Pierwszy w Polsce hip-hop

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
kendo

Pierwszy w Polsce hip-hop

Post autor: kendo »

Chodzi mi to, kto i kiedy jako pierwszy trafił pod strzechy. Nie o jakieś pierwsze zajawy, że ktoś tam, gdzieś tam z ziomeczkiem robił fuciu-fuciu, a kolejnym ziomeczek próbował pod to dukać rymy. Chodzi o ogólnopolski rozgłos.

To była połowa lat 90., a więc w grę wchodzą telewizja i radio (listy przebojów, rotacje). Gdyby ktoś mnie zapytał - bez wahania odpowiedziałbym, że Liroy, a po sprawdzeniu w Wiki daty wydania "Alboomu", dodałbym, że 1995 rok. Później zaczęły się pojawiać inne ekipy (i kasety) rapowe i okołorapowe takie jak WYP-3, Anty-Liroy, Karamba.

Takie mam wspomnienia. Macie takie same, może ktoś wam opowiadał, jak to wtedy było? Słuchałem wtedy regionalnego, niepublicznego radia, więc może ten Liroy i "Alboom" w 1995 to tylko doświadczenia słuchaczy tego radia? A może było w Polsce kilka takich lokalnych "wysp", a ogólnopolskie stacje tego nie grały? A może suma takich lokalnych "wysp" złożyła się na ogólnopolski rozgłos?

Można obiektywnie stwierdzić, że to Liroy dzięki "Alboomowi" z 1995 roku dzierży palmę pierwszeństwa? Czy to ktoś inny i kiedy indziej?
Awatar użytkownika
2rzyn

Re: Pierwszy w Polsce hip-hop

Post autor: 2rzyn »

paluch był pierwszy i ostatni
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
lysy

Post autor: lysy »

Trials X - Czujee Się Lepiey wyszło w 1994 i śmigało w radiu i w telewizji
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

kendo pisze: 07 paź 2023, 19:50 ekipy (i kasety) rapowe i okołorapowe takie jak WYP-3, Anty-Liroy
o props za przypomnienie ekipy Anty-liroy, sam kojarze tylko diss na liroya, kojarzysz moze gdzie znajdę reszte ich nagran?
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
sztyc

Post autor: sztyc »

kazik z albumem spalam się, a jeśli nie on, bo formę spełnia, ale sam nie uważa tego albumu za rapowy, to wzgórze yapa-3
dla drużyny wezmę wyrok na klatę
----
prawdziwe białasy na forum ślizgawka wolący cycki od dupy: mancipium, phobos, OmarStooleyman, jajca, kapper1, aleksy, Deyker, ART, camzatizbak, mas, Korben Dallas, fifi, pardon (?)
Awatar użytkownika
kendo

jajca pisze: 07 paź 2023, 20:54
kendo pisze: 07 paź 2023, 19:50 ekipy (i kasety) rapowe i okołorapowe takie jak WYP-3, Anty-Liroy
o props za przypomnienie ekipy Anty-liroy, sam kojarze tylko diss na liroya, kojarzysz moze gdzie znajdę reszte ich nagran?
Ekipy nie kojarzę, miałem tak podpisaną kasetę.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

salem - skate
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
🥤 DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN 🚘 -> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
Awatar użytkownika
frikz

Post autor: frikz »

Chyba sralem skate, przestańcie powtarzać te bajdurzenia, bo Trials-X wydali album "Fekalia" wcześniej.
Liroy jako pierwszy wydał rapowy album solowy, Wzgórze z debiutem wyszli kilka miesięcy wcześniej.
Z Kazikiem sprawa jest cięższa, bo z jednej strony sam od tego się odżegnywał a melorecytowanie to nie jest tylko domena rapu (w punkowo/rockowych klimatach też było obecne). Z drugiej na płycie z 1991 ma skrecze i ponoć w tamtym okresie inspirował się czarną muzą z zagranicy. Pytanie czy Kazina nie chciał być kojarzony z rapem ze względu na jego ówczesny obraz w społeczeństwie.
styl zakręcony jak czas akkusativ
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

mnie za to zawsze śmieszy uznawanie kazika za pierwszego rapera xd to już prędzej bym był za deuterem nie ma ciszy w bloku
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
🥤 DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN 🚘 -> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Pierwszy w Polsce rap:
https://youtu.be/rzpQoVG0qD4?si=FzKBqtGkyMlIy6SI

Dodano po 1 minucie 13 sekundach:
jajca pisze: 07 paź 2023, 20:54
Nagły Atak Spawacza, kilka płyt na Spotify jest, najbardziej polecam Psychedrynę '97.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
sztyc

Post autor: sztyc »

jeżeli deuter, to w sumie dlaczego nie franek kimono? spalam się kazolota było jednak już bardziej konceptem i bardziej jakąś świadomą kreacją niż eksperymentem
dla drużyny wezmę wyrok na klatę
----
prawdziwe białasy na forum ślizgawka wolący cycki od dupy: mancipium, phobos, OmarStooleyman, jajca, kapper1, aleksy, Deyker, ART, camzatizbak, mas, Korben Dallas, fifi, pardon (?)
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

spalam się i jego brzmienie spokojnie dzisiaj byłby w granicach jakiegoś offbeatowego alternatywnego rapu sklasyfikowany
pierwszy w polsce rap, ale bez pierwszego rapera, bo nim kazik definitywnie nigdy nie był
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
the badman
Artysta

Post autor: the badman »

Kto ci dał pierwszy w Polsce rap? Kto powiedział, żeby tu nie kochać szmat?
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Niektóre kawałki ze "Spalam się" brzmią przecież jak okolice Run DMC, są sample, są skrecze
CZACIK ELO, ŚMIERĆ FRAJEROM
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Nie wiem, skoro dzisiaj za hip hop uznawany jest regularny i bezczelny pop, bez żadnego związku z otoczką (blokowiskami, chodzeniem w baggich itd.), to czemu by z perspektywy czasu Kazika nie uznawać za pierwszy hip hop. Na pewno więcej w nim było hip hopu niż w dzisiejszych współczesnych rapach. Choćby sam fakt podejścia do samplingu czyni go bardziej truskulowym niż większość tego, co wychodzi teraz. Teksty zaangażowane społecznie, skrecze, sample, storytellingi. Jedynie co nie pasuje to fakt starego punk rockowca, który nie wychodził z bloków, tylko zafascynował się hip hopem po pobycie w USA i stwierdził, że na zbudowanym już nazwisku spróbuje tego na sobie. I tu nie chodzi mi tylko o 'Spalam się', bo jest jeszcze 'Oddalenie', które wyszło przed Albóómem czy "12 groszy", gdzie były np. sample z Biggiego.
Awatar użytkownika
kendo

Myślę, że rapowy wyskok Kazika, czy płytę Franka Kimono trzeba jednak uznać za eksperymenty. Z kolei ten Trials X (przyznaję, nie znałem) to jednak jaskółka wiosny jeszcze nie czyniąca (do nich pasuje słowo "prekursorzy").
Gdy rozpoczynałem ten wątek chodziło mi o kamyczek, który spowoduje lawinę. Stawiałem na Alboom, ale rzeczywiście - WYP-3 wyszło 2 miesiące wcześniej. Tak więc wyjaśnione. To była pierwsza rapowa płyta raperów, po której poszło.
Awatar użytkownika
2rzyn

Trials x chujowo byloby uznac za prekursorow skoro nawet sobie tekstow nie pisali
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Ale byli dość popularni - grali choćby sporą trasę Adidasa, więc komercyjnie to nie był Alboom, ale to nie była ciekawostka.

2rzyn - skąd to info?
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
2rzyn

@Jose teraz nie pamietam.kto o ttm gadal w wywiadzie. Ale na 90% ktos u winiego. Nawet podawal nazwisko typa ktory im te teksty pisal oraz ktory ich zebral do kupy (tak, trials x byli sztucznym tworem jak boysbandy w latach 90tych)
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

kurde, a na pewno o mówisz o tym zespole? Bo to były ziomki z osiedla, którzy się zajarali rapem oglądając u jednego z nich MTV
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
ODPOWIEDZ