Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly (2015)
Re: Kendrick Lamar - To Pimp a Butterfly (2015)
Ostatni upalny dzień w tym roku, z tej okazji ostatni odsłuch TPAB. Płyta dla mnie wybitna i wybitnie letnia, z roku na rok mam na niej innych faworytów, w tym roku były to utwory Momma, Complexion (A Zulu Love), You Ain't Gotta Lie (Momma Said) czyli chyba największe letniaczki.
Section 80 - wiosna
GKMC - wiosna/lato
TPAB - lato
Mr Morale - jesień
DAMN - zima
Section 80 - wiosna
GKMC - wiosna/lato
TPAB - lato
Mr Morale - jesień
DAMN - zima
- ConeyIsland
Propsy za ten podział na pory roku.
Z każdą płytką K Dota mam inne wspomnienia. Section80 odkrywałem śmigając na rowerku tu i ówdzie. GKMC to pierwszy samochód i nakurwianie z transmitera tejże płyty. TPAB to z kolei pierwszy moment gdy zacząłem odchodzić od rapu i ta płytka mi uświadomiła że to nie będzie takie łatwe jak mi się wydawało.
Z każdą płytką K Dota mam inne wspomnienia. Section80 odkrywałem śmigając na rowerku tu i ówdzie. GKMC to pierwszy samochód i nakurwianie z transmitera tejże płyty. TPAB to z kolei pierwszy moment gdy zacząłem odchodzić od rapu i ta płytka mi uświadomiła że to nie będzie takie łatwe jak mi się wydawało.
Up ^
Skąd pomysł by odchodzić od rapu?
Chyba się nie udało.
Skąd pomysł by odchodzić od rapu?
Chyba się nie udało.
No, ta płyta poszerza horyzonty muzyczne na pewno. Ja po niej miałem mocny wczów w jazz i alternatywę i zacząłem jeździć po koncertach i fajnie bo zobaczyłem zajebistego Glaspera na żywo, Kamasiego, Fly Lo a potem kolejne rzeczy same się nasuwały. No, magiczna jest to rzecz.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
- ConeyIsland
Wiesz co, miałem taki moment, gdzie po bardzo "intensywnych rapowo" latach 2008-2014 powiedzmy, gdzie przesłuchiwałem setki płyt rocznie, nadrabiałem klasykę, chłonąłem zarówno boombap jak i całe dyskografie znaczących (tak to nazwijmy) raperów, głównie zza Oceanu. W międzyczasie też romansowałem sporo z popkillerem chociażby. I przyszła chwila, że zdałem sobie sprawę, że coraz mniej nowości mnie jara, zwyczajnie. Zbiegło się to w czasie z wybuchem trapu, do którego było i jest mi - eufemistycznie ujmując - nie po drodze. Do tego doszło też sporo zmian w życiu prywatnym, ale o tym nie będę się rozwodził. Wymieniłem w tamtym czasie naście maili z Jimsonem właśnie rozmawiając o tym, czyli o "wyrastaniu" z rapu, poszerzaniu horyzontów, etc. Rap ze mną został ale w ostatnich latach nowości sprawdzam jedynie od kilku / kilkunastu artystów + to, co jest polecane czy to na forach czy w rankingach. Od kilku lat też uzupełniam mocno kolekcję CD więc siłą rzeczy nie odejdę tak łatwo od rapsów
dzisiaj sobie wrocilem do tej plyty, ahh, piekny album rap
pilkarz
- ConeyIsland
Gdzieś przeczytałem że to murzyńska płyta i to chyba najlepsza jej definicja. Ale imo jest co najmniej dobra.
1+. Kompletnie nie rozumiem czemu ona jest w top rapu różnych magazynów o hh w kategoriach najlepszy album. Widać za stary jestem i nie znam się.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2024, 18:47 przez Damglu, łącznie zmieniany 2 razy.
Najgorsza płyta Kendrickq
Nie, na pewno nie najgorsza. Choćby ta ostatnia jest gorsza. Ja też nie twierdze że TPAB jest niesłuchalne. Poprostu dla mnie osobiść przehypowana.
bo wiesz wystarczy wziąć muzyków na płytę i już MUSISZ kurwa się podniecić bo inaczej chuja się znasz
Mocne pierdolenie w tym temacie widzę płyta ofc sztos 9/10
Wszystko jest kawałem oraz żartem
Wszystko już widziałem, co potrzebneXD
Wszystko już widziałem, co potrzebneXD
Żeby ten album pakować w top500 wszechczasów Rolling Stone i to gdzieś wysoko to ło panie trzeba mieć nierówno pod sufitem. Albo po prostu jestem za stary i się nie znam.
Jesteś za stary i nie znasz się.
To jest jeden z najlepiej zagranych i zarapowanych albumów wszechczasow. K. w swoim peaku, ponure treści pięknie kontrastujące z raczej ciepłym słonecznym funkiem, w środku trapowego bezkresu wtedy to było dla mnie ogromne wytchnienie. No i ta jego pewność siebie i robienie właśnie czegoś całkowicie po za nurtem i po za oczekiwaniami. W chuj mocna rzecz cały czas.
To jest jeden z najlepiej zagranych i zarapowanych albumów wszechczasow. K. w swoim peaku, ponure treści pięknie kontrastujące z raczej ciepłym słonecznym funkiem, w środku trapowego bezkresu wtedy to było dla mnie ogromne wytchnienie. No i ta jego pewność siebie i robienie właśnie czegoś całkowicie po za nurtem i po za oczekiwaniami. W chuj mocna rzecz cały czas.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
ja sie nie znam
https://www.discogs.com/seller/bialystok/profile - kup se winyla
https://iwoski.pl/sklep - tu też
https://rateyourmusic.com/~Horry - a tu se oceniam muzyczke
https://iwoski.pl/sklep - tu też
https://rateyourmusic.com/~Horry - a tu se oceniam muzyczke
Tyle mi wystarczy. Opinia wyrobiona.