Ranking tryhardów w polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

iksdede

Re: Ranking tryhardów w polskim rapie

Post autor: iksdede »

Bisz jest super tryhardem, np kawałek "Chłopak, Który Żył W Swojej Głowie", pierwsza zwrotka jeszcze nie na siłę i nagle w drugiej:
Lubił dym, więc głową w chmurze upodabniał się do Pytii
By podkreślić, że popiera dyskordianizm
Ciągnął za sobą po ziemi rozwiązane sznurowadła
Przypominając nam wtedy albatrosa Baudelaire’a
[...]
Zaginał daszek bejbolówki nieświadomym ruchem
Zaciągał go niżej, tak by widzieć nie będąc widzianym
Ale oczu nie ukrywał, odbijają duszę
I nie ufał tym co noszą czarne okulary
To było głupie, wiedział o tym lecz idiosynkrazję
Widział zawsze jako coś co życiu daje smak
starydobryhiphop

Post autor: starydobryhiphop »

jak uwielbiam Bisza tak ten kawałek do mnie akurat nie trafia, choć ma ciekawy klimat, chyba rzeczywiście ciut rozbity tymi pojęciami. Z drugiej strony zastanawiam się, czy gdyby te słowa weszły do mojego biegłego aparatu pojęciowego (nie wiem co znaczą, musiałbym się mocno posiłkować słownikiem, co przecież artysta nie ma obowiązku używać tylko powszechnie rozumianych słów), to wtedy stałoby się to czyste, zrozumiałe, czy byłoby poczucie tryhardowania? Bo zawsze przy takich przykładach zastanawiam, czy to oni są tryhardami, czy ja jestem lowhardem :(
Życie! Życie! Wciąż zaskakuje mnie, wciąż zaskakuje mnie!
Awatar użytkownika
nobezprzesady

Post autor: nobezprzesady »

starydobryhiphop pisze: 31 lip 2026, 15:09 Z drugiej strony zastanawiam się, czy gdyby te słowa weszły do mojego biegłego aparatu pojęciowego (nie wiem co znaczą, musiałbym się mocno posiłkować słownikiem, co przecież artysta nie ma obowiązku używać tylko powszechnie rozumianych słów), to wtedy stałoby się to czyste, zrozumiałe, czy byłoby poczucie tryhardowania?
Jest poczucie jak najbardziej, bo tam nie ma żadnej harmonii we wplataniu tych pojęć.
starydobryhiphop

Post autor: starydobryhiphop »

OK musiałbym sobie stestować temat jakbym je sobie na spokojnie rozkminił :)
Życie! Życie! Wciąż zaskakuje mnie, wciąż zaskakuje mnie!
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

A co sądzicie o wersach:
Chłystki myślą, że to Almateia dla nich/ złożę ich w łoże Madeja wersami/ Mana got Kano, mana got Pro/ nad to stawiam pewność I ghetto glow
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
ebismolarek

Post autor: ebismolarek »

I jeszcze co sądzicie o:
Jestem w Tajlandii u samego Boga / Tanie żarcie i brudna woda / Idzie wariatka o długich nogach / Szkoda tylko, że ma hot-doga / Dawaj mała ja mam king-konga / Anakonda zbada cię jak sonda / Ona mówi mi, lej do środka / Patrzę na nią, głupia gąska.
Awatar użytkownika
Czyszy

Post autor: Czyszy »

ebismolarek pisze: wczoraj, 11:50 I jeszcze co sądzicie o:

Jestem w Tajlandii u samego Boga / Tanie żarcie i brudna woda / Idzie wariatka o długich nogach / Szkoda tylko, że ma hot-doga / Dawaj mała ja mam king-konga / Anakonda zbada cię jak sonda / Ona mówi mi, lej do środka / Patrzę na nią, głupia gąska.
To akurat mi bardzo mocno przywodzi na myśl Lecha Rocha Pawlaka.
WladcaSlimakow

Post autor: WladcaSlimakow »

Filipek XD ma te swoje teksty jakieś tam filozoficzne, po szkołach czy co on tam kończył

no ale byliście kiedyś na imprezie, na której ktoś powiedział: ej puśćcie Filipka? :nonono:
ODPOWIEDZ