Szpaku - Dom Dla Zmyślonych Przyjaciół Pana Mateusza (2022)
Re: Szpaku - Dom Dla Zmyślonych Przyjaciół Pana Mateusza (2022)
To wszystko co tu jest pisane to na poważnie?
[Verse 1: Tay-K]
School was very hard (gang)
https://open.spotify.com/artist/3v9qYvgnhbV0McEWEISOQ3
https://www.instagram.com/kidzej__/
School was very hard (gang)
https://open.spotify.com/artist/3v9qYvgnhbV0McEWEISOQ3
https://www.instagram.com/kidzej__/
- Moltisanti
Może napisz z czym konkretnie się nie zgadzasz to będzie prościej dyskutować. Ale na poważnie.
- przedszkolanek
Mam wrażenie, że ten rok jest tak chujowy jeśli chodzi o LP, że tu jednooki może być królem. No ale niezła to jest płyta, a piszę z perspektywy kogoś, kto Szpaka nigdy nie słuchał. Obrzydliwie egzaltowana oczywiście, ale trzyma to wszystko poziom i jeden z niewielu albumów w tym roku, który jest LP, a nie zbiorem singli uzupełnionym o wypełniacze
- przedszkolanek
Jak na początku Mati rósł w moich oczach Atypowym, Hot16, potem to wszystko burzył Polskim 2Paciem, waleniem konia obsraną ręką, coś jeszcze tam nawinął. Ale tym albumem znów Szpaku mnie zajarał, katowane często, emocje, nawijka, bez przypałowych wersów, Ci co znają te klimaty mogą się utożsamiać. Props za ostatnią akcję z małolatem, którego gnoili w szkole, za słuchanie Mateusza.
Hejt na Szpaka oczywiście przesadzony, myśle, że w dyskografii 99% raperów idzie wyciągnąć jakieś wersy, które nadają się do beki z lokalnych.
Hejt na Szpaka oczywiście przesadzony, myśle, że w dyskografii 99% raperów idzie wyciągnąć jakieś wersy, które nadają się do beki z lokalnych.
Hejt na większość raperów jest przesadzony bo niektórzy sobie robią bekę (samce alfa np. na forum) a reszta podchwytuje bo myśli że to na serio. Taki pro tip ode mnie. Szpaku oczywiście zajebisty raper jeden z lepszych z tego pokolenia urodzonego w 90-tych, ale niestety mentalnie pod pewnymi względami to już pokolenie tych pizd z lat 2000 co widzimy po akcji z Multim, gdzie nie potrafił być konsekwentny nawet przez tydzień po wypuszczeniu Kontroli Jakości a teraz zbija piony, zaprasza Multiego na koncerty i pierdoli jakieś patetyczne teksty o tej rurze bardaszanej.
Co do hejtu to się zgadzam w 300%, tak to już dziś wygląda w internetach. Co do akcji z Multim, wiem, że ostatnio przeprosił na koncercie, ale same wersy z Kontroli Jakości też nie były jakieś stricte-ofensywne. Widocznie Mati ma już dość zła, nienawiści, negatywnych emocji, lepiej się godzić niż walczyć. Słychać u niego jeszcze ten patouliczny styl życia, ale chce się od tego odciąć.
A i props za szybką zmianę światopoglądu Nitra po wykupionej rozmowie.
Wiadomo jak skończyła się ta sprawa sądowa, gdzie tam jakieś inby się działy?
A i props za szybką zmianę światopoglądu Nitra po wykupionej rozmowie.
Wiadomo jak skończyła się ta sprawa sądowa, gdzie tam jakieś inby się działy?
-
RIVALDO111
- Zbanowany
Musiał zmienić zdanie co do Multiegio czy innych ludzi z neta bo to dziś olbrzymi fanbase ludzi 15-20 którzy dają być ,,raperom" milionerami. Nawet Paluch to skumał i już tak nie bije w świat influ z neta.karbo99 pisze: ↑22 gru 2022, 13:55 Hejt na większość raperów jest przesadzony bo niektórzy sobie robią bekę (samce alfa np. na forum) a reszta podchwytuje bo myśli że to na serio. Taki pro tip ode mnie. Szpaku oczywiście zajebisty raper jeden z lepszych z tego pokolenia urodzonego w 90-tych, ale niestety mentalnie pod pewnymi względami to już pokolenie tych pizd z lat 2000 co widzimy po akcji z Multim, gdzie nie potrafił być konsekwentny nawet przez tydzień po wypuszczeniu Kontroli Jakości a teraz zbija piony, zaprasza Multiego na koncerty i pierdoli jakieś patetyczne teksty o tej rurze bardaszanej.
Gdyby nie to , to jestem pewny że te Paluchy czy Szpaki jechalyby z tym rowno, ale dziś świat jest jaki jest i z netem trzeba żyć dobrze.
Siedzimy już nad tym trzy lata, bo obłęd to dar, a nie kara,Mówią nam jak mamy latać, ja wolałbym spotkać Ikara,Szczęście to tylko przywilej, szczęście to tylko na chwilę, szczęście cię zgubi,udusi,zabije i minie ,A w trakcie się wije jak żmije i gnije.
A może tak zachowują się dorośli, dojrzali ludzie(Paluch już odpucił młodemu? Czemu gdzie jak kiedy?) Lepiej by było, tak jak Kafary wbić Multiemu do studia, czy jak TomB Ensonowi na chatę? Czy wylać mu browara na łeb jak to przyjął BRO? Jak wiem, że to rap, pościgi, strzelaniny, skurwysyny, ale jeśli jedna strona nie chce wojażkować, to Ci drudzy, przeważnie więksi mają ich ganiać, gasić, gnębić? To nie jest pojedynek 2Pac-Biggie, to nie jest Tede-Peja, tylko przypominam !Paluch/Szpaku - Young Multi!
To jak już tyle siedzisz w rapie to powinieneś wiedzieć że raper ma prawo jebać młodego szczyla i taki był rap od zawsze. A druga sprawa - Paluch i Szpaku zaatakowali Multiego po jego wywiadzie u Rawicza - obejrzyj sobie i sam sobie odpowiedz na pytanie czy na to nie zasłużył.
Nie mam zajawy oglądać 45min Multiego i Rawicza, możesz podać minuty, o które wypowiedzi Ci chodzi? Co do jebania, przeważnie jak już dochodzi do takich sytuacji, to zazwyczaj młody wojażkuje i startuje do starszego, jak Eminem vs MGK, innych sytuacji teraz przypomnieć sobie nie mogę, ale tym wiekowym przeważnie nie chce się już wojować o pozycje, nie muszą, robią swoje, młodzi się rzucają i gryzą. A, było, Kafary ganiały Bedoesa
Choć zamiast patrzeć na wiek, może lepiej patrzeć na liczby, "siłę przebicia", a wiadomo jaką pozycje w polskim rapie ma Paluch, a gdzie stoi Multi
Choć zamiast patrzeć na wiek, może lepiej patrzeć na liczby, "siłę przebicia", a wiadomo jaką pozycje w polskim rapie ma Paluch, a gdzie stoi Multi
Ale taka prawda, Szpaku gdy się wybijał oferował ciekawą stylówę. Uliczna przewózka, agresywna nawijka. Ludzie w tym ja uwierzyli mu w ten bełkot i każdy był ciekawy co dalej się wydarzy. Z biegiem wydarzeń, które podważały jego autentyczność słuchacze się odwracali zostało pokolenie Gugu, które nie weryfikuje, że to jednak pod publike itatuują sobie logo na łydce xD
- Moltisanti
Ladne pierdolenie się tu odbywa. Koleś z jakiejś podlaskiej dziury opuścił mentalne getto i zamiast to propsowac bo w jego otoczeniu na pewno wymagało to odwagi (typ wydaje transa) to oczywiście p0lak musi węszyć spisek. No bo przecież scenariusz gdzie chlop żyje wśród patusow i chlonie ich "wartości" po czym poznaje swoich idoli którzy mówią mu np ze agresja jest zła a gej to tez człowiek, czy coś i typ zaczyna to kumać, to taki scenariusz w ogóle nie wchodzi w grę, typ na pewno udaje dla pieniędzy 
Nie no, gość jest za głupi, żeby cokolwiek udawać.
Często też zmienia zdanie pod wpływem otoczenia/trendów. Dlaczego? Odpowiedź macie wyżej.
Często też zmienia zdanie pod wpływem otoczenia/trendów. Dlaczego? Odpowiedź macie wyżej.
stuka kase na swojej muzyce i stworzyl fanbase, ktory dziara jego teksty na swoim ciele, wiec niekoniecznie jest taki glupi xD
Alles is literêre fiksie, die inhoud wat ek publiseer is jou verbeelding. Jy het alles uitgedink. Ek is nie eens ’n skaduwee in jou wêreld nie, ek haal nie asem as ’n lewende wese nie. Hou op om aan my te dink. Laat my uit jou gedagtes verdwyn.
Chyba w USA, a nie w Polsce. U nas to co najwyżej dostanie się po mordzie. I dobrze, gangsterka to bardzo zła rzecz.
Szpaku wydaje się autentycznym gościem. Ostatnio zastanawiałem się nad tym, co Grande mówił odnośnie toksyczności jego "przekazu". I właściwie, jak słuchałem DDZPPM (dobra płyta imo), to w tamtym czasie nałożył się chujowy okres u mnie i płyta mocniej wchodziła, natomiast strasznie dołowała mnie tematycznie. Zamiast wyjść ze swojej chujni, to słuchałem tej płyty i tkwiłem w jeszcze większej chujni. A omówmy się, Szpaku nawet jak ma jazdy na bani (uznaję to za prawdę, a nie image), to dorobił się tyle kasy na rapie, że spokojnie może 2 lata niczego nie robić. Popierdoli sobie swoje smęty, a potem wróci swoją zajebistą furą do chaty i na tym się skończy. A dzieciaki nasłuchają się jego gadek i mogą wjebać się w większe szambo. Oczywiście zależy od człowieka też i rap nie jest od wychowywania, ale widzę sam po sobie, że jego muzyka mocno na mnie wypływała w tamtym czasie. I to negatywnie.
"Ich wollte immer nur verstanden werden und hinterlies zum Schluss verbrannte Erde" 
Słucham smutnej muzy, jak mi smutno. I weszło za bardzo 
"Ich wollte immer nur verstanden werden und hinterlies zum Schluss verbrannte Erde" 
Wracam sobie do tej płyty regularnie, mimo że zazwyczaj o niej zapominam i mi się nagle przypomina
Mega dobra jest ta płytka i chyba moja ulubiona z 2022. Dla mnie przepaść w stosunku do tego co wcześniej robił Szpaku, niby jakoś specjalnie się nie zmienił, ale wszystko po prostu lepiej siedzi
Mega dobra jest ta płytka i chyba moja ulubiona z 2022. Dla mnie przepaść w stosunku do tego co wcześniej robił Szpaku, niby jakoś specjalnie się nie zmienił, ale wszystko po prostu lepiej siedzi
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia