Małolat & Ajron - W Pogoni Za Lepszej Jakości Życiem (2005)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Połas

Re: Małolat & Ajron - W Pogoni Za Lepszej Jakości Życiem (2005)

Post autor: Połas »

BouncedDuck5106 pisze: 02 mar 2024, 13:35
dziejaszek pisze: 02 mar 2024, 9:29
Marcin_ pisze: 20 sty 2023, 9:43 W podcaście Noona i Żyta gościem był Ajron:
https://swipeto.pl/60510814/morza-poudniowe

Pierwsza część rozmowy jest również na Spotify (druga pewnie za tydzień):
https://open.spotify.com/episode/06VvsV ... 1fe1a24d22

Temat WPZLJŻ pojawia się oczywiście niejednokrotnie. Polecam!
Gramofony Gemini i mikser na dwunaste urodziny, tata załatwił, znajomy taty załatwił... Nic w tym oczywiście złego, ale jednak inny świat.

Wydaje mi się, że już to ktoś wyjaśniał w temacie o bananach w polskim rapie. Prawda jest taka, że początki polskiego rapu były głównie udziałem bananów, tylko że wtedy bananem był ktoś, kto miał dwoje pracujących rodziców, mieszkanie w bloku i stać go było na wakacje w Kołobrzegu, a nie tak jak teraz oskarki deweloperskie
Tyle, że Ajron właściwie był takim odpowiednikiem dzisiejszego Oskarka z zamkniętego osiedla i prywatnej szkoły. Gdy twoim ojcem jest jeden z najbardziej uznanych operatorów filmowych, który na przełomie lat 80. i 90. nie narzekał na brak pracy, kręcił w USA, a na swoim koncie ma nawet nagrody za komercyjne reklamy, to wiadomo, że hajsu rodzinie Dąbali nie brakowało i zdecydowanie mogli SUTO KŁAŚĆ WĘDLIN NA CHLEB.
Tutaj dokonania pana Wita Dąbala: https://filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=112598

Zresztą Ajron idzie drogą ojca. Drogie studia na Warszawskiej Szkole Filmowej i jeszcze droższe w American Film Institute Conservatory w Los Angeles zaowocowały; Ajron namachał w chuj reklam, a teraz jest rozchwytywany w polskim kinie - robił zdjęcia do (Nie)znajomych czy Johnny'ego.
https://filmpolski.pl/fp/index.php?osoba=1184477

I taka ciekawostka. Wiadomo, że Ajron przed laty reżyserował teledyski. Ale np. klip do Reprezentuje siebie wyreżyserował do spółki z Jankiem Kwiecińskim, czyli innym filmowym bananowym dzieckiem, synem producenta filmowego Michała Kwiecińskiego. Młody Kwieciński wyprodukował m.in. W lesie dziś nie zaśnie nikt czy 1670.
Obrazek
Jasion94

Post autor: Jasion94 »

I to jest dopiero ciekawostka
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Pod sam koniec filmiku (nie polecam słuchać utworu) widzimy, że młodszy Kapliński stał się Pezetem 2.0 z wyglądu (trochę też Kizo).
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
kendo

Post autor: kendo »

Pieprzony klasyk. Przyciężkawy klimat, a nawet gdy trafia się jakiś "weselszy" utwór, to i tak cały czas czuć, że coś wisi w powietrzu.
Jeśli epka Smarka to taka autobiografia spłukanego studenciaka/okołostudenciaka z początku wieku, to WPZLJŻ jest wyznaniem niewiary ziomeczka z bloku z tego okresu. Nie mam lekko, taka karma, wyżej ha nie podskoczę, ale bawmy się.

No i piękne biciwa, zapamiętałem zwłaszcza ten dyskotekowy z "W weekendy żyjąc". Skąd pochodzi ta gadka konferansjera z początku kawałka (rock elektroniczny)? Ktoś coś?
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

kendo pisze: 20 kwie 2024, 14:44 Skąd pochodzi ta gadka konferansjera z początku kawałka (rock elektroniczny)? Ktoś coś?
Tangerine Dream - Poland
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
kendo

Post autor: kendo »

Dziękuję, dobry człowieku. Przyjemne to całe Tangerine Dream.
Jakby ktoś szukał, to bit z "W weekendy żyjąc wjeżdża ok. 38:40. No i jaki motyw, bierze sobie Ajron z tego wydawnictwa (to na YT to pewnie zrzut z płyty) gadkę konferansjera, potem bit z jednego utworu, podkręca jego prędkość, na tym rymuje Małolat i mamy bengier. To jest hip-hop!
Awatar użytkownika
Sieloo

Post autor: Sieloo »

20 lat od premiery jutro
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Chyba muszę kupić w końcu :oops:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
Bunnymen77

Post autor: Bunnymen77 »

Odświeżyłem sobie z okazji 20-lecia, świetna pozycja.
Awatar użytkownika
kurator

Post autor: kurator »

Wejście Małolata w Rap z boiska jest taaak potężne, zresztą to jedno z jego kilku świetnych wejść na tej płycie.

Słuchałem tego albumu w zeszłym roku i nadal świetnie się tego słucha, nie wiem czy wyszła kiedykolwiek ktoś nagrał płytę z takim autentyczny wkurwieniem (od Bonsona coś się znajdzie) i nie wyszedł przy tym komicznie. Małolatowi się udało.
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Słabo się ten bit zestarzał:

cyk cyk klap, cyk klap
(cykcykcykcykcykcyk)
cyk cyk klap, cyk klap

W ogóle w innych póki co to te bębny są mocno meeeh i śmierdzą eJay beatmaker z chomikuj.pl

Dodano po 10 minutach 23 sekundach:
Nie no kurwa doszedłem do rap z boiska i ta płyta się zestarzała dużo gorzej niż myślałem. Te bębny w każdym kawałku praktycznie identyczny rozkład, jeszcze jakoś śmiesznie wyeksponowane, a brzmią chujowo, nudna jebanina puk puk Cyk, puk puk Cyk, widać, że Ajron dopiero zaczynał.
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Nierowna pod wzgledem bitow ta plyta. Te mroczne piekne sample jak w przestepczych myslach to cudowne rzeczy a np. W tej grze to skurwielizna straszna...
Nawijka zestarzala sie jeszcze bardziej.
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Sann

Post autor: Sann »

Ostatnio przesłuchałem cały album. Może to kwestia tego że już miałem kilka podejść a jak to często bywa utwory zaczynają podobać się z czasem, w każdym razie 90 % jak nie wszystkich kawałków dobrze mi się słucha i gdyby CD było normalnie w empiku to kupiłbym (a jest tylko za duże pieniądze w drugim obiegu).

Utwory mają klimat, fajnie ktoś zauważył że nawet jak dany utwór porusza lżejszą tematykę to i tak coś wisi w powietrzu. Natomiast gdybym miał sporządzić jakąś motywacyjną tracklistę to np. klasyki od WWO albo Eisa pasowałyby mi tam bardziej niż Małolat na tej płycie, bo owszem mamy takie tracki jak "W tej grze" gdzie rapuje że po tej płycie zrobi maturę (ciekawe czy zrobił), albo "Trzeba żyć" na końcu, ale to wszystko przeplatane z takimi trackami jak "Przestępcze myśli" albo "Wkurwiam się" i obawy że skończy pod celą
Spoiler
na pewien czas skończy
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Zajebista płyta, wkurwiony Małolat, życiówka Eisa, ale pare tracków bym jednak usunął - W Tej Grze zawsze pomijam, nie wiem jakim cudem ten track został wybrany na singiel i ma teledysk, poza tym usunąłbym Sąsiedzi i Pisze Tekst - jakoś średnio mi pasują do klimatu płyty.
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Post autor: 4-HO-MET »

Pamiętam, że jak to wyszło to każdy dres i skejt się tym jarał. A to przecież było tak kwadratowe pod względem muzycznym, że aż uszy krwawiły od słuchania. Ktoś tam wyżej napisał, że mroczne sample. Jakie mroki, tam przecież same smutne melancholijne pianinka jak u jakiegoś fenomenu, gramatika, lub ascetoholix.

Sekwencje bębnów to rzeczywiście straszne drewno, no i płaskie brzmienie nie zachwyca. Słychać, że to na Noonie było wzorowane, ale zajebiście mocno nie kliknęło.
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

4-HO-MET pisze: 22 sty 2025, 12:04 każdy dres i skejt się tym jarał
Potwierdzam, jarałem się jak pojebany. Na tamten czas to był osiedlowy real talk, stąd metka klasyka.

Bardziej zażenowany jestem faktem, że wchodzę do tematu płyty Małolat Ajron a tam na górze Wyguś x Mata :nonono:
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Post autor: 4-HO-MET »

Nom, ziomeczki w bluzach metody dostawali pierdolca, bo Małolat biegał i nawijał o tym. W sumie to chyba był pierwszy og self snitch w pl rapie.
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Takie były czasy, że każdy z czymś biegał. A Małolat pierwszy to nawinął po polsku.
Awatar użytkownika
Ema

Post autor: Ema »

Największym atutem tej płyty jest to , że jak ją słuchasz to czujesz, że tu jest 0 ściemy , czuć autentyczność i szczerość malolata. Ale za numer w tej grze to małolat powinien być jechany jak covid do spodu , chociaż może ajron bardziej, ten numer to kurwa kwintesencja hip Hopolo.
jest rok 2005, mezo i asceci są jebani , a na brata Pezeta nikt ręki nie podniesie , a nawet klip zrobili do tego gowna, ten bit i refren to idź w pizdu panie. W ogóle co się dzieje z małolatem ? On żyje jeszcze ? Na IG nic nie wrzuca od dawna , nie słychać , nie widać , co z nim
zbiegiokolicznosci

Post autor: zbiegiokolicznosci »

W tej grze kwintesencją hip hopolo, bo ma śpiewany refren? Daj spokój. A muzyka dla mnie jest w porządku. Słyszałeś numer braci z Mesem i Ero, który wyszedł rok później? Ten kawałek by bardziej pasował do Twojej narracji
ODPOWIEDZ