Jakie kawałki wyjebałbyś z klasycznych albumów?

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
2rzyn

Re: Jakie kawałki wyjebałbyś z klasycznych albumów?

Post autor: 2rzyn »

Swn pieknie podsumowal :D

Btw ktory to ostatnio paradowal w spodnicy? Jang igi? XD

Nie idzie obronic tych lamusow.

A kino gdyby nie mial tyle hajsu (2003 to byly duzo mniejsze pieniadze niz dzis) to zapierdalalby na kazdy jeden festiwal disco polo czy potupaje do remizy
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Tak w ogóle to myślałem, że piszę w temacie o kompromitacjach raperów. Lul. Ale tak, sto razy wolałbym puścić Kizo niż Mezo. Z tym robieniem z niego wielkiego pioniera i prekursora pop rapu i disco polo to też niezły fikołek, bo taki Norbi robił to 5 lat przed nim, a czyste korzenne disco polo istniało już z 15 lat.
Awatar użytkownika
2rzyn

mezo ma więcej rapowych numerów niż kizo
chyba że mówisz o puszczaniu muzyki ogólnie a nie o rapie
Awatar użytkownika
gods bidness

Kizo nagrał jakąś epke czy album, który się nazywał Pegaz i był to taki polski hustle rap, który sobie bez większego przypału i bez większych oczekiwań mogłem puścić w samochodzie czy jeżdżąc na rowerze. A i potem miał ze 4 kawałki, które miałem w tidalu na plejliście. Mezo był zawsze chujowy, obojętnie czy jeszcze strugał harcerskiego truskula z harcersko-piłkarskimi porównaniami czy już poszedł w pop na całego. Jego najlepszy kawałek to Ważne żebyś widział dobro, czyli taki pop, może już nawet pozbawione discopolowego zacięcia, ale dalej z miałkim radiowym banalnym tekstem pod radio Eska.

I przestańcie serio z tym prekursorstwem, bo ani nic nowego nie wymyślił, ani nie ma żadnych naśladowców. Ww. Żabsony, Jang Igi i inne wynalazki to oczywiście, że takie polskie chujowe kopie Asap Rokich, Travisów Scottów, Lil Nax X'ów i innych metrobiseksualnych Murzynów z USA, nic to nie ma wspólnego z Mezo.
Awatar użytkownika
KomunistomPodPrad

Post autor: KomunistomPodPrad »

.........
Ostatnio zmieniony 04 cze 2025, 19:47 przez KomunistomPodPrad, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.youtube.com/watch?v=oHFw8cEH3Wo
So take a step back.
Let your darker side win. There's a heatwave coming.
Awatar użytkownika
gods bidness

Jeszcze dodam, że Meza scena znienawidziła nie za to, że on robił disco polo, bo ani on pierwszy, ani ostatni. Tylko że robił miałki rap, miał współprace z Pejami tego świata, po czym poszedł bez żenady na całego w to disco polo, ale dalej miał czelność to promować jako hip hop, co najbardziej ubodło polskich raperów, zwłaszcza takich jak Pezet. Bo np. taki Tede, to bardziej obśmiewał, ale Pezet nie mógł tego w chuj przeboleć, bo on zawsze chciał być bogaty, ale zawsze miał moralne rozterki być czy mieć, nagrywał te swoje rozterki w kawałkach typu ten na płycie Praktika i biadolił. Zresztą on jest dobrym symbolem tego całego poszkodowania na hip hopolow, bo jak on nagrywał smutną jak pizda chujową płytę z biadoleniem, że może w końcu się wyprowadzi od rodziców i obiecywał Małolatowi, że "może za rok już będą mieszkać razem", to Mezo mu wesoło siadał w srebrnych getrach dupą na głowie i swoim zadowolonym, nieskażonym żadną moralną rozterką, wyrazem twarzy, mówił "Co Pezio, seniority, srity i dalej nic? A tu pyk, Mezio nowa furka, nowa żonka, nowa willa, aniele tak wiele, skurwysynu!".

I dopiero musiały minąć 2 dekady, żeby w międzyczasie Pezet zrozumiał, że nie tędy droga i pozbył się wszelkich rozterek, ale jakby nie było, nigdy nie zaczął robić wieśniackiego disco polo, mimo że przeleciał chyba przez każdy gatunek, który był w modzie przez ostatnie 20 lat. I po tych 20 latach to on zatriumfował, to on reklamuje telefonie komórkową i wegańską wodę witaminową, a nie Mezo.

Tak czy inaczej myślałem, że piszę w temacie o kompromitacjach i dlatego wypunktowałem kompromitacje Meza w tym poście wczoraj, bo tutaj panuje moda na trochę takie pod prąd, wielkopańskie zbywanie milczeniem faktu, że on dalej jest level wyżej niż polski rap jeśli o kompromitacje idzie. No chyba, że takie podejście, że po Mezo i tak nie ma się czego spodziewać, więc nie ma co go wymieniać, bo co innego jak jakby się Biedroń pocałował z facetem, a co innego jak Czarnek.
SWN pisze: 13 lut 2024, 8:13 Dodano po 5 minutach :
gods bidness pisze: 13 lut 2024, 4:18 I jeździł z tym repertuarem po programach dla starych Grażyn, którym mówili, że to jest właśnie hip hop.
No i wmówił i wszystkie Grażyny i Justyny wiedziały w 2004, że hip-hop to ten taki mały Mezo, i to jest właśnie kolejne potwierdzenie tego o czym pisałem. Bo wmówił im to, ludzie go znali i skojarzyli z rapem, a Eldo nadąsany składał palce w takie coś, bo on jest z Detroit.
No i właśnie w tym problem i clou, że im wmówił. I za to był do niego największy ból dupy, wspomniany Pezet czy Eldo nie mieli takiej platformy dla Grażyn, a bardzo ich bolało, że hip hop w szerokim odbiorze kojarzony jest z banalną, łatwą, lekką i przyjemną, biesiadową muzyką z nieskażonym głębszą myślą tekstem o dupie Maryni.
Awatar użytkownika
jkravo

Post autor: jkravo »

scarz pisze: 11 lut 2024, 16:37
8na10 pisze:my lubimy się najebac bym wyrzucił z bez cenzury klasyka, mega wieśniacki numer
Do dupy jeszcze z Klasyka bym wyjebal, nawet przed My lubimy sie najebac, bo te uliczne lovesongi zawsze są koszmarkami muzycznymi.
jezu az mnie doslownie ciary przeszly jak przypomniales mi tego potworka, staly bywalec opisów na GG 13-letnich patusiar
vel Krzykacz

www.last.fm/user/jkravo
Awatar użytkownika
Oportunistycznyebaka

Post autor: Oportunistycznyebaka »

gods bidness pisze: 13 lut 2024, 12:27 Grażyn, a bardzo ich bolało, że hip hop w szerokim odbiorze kojarzony jest z banalną, łatwą, lekką i przyjemną, biesiadową muzyką z nieskażonym głębszą myślą tekstem o dupie Maryni.
A teraz niby jest inaczej? Ja uważam, że jeszcze gorzej.
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

No bo jest, tylko ludzie przywykli, zgredy zezgredziały i kiedyś był ostracyzm i wypierdalanie Deysa za przydługi t-shirt i pomalowane paznokcie, a później Rychu zbijał żółwia z Young Igim i Young Multim namaszczając ich do roli nowego pokolenia, gdzie umówmy się - do boomboxa na Brooklynie trochę im daleko, tyle że pener to rozumie i przestał walczyć z wiatrakami.

Dodano po 7 minutach 39 sekundach:
A Mezo był dojebanym wiatrakiem na samym środku pola i ludzie rzucali w niego kamieniami

Dodano po 30 sekundach:
A Eldoka w tym czasie siedział na tym polu i wpierdalał koniczynę
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
gods bidness

No to jest ogólna i globalna tendencja całego świata. Niezależnie od kraju czy gatunku. Ale wygłupy Mezo sprzed 20 lat nie były żadnym przecieraniem szlaków. A nawet jakby były, to argument w stylu, że Mezo to był taka Frytka z Big Brothera i Marta Linkiewicz wcale nie była pierwsza i wcale dawania dupy publicznie nie wynalazła.
Awatar użytkownika
LWD

Post autor: LWD »

porównywanie mezo do kizo :lol: meza można było jebać za tandetne, przaśne, miałkie pioseneczki jak aniele, sacrum itp. opartych na jakichś chujowych pianinkach czy gitarkach, kizo chyba jedyna piosenka w lekko wieśniackim szyncie to disney, może jeszcze te "bangery"z z wac toją czy bletką, ale już bangery typu król balu, forma, banger king, discopolo, patocelebryta, to tam wszystko się zgadza muzycznie, typowy zachodni rap, najbliżej meza z tych nowszych raperów, to jest qiebonafide, który na koncie ma wieśniackie, mdłe piosenki jak jakaś kurwa zorza an chujowym pianinku czy euforia pod pawbeatsa, który sam w sobie jest esencją definicją hip-hopolo. zresztą wy tu rzucacie jakimiś okreśelniami typu discopolo, gdzie przecież ani jeden osiem l ani mezo nie nagrywali żadnego disco polo, jeżeli już to norbi, poten sokol i pono i jędker, hip-hopolo to jest tandetne połączenie jakiegoś hip-hopu z popem i dlatego do tego wora można wrzucić meza, pawebeatsa, jeden osiem l, quebonafide, liber, rozbójnika alibaba, ale kizo się kompletnie w tej szufladzie nie mieści
Awatar użytkownika
2rzyn

nie no przecież ten król balu to definicja wieśniactwa
kizo od maniery, tekstów, przez barwę głosu i patenty na numery - typowy wieśniak dla sebiksów z golfa czwórki
Jego najlepszy kawałek to Ważne żebyś widział dobro
wg mnie to jeden z najchujowszych jego numerów właśnie :D
Awatar użytkownika
gods bidness

Aniele czy Jak zapomnieć to jak najbardziej rapowane disco polo. I oczywiście, że Mezo < Kizo i jego uliczne bangery.

Dodano po 3 minutach 52 sekundach:
2rzyn pisze: 13 lut 2024, 13:45 wg mnie to jeden z najchujowszych jego numerów właśnie
Najlepszy w tym sensie, że to był prime jego popowej kariery chyba. Już taki mniej disco polowy wydźwięk, tylko taki pop trochę wyższych lotów z lepszym śpiewem niż Sanda od Peji czy ta dupa co u Piha nigdy już nie wróci.

Najlepszy rapersko to pewnie on był w czasach beefu z Typem Mezem i Numerem, słuchałem tej płyty ze statkiem na okładce i już wtedy było to chujowe, miałkie i przesadnie grzeczne, mimo że na podwójnych.
Awatar użytkownika
2rzyn

no beef to był czas właśnie płyty ze statkiem xD czy bardziej z telewizorem i była ona w chuj lepsza niż "Wycie Zboków"
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Ja tam dzielę rap na dobre gówno i po prostu gówno i jestem szczęśliwy :joint:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
LWD

Post autor: LWD »

gods bidness pisze: 13 lut 2024, 13:50 Aniele czy Jak zapomnieć to jak najbardziej rapowane disco polo. I oczywiście, że Mezo < Kizo i jego uliczne bangery.
pokaz mi więc piosenki disco polo podobne do tego hip-hopolowego sznytu meza, jeden osiel l czy verby

hip-hopolo to połaczenie hip-hopu i miałkiego popu.
tu są ewidentne podobieństwa, wystarczy puścić pieresze 20 sekund tych nagrań:
Spoiler

zresztą zauważyłem, że różnej maści blenderzy mają taki chujowy, wieśniacki, hip-hopolowy gust, jak zresztą spora część słuchaczy bo to często są mega popularne numery, np tu jeden typ blenduje taco na taki typowy hip-hopolowy sznyt:
Spoiler
Awatar użytkownika
gods bidness

Połączenie popu i hip hopu to jakiś Norbi czy KASA był czy właśnie Mezo, ale z utworem Ważne. Te przyśpiewki typu Suczki tararara rara te wasze sztuczki czy Aniele tak wiele dla ciebie bym zrobił Dzieewczyno jak wino uderzasz do głowy i to pianinko tam to właśnie typowe hip hopolo. Ciężko opisać te różnice między tym a popem, bo to rzeczy niewymierne, ale idzie o ten efekt przaśności, biesiadności, którego braku w zwykły popie rapowanym. Zresztą z powodu tego postu, aż sobie puściłem Aniele i powinniście mi zapłacić odszkodowanie za to.

Panienko pod twoje okienko uderzam jak ułan, to ja ten typ Mez don żułan. :bag:

Zresztą śmiejemy się dzisiaj z Pezeta Seniority, ale jednak puśccie na weselu na wsi o północy Aniele tak wiele, panienko pod okienko, ułan don żułan, to wszyscy będą tańczyć i Grażyny w trwałej będą kręcić bioderkiem jak przy Zenku, a przy takiej Senioricie to jednak byłaby zmieszana, zniesmaczona mina z pytaniem co to za gówno. I to jest właśnie ta słabo opisywalna determinanta.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

LWD pisze: 13 lut 2024, 13:57 różnej maści blenderzy mają taki chujowy, wieśniacki, hip-hopolowy gust
zgadzam się, nie znam żadnego poza mną który by robił spoko blendy
Awatar użytkownika
gods bidness

Błyszczący intelektem, tajemniczy jak sekret. Ja pierdolę.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2024, 14:34 przez gods bidness, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

ciezki zawodnik, wystawiam przeciw niemu magiczna sprawa jak Gandalf albo mokra jak bonaqua
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ODPOWIEDZ