KęKę

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
KillerCroc

Re: KęKę

Post autor: KillerCroc »

Ciekawe który Ślizger rok temu przed spaniem pomyślał o tym co zrobiłby gdyby miał taką kurewską moc żeby zrobić co chce, z kim chce i padło na Kękę

Fajny numer, jak chce to potrafi
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

bit generic, no ale tekst i to jak to położył :bowdown:
najlepszy numer Kę od nie pamiętam kiedy.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

myślenie tej starej gwardii, o której tam rapuje, to jest jakiś absurd albo kompletny brak logiki. Wiecie o co chodzi, starsi ludzie się nie przypucują, że coś jest nie tak ze zdrowiem albo czymkolwiek innym, żeby nie martwić innych, a finalnie wynikają z tego jeszcze większe problemy, którym można by było zapobiec w porę działając. Biorąc na tapetę takie zachowania w mojej rodzinie, jak jeszcze miałem z nimi kontakt, nigdy nie rozkminiłem, czy to wynika z jakiejś pokrętnej empatii, z egoizmu, czy z płytkiego myślenia. Dobrymi intencjami wiecie co.

Tak samo drażni mnie takie przerzucanie wyboru odnośnie tak ważnych spraw, jak swojego pochówku, na innych. To starsze pokolenie ma problem, żeby się określić, zauważyliście, że często mówią "obojętne", albo "jak będzie tak będzie". Nie wiem, czy specjalnie pozują na twardzieli, których to nie rusza (a rusza na pewno), nie wiem, czy są aż tak zrezygnowani i zmęczeni, czy leniwi, czy stłamszeni przez doświadczenia życiowe. Niemniej irytujące, w każdym razie trzeba znowu za nich myśleć i wybierać.
Ciężko patrzeć na to jednowymiarowo i szukać winnych, jednak prezentuję tu spojrzenie na ostatecznie wynikłą z tych wszystkich czynników sytuację.

A tak poza tym, mimo tego, że jestem, delikatnie mówiąc, niespecjalnym fanem Kękę, to nie mam problemu zrozumieć te wersy, w 2021 masa stresu plus dwa ciężkie pogrzeby po długiej walce, wiem jak coś takiego wykańcza i zabiera siły na dłuższy czas. I jak myślisz, że może już koniec, to jest jeszcze gorzej.
Awatar użytkownika
exyou
Zbanowany

Post autor: exyou »

Numer który zjada całą ostatnią jego płytę.

Chociaż bity dalej takie se dobiera, przecież ten Sergiusz to najbardziej chyba plastikowy producent, zero jakiejś takiej kreatywności, chłop chyba robi bity od linijki.
Awatar użytkownika
bloodyhell

Post autor: bloodyhell »

oyche pisze: 21 sty 2022, 10:39 Slyszales kawalek?
soruwa, motke mialem i nie słuchalem tego w momencie pytania, ale już wiem wszystko
gallrdm

Post autor: gallrdm »

DoubleB pisze: 21 sty 2022, 11:29 myślenie tej starej gwardii, o której tam rapuje, to jest jakiś absurd albo kompletny brak logiki. Wiecie o co chodzi, starsi ludzie się nie przypucują, że coś jest nie tak ze zdrowiem albo czymkolwiek innym, żeby nie martwić innych, a finalnie wynikają z tego jeszcze większe problemy, którym można by było zapobiec w porę działając. Biorąc na tapetę takie zachowania w mojej rodzinie, jak jeszcze miałem z nimi kontakt, nigdy nie rozkminiłem, czy to wynika z jakiejś pokrętnej empatii, z egoizmu, czy z płytkiego myślenia. Dobrymi intencjami wiecie co.

Tak samo drażni mnie takie przerzucanie wyboru odnośnie tak ważnych spraw, jak swojego pochówku, na innych. To starsze pokolenie ma problem, żeby się określić, zauważyliście, że często mówią "obojętne", albo "jak będzie tak będzie". Nie wiem, czy specjalnie pozują na twardzieli, których to nie rusza (a rusza na pewno), nie wiem, czy są aż tak zrezygnowani i zmęczeni, czy leniwi, czy stłamszeni przez doświadczenia życiowe. Niemniej irytujące, w każdym razie trzeba znowu za nich myśleć i wybierać.
Ciężko patrzeć na to jednowymiarowo i szukać winnych, jednak prezentuję tu spojrzenie na ostatecznie wynikłą z tych wszystkich czynników sytuację.

A tak poza tym, mimo tego, że jestem, delikatnie mówiąc, niespecjalnym fanem Kękę, to nie mam problemu zrozumieć te wersy, w 2021 masa stresu plus dwa ciężkie pogrzeby po długiej walce, wiem jak coś takiego wykańcza i zabiera siły na dłuższy czas. I jak myślisz, że może już koniec, to jest jeszcze gorzej.
"będziesz śmierci tak blisko zrozumiesz dobrze czemu..."
SergioRamos

Post autor: SergioRamos »

exyou pisze: 21 sty 2022, 11:41 Numer który zjada całą ostatnią jego płytę.

Chociaż bity dalej takie se dobiera, przecież ten Sergiusz to najbardziej chyba plastikowy producent, zero jakiejś takiej kreatywności, chłop chyba robi bity od linijki.
Chyba się z tym nie mogę zgodzić, pamiętaj, że producent wysyła danym raperom takie rzeczy na których wie, że się dobrze odnajdą. Jeśli dla ciebie np numer Paw ReTo jest od linijki, a może Ortalion Taco, Euforia Otsochodzi, Fala Sequel Guziora czy może Nic od Sokoła? No nie mogę się z tym zgodzić.

Pozdrawiam,
Sergiusz
Willxc

Post autor: Willxc »

zajebiste, jak za najlepszych czasów, faktycznie coś w tym jest, że jak się pierdoli w życiu to rap idzie poziom wyżej
Awatar użytkownika
stratemirat

Post autor: stratemirat »

Użytkownik @exyou chce się kłócić, chce nas zdusić, jakby to było konieczne
bsergio

Post autor: bsergio »

Nic specjalnego niestety, zestawcie sobie to z "co życie da", albo ze spowiedzią, gdzie każda linijka z osobna to jest sztos, a tutaj nic sie nie dzieje, napisane jak dla dziesięciolatka
Awatar użytkownika
exyou
Zbanowany

stratemirat pisze: 21 sty 2022, 13:11 Użytkownik @exyou chce się kłócić, chce nas zdusić, jakby to było konieczne
Nikt nie chce zdusić ani skłócić, po prostu miałem takie odczucia że ta perkusja i bas to jest takie kopiuj wklej z "Myśle o tym" też Kędziora.
SergioRamos

Post autor: SergioRamos »

@exyou i przy okazji nadałeś mi łatkę najbardziej plastikowego producenta hehe :) a wydaje mi się, że moje portfolio jest na tyle szerokie, że jest to trochę krzywdzące, pozdro.
Awatar użytkownika
exyou
Zbanowany

Zgoda, troche mnie poniosło, takie były moje odczucia, imo perkusja często brzmi bardzo podobnie w Twoich bitach.

Wiem że jesteś wykształcony muzycznie, czytałem rozmowy z Tobą, pozdro.
edenmar

Post autor: edenmar »

bsergio pisze: 21 sty 2022, 13:34 Nic specjalnego niestety, zestawcie sobie to z "co życie da", albo ze spowiedzią, gdzie każda linijka z osobna to jest sztos, a tutaj nic sie nie dzieje, napisane jak dla dziesięciolatka
Właśnie problemem Kękę jest to, że on wtedy pisał tym swoim pijackim strumieniem świadomości i wychodziło zajebiście, w tym kawałku jest trochę emocji, bo sama tematyka to wymusza, ale wciąż jest to takie bezpieczne, uporządkowane, przemyślane sprawozdanie. Blado to wypada nawet przy ostatnich wrzutkach Przemka Fergusona, a co dopiero mówić o starych nagrywkach Kękę.
bsergio

Post autor: bsergio »

z tekstu co życie da wynika, że pisane na trzeźwo
nie wiem, może se wkręcił za bardzo pisanie tak, żeby syn z kolegami mogli słuchać, jak piszesz do grupy docelowej to sie nigdy dobrze nie kończy
Awatar użytkownika
Wolny

Post autor: Wolny »

ja pierdole jakie ciary :shock:
cyk
Awatar użytkownika
Moltisanti

Post autor: Moltisanti »

Tego się nie spodziewałem :bowdown:
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
Awatar użytkownika
Sialala

Post autor: Sialala »

Ty no kuhhwa dobre to! Najlepszy numer jaki nagrał po debiucie.
Awatar użytkownika
Bryx Fenrir

Post autor: Bryx Fenrir »

Najlepszy numer od Kękę od lat.
moherowy
Zbanowany

Post autor: moherowy »

Słucham sobie ostatnio Kękę i zastanawiam się czemu nie mogę go słuchać.
No i doszedłem do wniosku że chodzi o bity. To częsty zarzut, ale nawet te najnowsze płyty byłyby do przełknięcia pod względem wokalu i tekstu, gdyby nie turbo chujowe bity. Niereformowalny człowiek niestety w tym zakresie. Podoba mu się i chuj. No ale póki hajs się zgadza...
Wystarczyłoby trochę brudu na tych bitach, surowości i całkiem inne odczucia.
ODPOWIEDZ