Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
baqlashan

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: baqlashan »

fantomowa erekcja hujnia skrajna, ale legendarny afrojax ma momenty, ale klasycznie za dużo hujowej kontrowersji
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

przedszkolanek pisze: 15 paź 2019, 0:10 nie przesadzałbym z takimi sądami, gdyby nie Rasmenty, to wyskoczyłoby nieco później coś innego, co odegrałoby identyczną rolę
myślenie kategorią kamieni milowych jest imo czymś bardzo szkodliwym. w odbiorze komercyjnym i "rozwojowo-gatunkowym" w mainstreamie dominująca zdecydowanie jest strona popytowa wśród odbiorców, a nie artystyczne jazdy pana artysty
Wiem o co ci chodzi i przez długi czas jak pisałem tego posta zastanawiałem się czy to jest dobre określenie. Mimo wszystko zostaję przy swoim, że to oni byli takim punktem zapalnym i czymś co przetarło drogę, faktycznie ktoś później czy prędzej by to zrobił ale zrobili to pierwsi i moim zdaniem powinni za to mieć creditsy tym bardziej że zarówno Ras jak i Ment są w topce jeśli chodzi o umiejętności na swoich płaszczyznach.

Mam problem do duetów producent/mc za to, że często tego pierwszego słyszymy tylko na produkcjach tego drugiego a ten drugi daje bity tylko temu pierwszemu. Z chęcią bym posłuchał Rasa na innych bitach (epka z Dj Tortem to najlepszy letniak jaki widziała Polska), chętnie bym posłuchał Oskara na innych bitach, z chęcią bym posłuchał innych raperów na bitach Steeza etc. Rozpad dużo dał Decksowi który z przydupasa Rycha stał się w końcu kimś dużo więcej i pokazał się od lepszej strony dla środowiska kiedy jego bity przestałby być praktycznie ekskluzywne dla Peji.

Wiadomo że magia by znikła, okazałoby się że to wcale nie Oskar robi robotę na P83 tylko Steez etc. bo brzmienie numeru, bit, podkład, jest głównym elementem dla odbiorcy w obecnych czasach, a że producenci odkurwiają momentami produkcje na światowym poziomie a raperzy niekoniecznie to sądzę że uderzyłoby to w wizerunek zespołów. No ale z drugiej strony jest chemia między producentem a raperem, dlatego bardzo mi się podoba ruch Magiery który robi teraz płyty raperom w całości, to jest właśnie coś co moim zdaniem dużo daje tym albumom i fajnie jakby taki trend się rozwijał bardziej, w rozmowie z Wini Magiera mówił że odkąd robił razem z Kalim album w studio razem to zobaczył że to jest serio zajebista sprawa.
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
frontkick

Post autor: frontkick »

^ no imo producencka Steeza rozkurwi całą scenę ale już ewentualna solówka Oskara or płyta z innym producentem by nie wypaliła. Chociaż może go nie doceniam bo jak sobie przypominam Ducha albo feat u Włodiego to on jednak potrafi zajebiście do każdego bitu podejść i niebanalnie nawinąć

Kaz Bałagane jest mentalnie cuckiem i choć usilnie stara się zgrywać prawilniaka to jednak imo zdradza go to jak chętnie pokazuje swoją dziewczynę w klipach

Szkoda że nikt nie złapał się na bait że Eis jest ghostwriterem Oskara, widziałem gdzieś taki wpis i choc w to nie wierze tak jest to ciekawa teza/teoria spiskowa, az sobie wrociłem do remiksu Dr Melfi

Bisz na własne życzenie sobie zrujnował karierę. Po premierze "Wilka" tak usilnie próbował uciekać od sprawdzonego patentu na sukces w imię "wolności artystycznej" że ostatecznie tę wolność i tak ukrócił mu Radex z którym musi nagrywać żeby móc potem grać koncerty dla snobów i widzów TVP Kultura i sie jakoś utrzymać. Nie wiem czy to nawet nie bardziej żenujący przykład pogoni za głupimi ideami niż w przypadku rapera Laikike1

Wytwórnia Asfalt Records jest ewidentnie przeceniana, podobnie jak Tytus. To już SBM znacznie lepiej promuje swoich młodych zawodników, Tytus myśli że wyłoży 20k na ładny klip i to załatwia sprawę, właściwie tylko w przypadku Nowego koloru takie dopompowanie hajsem miało sens. Oni jadą wyłącznie na swojej renomie i popularności Taco i Ostrego, w ogole popularność Otsochodzi to bardziej wypadek przy pracy patrzac na wyniki tej plyty po Nowym kolorze

Ostry jest aktualnie uosobieniem wszystkiego co było i jest najgorsze w polskim rapie no ale to chyba nie jest kontrowersyjna
oyche

Post autor: oyche »

nie rozumiem tego o kaziku
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

co do wytwórni, imo dzisiaj nie mają znaczenia. Nikogo nie ciekawi to, ze label X ma nowego reprezentanta. Najwazniejsze kryteria w popularnosci to to 1. featy 2. bity 3. to czy jestes memiczny

Imo to, ze taki Bonsoul wyszedl w Asfalcie, Frosti w Prosto nie daje im mysle nawet 10% wiecej wyswietlen/sprzedazy. Tak samo Def Jam, wydaje mi sie, nie wplywa tak bardzo na wyswietlenia Erosa i w/w Frostiego, ktory teraz pewnie bedzie mial tych wejsc/sprzedazy w huj wiecej, ale bynajmniej nie dzieki wytworni. W dobie internetu, wytwornie maja do zaoferowania troche wiecej niz gowno i sa calkowicie zbedne, no chyba, ze ogarniecie wysylki
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
djniemal

Post autor: djniemal »

bakłażan i tsuko, grzybami się stuknijcie
Awatar użytkownika
kapec

Post autor: kapec »

Mko21 pisze: 14 paź 2019, 22:54 eklektyka nie była nawet w top 5 2013 roku
Generalnie co do tego co napisałeś w swoich postach to nie mówię że nie masz racji, ale jak możesz to odnieś się do swojego top5 z 2013, dla ułatwienia - lista.
Awatar użytkownika
piernikowyskoczek

Post autor: piernikowyskoczek »

eh, nad eklektykę można wstawić goodlife, c30, sokoła z marysią, rasmentalism, elliminati i jakoś się to obroni, że eklektyka szósta
rakieta_rakieta pisze: 16 kwie 2020, 19:20 Ja aż zadzwoniłem do inposta o chuj chodzi i mają lagi w pokazywaniu statusów, bo dziś w nocy stawiają nowy serwer
Awatar użytkownika
Artazz

Post autor: Artazz »

Co do duetu Pro8l3m - Oskar raczej spokojnie dałby sobie radę na bitach innych producentów, featy które dał w przeciągu ostatnich lat w komplecie są zajebiste, ale w jego przypadku żadna solówka nie jest potrzebna skoro świetnie funkcjonuje ze Steezem. Za to producencka Steeza luźno miałaby potencjał na najlepszą płytę tego typu w polskim rapie (bo i Steez w swoim fachu jest najlepszy), tak samo jak chciałbym usłyszeć jakąś chociaż epkę innego dobrego rapera na jego bitach.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

Apropos Steeza - od kilku lat jest to najbardziej przehajpowany producent w PLrap. Nie mówię, że słaby, ale zdecydowanie słabszy niż ilość propsów i :bowdown: :bowdown: dla niego. Do tego od co najmniej 1,5 roku wyraźnie słabsza forma
frontkick

Uzasadnij trochę, nawet jeśli jest słabszy niż ilość propsów to i tak imo nikt w Polsce nie ma podjazdu do tej stylówy, polscy producenci mają tendencję do tego zeby sie zapetlac jak już im coś w miarę wyjdzie a on przecież ciągle rzuca nowe patenty i inspiracje. Pokaż jakieś przykłady tej słabszej formy, no poza "Jak Disney"
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Matheo, Magiera, Soulpete, 1988, APmg, chłopaki z Flirtini choćby, do tego jest sporo mniejszych, a świetnych i nie odstających producentów, no i nie mniej takich, którym jakoś wiele do Steeza nie brakuje
co do nowych patentów bym nie przesadzał
piroman/ukryty w mieście krzyk, te numery z ślepnąc od światem - to można wybaczyć, choć piromana już w sumie nie bo się znalazł na płycie Pezeta - ale poza tym też połowa ostatniego problemu, napad na bankiet - czyli tak z 3/4 jego produkcji po GZ

tyle z głowy
frontkick

APmg to przecież Michał Graczyk 2.0, fajne bity robi ale nic odkrywczego. Magiera dużo kombinuje jak na truskulowego producenta ale to też nie ta półka, no kurwa, jak sobie przypomne druga czesc "Gluchej nocy" to przecież to brzmi po prostu źle. Matheo ok, umiejętności mu nie odmawiam ale sam nie wiem kiedy on ostatnio rzucił bit na miarę swoich możliwości.

Soulpete, 1988 - zgadzam sie.

O numerach to nie wiem jak dyskutować, mnie się podoba większość produkcji na Widmie, Napad na bankiet też i Ukryty w mieście krzyk, tobie nie, no chuj taki konsensus
Ale szanuje punkt widzenia, no miewa Piotrek drobne wahania formy ale nie na tyle żeby wypaść ze ścisłej topki
Awatar użytkownika
przedszkolanek

bity Matheo na ostatnim albumie z Majorem są kapitalne, tak samo jak większość bitów Magiery na ostatnim Peji
no i imo nazwanie APmg Graczykiem 2.0 zdecydowanie za grube
Steezowi bycia w topce nie odmawiam, ale w tym temacie takie spusty jakby Bóg zstąpił z nieba, o tę przesadę mi chodziło
Awatar użytkownika
Artazz

Post autor: Artazz »

Dla mnie to po prostu najlepszy producent w Polsce, tylko tyle i aż tyle. Całe brzmienie jego bitów (które jest raczej łatwe do zidentyfikowania) idealnie trafia w mój gust.
Awatar użytkownika
ricky

Post autor: ricky »

najlepszym raperemw. Pollsce jestwm ja
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
guzi

Post autor: guzi »

Każdy raper musi uważać siebie za najlepszego na świecie, inaczej nie ma charyzmy.
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

Matheo ma taki problem że średnio sobie dobiera raperów do współpracy bo zwykle są chujowi :dunno:
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
KolektywneOswiecenie

Post autor: KolektywneOswiecenie »

Czy ja wiem, trzej pierwsi, którzy przychodzą mi do głowy, czyli Gural, Sobota i Major są niesamowicie charyzmatyczni, a co za tym idzie, są w stanie zrównoważyć siłę produkcji Matheo. Wydaje mi się, że to wbrew pozorom nie jest takie łatwe, nie trudno o to, by zostać przyćmionym przez talent producencki Szopena Rapu.
BÓG JEST MIŁOŚCIĄ <3<3<3 /// </3 MOVEMENT /// WIERZĘ W TECHNO I LUDZI <333

- JA I MOJE KSIĘŻNICZKI, NIKT GORSZY, NIKT LEPSZY! -
Awatar użytkownika
fango

Post autor: fango »

Najlepszy producent w pl rapie to ₪
they gon' hate anyway
ODPOWIEDZ