13-14.07.2024, Warszawa - Clout Festival 2024 @ Tor Służewiec

Tematy wydarzeń, które miały już miejsce.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Buchol

Re: 13-14.07.2024, Warszawa - Clout Festival 2024 @ Tor Służewiec

Post autor: Buchol »

No ale jednak jeden ogromy plac to jest jakieś rozwiązanie. Przecież to standard na festiwalach, które mają o wiele większą publikę niż Clout. Wszelkie Woodstocki, Brutal Assaulty etc, festiwale z wiele agresywniejszym moshpitem niż skakanie do rytmu xD i jakoś dają radę i nie ma ofiar w tłumie. Nawalenie barierek i podział na strefy nie zwiększa bezpieczeństwa, tylko prawdopodobieństwo, że ktoś będzie w nie wgniatany, przez tłum napierający z tyłu, który nie wie, czemu ten tłum przed nim się nie rusza.
Te tłumaczenia o tym, że podział był konieczny ze względów bezpieczeństwa wypadają po prostu śmiesznie, przy właśnie ogromnych festiwalach, na których ludzie lecą wall of death w liczebności całego Clouta i nikt nikogo nie tratuje, bo tłumu się w klatce nie zamyka.
Awatar użytkownika
miku

Post autor: miku »

Tylko na innych festivalach masz normalnych ludzi, a nie jak na rapowych - 15stoletnie malpy.

Nie bylem, wiec sie nie wypowiadam. Ale czytajac opis jak wygladalo wpuszczanie do FOSu, jest to absolutny standard w Europie na eventach podwyzszonego ryzyka.

Nie wiem, czemu uwazasz, ze wiesz wiecej o bezpieczenstwo niz livenation, ktory zawsze to wprowadza w tego typu eventach.
http://www.instagram.com/mikuberlin
Obrazek
Tommy Genesis really appreciates me
#BlackpinkIsTheRevolution
Awatar użytkownika
Buchol

Post autor: Buchol »

Nie zrozum mnie źle, nie mam zamiaru ani kłócić się z LiveNation, ani udowadniać Cloutowi, że wiem lepiej, bo niech sobie robią jak chcą.
Ale tak po prostu, jako uczestnik wielu różnych koncertów i festiwali, to z tej perspektywy ten podział na strefy na openair festiwalu wydaje mi się właśnie bardziej niebezpieczny niż po prostu otwarty teren.
I tak wiem, że LN uwielbia dzielić teren pod sceną na kilka stref, ale czy naprawdę myślisz, że robią to dla naszego bezpieczeństwa, a nie dlatego, że im strefa bliżej sceny tym droższa?
Jeśli uważają, że tak jest bezpieczniej to spoko, niech tak robią, ale w tym roku te działania dla bezpieczeństwa tak podziałały, że mieli ogromne szczęście, że nie zrobili powtórki z Astroworld. A na drugim biegunie właśnie są naprawdę ogromne festiwale, które nie dzielą terenu pod sceną i duże koncerty stadionowe, które robią odwrotnie do LN i też się nie bawią w GA, GC, etc. W Chorzowie Podsiadło zagrał dwa koncerty dla rekordowej publiczności i na płycie była po prostu jedna strefa- płyta. Gdyby to robiło LN to byłyby pewnie z 3. I te, i te koncerty były bezpieczne, to może warto jednak przemyśleć otwarty teren, a nie uparcie bronić tego co nie wypaliło, bo póki co to Clout ze wszystkim wyznaje zasadę jak cię złapią za rękę mów że nie twoja.
Awatar użytkownika
chi

Post autor: chi »

tego nie robi livenation tylko bigidea
Awatar użytkownika
miku

Post autor: miku »

wiem, wiem, ze to nie robi livenation - ale to livenation pierwsze wprowadzilo ten system i z tego co sie domyslam: bigidea wspolnie z policja go skopiowala.

Ale wlasciwie wszystkie rapowe festivale maja taki system (i wszyscy moga wejsc do FOSu z tego co pamietam, bez wzgledu na kategorie biletu, niektore moze maja jakies priorytety itp). Mysle, ze livenation jako monopolista na rynku wie co robi.
http://www.instagram.com/mikuberlin
Obrazek
Tommy Genesis really appreciates me
#BlackpinkIsTheRevolution
ODPOWIEDZ