[film] Co to ja ostatnio widziałem

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
jogi

Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem

Post autor: jogi »

Chłopi to jest 10/10. Coś pięknego.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
pykpyk

Post autor: pykpyk »

podbijam, bylem w niedziele, bardzo przyjemnie sie ogladalo
pardon

Post autor: pardon »

dzieki chlopcy za ochocze recenzje teraz czuje sie w obowiazku nadrobic film zeby nie wyjsc na lamusa
hwjsk

Post autor: hwjsk »

jogi pisze: 16 paź 2023, 21:12 Chłopi to jest 10/10. Coś pięknego.
podbijam, chyba sie jeszcze raz przejde
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

również polecam, nie jest to krótki film a chciałem więcej
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

a to prawda, jest niedosyt po zakonczeniu
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

film Deadstream (2022), fajne show, horror found footage w stylu live na twitchu URBEX NAWIEDZONEGO DOMU. mega dobrze sie ogladalo, mozna sie wczuc i wyobrazic sobie jakby naprawde sie ogladalo live jakiegos deejaypalaside ktory sie napierdala z duchami
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Chłopi super! Jedyne czego można się doczepić to:
- Musiał i Wieniawa
- płytka głębia ostrości - nikt tak nie malował obrazów
- tony makijażu
- trochę przy scenach z ruchomą kamerą wzrok wariował

Poza tym wspaniały film, Baka fenomenalny, stare baby świetne, Antek - zacięta wiejska twarz a nie żaden współczesny amant, no i mega muzyczka od L.U.C.
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
jogi

Niebieskoooki samurai - fajny serial netflix. Fajna historia i fajna animacja. Nie polecam.
Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Post autor: wrubel »

jogi pisze: 05 lis 2023, 16:24 fajny serial netflix. Fajna historia i fajna animacja. Nie polecam.

:D :D
Awatar użytkownika
ffeee

Post autor: ffeee »

Luxair pisze: 29 paź 2023, 0:01 Chłopi super! Jedyne czego można się doczepić to:
- Musiał i Wieniawa
- płytka głębia ostrości - nikt tak nie malował obrazów
- tony makijażu
- trochę przy scenach z ruchomą kamerą wzrok wariował

Poza tym wspaniały film, Baka fenomenalny, stare baby świetne, Antek - zacięta wiejska twarz a nie żaden współczesny amant, no i mega muzyczka od L.U.C.
Podbijam, niesamowite wrażenia po filmie, według mnie jeden z najlepszych ostatnich lat, szczególnie aktorsko. Baka mistrzowska rola. Muzycznie petarda, idealnie dobrany soundtrack, godny nominacji. Kamilka :oops: :oops:

Aż sobie pójdę jeszcze raz do kina
Bisclavret

Post autor: Bisclavret »

Również propsuję Chłopów, wspaniale się to ogląda
Awatar użytkownika
Bunnymen77

Post autor: Bunnymen77 »

Byłem wczoraj na Chłopach i będę marudził. Na pewno wpływ na to ma fakt, że niedawno skończyłem książkę (10/10, polecam mocno, już mam chęć by sięgnąć ponownie), więc siłą rzeczy ciągle zwracałem uwagę na różnice względem książki. Rozumiem zmiany mało istotne, rozumiem po części także spłycenie, nie da się w dwóch godzinach ująć tak obszernej powieści. Boli natomiast zupełne przeniesienie ciężaru, zamiast cykliczności, pokazania trudów życia, nieustannego zmagania się z naturą, uzależnienia od ziemi, harówy ponad siły mamy uganianie się za zakochaną romantycznie Jagną.
SPOILERY DO KSIAZKI
Spoiler
Już by nie powiedzieć, że to było zwykłe kurwisko, to powiedzmy, że była bardzo kochliwa. Przecież ona w powieści sypiała z Antkiem, sypiała z Mateuszem, sypiała z wujtem, a autor dał do zrozumienia, że i z innymi. Tutaj mamy biedą, dobroduszną, zmuszoną do ślubu Jagusię, która w książce z początku nie była tym faktem zachwycona, ale szybko zachłysnęła się władzą, paradowała jako pierwsza pani we wsi. Cała postać Jagny została przerysowana i zupełnie zmieniona, ona serio brała bardzo drogie prezenty od wujta, po smierci Boryny puszczała się z nim dobrowolnie, a ostatnia scena, kiedy wstaje jak feniks z popiołów wywołuje tylko pusty śmiech. Finalnie, w głębi miała dobre serce, ale jak nie chodził kolo niej chłop, wpadała w handrę i beznadziejność. Boryną w ogóle sie nie opiekowała, wrzeszczała na niego, leżącego, i życzyła śmierci, w filmie w podkłada podusie pod głowę.
Uwspółcześnienie powieści nie wyszło jej na dobre, do tego pominięcie wątków poboczych, ale jakże ciekawych i ważnych dla całości gromady sprawiło, że w filmie postaci są jednowymiarowe. W ogóle nie rozumiem tego podejścia, po to sięga się po taką książkę, by zobaczyć jak ludzie wtedy żyli, z filmem jest inaczej?
Do tego ta muzyka, podczas wesela to myślałem, że jakiegoś donatana słucham.

Pewnie jakbym obejrzał po kilku latach od przeczytania, nie byłoby takiego niesmaku, ale rozczarowanie by pozostało.

Z plusów to fajnie, że nie było mord, które wszędzie widać, ładnie to wygląda namalowane i to był główny powód dla którego poszedłem do kina.
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Wieniawia, Musiał, Kożuchowska i Bohosiewicz to nie są znane mordy, mordo? :)
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
Bunnymen77

Post autor: Bunnymen77 »

Wiesz co, ja nie oglądam praktycznie filmów to może i mam mocno zaburzony obraz. Mnie sie kojarzy, że wszedzie to jest Karolak, Adamczyk, Stuhr, może własnie Korzuchowska. Wieniawy nigdy w zadnym filmie nie widzialem, nie do konca wiem, kto to jest nawet, a ten ksiądź to epizodyczna rola. Ze znanych mi aktorów to była organiscina (fatalna, ale ta kobieta chyba zawsze gra tak sztucznie) no i Maciej Boryna, ale nie jest to aż tak opatrzona gęba. Główne role, poza starym Boryną, obsadzone przez twarze, których albo nie kojarzę wcale, albo nie widuję na każdym zwiastunie.
Awatar użytkownika
gonny_trebor
Moderator

Post autor: gonny_trebor »

podbijam @Bunnymen77 , byłem w niedzielę i choć książkę czytałem w liceum to po seansie musiałem ogarnąć czy tak źle zapamiętałem powieść i miałem przez to miałem inne oczekiwania czy też ktoś postanowił kompletnie zmienić jej sens - wyszło na drugie, zawód w huj ten film
ŚLIZGAWKA BEAT BATTLE #108 - Sampel

Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo - pożywieniem :exclaim:

>>> KINO ŚLIZGAWKOWE <<<
Awatar użytkownika
jogi

Ja się zgadzam z tobą b77, ale oceniam film jako taki a nie zgodność adaptacyjną.
I tutaj imo wszystko gra. Jagna jest zajebiście zrobiona na pogubioną bananową półsierotkę i nie zgadzam się ze spłaszczeniem tej postaci, wręcz przeciwnie - po książce moja ocena tej postaci była jednoznaczna, a tutaj mam takie poczucia że to taka łódka na sztormie, która ma problemy ze sterownością i wpływem na to gdzie ją pchnie los. Mało tego, bardzo mi się podobało takie wysublimowane napięcie wpierdalania tej dziewczyny przez wszystkich na minę. Wiem że to nie tak jak w książce ale imo zostało to tutaj zajebiście pokazane.
Bunnymen77 pisze: 08 lis 2023, 8:36 by zobaczyć jak ludzie wtedy żyli,
- tu zamysł był zupełnie inny, przecież sama idea animacji i te nawiązania do dzieł malarstwa miały cieszyć oko, a nie pokazywać że zbierają kapustę i żrą ziemniaki.

Edit: z obsadą mam podobne zdanie bo większość z nich jest dla mnie anonimowa i tylko za Kożuchwską mógłby być ktoś inny bo to już przeruchany ryj, że tak się wyrażę.
Awatar użytkownika
sztyc

Post autor: sztyc »

w dodatku hujowa aktorka, czy ktoś jest w stanie wymienić jakąkolwiek jej rolę, że można powiedzieć, że typiara faktycznie dobrze zagrała (może w młodych wilkach gdzie grała sekretarkę nowickiego, ale to dlatego, że nic nie mówiła), machulski wpierdolił ją do kilera i polska musi kolejne 30 lat się z mimozą pałować, role stasi gierkowej, wiceprezesowej ruchanej przez karolaka w banksterach czy odpryskach vegi to klasyka fatalnego aktorstwa przecież, rafał zawierucha w spódnicy
dla drużyny wezmę wyrok na klatę
----
prawdziwe białasy na forum ślizgawka wolący cycki od dupy: mancipium, phobos, OmarStooleyman, jajca, kapper1, aleksy, Deyker, ART, camzatizbak, mas, Korben Dallas, fifi, pardon (?)
Awatar użytkownika
potter

Post autor: potter »

w Procederze może, chociaż za stara trochę do tej roli imo była
Awatar użytkownika
myron

Post autor: myron »

Oglądałem tego Gada(Reptile) no i słaby jak dla mnie. W ogóle mnie nie porwał. Nowy Equalizer lepiej wszedł.
Spoiler
Kamyl pisze:eazy-e momentami mógłby spokojnie spełnić swoje ambicje artystyczne w szeregach hemp gru.
Youtube
Spoiler
Znam cały Polski rap, jestem jego znawcą. Nie słucham tylko tego chujowego składu Afront
ODPOWIEDZ