Young Igi - Skan Myśli (2019)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Re: Young Igi - Skan Myśli (2019)

Post autor: koniec »

argumentum skrzeczęcum, nie słyszałem tego od 2008 jakoś
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

taka pisze: 27 paź 2019, 12:48 Jak można porównywać starego wyjadacza Włodiego do jakiegoś skrzeczącego dzieciaka, to nawet nie jest zabawne
no właśnie jak można ich porównywać ze sobą, Włodi w chuj gorszy :dunno:

encrenoire pisze: 27 paź 2019, 10:40 featy u otso spoko
jak to szło? balet-zalet? :lol:
taka

Post autor: taka »

Naprawdę staram się robić podejścia do nowej szkoły, ale przecież ta płyta to zapętlony numer o robieniu papieru, jaraniu dobrego tematu, dobrych szmulkach i standardowym "jebać hejterów". Najlepszą chociaż ciągle przeciętną zwrotkę dał Jan-rapowanie i o ile jeszcze rozumiem puścić sobie takiego cedeka w tle dzięki przystępnemu brzmieniu o tyle nie mogę zrozumieć kogoś, kto po przesłuchaniu rzuca "kozak zwroty, Igi czołóweczka, będę zapętlał".
Awatar użytkownika
Kalif81

Post autor: Kalif81 »

taka pisze:Naprawdę staram się robić podejścia do nowej szkoły, ale przecież ta płyta to zapętlony numer o robieniu papieru, jaraniu dobrego tematu, dobrych szmulkach i standardowym "jebać hejterów". Najlepszą chociaż ciągle przeciętną zwrotkę dał Jan-rapowanie i o ile jeszcze rozumiem puścić sobie takiego cedeka w tle dzięki przystępnemu brzmieniu o tyle nie mogę zrozumieć kogoś, kto po przesłuchaniu rzuca "kozak zwroty, Igi czołóweczka, będę zapętlał".
Podpisuję się pod Twoim postem obiema rękami.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

"Nie o taki rap walczyłem ja
Włożyłem czas byś miał to zepsuć
Na szczęście jestem ja"

Ero JWP feat. Skip "Nie mogę przestać"
Awatar użytkownika
przedszkolanek

taka pisze: 27 paź 2019, 13:20 przecież ta płyta to zapętlony numer o robieniu papieru, jaraniu dobrego tematu, dobrych szmulkach i standardowym "jebać hejterów"
może, jeszcze nie słuchałem poza singlami, ale
taka pisze: 27 paź 2019, 13:20 Najlepszą chociaż ciągle przeciętną zwrotkę dał Jan-rapowanie
to jest jedna z najgorszych (top10 luzem, z czego połowa to Janka) zwrotek roku
taka pisze: 27 paź 2019, 13:20 kto po przesłuchaniu rzuca "kozak zwroty, Igi czołóweczka, będę zapętlał".
jak jest dobrze zrobiona, dobrze zarapowana i na dobrych bitach, to będę zapętlał
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Spoiler
Obrazek
onizuka

Post autor: onizuka »

Lepiej niż trappist nie wyszło ale całkiem przyjemnie się słucha. Brakuje tylko Pikersa na feacie, a najlepszy kawałek dalej droptop.
Tylko cringe konkretny mnie złapał na nowym gatunku:
To życie to jest western
Gdynia straciła zawodnika - Lehu Leszner
Spoczywaj w pokoju, wlewam brudny syrop do napoju

Tak szybko przejsc z refleksji nad zmarłym do gloryfikowania narkotyków.. :bag:
encrenoire

Post autor: encrenoire »

przedszkolanek pisze: 27 paź 2019, 13:17 jak to szło? balet-zalet?
To nie jest dobrze zarapowana zwrotka na dobrym bicie? Jesli widzisz w niej dukanie, to ja nie wiem o czym mamy rozmawiac...

Wlodi, przepalony chlopak z osiedla, stworzyl ciekawe lirycznie i muzycznie projekty, ma jakies idee, cos tam moze nawet przeczytal i nie zgadzam sie na to, zeby pluc na takiego rapera, a chwalic gowniarza rapujacego o hajsie, jeszcze w takiej stylistyce.

A co jest w takim rymie przypalowego? Przeciez to jest srodek stylistyczny umiejetnie wkomponowany w brzmienie zwrotki, stosowany w muzyce zagranicznej...Zreszta kurwa, wersy Igiego z kawalka z Wlodim: "Chcę THC z konopi, nie syntetycznej kopi", "To po tym tworzę zwrotki, ty przy mnie palisz wrotki", "Nie martwię się życiem, bo i tak dopadnie mnie/Póki mogę się cieszę, jak będzie źle, będzie źle", "Wiem, że bliscy odchodzą i czerstwiejemy jak chleb/Najbardziej chce żebyś miał własny łeb".

I to Wlodek u Otso jest przypalem, a nie ten Igi? Beka.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

coś ci się kolego pomyliło, ja akurat o dukaniu nic nie pisałem, tylko się odnosiłem do twierdzenia, że
featy u otso spoko
no nie, nie są spoko, choć może i lepsze niż zwroty gospodarza, ale to akurat u Otso nie jest wyczyn
do samego numeru u Igiego się nie odnoszę, bo jeszcze nie słuchałem

a poza tym, co chcesz od stylistyki Igiego, elegancki thugercore sobie tworzy, chyba jako jedyny w PL na poważnie i jak da mu się czas i nic niespodziewanego się po drodze nie odjebie, to spokojnie stworzy "ciekawe lirycznie projekty", bo muzycznie już ma takie rzeczy w dorobku
encrenoire pisze: 27 paź 2019, 16:19 chwalic gowniarza rapujacego o hajsie
a co jest złego w rapowaniu o hajsie
encrenoire pisze: 27 paź 2019, 16:19 to jest srodek stylistyczny umiejetnie wkomponowany w brzmienie zwrotki
czy to jest świadomie użyte mam wątpliwości, natomiast z całą pewnością nie jest to umiejętne użycie
zresztą sam taki pomysł to jest mocne xD

a i jeszcze nigdzie nie opluwałem Włodiego jbc
encrenoire

przedszkolanek pisze: 27 paź 2019, 17:13 encrenoire pisze: ↑dzisiaj, 16:19
chwalic gowniarza rapujacego o hajsie
a co jest złego w rapowaniu o hajsie
No nie wiem kolego, ja troche czego innego szukam w sztuce i swoim zyciu. Jesli Tobie to wystarcza, to dobrze dla Ciebie. Ani mi to imponuje, ciekawi, ani jest przyjemne do sluchania. Teksty sa okropnie napisane i niemadre. Jesli chodzi o spiew, to rozumiem, moze to jest jakis gatunek muzyki ktory on nawet wykonuje poprawnie ("thugercore"?); ja go nie znam, nie slucham i po takiej probie nie zamierzam zaczac.

Watpie czy stworzy cos ciekawego lirycznie. Bo o czym ma pisac? Na jaki temat ma ten chlopak przemyslenia, ze jeszcze nie ujrzaly swiatla po tylu numerach? Moze nauczy sie ciekawiej o tych dolarach i butach napierdalac hurtem track za trackiem? Albo odmieniac slowa poprawnie? Co moze sie wydarzyc, zeby czlowiek ktory pisze (przykladowo):

"Kiedy coś robię chce pliki, tylko dla nich to coś
Nie widzę w niczym sensu, jeśli nie masz ich to do mnie nie dzwoń
Mogę robić każdą muzykę i każdą wystawić co weekend
Ogólnie lubie tą ciszę, mało tekstów piszę, kobieta, aparat, klisze
Z boku gówno słyszę, nie ma na scenie nikogo
Jeśli coś miało być ciężkie, to pewnie to było mą drogą
Uwierz to było mą drogą, słowoo
Uwierz mi na słowo, na słowo oj, na słowo o (uwooo)
Teraz widzę to tak, ja gdzieś na łodzi lub na wyspie jakiś świat
Mój świat, małe dzieci, małe dzieci no i ja
Kiedy sos wezmę też w moje łapy nie oddamy
Jeśli konflikt mamy, wiesz, że z reguły nie o damy
Mamy haze, czysty haze sramy na twoje porady"

stal sie dobrym raperem?
Awatar użytkownika
luk0as
Moderator

Post autor: luk0as »

typ sie rozwodzi nad tekstami igiego :lol:
ok is the hardest, I swear to God
We gon' be okay
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Tak sobie włączyłem i leci w tle, wstrzymam się jeszcze z ocenami, ale właśnie poleciała mi zwrotka Jana-rapowanie i to jest tak fatalnie zarapowana zwrotka, że ja nawet nie :what:
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
przedszkolanek

encrenoire pisze: 27 paź 2019, 18:12 No nie wiem kolego, ja troche czego innego szukam w sztuce i swoim zyciu
pomijając duże słowa, ja już dawno nie jestem na tym etapie, na którym muzyka mi mówi, co mam robić w życiu
encrenoire pisze: 27 paź 2019, 18:12 Co moze sie wydarzyc, zeby czlowiek ktory pisze (przykladowo):....
stal sie dobrym raperem?
wystarczy żeby zaczął się przekładać, do tego co pisze, bo do tego jak pisze, nie powinno być większych zastrzeżeń, to teksty dobrze napisane
encrenoire

przedszkolanek pisze: 27 paź 2019, 20:03 pomijając duże słowa, ja już dawno nie jestem na tym etapie, na którym muzyka mi mówi, co mam robić w życiu
Boje sie zgadywac na jakim jestes etapie, ale najwidoczniej nie na takim, ktory pozwoli zrozumiec zacytowane przez Ciebie zdanie. Zreszta, jesli uwazasz, ze cytowane przeze mnie fragmenty jego utworow to dobre pisanie, to nie zamierzam kontynuowac rozmowy, bo nie widze w tym celu (dzieki za podkreslenie "co" i "jak"; u YI jedno i drugie slabe, co imo demonstruja ww. cytaty). : )
luk0as pisze: 27 paź 2019, 18:18 typ sie rozwodzi nad tekstami igiego
No tak, jestesmy na forum poswieconym polskiemu hip-hopowi.
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Masz po prostu jednowymiarowe spojrzenie na tekściarstwo w muzyce.
teksty nie muszą być ani mądre ani głębokie ani nawet nie muszą mieć większego sensu żeby były dobre, w takim rapie jak robi Igi najważniejsza jest melodyjność, to jak jego teksty przekładają się na to jak to brzmi w i takiej płaszczyźnie właśnie Igi pisze niezłe teksty :dunno:
encrenoire

koniec pisze: 27 paź 2019, 20:57 teksty nie muszą być ani mądre ani głębokie
Tak, zdaje sobie sprawe, ze nie musza byc. Natomiast mozna mowic o wartosci literackiej, nawet jesli to sa teksty bez substancji, a wersy "To po tym tworzę zwrotki, ty przy mnie palisz wrotki", "Wiem, że bliscy odchodzą i czerstwiejemy jak chleb/Najbardziej chce żebyś miał własny łeb", to zenada jakich malo. (Zreszta, odsylam do 1 akapitu poprzedniego posta.)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2019, 21:34 przez encrenoire, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

no nie wiem ziomek, ja nawet na te linijki nie zwróciłem uwagi bo po prostu mnie nie obchodzi co on tam gada tylko jak to brzmi
Awatar użytkownika
Kalif81

pomijając duże słowa, ja już dawno nie jestem na tym etapie, na którym muzyka mi mówi, co mam robić w życiu
Kolega napisał, że szuka czego innego w rapie i myślę, że ma na myśli to, że taki kawałek rapowy powinien mieć ręce i nogi, powinien mieć jakiś sens, a nie pierdzielenie bez większego ładu i składu jak to robi Igi. Jednocześnie, to wcale nie oznacza, że tematyka utworu musi się kręcić wokół dawania rad i tego co masz w życiu robić. Kompletnie nie rozumiem skąd przekonanie, że mamy albo nawijkę dla samej nawijki, albo przekazywanie wielkich filozofii życiowych. Co z rapem o drobnych przyjemnościach, jak choćby Proceente, który ma m.in. fajny kawałek mówiący o tym, że wziął kanapki, butelkę czegoś mocniejszego i jedzie autobusem do Pragi, bo uwielbia to miasto? Albo Pyskatego, o tym że uwielbia jeździć swoim autem, chociaż to bardzo przeciętne auto, słuchać w nim muzy itd.? Dalej, O.S.T.R. i prosty storytelling, że ma kaca, wody w kranie brak i idzie przez całe miasto, żeby kupić coś do picia? Storrytelingi na ostatniej płycie WCK, chociaż te poruszają już cięższe tematy? A odnośnie bardziej ambitnych tekstów to genialny kawałek Aviego, o Jego zmarłej mamie - gdzie tutaj mówienie jak żyć, a myślę, że dla niejednego słuchacza jest to ważny utwór. Tau i Paluch nawijający o ciężkim dzieciństwie? To samo. W rapie jest miejsce i na bardziej ambitne, czy ciężkie teksty i na te o przysłowiowych pierdołach, tylko nawinąć z sensem i pomysłem o pierdółkach trzeba umieć. Klepanie wersów niemalże o tym samym przez całą płytę, jest naprawdę żenujące.
Masz po prostu jednowymiarowe spojrzenie na tekściarstwo w muzyce. (...) w takim rapie jak robi Igi najważniejsza jest melodyjność
Zgadzam się, że bit ma bujać, ale żeby w rapie najważniejsza była melodyjność? To raczej ważne jest w muzyce disco.
no nie wiem ziomek, ja nawet na te linijki nie zwróciłem uwagi bo po prostu mnie nie obchodzi co on tam gada tylko jak to brzmi
No to jeżeli tak podchodzimy do rapu, to o czym my w ogóle rozmawiamy. Tym zawsze rap różnił się od popu czy disco, że zwracało się cholernie uwagę na takie rzeczy.
Na szczęście jestem ja"

Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

No nie wiem, czy jak pierwsi MCs na disco imprezach wbijali na majka, to pierwsze, o czym myśleli, to niesienie przekazu, a nie zrymowanie kilku prostych słówek, by się uśmiechnąć i wesoło pogibać.

Chociaż generalnie kumam, o co Ci chodzi i generalnie jestem z tych, którzy czepiają się Igiego, jeśli chodzi o teksty. Z jednej strony rozumiem, że on to pisze z pełna premedytacją, bo to rozsądny chłopiec generalnie i potrafi napisać "normalną" zwrotkę, jak ta u Pokahontaz, ale z drugiej strony, on wie, że bardziej mu się kliknie wymienianie marek odzieżowych. Zgodzę się też, że tłuczenie kolejnej płyty dokładnie tak samo miałkiej tekstowo to już trochę za dużo i mimo kilku hitów ("Droptop"), to gdzieś tam mi się to zlewało w całość i wielu hitów nie wynotowałem (ale jeszcze nie jestem wystarczająco osłuchany). W każdym razie - Wiktor z WWA sieknął płytę na autotunie i całkiem niegłupią tekstowo, więc i Igi mógłby się postarać nie tracąc przy tym chwytliwości. Niestety, ja nie zawsze potrafię wyłączyć mózg podczas odsłuchu i o wiele "wielka dupa wiesz, o co chodzi" mnie bawi, to jak zasunie czasem jakimś paździerzastym wersem, to mnie wzdryga.
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
Kalif81

No nie wiem, czy jak pierwsi MCs na disco imprezach wbijali na majka, to pierwsze, o czym myśleli, to niesienie przekazu, a nie zrymowanie kilku prostych słówek, by się uśmiechnąć i wesoło pogibać.
Tutaj masz rację, myślę że nie było tam niesienia przekazu, a tak jak napisałeś, jakieś proste rymy zachęcające do zabawy. Przyjmuję ten argument, bo w przypadku wątpliwości zawsze warto spojrzeć jak to wyglądało w pionierskich czasach. Z drugiej strony, wydaje mi się, że wypada wziąć poprawkę ze względu na okres czasu jaki upłynął odkąd powstał rap oraz na to co działo się później.
Niestety, ja nie zawsze potrafię wyłączyć mózg podczas odsłuchu
Mam to samo, ale to nie cecha wrodzona tylko słuchanie rapu takie coś we mnie wykształciło :D .
Wiktor z WWA sieknął płytę na autotunie i całkiem niegłupią tekstowo
Jeszcze nie słuchałem, ale wkrótce będę sprawdzał. Natomiast, mimo choroby na trueschoolozę, podobała mi się ostatnia płyta Alcomindz Mafia (no może z wyjątkiem tych "miękkich" kawałków). Jest tam sporo humoru, dobrych pomysłów, trzyma się to kupy i ma sens mimo nieambitnego przekazu.
Na szczęście jestem ja"

ODPOWIEDZ