
rakieta_rakieta pisze: 16 kwie 2020, 19:20 Ja aż zadzwoniłem do inposta o chuj chodzi i mają lagi w pokazywaniu statusów, bo dziś w nocy stawiają nowy serwer
Awatar użytkownika
clockers

w przyszłym tygodniu idę do kina jakby co, ale cieszę się, że tak wyczekujecie mojej recki
Bisclavret

Post autor: Bisclavret »

Przecież wiadomo że będzie mu się podobało, nie wiem po chuj tu się ludzie tym ekscytują :lol: czy wy serio liczycie że użytkownik clockers będzie zbulwersowany przedstawieniem polskiej straży granicznej i polskiego społeczeństwa jako stada bezmyślnych okrutnych rasistów i pijaczków którzy tylko z czystej nienawiści rasowej nie chcą przepuścić przez swoje terytorium połowy Afryki :lol: ?
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

przecież nikt nie czeka na recenzję, każdy chce już wiedzieć jaki niebinarny fikoł zajebie
Awatar użytkownika
piernikowyskoczek

Post autor: piernikowyskoczek »

phobos pisze: 21 wrz 2023, 12:25 aha, czyli scena z rozpierdalaniem termosu by rzucić go imigrantowi by się pokaleczył wymaga według ciebie szerszego kontekstu
xD
rakieta_rakieta pisze: 16 kwie 2020, 19:20 Ja aż zadzwoniłem do inposta o chuj chodzi i mają lagi w pokazywaniu statusów, bo dziś w nocy stawiają nowy serwer
Awatar użytkownika
clockers

piernikowyskoczek pisze: 21 wrz 2023, 12:37 oj clockers

nawet współczuję trochę

na złego konia postawiłeś

można było siedzieć cicho
nie stawiałem na żadnego konia mordeczko, jedyne co napisałem o samym filmie, a raczej o moich przewidywaniach co do jego treści (znając twórczość Holland i widząc pierwsze recenzje) to, że jestem niemal przekonany, że film nie jest jednostronny, nie jest antypolski i że są w nim odcieni szarości. i podtrzymuję.
Bakan

Post autor: Bakan »

clockers pisze: 21 wrz 2023, 12:20
Bakan pisze: 21 wrz 2023, 11:20niestety sporo osób zajmujących się filmem = fanatyczne lewactwo
xddddd
oho już się zaczyna dyskredytowanie krytyków filmowych, bo ocenki się nie podobają

jakby oceny/recenzje były złe, to oczywiście byłoby cytowane u przywoływane gęściutko
Boże, jaki ty masz zamknięty łeb. Część krytyków cenię, innych nie. Nie przeszkadza mi lewicowe spojrzenie na świat, już bardziej irytuje mnie to skrajnie prawicowe, ale obejrzane przeze mnie fragmenty nijak się mają do tej subtelności i odcieni szarości, o jakich piszą krytycy. Po prostu im nie wierzę.
Awatar użytkownika
clockers

jakich cenisz?
Bakan

Post autor: Bakan »

Oleszczyka, Popieleckiego, Taczanowską np.
ODPOWIEDZ