Fity polskich raperów

Wszystko, co związane z dbaniem o siebie. Streetwear, lifestyle oraz marki odzieżowe.

Moderator: wrubel

Wrzucać do tematu fity polskich raperek?

Tak
125
80%
Nie
31
20%

Liczba głosów: 156

Awatar użytkownika
scam_sakawa

Re: Fity polskich raperów

Post autor: scam_sakawa »

Nie pomyliłem Cię z nikim innym (sam wpisałeś się o w temacie o tym albumie, podobnie jak @moxxi, że to "dobra płyta na dobrych kurwa bitach").
SiNi pisze: 29 lip 2023, 15:07 Posiadam dość dobry sprzęt w domu na którym mogę przesłuchać dany album/produkt to zawsze wyrażę opinię o strukturze dźwięku, jeśli kiedyś będziesz miał okazję rozkoszować się muzyką w przy dobrych warunkach nagłośnieniowych czego Ci życzę to mam nadzieję , że też tego doświadczysz.
Póki co, nie czuję takiej potrzeby - nie jestem audiofilem i wiele kwestii, o których mówisz w ogóle mnie nie dotyczą - popraw mnie, jeśli się mylę, ale czy na tak idealnym sprzęcie płyta Paluch x Słoń zyskuje tak mocno, że warunki odtwarzania zmienią moją percepcję na jej temat o 180 stopni? Nie sądzę, myślę, że różnica w doznaniach nie jest aż tak znacząca - ale może się mylę.
SiNi pisze: 29 lip 2023, 15:07 tylko nie krytykuj kogoś za to , ze słucha czegoś nie po Twojej myśli
Powiedz, gdzie ja krytykuję bezpośrednio kogoś (tj. Ty jesteś taki, a taki, bo słuchasz tego)? Jeśli używam czegoś takiego to raczej w odpowiedzi na zaczepkę w moją stronę/mojego ulubionego artysty. Jeśli ktoś uważa, że płyta mojego ulubionego rapera jest kiepska to dlaczego on ma prawo uderzać w mój gust, a ja nie mogę odbić piłeczki i uznać, że taka osoba nie powinna się wypowiadać, jeśli lubi coś, co ja uważam za kiepskie?
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

@cyniu Nie wiem czy coś zmieni Twoją percepcje na temat Palucha jak mam wrażenie, że jesteś bodajże negatywnie nastawiony na niego,ogólnie jego ostatnie solowe albumu jakościowo brzmiały średnio - jeśli chodzi o sprzęt to tak brzmi to trochę inaczej, przede wszystkim warstwa bitowa oraz wokalna, bit ma pełną strukturę i krawędzie, jest pełny od dołu do góry, gdzie na słabszych sprzętach często brakuje tego dołu, pomruku jest taka jakby buła która jedynie buczy, jest wielokolorowy, a nie jedno takie same uderzenie jak cepem o siano, jeśli jest dobrze wymasterowany utwór to można dosłownie do niego wejść, każdy instrument, sampel jest od siebie odseparowany, nie ma jednej papki, jest oddech, wszystko Cię otacza, jest wygładzone, nic nie kłuje, wysokie tony nie męczą uszu, wokale są ciepłe, namacalne, ale to też zależy w dużej mierze od całościowego systemu, mega przyjemność z odsłuchu jakiejkolwiek płyty, ale też działa to w drugą stronę, gorsza jakość płyty i od razu jest dramat , a przy budżetowym sprzęcie tego tak się nie odczuwa, więc tutaj akurat na plus. Ciężko mi się wypowiedzieć czy to by zmieniło Twoje zdanie o jakiejś płycie na pewno odsłuch byłby inny, usłyszałbyś dźwięki których wcześniej nie było i które się zlewały, bity wybrzmiewałyby inaczej,wokal również, moim znajomym puszczałem produkty w których nie gustują i odbiór był pozytywny. Co do krytyki kierowałeś ją np. w moją osobę i nie tylko wywyższając swój gust, pomimo, iż wielokrotnie podkreślałem, że każda opinia jest subiektywna zarówno moja jak i Twoja.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2023, 15:54 przez SiNi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Post autor: zemsta1camzata »

ok ciumciok
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

ebismolarek pisze: 29 lip 2023, 12:09 Filipek i Edzio wbw wersja Dubaj deluxe
bez kitu ten typ z lewej przypomniał mi od razu filipka
Awatar użytkownika
1909

Post autor: 1909 »

Ej a to nie jest Filipek?
Ja byłem przekonany że to on na jakimś teściu
to kurwa forum rap, nie wizaż
Panuszek_Cruzoe

Post autor: Panuszek_Cruzoe »

Kurwa szok że SiNi potrafi tak obrazowo pisać o doznaniach dźwiękowych, widać że naprawdę ma z muzyką jakieś obejście, a jednocześnie słucha dużo mainstreamowego, polskiego rapu, który jest w większości strasznie wieśniacki i prymitywny. Nie ogarniam, ale w sumie szacun za zajawkę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

dobry sprzęt (sam mam audiofilski) służy do słuchania głównie dobrze nagranych, instrumentalnych płyt, podniecanie sie dobrym dobrym sprzetem audio w odniesieniu do cyfrowych bitow, czesto nawet niedostepnych w jakosci master (bo polscy raperzy nie wrzucaja czesto master na tidala, a spotify ma jakosc nizsza niz flac) to jest jakas aberracja
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
scam_sakawa

No właśnie jakbym miał dobry sprzęt to bym to wykorzystał do słuchania dobrej muzyki, instrumentalnej, a nie że każdy z nas to szaman, szaman.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
SiNi

@Panuszek_Cruzoe Rzecz w tym, że rap to to tylko jeden gatunek to, że się udzielam w jego temacie nie znaczy, że się na nim zatrzymuje.

@eddy_wata Kompletna bzdura o czym piszesz - do mastera trzeba mieć sprzęt, który odpala technologię mqa i na pewno nie przez blooth w ogóle porównywałeś jakość master z hi -fi oraz Cd ?Jaki masz setup?

@cyniu Tu również jak powyżej, ale fakt szaman to beznadziejny numer imo.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2023, 8:25 przez SiNi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
scam_sakawa

O, to propsuję za inne gatunki, myślałem, że wydałeś krocie na słuchanie głównie ulicznych poetów, mających 34% z matematyki podstawowej na maturze.
Awatar użytkownika
SiNi

@cyniu Za młodych lat zajmowałem się djingiem i w latach 90 odkrywałem wszelakie spektrum muzyczne do dziś, miałem możliwość przeżycia powstania niektórych form choćby rozkwitu techno czy też popu powstałego w latach 50/60. Jeśli nawet ktoś sobie kupi sprzęt do syntetycznych bitów nie ma w tym nic złego, nie wiem co to za dziwne przekonanie, widać, że nie mialeś z tym kompletnie styczności, dobrze wymasterowane płyty w rapie również brzmią magicznie,choćby rasmmentalizm,jakość jest powalająca, poza tym do danego gatunku trzeba też dobrać odpowiednie nagłośnienie jeśli np zatrzymuje się jedynie na jazzie bądź rocku czy metalu ( ten jest najtrudniejszy do odtworzenia i zjada praktycznie każde kolumny ) chyba, że szukamy czegoś uniwersalnego, proszę mi nie dawać łatki audiofila bo nim nie jestem i kolejny niewypał związany z matmą, nie te lata.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2023, 8:17 przez SiNi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Z matmą piłem do ogólnej błyskotliwości polskich raperów, tam wręcz istnieje przekonanie, że jak się zrobiło hajs na rapie to wypada wspomnieć, że nie skończyło się szkoły lub ledwo zdało z matematyki.
Awatar użytkownika
SiNi

@cyniu Ok rozumiem (żle przeczytałem) - ja odbieram muzykę jako zabawę oraz rzemieślnictwo, a nie prawdy objawione i w moim przypadku pierwsze na co zwracam uwagę to na warstwę muzyczną z racji pewnie wykonywania swojego hobby w młodzieńczych latach co do edukacji no cóż historia pokazała, iż niezbyt inteligentni robią karierę i zarabiają kolosalne pieniądze w rapie nie śledzę prywatnych ekscesów muzyków, ale na pewno nie wrzucałbym ich to jednego wora, ale po części się z Tobą zgodzę.
Awatar użytkownika
eddy_wata

SiNi pisze: 30 lip 2023, 7:45
@eddy_wata Kompletna bzdura o czym piszesz - do mastera trzeba mieć sprzęt, który odpala technologię mqa i na pewno nie przez blooth w ogóle porównywałeś jakość master z hi -fi oraz Cd ?Jaki masz setup?
ubierz te mysli w slowa bo ja kompletnie cie nie rozumiem? O jakim odpalaniu przez bluetooth mowisz? Uzywam kombajna DCSa jako zrodla (tidal master mqa) i daca, do tego przedwzmacniacz, koncowka mocy i pasywne glosniki. Jak odpale cos syntetycznego ze spotify to nie slysze roznicy miedzy drugim dziesiec razy tanszym sprzetem
Awatar użytkownika
piernikowyskoczek

Post autor: piernikowyskoczek »

SiNi pisze: 29 lip 2023, 13:16 Tez mi się nie podoba stylówa Jongmana , ale są tacy którym to pewnie podejdzie, jego partnerka też akceptuje @cyniu pokaż swojego fita zobaczymy jak Ty komicznie wyglądasz w wielu tematach uważasz że Twój pogląd jest jedyny i słuszny, przyczepiasz się do gości w temacie rapu , którzy mają inny gust niż Twój to dawaj przykład looku.
o co ty się właściwie przyjebałeś? xD
rakieta_rakieta pisze: 16 kwie 2020, 19:20 Ja aż zadzwoniłem do inposta o chuj chodzi i mają lagi w pokazywaniu statusów, bo dziś w nocy stawiają nowy serwer
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Chciał z kimś pogadać chyba.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
SiNi

@eddy_wata Czyli w końcu czego używasz, jaka to końcówka i przedwzmacniacz, kolumny i cała reszta toru ?Żeby uzyskać jakość przynajmniej zbliżoną do CD to w budżetówce tego się nie doświadczy , a tym bardziej różnicy między jakimś spotifajem, a masterem czy hi-fi z tidala,może tego nie słyszysz bo sprzęt jest po prostu średni lub Twój pokój, a raczej jego akustyka bo to największy wróg. Miałeś możliwość posłuchania lampy, hybrydy czy tylko tranzystor?Możesz mieć dobre kolumny, a cały system i tak gra tak jak jego najsłabsze ogniwo i może tu jest szkopuł.Bzdurą jest to, że nie ma różnicy w graniu na lepszym sprzęcie, wystarczy postawić obok siebie kilka kolumn i przetestować, a Ty chcesz wmówić, że np. chiński woffer gra tak samo jak np. revelator lub illuminator, który jest szybki i ma różnorodność basową.Osobiście słucham cdków i dementuje, granie jest soczyste w rapsach na fajnym setupie i przede wszystkim czuć różnicę w każdym paśmie.
Awatar użytkownika
eddy_wata

no chyba jak jest zrodlo dcs to reszta systemu jest na tym samym poziomie wiec nie martw sie :) pokoj z aranzacja akustyczna. Chodzi o nagrania, rap czy techno nie da ci takiej sceny czy głębi, a bas nie przekaze tyle informacji co bas gitary basowej. I na takim audiofilskim sprzecie szaman szaman brzmi tak samo jak na bardziej budzetowym (choc tez calkiem niezlym dac cec/ roksan caspian/ dynaudio focus) bo jest po prostu chujowo nagrany

Dodano po 4 minutach 17 sekundach:
SiNi pisze: 30 lip 2023, 17:14 Żeby uzyskać jakość przynajmniej zbliżoną do CD to w budżetówce tego się nie doświadczy , a tym bardziej różnicy między jakimś spotifajem, a masterem czy hi-fi z tidala
co to znaczy jak uzyskac jakosc zblizona do cd, ja nie wiem o czym ty w ogole rozmawiasz. Hifi z tidala ma jakosc wyzsza niz flac czy wav. Ale po prostu jak chodzi o rap czy techno to to NIE MA ROZNICY. Bo nawet jak masz pliki upsamplowane dsd to jak chodzi o szaman szaman to one brzmia tak samo jak mp3

No i oczywiscie, bedzie na lepszym sprzecie rap brzmial troche lepiej ale to bedzie tylko zasluga oddania pasm i natezenia, nie bedzie duzo czystszy dzwiek, nie bedzie trojwymiarowej sceny, bo po prostu rap jest na syntetycznym, cyfrowym bicie a wokal nagrany jednym prostym mikrofonem i przecietny sprzet wystarczy zeby wyciagnac z tego max
Awatar użytkownika
Addicted

Post autor: Addicted »

eddy_wata pisze: 30 lip 2023, 18:18 Hifi z tidala ma jakosc wyzsza niz flac czy wav.
Jeśli masz na myśli opcję master to owszem, samo hifi to jakość wav/flac
Awatar użytkownika
SiNi

eddy_wata pisze: 30 lip 2023, 18:18 no chyba jak jest zrodlo dcs to reszta systemu jest na tym samym poziomie wiec nie martw sie :)
Nie zgodzę się z tym.
eddy_wata pisze: 30 lip 2023, 18:18 Hifi z tidala ma jakosc wyzsza niz flac czy wav.
Jakość Hi Fi z Tidal nie jest wyższa, jest teoretycznie ta sama, a praktycznie jednak to co innego i nie gra tak samo jak CD.
eddy_wata pisze: 30 lip 2023, 18:18 przecietny sprzet wystarczy zeby wyciagnac z tego max
Nie wiem o jakim przeciętnym sprzęcie tutaj mowa bo budżetówka może mieć różny poziom dla poszczególnej jednostki, weźmy np. średni model ze stajni Pylona D28 plus dobrą elektroniką i jak to potrafi czarować , a postawny przy tym taką Melodika BL40 mk3 i nie zagra tak samo i nie wyciągnie z nagrania przede wszystkim maksa bo nawet nie zejdzie nisko.
ODPOWIEDZ