pierwszy laptop do muzyki

Dział przeznaczony dla osób zajmujących się produkowaniem muzyki. Porady, dyskusje oraz wskazówki techniczne.

Moderator: gonny_trebor

spinerbb

pierwszy laptop do muzyki

Post autor: spinerbb »

siema jak juz mozecie sie domyslac szukam laptopa na ktorym tez bede mogl w miare sprawnie sprobowac zaczac tworzyc dzwieki. budzet to 3000 polskich zlotych, no chyba ze bedzie cos mega oplacalnego lekko ponad budzet to moge rozwazyc, no ale jednak im taniej tym lepiej
https://www.x-kom.pl/p/1204374-notebook ... szary.html znalazlem na przyklad cos takiego
Awatar użytkownika
camzat

Re: pierwszy laptop do muzyki

Post autor: camzat »

tylko hardware, tylko hardware :cool:
zapytaj się specjalistów od robienia muzyki na lapku @horrypaz i @gonny_trebor
Awatar użytkownika
ART
Mistrz Fantasy NBA

Post autor: ART »

macbooka m1 wyrwiesz za tyle mysle pozdro
samcro pisze: 08 gru 2024, 8:58
cliffhanger pisze: 08 gru 2024, 1:54 nigdy nie glosowlaem na PIS ale chyba skresle tego Nawrockiego w drugiej turze...
odstaw nofap xd
spinerbb

Post autor: spinerbb »

wlasnie macbooki nowe sie zaczynaja od 4 klockow a uzywki troche sie cykam kupowac
serio macbooki sa az takie op?
Awatar użytkownika
ART
Mistrz Fantasy NBA

Post autor: ART »

tak
znaki
samcro pisze: 08 gru 2024, 8:58
cliffhanger pisze: 08 gru 2024, 1:54 nigdy nie glosowlaem na PIS ale chyba skresle tego Nawrockiego w drugiej turze...
odstaw nofap xd
Awatar użytkownika
horrypaz
Brak Kultury

Post autor: horrypaz »

komputer jest do grania w football managera i do forumowania. do bitowania tylko winyle i samplery. pozdrawiam
Awatar użytkownika
camzat

Post autor: camzat »

Its aboot skill no gear.
Ja napierdalam na starym lenovo. Najważniejsze żeby płynnie chodził i dupy niezamulal. A tak to napierdalaj te bity rapsy i nie ma że boli
Awatar użytkownika
Pvsio

Post autor: Pvsio »

mój ziomek sprzedaje macbooka za 3,5 na olxie a smazyl na nim takie bangery ze cytujac o ja pierdole
lygrys pisze: 27 lis 2023, 12:52 Mogę się bić z każdym, teraz i w każdej innej chwili.
Mam wyjebane na konsekwencje, niech świat zapłonie.
Awatar użytkownika
gonny_trebor
Moderator

Post autor: gonny_trebor »

horrypaz pisze: 03 kwie 2024, 19:21 komputer jest do grania w football managera i do forumowania. do bitowania tylko winyle i samplery. pozdrawiam
nie no jakiś klawisz jeszcze przyda się czasem żeby basik dograć prawda?
to taki najbardziej podstawowy setup
ŚLIZGAWKA BEAT BATTLE #88 - Głosowanie

Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo - pożywieniem :exclaim:

>>> KINO ŚLIZGAWKOWE <<<
Awatar użytkownika
Don Ciccio

Post autor: Don Ciccio »

Te 3 klocki to już z interfejsem i ew. słuchawkami? Wszystko da się zrobić, ale na używkach ogarniesz ciekawszy setup. Coś to dawaj znać, pomyślimy.
Zwikk

Post autor: Zwikk »

Mocny procek żeby nie zamulały jakieś syntezatory bo na moim to lubi przymulić i się nawet nie da dobrze wyrenderować bo nawet render jest rozjechany i opóźniony
Awatar użytkownika
Don Ciccio

Post autor: Don Ciccio »

Z tymi prockami to też koniecznie trzeba zrobić research wcześniej - nie raz się zdarzało, że taki i5 miał lepsze specki niż i7. Do tego optymalizacja kompa, można odpalić Latency Monitor i sobie obczaić jak sprawa wygląda.

Przy obecnych wtyczkach i bibliotekach to tez koniecznie duże dyski SSD, oddzielnie na read/write sesji, oddzielnie na biblioteki.
Awatar użytkownika
4-HO-MET

Post autor: 4-HO-MET »

Powiem tak: Jeżeli masz zamiar tworzyć przy użyciu zewnętrznego hardware, może z jakimś maschine lub mpc, i zrzutka stemów do dawa na lapka i to będą proste beaty hip hopowe to jak najbardziej lapek jest dobrym wyjściem. Ale jeżeli będziesz chciał tworzyć jakieś bardziej złożone i skomplikowane gatunki przy użyciu wielu wtyk vst (procek), dużo ścieżek audio władowanych do pamięci (ram) to można się posrać. Wiem, bo sam teraz się z tym zmagam. Lapki się w chuj grzeją i nic nie możesz z tym zrobić. Bierz z dobrym prockiem, dużo ramu i jak najwięcej wejść usb i oczywiście jak już poprzednicy też wypunktowali - dysk ssd. Do tego jeszcze interface audio usb najlepiej. Grafa w lapku to jest chuj, nie ma miejsca na chłodzenie grafy w lapku oczywiście. To tyle co mogę poradzić. Jeżeli nie zależy Ci na mobilności, tylko ma to stać w studiu, to jednak odradzam, lepszy PeCet.
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

co do portów USB to patrz na to w ostatniej kolejności, bo zawsze można dokupić huba usb
Awatar użytkownika
4-HO-MET

Post autor: 4-HO-MET »

Tylko że wiele tych hubów to niepewny szmelc jest. Mam dwa i na każdym idzie za słabe napięcie, żeby interface usb zasilić, a daw niewykrywa klawiatury midi.
Awatar użytkownika
nomp

Post autor: nomp »

Dlatego się szuka hub z osobnym zasilaniem
ODPOWIEDZ