Lamus rap

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Re: Lamus rap

Post autor: Burak »

Znacie kogoś kto jest fanem rapera Zeus? Podobna przypadłość jak przy Proceente
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
Pvsio

Post autor: Pvsio »

ja raz trafiłem na typa co mi przewijał, że teraz to nie ma już rapu a najlepszymi nawijaczami są zeus i miuosh, z czego ten drugi też wpasowuje się idealnie w ten temat
lygrys pisze: 27 lis 2023, 12:52 Mogę się bić z każdym, teraz i w każdej innej chwili.
Mam wyjebane na konsekwencje, niech świat zapłonie.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

O, sobie coś przypomniałem, Zeus to tam chuj przy CAŁEJ WYTWóRNI maxflo records

znacie kogoś kto jest fanem jakiegokolwiek wykonawcy z maxflo records (oprócz grubsona)? przecież to jest wałek pralnia brudnych pieniędzy jak chuj
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Kalom

Post autor: Kalom »

jak już przypomniałeś
Awatar użytkownika
Sivestro

Post autor: Sivestro »

Buka przecież miał dobry hajp kiedyś i wśród fanów rapu i wśród fanek
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

20s reklam na początku :bowdown:

aż chce się ripitować

Dodano po 1 minucie 46 sekundach:
TO MA UWAGA WIDZOWIE SIEDEM I PÓŁ MILIONA WYŚWIETLEŃ

kto tego słucha?
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
JESTEM_HIPHOPEM

Post autor: JESTEM_HIPHOPEM »

HUCZU HUCZ
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

czyje to jest zdanie, proszę o podpisywanie się czy to napisał Tede, Macław, Psychostach czy tam inny sot
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
rany1odbytu

Post autor: rany1odbytu »

Burak pisze: 19 wrz 2025, 19:57 O, sobie coś przypomniałem, Zeus to tam chuj przy CAŁEJ WYTWóRNI maxflo records

znacie kogoś kto jest fanem jakiegokolwiek wykonawcy z maxflo records (oprócz grubsona)? przecież to jest wałek pralnia brudnych pieniędzy jak chuj
Aktualnie to nie wiem jak to wygląda, ale kiedyś sporo takich osób znałem

Dodano po 45 sekundach:
JESTEM_HIPHOPEM pisze: 19 wrz 2025, 20:09 HUCZU HUCZ
Nigdy nie wpierdalaj spacji w te litery swiniaczku 🥰
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

rany1odbytu pisze: 19 wrz 2025, 20:19 Aktualnie to nie wiem jak to wygląda, ale kiedyś sporo takich osób znałem
opisz taką stereotypową osobe proszę, dzięki
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
rany1odbytu

Dekade temu ? Zwyczajni goście wczuci w hip hop palący gibonki, zajarani metaforami, psycho stylem. Hardkorowej Komercji z nimi nie posłuchasz, ale jakiegoś super spierdolenia też nie pamietam. Po prostu czasy sie zmienily i co kiedyś imponowało teraz smieszy
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2025, 20:24 przez rany1odbytu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

hmm rozumiem

dużo mi to nie mówi
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
rany1odbytu

No bo nie ma za bardzo o czym dywagować, po prostu byli zwyczajnymi słuchaczami rapu ad 2011-12, rozumienie kultury hip hop takie bardziej polskie niż amerykańskie
nobezprzesady

Post autor: nobezprzesady »

Standardowe pytanie, jak rozumiemy fana? Bo jeśli jako człowieka, który baaardzo lubi sobie powrócić do starszych płyt, to mogę za takiego uchodzić. Co w sumie potwierdzał oby, że Zeus to lamuscore, bo ja innego rapu rzadko słucham. Bukę i SumęStyli też lubiłem w opór (cała reszta Maxflo mnie jebie), nawet w ostatnim tygodniu słuchałem Pokoju 003.

Btw. może nie z polskiego podwórka, ale czy takim ultimate lamusem nie był czasami Eminem? Choć obv jego twórczości w lamuscore się nie kwalifikuje.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

rany1odbytu pisze: 19 wrz 2025, 20:25 No bo nie ma za bardzo o czym dywagować, po prostu byli zwyczajnymi słuchaczami rapu ad 2011-12, rozumienie kultury hip hop takie bardziej polskie niż amerykańskie
ja wtedy słuchałem głównie Tede, a z uniwersum pfk to Księgę katowałem, o maxflo to nie wiedziałem że istnieje

Dodano po 1 minucie 36 sekundach:
nobezprzesady pisze: 19 wrz 2025, 20:28 Btw. może nie z polskiego podwórka, ale czy takim ultimate lamusem nie był czasami Eminem? Choć obv jego twórczości w lamuscore się nie kwalifikuje.
O, to jest dobry sposób na odsianie ziarna od plew

podbijasz do typa, pytasz czy lubi eminem i od razu wiesz z kim masz do czynienia
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
rany1odbytu

@Burak Ja wiedziałem bo jednak dyskografie Paktofoniki, Kalibra czy płyte Pijanych Powietrzem katowałem jak pojebany, to był dla mnie prawdziwy rap. Sprawdzalem co tam wydają ale nic z tej wytwórni do mnie nie przemawiało za bardzo, te wszystkie Buki, Majkele, Rahim solo itd.
No sam moge za siebie powiedzieć że najlepiej mi sie sluchało wtedy rzeczy w tym klimacie, bo oprócz brzmienia jednak bardziej sie identyfikowałem z Magikiem czy Joką i sluchając ich czułem sie jakbym siedział z dobrym koleżką niż np sluchając Firmy czy Molesty. Nie jestem z bogatego domu ale ulica to jednak nie bylo moje miejsce. No i chyba do podobnych osób ten obóz trafiał, co ich bardziej interesowały jakieś "wewnętrzne hardkory" jak to Rah określił niż życie w bramach i pod blokami, jakaś alternatywa na to wszystko, spojrzenie w siebie i innych. Czyli w sumie lamus rap, haha
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

props dobry post, też byłem takim dzieciakiem
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
rany1odbytu

Tak jak wspominam tych koleżków co śmigali w merchu MaxFlo czy koszulkach PFK Kompany to właśnie nie były jakieś dzikie dzieciaki, tylko normalne dzieci normalnych rodziców ktorych najwiekszy konflikt z prawem to te zapalenie blanta gdzieś w ukryciu. Jak wyszła książka z tym scenariuszem do filmu o Paktofonice i jeden kumpel ją kupił to nawet nie wiem przez ile rąk w technikum przeszła, w ciul osob chcialo pożyczyć.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

u mnie takiej fazy nie było, sam byłem
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
nobezprzesady

Post autor: nobezprzesady »

Zgodzimy się więc wszyscy z taką definicją lamuscore?

Lamus core, nazywany też lamus rapem, to popularny w początkach drugiej dekady XXI w. nurt w polskim hip-hopie, określający twórczość artystów odchodzących od wizerunku „twardego rapera” na rzecz perspektywy codzienności, przeciętności i autoironii. Jest to estetyka oparta na świadomym odejściu od heroizacji, blichtru czy gangsterskich narracji, na rzecz opowiadania o zwykłym życiu: studiach, pracy, blokach, relacjach i niewielkich marzeniach.

Tematycznie w lamus core dominuje skupienie na „normalnych przeżyciach normalnych ludzi”, bez kreowania się na outsiderów ekstremalnych czy idoli sceny. Dużo jest tam nostalgii i zwyczajności. Narracje osadzone są w realiach młodości, życia poza głównym nurtem, miejskich bloków i prostych przyjemności, często okraszone przemyśleniami o niespełnionej miłości oraz odrzuceniu ze strony "normalnych" kobiet

Dominującym przekazem lamus core jest akceptacja własnych ograniczeń, świadome eksponowanie przeciętności i dopatrywanie się sensu właśnie w jej kultywowaniu, czasem w tonie pół żartobliwym, pół refleksyjnym. Podąża za tym outsiderska estetyka twórczości pozostającej na marginesie mainstreamu, często mniej dopracowane formalnie, ale szczerej, pełnej pasji i zwyczajnie autentycznej.

Lamus core stanowi kontrapunkt wobec dominujących w hip-hopie narracji o sile, sukcesie i statusie. To nurt, który przewartościowuje pojęcie „lamusa” – nie jako obelgi, lecz jako tożsamości artystycznej i życiowej, wyrażającej dystans wobec aspiracji innych niż chęć pozostania sobą w świecie, który nakazuje kreować się na kogoś lepszego, niż jest się w rzeczywistości.
ODPOWIEDZ