Solar
Re: Solar
Hotele były od 2020 a to też były hity, pół sceny to potem podjebało
Wiadomo, że najpierw były Ekipy i teraz logiczne wydaje sie, ze mozna to przeniesc na rap, no ale wtedy nie było
Wiadomo, że najpierw były Ekipy i teraz logiczne wydaje sie, ze mozna to przeniesc na rap, no ale wtedy nie było
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
-
Bisclavret
No dobra ale znasz jakiś biznes przy którym trzeba robić tak niewiele jak przy wynajmie mieszkania, a który jednocześnie przy tych zerowych niemal nakładach pracy daje takie stopy zwrotu? Opłaca się pakować siano w mikrokawalerki i wynajmować plebejuszom to ludzie to robią, zarabiasz na wynajmie i wzroście wartości, a robić musisz przy tym tyle co odebrać kilka telefonów i podpisać umowę. Piszesz tak jakby istniały setki lepszych sposobów na lokowanie kapitału.
Chłop ma swój biznes i zarobione na nim pieniądze lokuje w miejscu gdzie najlepiej (przy założeniach że ma być bezobsługowo i z minimalnym ryzykiem) procentują, niby czemu miałby za hajs zarobiony w swoim biznesie otwierac kolejny biznes xD? A co miałby zrobić z hajsem zarobionym w tym drugim biznesie? Otworzyć trzeci?
Ostatnio zmieniony 23 lut 2023, 20:39 przez Bisclavret, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby być sprawiedliwym to Deys ze swoją wytwórnią był moment wcześniej.
Nie pamiętam ile wcześniej Deys to zapowiadał i czy mogło dojść do podjebania pomysłu czy powstania niezależnie, ale tak było.
----
@Bisclavret czyli sam przyznałeś, że jest to tak łatwe, że jedyne co trzeba mieć to hajs i kupowanie mieszkań nie robi z ciebie super biznesmena
Nie pamiętam ile wcześniej Deys to zapowiadał i czy mogło dojść do podjebania pomysłu czy powstania niezależnie, ale tak było.
----
@Bisclavret czyli sam przyznałeś, że jest to tak łatwe, że jedyne co trzeba mieć to hajs i kupowanie mieszkań nie robi z ciebie super biznesmena
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
-
Bisclavret
Oczywiście jak ktoś się pałuje nad byciem biznesmenem tylko i wyłącznie dlatego że kupił trzy chaty gdzieś w Warszawie i je wynajmuje to beka, ale halo, mówimy o typie który prowadzi przy okazji wytwórnie
- FruitOffTheWall
Całe życie pracujesz na szacunek
Stracić możesz w sekundę swój dobry wizerunek
Stracić możesz w sekundę swój dobry wizerunek
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
-
Bisclavret
No ale to w sumie nie ma znaczenia, prowadził biznes, zarobił pieniądze, ulokował kapitał tam gdzie się opłaca. Cała historia. Wymaganie od niego żeby otwierał za zarobione pieniądze trzecią, siódmą, osiemnastą firmę aż do zmonopolizowania wszystkich branż w Polsce bo inaczej będzie januszem a nie biznesmenem to bezsens.
to znaczy, ja bardziej bym sugerował, że on nie jest żadnym wizjonerem, Stevem Jobsem polskiego rynku fonograficznego, ale miał sporo szczęścia, że trafił się bedoes i ten jędrzejewicz, a nie że nie jest przedsiębiorcą czy, że nie nadaje się do biznesu. chłop jest pracowity, pomysłowy, te wszytskie inicjatywy wizja lokalna, hot16, nie wszystko wypaliło, nie na wszytskim ugrał, tyle ile sie dało ugrać, no ale coś cały czas robił, otworzył to swoje studio, coś tam robi przy tym wydawnctwie, jako tako ogarnia dokumenty skoro się nie dał wyleszczyć, z krsu wynika, że jest zaangażowany w jakieś ramen corp, więc może nawet jakaś odnoga na rynku gastronomicznym. w każdym razie dla mnie solarowi najbliżej jest do rahima, on też ma jakies tam studio, biznes wydawniczy, odzieżowy, sukcesy na tych polach, może rahim miał mniej szczęścia, że to nie były jeszcze te czasy co dziś, że grubson nie był w stanie tak jak dziś bedoes pociągnąć za sobą fale kolejnych raperów i wtedy było mniej pieniędzy w rapie, no ale myśle, że jakby bedoes nie okazał się tak dojną krową w długiej perspektywie, czyli np. gdyby tak jak szpaku poszedł wcześniej na swoje, to solar podobnie jak rahim, przedewszytskim bazowałby na potencjale swojego bardziej charyzmatycznego, ale mniej ogarniętego biznesowo kolegi i pojawiałoby się więcej produkcji solar białas, tak jak w max flo pokahontaz.
poza tym tak jak pisze Bisclavret nie do końca kumam po co solar miałby koniecznie się pakować w jakieś kolejne biznesy spoza swojej dotychczasowej domeny, zarabia na tym na czym się jako tako zna, jeśli to co zarobi inwestuje w nieruchomości, to z jego punktu widzenia wydaje się to raczej spoko opcja. chyba on nie jest żadnym bananowcem, że jest zabezpieczony finansowo od dziecka, więc ryzykowanie w pomnażanie majątku na mniej pewnych inwestycjach wydaje mi się mnie rozsądną opcją niż budowanie sobie tego bezpieczeństwa finansowego na nieruchomościach czy czymkolwiek na czym się zna
Byłem pewien, że Deys był chwile bo SB ale moze masz racje
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
No ale co tu się ma wydawać?
Hotel Maffija: Dzień Dziecka
2 cze 2020
https://www.youtube.com/watch?v=lKk68jC ... l=SBMLabel
HASHAHATA 01: ZAMIESZKALIŚMY W HASHAHACIE.
20 maj 2020
https://www.youtube.com/watch?v=299YIKE ... HASHASHINS
Jedyną kwestią jest to czy Deys to wcześniej zapowiadał na socialach a kojarzy mi się, że tak. Jeśli nie, to wiadomo, że w te 2 tygodnie SBM by tej akcji nie stworzyło, ale jeśli zapowiedział odpowiednio wcześniej, to może w SBM ktoś stwierdził, że no skoro YouTuberom to wypala, na scenie rapowej też ktoś będzie robił to jak zrobimy szybko, to nas będą uznawać za pierwszych i że on nas podpierdalają, co jak widać się udało.
2 cze 2020
20 maj 2020
Jedyną kwestią jest to czy Deys to wcześniej zapowiadał na socialach a kojarzy mi się, że tak. Jeśli nie, to wiadomo, że w te 2 tygodnie SBM by tej akcji nie stworzyło, ale jeśli zapowiedział odpowiednio wcześniej, to może w SBM ktoś stwierdził, że no skoro YouTuberom to wypala, na scenie rapowej też ktoś będzie robił to jak zrobimy szybko, to nas będą uznawać za pierwszych i że on nas podpierdalają, co jak widać się udało.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
-
LuckyStrike
Bedoes to w ten sposób trafił do SBM, że od małolata podsyłał swoje tracki Białasowi i ten go wziął pod skrzydła. Myślę, że potem, na etapie twórczym, jednak raper będzie lepszym doradcą, aniżeli menago (Jędrzejewicz), ale to moja skromna opiniaLWD pisze: ↑23 lut 2023, 20:16ogarniał o tyle, że jakoś specjalnie nie spierdolił rzeczy, które już sprawnie działały, no może jeszcze na pewno na plus te wszytskie sb festiwale, które rzeczywiście zostały przeniesione o 10 poziomów wyżej niż były za czasów tego jędrzejewicza,LuckyStrike pisze: ↑23 lut 2023, 15:13 Jędrzejewicz opuścił SBM w 2019 i jakby nie patrzeć, to właśnie w następnych latach label osiągnął swój peak, a z czasem zdominował rynek, czego raczej by nie osiągnęli, gdyby Solar nie ogarniał.
bedoes to ogromny talent (wystarczy sobie posłuchać jak przebojowe były te piosenki sprzed jego kariery w sb - ruskie fajki czy puszki kartony butelki), ukierunkowany na duży sukces komercyjny bez kontrowersji bardziej przez tego jędrzejewicza niż solarów i białasów (którzy gdyby nie podszepty jędrzjewicza sprzed lat - to do dziś staraliby się zostać raperami zaczepiając w swoich piosenkach dzisiejszych idoli młodzieży jak to wcześniej to mieli w zwyczaju robić z eldoką czy mesem), bo sam w którymś wywiadzie mówił, że temperował bedoesa, aby robił bardziej ugrzecznione numery, no i jak widać się to sprawdziło już druga płyta (2018r.) 3xplatyna, dalej to poszło z rozpędu, tak jak teraz mu to idzie na swoim z tym 2115 mixtapem czy co tam robi, też ogromny sukces, do tego z poniekąd nowym brandem, a więc de facto bedoes musiał się popisać większym sznytem biznesowym niż biznesowy geniusz solar. bedoes przyciągnął do sb white, którego kariera jest w tym samym miejcu co była te 5 lat temu przy californi, więc stabilny wysoki poziom, solar, białas jakiejś super ingernecji w tym raczej nie mają, bedoes tak jest stanie rezonować swoim sukcesem na kolegów, że nawet blacha 2115 mimo bycia poza sb - setki milionów na klipach, więc to talent bedoesa nieco przeformatowany przez tego jędrzejewicza aby te piosenki były przystępniejsze dla szerszej publiki jest źródłem ogromnej części fali sukcesów sb jako wydawnictwa. mata chciał dołączyć do wydawnictwa, które zapewni mu zasięg i legitymizację wśród szerokiej publiki tego nowego rapu (czyli to co im zapewnił bedoes), to się sam tam wprosił poprzez wybór tego studia solara, mata tam przyszedł z gotowym materiałem, z przygotowaną koncecją promocyjną (która zresztą wynika z konceptu płyty i życiorysu maty) itd. więc ingernecja solara i białasa praktycznie zerowa poza wpuszczeniem na kanał (solar po tej patointeligencji, mówił że nie spodziewał się takiego sukcesu), zresztą pierwszym krokiem maty w sb był ten sb starter, więc za czasów jeszcze tego jedrzejewicza. dalsze sukcesy komercyjne sb to się działy głównie na fali popularności bedoesa i maty, te sukcesy to stworzenie się wokół tej wytwórni jakiegoś community, które pozwiliły wylansować takich osobników jak kinny zimmer i janusz walczuk, nic nowego, janusz walczuk, to taka cukierkowa wersja fusznika, beztalencia, który cały swój sukces zbudował na pojawianiu się obok popularniejszych kolegów i tak u fusznika się jako tako z pojedynczymi sukcesami do dziś kręci (może dlatego, że fu chociaż jakoś wygląda), u walczuka wyraźny trend spadkowy, za 2 lata każdy już się upora z zapomnieniem tej brzydkiej mordy, więc w sumie nie wiadomo czy można wybór tego walczuka jako materiał na rapera traktować jako sukces czy porażkę, niby kilka jego piosenek zrobiłi dobre liczby, ale był to czas gdy mogli wylansować dosłownie każdego (tak jak to robił step czy prosto w swoich złotych czasach), a wybrali typa, którego miejsce - na pierwszy rzut oka - na pewno nie jest przed kamerą, ani przed mikrofonem, ludzie powoli trzeźwieją i ostatni album jakieś śmieszne liczby na stremingach robi, więc w długiej perspektywie porażka.
mimo bycia tu lekko złośliwym, jednego raczej nie można im odebrać, te sb festiwale, od tego 2019 zostały wyskalowane z poziomu jednodniowego koncertu w klubiku stodoła, do chyba kilkudniowego festiwalu na lotnisku, więc jeżeli tam nie było klapy frekwencyjnej (nie słedziłem tego specjalnie), to należy im oddać szacunek, że potrafili prawidłowo oszacować potencjał swojego community i do tego wszystko sami(?) zorganizować. koncerty miuosha i taco na stadionach, to podejrzewam, że były organizowane z dużym udziałem jakichś większych agencji eventowych czy władz samorządowych, a tu chyba samo sb robiło koncert maty i te festiwale, więc to na pewno jest coś wielkiego
Dodano po 3 minutach 25 sekundach:w wywiadzie mówił, że jego niezależność finansowa, to wynik jego DECYZJI nieruchomościowych, więc raczej jako tako sam się ich dorobił. no chyba że stary mu zaproponował, aby już nie płakał na płytach, że ojciec opuścił rodzinę, że może mu to wynagrodzić i ma do wyboru albo bentley albo 4 mieszkania i on podjął DECYZJĘ, że mieszkania
Jak kariera White 2115 jest tam, gdzie była 5 lat temu? Trochę chyba kolego nie wiesz, jak to wygląda obecnie. Zaryzykowałbym stwierdzeniem, że jest nawet bardziej wyhajpowany od Borka- ma nieznacznie więcej słuchaczy na Spotify w ciągu ostatniego miesiąca, a więcej od niego mają tylko Mata i Taco. Dlatego nie uważam, że Bedoes wypromował Łajta, bo myślę, że zdecydowanie zrobiło to SBM, ale samemu Łajtowi bardziej opłacało się odpalić wytwórnię z Bedoesem- z oczywi$tych względów.
Jędrzejewicz na pewno wiele wniósł do SBM i zbudował wytwórnię od podstaw, miał zresztą background ze Stepu, ale nie przesadzajmy, że tak to wszystko ustawił, że później kurwa nie dało, no po prostu nie dało się tego spierdolić
Prawda jest taka, że gdyby Solar nie miał odpowiednich umiejętności, to nie rozwinąłby tak mocno tego przedsięwzięcia, zwłaszcza, że lata 2020-2022 to okres ich pełnej dominacji (Hot 16 challenge, Hotel Maffija- mega sukces, patent kopiowany potem przez wszystkich, na ekipę Deysa nie zwracam uwagi, bo to kurwa plankton), do tego, jak sam zdążyłeś zauważyć, mocno się rozwinęli eventowo, co myślę, że również nie było zasługą Jędrzejewicza.
Lista ciumcioków ślizgawki: lygrys, saturn, Patryk233, azar, 2rzyn, Szaju, benzoabuser, Addicted, samcro, DJ_BOBO, hwjsk, RIVALDO111, Moltisanti, the badman, WHITE, JastrzabHBO, 4-HO-MET, Indio, camzat, baqlashan
- Cz4rny1337
- Moderator
A tede i wyjazd na którym robili Skrrrt i powstało Skrrrtv?oldschool pisze: ↑23 lut 2023, 22:40 No ale co tu się ma wydawać?
2 cze 2020
20 maj 2020
Cały wytwórnia pojechała jakieś (już byle) ziomki, tez przywieźli studio, tez płyta tam robiona
A ze wytwórnia to tede i sir mich ze zgrywus to już inna kwestia
A to chyba 2018

-
RIVALDO111
- Zbanowany
Dominacje w 2020-2022 SBM to najbardziej dał Mata to jak ten chłop wybuchl marketingowo to ostatni raz chyba polski rynek widział coś takiego za Bedoesa i Que.
Siedzimy już nad tym trzy lata, bo obłęd to dar, a nie kara,Mówią nam jak mamy latać, ja wolałbym spotkać Ikara,Szczęście to tylko przywilej, szczęście to tylko na chwilę, szczęście cię zgubi,udusi,zabije i minie ,A w trakcie się wije jak żmije i gnije.