Co jest oryginalnego w polskim rapie?
- JESTEM_HIPHOPEM
Re: Co jest oryginalnego w polskim rapie?
ja jestem najoryginalniejszy i najlepszy. Przedstawiając to na wykresie rapgry od 0 do 100 to będzie wyglądało tak:
0 |----[tu jest rzępolak]-----[tu jest polska rap gra]-----------------[tu jest rap ze stanów]-----[tu jestem ja (TEDE)]--> 100
0 |----[tu jest rzępolak]-----[tu jest polska rap gra]-----------------[tu jest rap ze stanów]-----[tu jestem ja (TEDE)]--> 100
Oprócz LSO chyba jeszcze Belmondo. I wierzę że Pikers.CCORD pisze: ↑05 wrz 2025, 15:12 Jak w temacie, zawsze słyszę o tym jak polscy raperzy inspirują się muzyką zagraniczną, ale czy mamy na scenie coś naszego, polskiego, niespotykanego? Mogą być całe twórczości, albo pojedyncze kawałki/trendy/albumy.
Obstawiam, że LSO byłoby najbardziej oryginalnym polskim rapem?
Mes też?
Dodano po 1 minucie 34 sekundach:
Problem to jest muzyka dla cipeczek co lubia meskie granie.Moltisanti pisze: ↑05 wrz 2025, 15:51 Ale pierdolisz. Problem jest oryginalny, caly ten belmondo bałaganowy wave, hewra, pikers gdyby byl bardziej znany to raperzy z USA podpierdalaliby od niego patenty na flow, kolce okiego
Co Belmondo i Pikers robią muzycznie takiego niespotykanego na świecie
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
pikers to nwm, ale belmondo ma ten swój styl rapowania, którego nigdy wcześniej nie słyszałem i raczej ciężko odnieść ten fenomen do jakiegoś rapera zza oceanu. choć masz rację, że to za mało żeby mówić o wytworzeniu jakiegoś autorskiego podgatunku, a chyba o to chodzi w tym temacie.
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
Gość ma pomysłowe wersy i jakieś tam poczucie humoru a wy wynosicie go na piedestał czegoś, czego jeszcze nigdy nikt nie zrobił 
No to daj kogoś kto nawijał jak on
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
Cam'ron
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Idiotyczny temat bo nie ma prawa polski rap być oryginalny.
Jedyne co to można szukać oryginalności w Polsce czyli czy ktoś nie ma naśladowców i TYLE.
Jedyne co to można szukać oryginalności w Polsce czyli czy ktoś nie ma naśladowców i TYLE.
Mój styl życia to Piątkowo
Twój styl życia to chujowo
"Paluch nie żyje. Pierwszy raz pisze prasa
Nie znam, nie słuchałem. Hehe, haha!
Bardzo dobrze kurwa. Mniej jednego łaka
Sprzedał milion płyt? Hehe, haha!"
Twój styl życia to chujowo
"Paluch nie żyje. Pierwszy raz pisze prasa
Nie znam, nie słuchałem. Hehe, haha!
Bardzo dobrze kurwa. Mniej jednego łaka
Sprzedał milion płyt? Hehe, haha!"
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
no to zapodawaj 4 przykłady cwaniak
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
Przecież kaliber na demie z 1995 to bardziej podróba b-reala w kwestii barwy głosu i tematyki (jaranie, mordowanie, hallucynacje), dopiero na księdze było ksero z darcia ryja onyx (bacdafucup 1994) stylówki rzy z gravediggaz i wu affiliatesów z debiutu odb, tutaj:
całe stilo kalibra to jedna wielka zrzyna z tych artystów i nic więcej, w dodatku kurwa dziś brzmi to jak jedno wielkie kulawe gówno ojszczane obżighane, w tamtych czasach prawidłowo wyśmiane (chociażby przez warszafffkę najmocniej chiba).
no shit kurwa! ale co w zwiazku z tym skoro moja wypowiedź dotyczy własnie księgi tajemniczej?
i dawaj te 4 przykłady płyt brzmiących podobnie co księga tajemnicza.
pierdolisz pan że głowa mała
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
ale co ja ci mam dawać cimbale, skoro ty nawet nie wiesz kto robił beaty kalibrowi na księdze, twoja wiedza jest znikoma, więc nie będę zawracał sobie głowy u chuja jakąś polemiką z tobą, jedyne zaś co mogę napisać na szybko to że stylówka beatów z tej płyty to xero brzmienia rza, prince paula i muggsa (black sunday i w szczególności temples of boom).
na cymbał to ci zakurwić mogę lamusie. kultury trochę jak gadam do ciebie jak do człowieka a nie zmutowanego szympansa z 40iq, którym de fakto jesteś.
z przykładów które dałeś tylko temple of boom jest blisko, (ten rza - facepalm) ale nadal niewystarczająco blisko. jest tam jakiś element wspólny, no ale gdzie temu do bitów z księgi, prośba. trzeba mieć albo dużo złej woli albo być jakimś głuchym ignorantem żeby uskuteczniać takie frajerskie pierdolenie. cokolwiek by się chciało powiedzieć ponad to, że cypress hill byli inspiracją będzie nadużyciem dla przemądrzałych kutasów co wszędzie muszą szukać na siłę analogii, tzw syndrom miernego dziennikarzyny z pizdy wysranego do którego chyba aspirujesz.
reasumując - coś tam niby wiesz, czyli nie wiesz.
z przykładów które dałeś tylko temple of boom jest blisko, (ten rza - facepalm) ale nadal niewystarczająco blisko. jest tam jakiś element wspólny, no ale gdzie temu do bitów z księgi, prośba. trzeba mieć albo dużo złej woli albo być jakimś głuchym ignorantem żeby uskuteczniać takie frajerskie pierdolenie. cokolwiek by się chciało powiedzieć ponad to, że cypress hill byli inspiracją będzie nadużyciem dla przemądrzałych kutasów co wszędzie muszą szukać na siłę analogii, tzw syndrom miernego dziennikarzyny z pizdy wysranego do którego chyba aspirujesz.
reasumując - coś tam niby wiesz, czyli nie wiesz.
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
nazwanie ciebie cymbałem w momencie, kiedy właśnie nawet nie wiesz, kto robił beaty na tym albumie, a próbujesz się wymądrzać, to raczej stwiewrdzenie faktu, a nie brak kultury 
Dodano po 4 minutach :
Ogólnie to dałeś cymbale najbardziej poxerowaną rzecz jaką się tylko da w plhh jako oznakę oryginalności, i jeszcze coś tam skamlesz. Jeszcze liroya zapodaj z zajebanymi beatami prosto od cypress hill i powiedz, że to oryginalne jest 
Dodano po 4 minutach :
Nie, wcale
Spoiler
jeszcze więcej najeb tych emotikon pomyleńcu
i trzeba być poważnie jebniętym żeby ten około dungeon-synthowy fantasy shit zestawiać z minimalistyczną i zachowawczą pod względem ilości sampli produkcją rezy. przesłuchaj jeszcze raz co wrzuciłeś, potem to co ja, a potem zastanów się nad sobą i nie zawracaj więcej mi dupy tymi urojeniami z niedożywienia.
a wiem, bo własnie ktoś mnie już zdążył w tym temacie poprawić. rzecz ludzka jest to, że uchodzą ci takie niuanse kiedy słuchasz muzyki w ilościach hurtowych.
niby w którym miejscu, kutasie złamany? ja się pytam i zachęcam do debaty. ty z kolei zachowujesz się jak taki typowy knypek co przesłuchał 10 klasycznych płyt na krzyż i na tej bazie myśli, że wszystkie rozumy pozjadał. jesteś chodzącym uosobieniem zacytowanego przeze mnie wersetu belmonda i ten ni w pizdę ni w oko przykład z płyty dżezy jest tego najlepszym przykładem, bo nijak się nie ma do średniowiecznego brzmienia z:
i trzeba być poważnie jebniętym żeby ten około dungeon-synthowy fantasy shit zestawiać z minimalistyczną i zachowawczą pod względem ilości sampli produkcją rezy. przesłuchaj jeszcze raz co wrzuciłeś, potem to co ja, a potem zastanów się nad sobą i nie zawracaj więcej mi dupy tymi urojeniami z niedożywienia.
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
Nie wiem czy byli wymieniani, ale jeszcze przypomnieli mi się Futuryje jako coś oryginalnego i podobny nurt do do Futuryjów, czyli Rzabka x TSK SOMD
Światem kręcą pieniądze
Jeśli życie to dziwka, robi dla mnie pole dance
- FruitOffTheWall
polska uliczna scena, to są rapowi rzemieślnicy i kraft rap ulica pl
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
Oryginalnie to by było, jakby Skolim napierdalał Amapiano, czyli deep house z afrykańską afrotrapową linią melodyczną, wtedy to by był polski Bad Bunny.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2025, 17:27 przez xxxkawo, łącznie zmieniany 1 raz.
Światem kręcą pieniądze