[film] Co to ja ostatnio widziałem

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
Bunnymen77

Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem

Post autor: Bunnymen77 »

Zgadzam się z Jagną, to faktycznie dość płytka postać, tylko rzeczywistości dowiadujemy się z biegiem książki, tutaj wcale, bo zmieniono całkowicie jej wydzwięk. Ale już np. Antek przeszedł sporą przemianę, z goscia ktory ma wywalone na rodzine staje się prawdziwym gospodarzem. Podobnie przemiana Hanki, z zahukanej, na trzymająca pieczę nad gospodarstwem w najtrudniejszym momencie (z pobocznych postaci, ktorych w ogole w filmie nie ma, to też Szymon).
jogi pisze: 08 lis 2023, 12:13 film jako taki a nie zgodność adaptacyjną.
(...)
Wiem że to nie tak jak w książce ale imo zostało to tutaj zajebiście pokazane.
Ja niestety nie potrafię sobie tego rozdzielić, skoro film jest reklamowany jako adaptacja noblowskiej powieści. Pewnie dlatego tak mało rzeczy oglądam, bo zawsze się czegoś doszukuję :lol:
jogi pisze: 08 lis 2023, 12:13 tu zamysł był zupełnie inny, przecież sama idea animacji i te nawiązania do dzieł malarstwa miały cieszyć oko, a nie pokazywać że zbierają kapustę i żrą ziemniaki.
Moim zdaniem absolutnie jedno nie wyklucza drugiego :)
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Bunnymen77 pisze: 10 lis 2023, 8:43 Moim zdaniem absolutnie jedno nie wyklucza drugiego
pewnie ale o ryzykownie byłoby wpierdalać tu every day struggle o kartofle.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
oyama

Post autor: oyama »

The Killer :bowdown:
tak wlasnie powinien wygladac Hitman
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

Post autor: instinkt »

też obejrzałem The Killer i imo świetny chapter 1, a potem :dunno:
Awatar użytkownika
MalkoNTENT

Post autor: MalkoNTENT »

Bardzo przyjemnie się oglądało. Jedna z lepszych scen walki imo. Ale zakończenie mnie rozczarowało, nie wiem czego oczekiwałem, ale nie poczułem nic przy końcówce
Malkontent to moje drugie imię odkąd dorosłem
Awatar użytkownika
zlewam

Post autor: zlewam »

dla mnie chłopi topka polskich filmów, ale trzeba do niego podejsc jako do filmu o jagnie a nie o borykaniu sie parobkow z silami natury
i nie wątpie, że osobom które nie czytały może się ten film bardziej spodobać, ale tak juz chyba jest z adaptacjami
jak miałem wątpliwości do tego zabiegu z malowaniem po trailerze, to w kinie wyglądalo to zupelnie inaczej, najlepiej daje rady przy dynamicznych scenach np. jak sie boryny napierdalaly albo taniec na weselu (genialna scena btw), ale czasami też miałem wrażenie że dziwnie to wygląda, np scena na początku filmu jak jagna przed kościołem gadala ze starom i jakims babsztylem - dziwnie tam jakos swiatlo pada i schizowo to wyglada nie wiem
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

"The Killer" zimny, minimalistyczny, zdystansowany thriller wypatroszony ze emocji i to jakoś pociąga i intryguje plus świetny Fassbender, ale fabularnie to jednak im dalej w las tym bardziej meh.
Mider

Post autor: Mider »

Fabularnie przy tym materiale źródłowym nie było szans na nic więcej. Imo to co się dało to Fincher zrobił.

Dumb Money - cringe przy większości scen
Bakan

Post autor: Bakan »

The Killer

Bardzo doceniam niespieszne tempo, skrupulatność, realizm i rolę Fassbendera plus muzykę i klimat. W fabule brakuje mi jednak efektu wow, czegoś co sprawi, że zbierzemy szczękę z podłogi. Było to w Seven, było to w Game, a także w Gone Girl, tutaj nie i szkoda. Bardzo udany seans, ale bez szczęki przy podłodze. 7.5/10

Ps. Scena walki ładna, ale przegięta, jeśli wziąć pod uwagę detaliczność i realizm pozostałej części filmu. Za dużo ciosów i zbyt ciężkim sprzętem panowie przyjęli. Już po tym podbródkowy powinno gościowi zgasnąć światło.
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

ja też obejrzałem wczoraj The Killer i mega zawód, a jestem fanem Finchera, ode mnie leci naciągane 5/10, warto sprawdzić ale zapomniałem o tym filmie już na napisach końcowych
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Odświeżyłem sobie The Doors - nadal fantastyczne kino, nic a nic się nie zestarzało. Z dużą przyjemnością poczytałem sobie też o przygotowaniach Kilmera do roli i inne okołofilmowe fakciki
Izrael wciąż okupuje Palestynę
Amerykański rząd to żenujące świnie
Nie lubi Polaków raper Eminem
Dla mnie jest tylko żenującym skurwysynem
Awatar użytkownika
the badman
Artysta

Post autor: the badman »

Lilja 4-ever (2002) - Co za chore, realistyczne, mocne i przygnębiające kino. Klimat starej Estonii, polskie wątki, jak ktoś lubi pojebane że tak powiem klimaty to polecam. Chciałem żeby jak najszybciej się zakończył co jest najwiekszą zaletą. Łatwe do znalezienia na portalach nawet z lektorem, polecam i nie polecam zarazem, na mnie odcisnął piętno. Mocno przejaskrawione czasem aż ale nawet Saturn by zaczął doceniać własne życie po seansie
moody

Post autor: moody »

o cie chuj, ale sie nie udal ten 'the killer'. w zyciu bym nie wpadl na to, ze to film finchera. kompletnie mnie klimat nie kupil, od tandetnych napisow wejsciowych kojarzacych sie z jakims CSI cos mi nie gralo, no a potem lepiej nie bylo. niby powazny film, a w pierwszej akcji
Spoiler
snajper przechuj zbierajacy sie do roboty od tygodnia strzela w osobe zaslaniajaca wlasciwy cel, no akcja rodem z kreskowki raczej. pozniej mamy nudne pierdolenie do samego siebie przeplatane killami i jakimis scenami walk znowu przywodzacymi skojarzenia z filmami klasy B, strata czasu imo
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

No właśnie nawet się za Killera nie zabieram, z ogółu recenzji wynika że to przenudny film
Izrael wciąż okupuje Palestynę
Amerykański rząd to żenujące świnie
Nie lubi Polaków raper Eminem
Dla mnie jest tylko żenującym skurwysynem
Bakan

Post autor: Bakan »

No jeśli dla kogoś „To nie jest kraj dla starych ludzi” czy „ Ojciec chrzestny” są nudnymi filmami, to ten też będzie, bo samej akcji tu niewiele. Mimo wszystko moim zdaniem, to wciąż dobry film.
moody

Post autor: moody »

Dla mnie dwa wymienione przez ciebie sa swietne, killer slaby.
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Ostatnio oglądałem Haker z Thorem. Na pewno był za długi i zbyt infantylny, jeszcze te wstawki skurwiałe z przepływającymi danymi. Ale kilka fajnych scen jak szczelają z karabinów było. Parę scenograffi też fajnych.

Oglądałem też Luther: Zmrok i oprócz fikołów logicznych to taki niezobowiązujący popkorniak.

Zacząłem też do połowy Tyler Rake 2 i to taki pół człowiek pół Thor Commando Rambo na miarę potrzeb widza ad 2023. Ale lepszy na pewno niż Thor Love & Thunder.

Gówniane filmy, wiem :(
Awatar użytkownika
maciek

Post autor: maciek »

The Killer dobry film, nie czytać opinii tylko oglądać
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

The Killer oczywiście w skali finchera chujowy, w skali ogółu 5/10
Awatar użytkownika
FLoo

Post autor: FLoo »

Potwierdzam, straszne gowno, nie trzyma w napięciu, historia nie ciekawa i ten product placement :nonono:
ODPOWIEDZ